Ynt: Bir Gezgin Defender'ın Re-birth Hikayesi...
marlon' Alıntı:
Tamer bey;
Ben olaya tamamen mekanik açıdan yaklaşmaya çalışacağım. Umarım ne demek istediğimi anlatabilirim.Şaseye bakın, eğer var olan sorunlar kritik yerlerdeyse değişime gidin. (Yükün ve kuvvetlerin bidiği yerler. ) Diğer durumda gönyesini bozmadan onarına gidin derim. Bence bu şekilde aracın orijinal durumunu daha iyi korduğunuzu düşünürüm. Şase değişiminde bir kaygımda modeller arasında şaşe yapısında değişiklik olup olmadığıdır.(Bunu tamamen bilgisizlikten düşünüyorum)
Bu arada kolaylar gelsın.. gıpta ettiğim bir işi yapıyorsunuz...
Saygılarımla
Rıza
Uzun yazıyı okumayacaklar için özet bilgi: Şasede modeller arasında uyumsuzluk diye bir şey olma olasılığı yok... Şase otokarda bazı yedekparçalar gibi stoğa üretilmeyip, şase üzerinde şase seri numarasının bulunduğu parça kesilip bu parçanın otokara gönderilmesi ile yaklaşık 20 gün 1 aylık bir süreçte sizin için üretiliyor...
Söylediklerinize katılıyorum bana göre de durum değerlendirmesi doğrultusunda karar vermek lazım...
Lakin hani bir kez kritik yerde değil diyerek bile düzeltmelere, güçlendirmelere girdiğimizde bunun da bana bir maliyeti olacak...
bu da hep takıldığım konu...
1) bu araçların nerdeyse hepsinde şasenin arka tampon uzantısı, Otokar adı arka travers montaj KVB 000290-LD britpart adı ile Rear Crossmember With Extensions denen parça çok kolay çürümekte kesin müdahale gerekmekte hatta komple yenisini almak bazen tek çözüm. ( Otokar fiyatı 282 Tl / Britpart fiyatı 125 Sterlin.)
Ya da kaportacınıza ya da şasecinize yaptıracaksınız...
2) Arka helezonların içine girdiği yuvalar yani arka yay yatağı Rear Coil Spring Seat denen parça da çok kolay deforme olup eskimektedir...Bunun fiyatı da 32 Sterlindir...
http://www.mm-4x4.com/ekmps/shops/mm4x4/images/defender-90-rear-coil-spring-seat-600-p.jpg[/imgzoom]
Bu iki parçanızda çürüme ve aşınma varsa bunları orjinalini alıp ana şaseye punto kaynağıyla montajlayıp, kalan yerdeki güçlendirmeleri müdahaleleri de yüksek kalite çelik kullanarak şaseci ya da kaportacınıza yaptırmanız mantıklıdır...
20li yaşlardaki her defender da neredeyse şasede bu noktalarda problem olduğunu, takip ettiğim pek çok yabancı restorasyon sitesindeki after before fotolarda tesbit ettim...
Şimdi bunları aldık, ilk önce kumlamacıya para (kg 0,10 0,15 TL/KG toplu işlerdeki fiyat o hesaptan gidersek ama siz koskoca jip topluyosunuz diye size kapı 500 - 600 den açılacak haberiniz olsun/ 150 lira en alt sınırdır) verdik... Tamirciden kumlamacıya kadar nakliye orada indirmek için muhtemelen biz hamal değiliz forklift kiralayın diyecekler...(bilgi kumlama iki şekilde yapılmakta bir oda içerisinde metal bilyeleri püskürten bir makine de ya da zırai ilaçlama gibi sırtında bişeyle elinde bir püskürtme tabancasıyla manuel) kumlama bittikten sonra kumlamacıdan alacağız yine forklift kira (110 şase 250 kg civarı 5-6 adam atabilir arabaya / ama bulamadık o adamları forklift kirası saatlik alınıyor 70/100 lira)
[ATTACH]585689[/ATTACH]
Sonra şaseciye ya da doğrultmacınıza gidecek orada güçlendirmeler yapılacak....
sonra ya galvanizciye gidecek (galvanizcilerin bazılarında kumlama tertibatı da var bu seçimde önemli kriter olabilir tabi ekstra güçlendirme tamirat ihtiyacı yok ise / ücreti ise 0,60 Tl/kg)
[IMG]http://www.lrseries.com/resources/user/3b05dce6e1ca3452b4af01110a07ca8d43324e02/DA2056-DEFENDER-90-200-TDI-GALVANISED-CHASSIS-FRAME.jpg
Galvanizciye gitmediniz diyelim... Bu sefer boyacıya, epoksi astar endüstrüyel elektro statik boya...
kabaca maliyet
arka travers 300 TL
helezon yatağı 100 TL
kumlamacı 150 TL
Nakliye forklift 300 TL
Galvaniz 300 TL
Yaklaşık Maliyet 1,150 TL
Yeni Şase 4,200 TL (modele yıla göre fiyat değişmekte)
Fazladan ödenecek miktar 3,000 TL....
Genel Restorasyon giderindeki pay %10
Yani inşaat yapıyor olsanız arsa maliyeti bina maliyetinin %10u olsa hiç düşünmezsiniz... Tabi biz müteahhit değiliz ama....
Sanki değiştirmek mantıklı görünüyor ne dersiniz?