Ynt: Camper yapmak icin Hyundai Starex yada H1'i hic degerlendirdiniz mi?
Merhaba Melih Bey ,
Bir starex crdi kullanıcısı olarak araç hakkındaki tüm sorularınızı cevaplayabilirim.
öncelikle herkesin kulaktan dolma starexin koltuguna oturmamış kişilerin çıkarttığı çok yakıyor hurafesine gelelim.
bendeki araç 2008 model space s modeli yani kısa şase en arkada separatör var yolcu ile kargo kısmı ayrı. yarı camlı en arkada cam yok. aracın boş ağırlığı kantarda 2050 kg gibi bir rakam çıkıyor (manuel vites)
benim kullanımım ne çok agresif nede sakin ama aracın 140 hp nin hakkını veririm. o şekilde istanbuldaki tüketimim 9.5 litre civarı ( yol bilgisayarı yok araçta laptopu bağlıyorum scan xl programı ile log tutuyorum )
tci modelleride common rail yakı sistemi (crdi ) ne göre 1.5-2 litre fazla yakarlar. bunlar klasik eski nesil mekanik mazot pompasına sahiptir ve common rail değildir yani bu sebeple yakıtı biraz daha fazladır. transporter örneğine gelirsek 5 silindir 2.5 tdi 130 hp lik t5 ler starex crdi den az yakmazlar hatta fazla yakarlar. bir 6 ileri vites diye bahane vardır ama isterse 7 olsun şehir içi bu. araç zaten 5 silindir artı common rail bir yakıt sistemi yok.tci starexlerle aynı yakarlar. ( bu aracada sahibiz )
starexin ön süspansiyonu mükemmeldir. 403 otobüsleri bilirsiniz aynı onun konforunda desem yalan olmaz ;D aynı onun gibi yaylanır yağ gibi gider. süspansiyonuna zaten en sert koşullarda bile zarar veremezsiniz hadi verdinizmi komple ön arka süspansiyon parçaları 500 lira tutmuyor.
amaaa aynı şeyi arka süspansiyon için söyleyemem. biraz sert
nedeni ise makaslar :-[ bu araç asıl ticari amaçlı oldugu için biraz serttir. ( svx minibüs modelleri 9+1 ler yumuşaktır ) . bunuda h100 ün grand saloon modelinin makaslarını atarak çözebilirsiniz.
Gelelim sorunsuzluga ben bu aracı 2010 yılında bu aylarda almıştım. 2 senedir tek yaptıgım masraf (bakım haricinde) sol z rotu oldu. onuda taşa vurmuştum benim hatam. 20000 kmde almıştım 80000 oldu şu anda benim aklımda bir 500,000 km var.
bu aracın motoru zaten ömürlük. bakımlarını aksatmazsanız kontrollerini yaparsanız milyon kmleri bile görebilirsiniz..
not aynı motor kia sorentodada var .