Bitkisel Yağı Akaryakıt Olarak Kullanmak

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mustafaatk Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 117
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 23,956
Ynt: Bitkisel Yağı Akaryakıt Olarak Kullanmak

ince999' Alıntı:
Sayın Bartek konu ile ilgili olarak sözünüzü bana göre veya ben olsam diyerek başlayıp okuyanda kendi yorumunuz olduğunu anında belli ediyorsunuz,bende kullanımımı anlatıyorum.Siz yine konu ile ilgili olarak teknik bilgi paylaşımı yapıp bu bilgiyi temel alarak yorum yapıyorsunuz hiç itirazım yok.Ama konu hakkında teknik açıklama yapmadan,bir motorun yapabilecegi bütün arızaları hiç bir tekni bağlantı kurmadan sadece yakıt yağ karışımı üstüne yıkıp sonrada "KESİNLİKLE" Eklentisinide kullanmak hiç hoş olmuyor.
Durmadan garanti isteyen arkadaşım akaryakıt istasyonundan aldığın yakıtın garantisi var mı?Yakıtı tanımlayan marker işlemini hiç yaptırttın mı? Aldığın yakıtın kalite olarak zannettiğin şey olduğuna nasıl emin olabiliyorsun? Nasıl bir yakıt kullanaman gerek biliyormusun? Aracına kullandığın mazotun SETAN sayısının ne olması gerktiğini biliyormusun,satılan mazotun SETANINI biliyormusun,SETAN nedir biliyormusun ki yakıt üstüne konuşalım, yanlışı doğruyu belirtelim.
Ha şunuda yeri gelmişken yazayım yağ mazot karışımında setan sayısı yükseliyor yani olumlu bir şey.
Bütün arkadaşlara soruyorum.Her türlü akaryakıt ve bunların değişik oranlarında karışımı ile çalışan yani ne buldun koy depoya türü dizel pompalı ve memeli motorlardan bilginiz varmı?Kullana veya bilgisi olan varsa lütfen burada yazabilirmi?
Saygılar

halen aynı yerdesin ve sorularla kendini bilgili ve haklı gösterme çabasındasın,
haklıysan ve bilgiliysen neden etrafına saldırı vaziyetindesin,
biraz sakinleş de ne demek istemişim veya ne anlatmaya çalışıyorum tekrar oku

Etiketler

ince999' Alıntı:
Biodizel kullanırken yaşanan sorun sadece yakıt filitresinin erken tıkanmasıdır.Şayet bio mazot serin bir yerde dinlendirilirse,çöken posası dikkatle ayrılırsa,posasız biomazot commonrail sistemlerinde bile rahatça kullanılır.

ince999' Alıntı:
.Her türlü akaryakıt ve bunların değişik oranlarında karışımı ile çalışan yani ne buldun koy depoya türü dizel pompalı ve memeli motorlardan bilginiz varmı?

8)

[quote author=buralpdi' Alıntı:
halen aynı yerdesin ve sorularla kendini bilgili ve haklı gösterme çabasındasın,
haklıysan ve bilgiliysen neden etrafına saldırı vaziyetindesin,
biraz sakinleş de ne demek istemişim veya ne anlatmaya çalışıyorum tekrar oku
Sayın Buralpdi acaba "KESİNLİKLE " deyimini kullanmam aşırı kaçtı,ayrıca bunu yazarak sizi yazdıklarınızdan dolayı küçük düşürdüm hoş görün demek ÇOK MU ZOR ?
Hiç bir şekilde efendiliğimi bozmuyorum,kırıcı en ufak bir söz yazmıyorum amma siz hala ben haklıyım iddiası ile beni durmadan küçültme sevdasındasınız kim saldırgan? konu hakkında az da olsa teknik bilgi yazarak bir şey anlatan ben mi? yoksa hiç bir teknik bilgi sunmadan benim yazdıklarım yanlıştır, tehlikelidir diye fikir sunan siz mi?okuduklarını anlamayan biri olduğumu iddia eden sizsiniz ben ise size teknik bilgi soruyorum yok sayıyorsunuz,motor dersi vermek deyimi kullanıp yazdıklarımı küçümsüyorsunuz kim saldırgan efendim?

Konu önemli, çoğumuzu ilgilendiriyor. Fakat tartışma dili gittikçe sertleşiyor. Lütfen nazik bir dille ve karşılıklı anlayışla konuyu tartışalım.

Forum kuralları:
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=208.0

Acaba bu turbo arızası ve yakıt kalitesi arasındaki bağlantı bir şehir efsanesinden mi ibaret,büyük bir serviste araştırma yapmak lazım,turbo arızası ile gelenlerin ne tür yakıt kullandığı ve yakıtlarını nereden aldıkları konusunda
Yemeklik yağ,biodizel yada ucuz akaryakıt kullananlar ile yakıtını hep shell den alanların araçlarında turbo arızası çıkması açısından istatistikdel olarak anlamlı bir fark yoksa bu şehir efsanesi çöker

ince999' Alıntı:
Sayın Buralpdi acaba "KESİNLİKLE " deyimini kullanmam aşırı kaçtı,ayrıca bunu yazarak sizi yazdıklarınızdan dolayı küçük düşürdüm hoş görün demek ÇOK MU ZOR ?
Hiç bir şekilde efendiliğimi bozmuyorum,kırıcı en ufak bir söz yazmıyorum amma siz hala ben haklıyım iddiası ile beni durmadan küçültme sevdasındasınız kim saldırgan? konu hakkında az da olsa teknik bilgi yazarak bir şey anlatan ben mi? yoksa hiç bir teknik bilgi sunmadan benim yazdıklarım yanlıştır, tehlikelidir diye fikir sunan siz mi?okuduklarını anlamayan biri olduğumu iddia eden sizsiniz ben ise size teknik bilgi soruyorum yok sayıyorsunuz,motor dersi vermek deyimi kullanıp yazdıklarımı küçümsüyorsunuz kim saldırgan efendim?

Sayın İnce999 neden'' KESİNLİKLE'' kelimesini kendinize niye hakaret olarak yakıştırıyorsunuz, anlamış değilim, size hakaret ettiğimi de düşünmüyorum, ben şimdiye kadar kimseyi küçültme çabasına girmiş değilim, artık bu forumda da beni herkes tanıyordur herhalde, böyle biri olmadığımı kanıtlamaya gerek olduğunu düşünmüyorum, size hakaret veya küçültecek olsam bunu dolaylı yollardan yapmam direk yaparım ben lafımı esirgemem,

ben size saldırmıyorum sizi biraz olsun uyandırmaya çalışıyorum, size güvenip yağ karıştıran arkadaşların ileride bu yüzden bir sorunla karşılaştığı zaman yapacağı masrafı çekermisiniz diye sorduğumda cevap veremiyorsunuz, veremezsiniz niye herkes yakıt oranına belki sizin kadar dikkat etmeyecek, falan,
peki bilimsel olarak yaklaştığınız açıklamalarınıza bu karışımın hiç bir şekilde motor ve yakıt sistemine zarar vermeyeceğini söyleyebilirmisiniz,

ben bu cahillik le bir şey sormak istiyorum müsaade ederseniz, ''yağ hiçbir zaman tam olarak yanmaz geride atık bırakır, bu da zamanla kirlilik demektir'', bu söylem doğrumudur ve ya yanlışmıdır
saygılar

Sevgili Hüseyin,

Hatırladığım kadar forumda bir hafta içinde seslerin iki kere bu kadar yüksek çıktığı zaman pek olmamışdı. Umarım bu başlık diğeri gibi sonuçlanmaz.

İlgi ile izlediğim bir başlığa giriyorum, gürültüden konuşulanları anlamak zorlaşıyor. :D Sanırım bu durumdan rahatsız olan epey katılımcı var ? Eğer kişiye odaklanmadan konu üzerinde konuşmak zor geliyorsa, sorunlar o kişiye iletimle, özel bir alanda (kişisel ileti olarak) devam ettirilemez mi ?

Herkeze bu gerilimi yasatmak bilmem ne kadar uygun ?

Çünkü dedim ya, konuyu takip etmek istiyoruz.

http://biodiesel.infopop.cc/eve/forums/a/tpc/f/584106403/m/271102063
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960148108003133

Dr Bey, turbo arızası ile kullanılan yağ arasında bağlantı olur. Yakıt çok fazla egzoz gazı sıcaklığına neden olursa belki olabilir. Ama asıl önemli olan yağdır, yakıt değil.

Zamanında 85 model nissan pickup sahibiydim ve evde kullandığım yağlatı toplayarak pamukla süzüyordum htta eş dost bana evdeki kullanılmış yağlarını toplayarak veriyordu ve bende depoma atıyorum. ....yaşadığım tek sorun kışın ateşleme sorunuydu....onu da mazot ekleyerek aşıyordum.

erhan_41 / Bandırma

erhan_41' Alıntı:
Zamanında 85 model nissan pickup sahibiydim ve evde kullandığım yağlatı toplayarak pamukla süzüyordum htta eş dost bana evdeki kullanılmış yağlarını toplayarak veriyordu ve bende depoma atıyorum. ....yaşadığım tek sorun kışın ateşleme sorunuydu....onu da mazot ekleyerek aşıyordum.

erhan_41 / Bandırma

yazan arkadaşlardan önemle........ kullandıkları motor cinsini de mutlaka belirtsinler, düz dizel,tdi,jtd gibi
çünki eski ile yeni nesil motorlar arasında fark var, insanlar bunu karıştırmasın

ince999' Alıntı:
İkaz edilme derecesinde rahatsızlık vermiş olduğum için özür dilerim.
Galiba en iyisi bu konu üstüne daha fazla yazmamam.

Sayın Ince999,

Gösterdiğiniz nezaket isminize (Ince999) yakışır. Teşekkürler. Ama konuyla ilgili paylaşımlarınızın devam etmesi forum için faydalı olur.

Yeni nesil motorlarda yakıt konusunda seçici davranmak gerektiğini ustalardan ve yetkili servislerden öğrendim. Karavandan önce çadırcıydım. 2006 model opel combo 1.3 CDTI aracım vardı. Servis özellikle yakıt konusunda uyarıda bulundu ve belli istasyonları kullandırttılar. Garanti kapsamında. Karavan için daha önce alıp sattığım araç 2004 HDI boxer idi. Tabii özel servise götürüyordum. O da yakıta dikkat etmem gerektiğini söyledirler. Ben de hep dikkat ettim. Malüm o aracı satarak 2001 model 2800 TDI boxer aldım. Yine aynı ustaya bakımını yaptırıyorum. O da bu motor yakıt seçmez yağ bile yakar dedi. Ha ben yağ koymadım. Ama ustanın kasteddiği motor yağıydı, bitkisel yağ değil. Bu yaz çoğunuzun bildiği gibi 2500 km. yol yaptım. İndirimli mazot bulduğumda aldım. Ancak kendimi kandırdığımı fark ettim. Doğru dürüst bir istasyondan aldığım yakıtla atıyorum 100 km. gidiyorsam ucuz mazotla 80 km gittim. Nerede kaldı ucuzluğu yani??? Bu 2500 km lik yoculukta 750 TL lik mazot kullandım. Yani km. de 30 kuruş. Bu gün 3 tonun üstünde bir araçla gittiğinizi varsayarsak bence mükemmel. Yağ karışımı kullansam belki 500 TL yakardım. Ama çoluk çocuk gezerken oluşabilecek bir arızada dağın başında neler yaşardım endişesiyle kullanmam. 35 gün gezerken 750 TL yakıt bence çok değil. Riske girmem. Ama giren kişisel tercihidir. Bitkisel yağ konusunda filtre etmek önemli zannedersem. Ben Afyonkarahisar' dayım. Kış bizim memleketlidir. Çok soğuk olur buralar. Bitkisel yağın kış içinde sakıncalarını öğrendik sayenizde. Bence değmez.

Forumdaki arkadaşların paylaşımlarında birbirlerini kırmasını hiç istemem. Çünkü ben hayallerime bu forum sayesinde ulaştım. Acaba sorularıma hep bu forumda çözüm buldum. Herkesin görüşlerinin birer tavsiye olduğunu unutmamamız gerek. Sevgili üstad Levent bey ve forum üyemiz ince999 siz bilgi ve tecrübelerinizi paylaşıyorsunuz. Bu forum bu yüzden var. Ben ikinizin yazılarından da faydalandım. Teşekkür ederim. Sonuç olarak yağ kullanıp kullanmamak kişisel tercihe kalmış bir durum artık. Daha sakin yazışmak bence en güzeli. Hepinize selam ve saygılar.

Forumda hemen her konuda, konuyu iyi bilenlerle, bilgierini çoğunlukla deneyimlerinden elde edenler bir arada. Bu durum forum için bir zenginlik. Bilgi farklılığı bazan da itirazlara ve düzeltmelere neden oluyor. Bu itirazları konuya ait olarak görmek lazım. Eğer şahsa ait görürsek, forumda moderatörlüğün kahrı emin olun bir gün bile çekilmez. ;D

Tasarruf etmek için mazota yağ kattığımız zaman gerçekten tasarruf ediyorsunuz.(Tabiki bitkisel yagı benim gibi litresi 3 tl ye bulursanız)Benim araç gezmek amaçlı tura çıktığım zamanlarda bile toplam ağırlığı Boşa yakın oluyor.(yollarda K belgesi sormak için kontrol noktasına sokulunca kantarada çıkıyoruz eskiden kantarın ekranında aracın ağırlığı tam olarak yazardı hiç 2300 kg bile görmedim.Şimdi sadece yeşil ve kırmızı lamba var) neyse ben yolda en ekonomik devirde yani maximum torku veren 1800 devir dakikada kullanıyorum bu devir bana 5.viteste 80 km hız sağlıyor ki zaten N1 araca müsade edilen hız da bu.Bu devir temposu ile gittiğim zaman karışımda kullansam,mazotta kullansam,hatta yolda mazot ısınınca sadece yağ olacak şekilde ilave yapıp 8/2 gibi kullansam da 1 litre yakıt ile 15-16 km gidiyorum eh herhalde tasarruf ediyorum değilmi.Arkadaşlar PSA ların ikinci nesil dediğimiz galiba 2006 senesine kadar olan motorlarda Düz pompa (Bosch marka) ve enjektör var.Türboşarj hava beslemeli yani Türbolu olanlarda Türbo normalde çalışmaz yani uyku durumundadır.Yukarıda yazdığım yakıt kullanımları benim 2.8 ducatoda Türbo uykuda kullanımda olanıdır.Türboyu uyandırdığınız zaman uyandırma şartlarına vede aracın denizden yüksekliğine göre yakıt tüketimi artar.Karadenizde yaylalarda Türbo ne yaparsanız yapın uyanıyor (zaten türbonunda olması gereken yerler) Yaylada türbo kendinden yani alçak devirde bile uyanıp çalıştığı için yakıt tüketimi öyle deli gibi artmıyor yaklaşık olarak deniz seviyesinde kullanma tarzının ve devrinin aynısını kullanınca tüketimde yarım oranda artıyor yani deniz seviyesinde Türbo kapalı iken 1 litre mazot ile 14 km gitme tarzınızı yaylada uygulayınca 1 litre yakıt ile 10 km kadar gidebiliyorsunuz.Yakıt karışımda olsa türbo çalışmaya başlayınca koca araba gayet canlı ve kıpır kıpır oluyor.
Deniz seviyesinde yada türbonun kendi kendine uyanmıyacagı bir yerde motoru çok yüksek devirlere çıkarırsanız (3000d7d gibi) Türbo yine açılıyor araba ok gibi fırlıyor ama yakıtta ok gibi fırlıyor en azında sarfiyat iki katına çıkıyor.Ben bu tür türbo açmayı zorda kalmadıkça yapmıyorum.
Bu yazdıklarımı kendi yaşadıklarımdan ve bilgilerimden derleyip yazdım,hiç bir yerden kopyalama değildir.
Yazın izin alıp tura çıktığım zaman o turda en az 6000km yol yapıyorum,aynı sene bir daha tura çıkıyorum 3000 km kadar da o turda geziyorum.Her zaman karışımlı yakıt kullanıyorum,ucuz yağ buldukçada kullanacagım.
Aracım 2001 model 230.000 km de ilk motoru.Lastikleri ve radyatöründen başka hiç bir şeyi henüz gerek olmadığı için değişmedi.
Saygılar

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,602
Kaydolan Son Üyemiz
aytar6363

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR