Yazdılarınızın büyük bölümüne katılıyorum.
Ben hep şöyle düşünmüşümdür , evimdeki tesisatları göz önüme alıyorum (evim 54 yaşında) bu güne kadar duvar içindeki su borusu hiç patlamadı veya elektrik kablosu kopmadı. Arızalar hep ek yerlerinden veya dağıtım yerlerinden olur zira tesisatların en zayıf noktaları oralarıdır.
Karavanda farş tahtaları gibi modüler yapılıp gerektiğinde açılıp tüm tesisata ulaşılabilmesi kanımca pek olası değil, teknelerde dahi farş tahtaları acılarak tüm tesisata ulaşılamaz.
Önemli olan dağıtım ve ek yerlerinin ulaşılabilir olmasıdır bence.
Aman nazar değmesin, evde bir de ustalarla boğuşmayın. İnsanlar mı bozuldu yoksa malzemeler mi bilemedim. Günümüzde müteahhit daireyi teslim ediyor arkasından ustalarla dans başlıyor ne yazık ki.
Tekne farşını örnek gösterme nedenim yaratılan boşluğa en kolay erişilebilirlik açısındandır. Farş kapaklarının teknedeki işlevleri çok daha farklıdır. Ayrıca omurganın tam ortasından da taşınan tesisatlar olduğu gibi oturma gurupları altından da tesisatlar yürütülür ve oturma guruplarının altı depo olarak tasarlandığından kapaklar açıldığında teknenin tüm tesisatlarına kolayca ulaşılabilir.
Araç tabanına inen sıvıların tabandaki deliklerden tahliye olduğu bilgisi paylaşılmıştı bir yazıda. Dolayısıyla hem tesisata hem ek yerlerine erişimde, hem de gaz ve sıvı kaçaklarında taban deliklerinden tahliyesi imkanı küf çürüme patlama vs tahribatlara neden olmayacağı için doğru bir çözümmüdür bunu anlamak istemiştim. Malum gaz tabanda toplanıyor.
Neyse icat çıkarmanın gereği yok. Vardır üstatların bir bildiği diyerek ezber dışına çıkıp denenmemiş zihni sinir proce geliştirmeyelim