BEYAZ MARTI Adriyatik Yollarında

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mdr Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 804
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 142,588
Ynt: BEYAZ MARTI Adriyatik Yollarında

..

Arnavutlukta sık sık yol kenarlarında mezar diyemiyecegim..ama anmak için galiba ya canlı çiçek yada yapma çiçekle sık sık karşılaştık..

Birde..bütün yol boyunca çok fazla bisikleti ile tur yapan..onca yolu pedal çevirerek gezen güneşten yanık tenleri ile seyyahlara rast geldik.

2100 metre rakımda bisikletle Arnavutlukturunda.JPG

Arnavutlukta yol kenarında hep rastladık.JPG

DSC_9396.JPG

Etiketler

..

Saat 14.00 gibi Tirane yoluna döndük.Trafik kötü..Kurallara burada bizim gibi..fazla uyan takan yok..Yolumuz virajlı.Tek şeritten gidiyoruz.61 km yolumuz var.Epey rampa çıkıyoruz.Rakım 1800 metre gibi..Yol üzerinde restoranlar var."Bar resimi-Bar ismeti " gibi isimlerle..Sanırım Türk asıllılar.Temsa otobüsleri burada iyi satmış..sık sık rastlıyoruz.Algida ve ülker golfe rastlıyoruz..

saat 15.20 gibi Tirane ye geldik.Çok geniş meydanı var.Dogu bloku ülkelerin bir zamanlar gövde gösterisi için kullandıgı geniş ve uzun caddeler büyük bir meydana açılıyor ve mutlaka heykelle süsleniyor..Vodafone Arnavutlugun gsm şirketi..
.

DSC_9398.JPG

Korugan.JPG

Mahalle arasında bu kadar kablo....JPG

İsmail bey ilgiyle takipteyim. Anlatımınız ve fotoğraflarınız çok güzel.Ben de şu böbrek taşı ağrısından kurtulur kurtulmaz yazmaya başlayacağım.görüşmek üzere.

Bu fotoğrafa bayıldım.İsmail bey parmağınıza sağlık.Ben Türkiye de bulunan personeli tebrik ed.yordum ama oradakilere yıldızlı pekiyi. :eek:

Nevzat hocam geçmiş olsun.

İsmail bey o tarz anıtlar bu tarz ülkelerde fazlasıyla mevcut,yol kenarında olanlar çoğunlukla öldüğü yer (trafik kazası) gibi bir durum var bildiğim kadarıyla.

Nevzat bey sizde hoşgeldiniz....
Teşekkürler..
Geçmiş olsun..bela bir agrıdır...bilirim zordur..

sizlerin de o güzelim gezi yazılarını bekleriz..

nevzat' Alıntı:
İsmail bey ilgiyle takipteyim. Anlatımınız ve fotoğraflarınız çok güzel.Ben de şu böbrek taşı ağrısından kurtulur kurtulmaz yazmaya başlayacağım.görüşmek üzere.

İlahi Ahmet hocam,
şunu iyi biliyorum..İnsan heryerde insan..aynı..Eger temel egitimi,yetişme tarzı,çevreden aldıkları farklı degilse...aynı durumlarda aynı tepkiyi verir.
Bizlerin de sokaklarında aynı görüntüler vard-ı..yada bazı yerlerde hala var..
Pelinin güzel bir esprisi vardı gezi boyunca " Baba ..bunların kedisi de bizimkiler gibi miyav " diyor.. ;D ;D ;D ;D
Eee..öyle ama..sanki başka lisanla mı miyavlayacak... :D :D

seyyah54' Alıntı:
Bu fotoğrafa bayıldım.İsmail bey parmağınıza sağlık.Ben Türkiye de bulunan personeli tebrik ed.yordum ama oradakilere yıldızlı pekiyi. :eek:

Bülent hocam,
bu ilk önce bizimde aklımıza geldi..Ama her yerde sık sık var bundan.O kadar insan yol kenarında ölmemiştir. :D :D
Benim aklıma şu geliyor..çok sevdikleri biri ki..onu heryerde her zaman anmak için böyle yapıyorlar.
Yunanistandan İtalyaya kadar Hırıstiyanlar hep küçük meryem ana heykeli ile çevrili ibadet ,hatırlama-anma yerlerini mum v.s ile aydınlatıp canlı tutacak şekilde yerler yapmışlar..
Birde Hırıstiyan mezarlıkları çok güzel..ben bu kadar şaaşalı,gösterişli mezarı onlarda gördüm.Mesela müslüman-Hırıstiyan mezarlıgı yan yana..Daglar kadar fark çook uzaktan farkediliyor.

mayıstosböce' Alıntı:
Nevzat hocam geçmiş olsun.

İsmail bey o tarz anıtlar bu tarz ülkelerde fazlasıyla mevcut,yol kenarında olanlar çoğunlukla öldüğü yer (trafik kazası) gibi bir durum var bildiğim kadarıyla.

Orası için dediğiniz doğru olabilir ama bu durum Türkiye için olsaydı farklı olurdu,İstanbuldan Ankaraya E5 te sizce anıt dikilmemiş bir km olurmuydu,ben hiç sanmıyorum

Bin defa haklısın Bülent bey..
6300 km yol teptim.17 gün gezdim.Bir defa trafik kazasına ne rast geldim..nede kaza yapan bir aracı yapsa bile gördüm.
Ülkeme giriş yaptım daha Edirne çıkışında trafik polisi bir aileyi Tırla yapan araç altından çıkartıyordu..Ne diyeyim..

Yeri gelmişken deginmeden edemeyecegim.Bu işin öyle Milliyetcilik-Türklük gibi yüce kavramlarla hiç alakası yok.
Avrupada yada Avrupalı zihniyetinde çok önemli bir temel unsur da şu. " İnsan..İnsan degerlidir." .
Küçücük kasabada yada koskoca metropolde..bir insan yaya çizgisine adımını attımı..hayat duruyor abi...Herkes sabırla bırak klakson çalmayı yan bile bakmıyor. Geçmesini bekliyor.....:smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley: :smiley:
Ben bu seyahat boyunca klakson sesini bir saraybosnada birde Edirneden ülkeme girişte ışıkta arkamdaki Tır niye gitmiyorsunder gibi çaldı.Kulagım klakson sesini inan unuttu. Hırvatistana girişte sınır kapısını 1 km geçince yol asfaltlama çalışması var.Sanırım 20 gün sürecek büyük bir çalışma.Aralıklı her 3-5 km de bir akülü 1.5 metre boyunda yeşil veya kırmızı yanan lamba koymuşlar.Bize kırmızı yandı.Hemde ne yanma en az 2-2.5 dk.Ardımızda en az 20 irili ufaklı araç.Karşıdan gelen hiç yok.....Bekliyoruz..2 dakika..Bir kişi klakson çalmadı.bir kişi nasıl olsa karşıdan gelen yok deyip sıradan çıkıp bizi sollayı geçmedi.Hiçbiri geriye dogru 2 sıra yapmadı.Yada emniyet şeridini ihlal etmedi. Üstelik de burası dagbaşı..Öyle kontrol eden bir trafik memuru yada kişi falan yok haa....

mayıstosböce' Alıntı:
Orası için dediğiniz doğru olabilir ama bu durum Türkiye için olsaydı farklı olurdu,İstanbuldan Ankaraya E5 te sizce anıt dikilmemiş bir km olurmuydu,ben hiç sanmıyorum

Eh İsmail beyciğim, işte biz de bunun gibi benzer sebepler yüzünden AB kapısında bekletiliyoruzdur herhalde..?

Medeniyet de; kullandığımız araç-gereçlerle olmuyor tabi ki, aynen tahsilin cehaleti aldığı ama esas olan ve aileden gelen kültürün okullardan alınamadığı gibi, içte olan birşey bildiğiniz gibi...

İnşallah birgün bizler de "medeniyet" yolunda, büyüyünce onlar gibi hareket edebilen bir toplum oluruz inşallah... :smiley:

..

Saat 17.45 gibi İşkodraya geldik.
Pazar günü oldugu için şehir tenha..Ortalıkta kimsecikler yok..Amerikan kovboy filmlerindeki yalnız sessiz kasabalar gibi..Hatta çıkan rüzgardan bir iki diken çalısı bile ortalıkta uçuşup duruyordu.nını nı.... ;D ;D.
Ezan okunmaya başladı.Makamı biraz farklıda olsa gür sesi ortalıgı inletiyordu.Ezan bitti en fazla 5 dk sonra çan sesi duyulmaya başladı.Rastlantı herhalde..

Meydanın solundaki camiye belki imamı Türkçe bilir diye gittim.Vakit namazı oldugu için İmam,müezzin tek başına namaz kılıyorlardı.Büyük cami idi.Bekledim.Konuşmaya çalıştım.Müslüman ama ismi Türk ama hiç Türkçe bilmiyorlar.Biraz sohbet etmeye çalışıp ayrıldım.
Sagdaki 4 yıldızlı otele girdik Pelinle derdimizi ingilizce anlatarak çözdük.Hemde bedava internet baglantısı ile işyerim,emailler v.s hepsini acil acele yarım saatte halletim çıktık.Burada kalmayacak Budvaya dogru yola çıkacaktık.
Saat 19.45 de Arnavutluktan çıkıp Karadag (Montenegro-CRNA GORE ) dogru yola çıktık. İnanılmaz bir yapı-sınır kapısı demeye bin şahit ister bir yerden giriş yaptık.Eski kapalı fabrikalar vardır ya..Tıpkı onların kapısı gibi idi.. :eek: :eek: Ama çok kısa 2 dk içinde de işlemler tamamlanıp geçtik.

Köy yollarından,inşaatı devam eden asfaltlama çalışması yapılan yollardan geçiyoruz.Buralar Karadagın Türk köylerinin oldugu bölgeler.İnanılmaz bir manzara ile aniden karşılaşıyoruz.Kıpkırmızı bir tişört ve tam gögsüne denk yerde ayyıldızlı olan genç bir çocuk dönemeçte karşımıza çıktı Türk bayragı ile bezeli tişört giymiş bir genç arkadan gelenlerin yüzünden mecburen gitmek zorunda kaldım.O da bizi farketti..Hasretle el salladı bize..tanışamadan-konuşamadan geçip gittik..olmadı olmadı..

Adriyatik denizi yukardan gözüktü.Neden KARADAG derlermiş biliyormusunuz ?..Güneş batında burada daglar birden kararır kapkaranlık olurmuş..onun için karadag derlermiş.

Rotamız Ohrid-Struga,Tiran-Karadag,Bar

Bitola-Ohrid-Tiran-Bar.jpg

..Arnavutlukta hiç kampta kalmadık.Otoyol yoktu yada biz otoyola girmedik.Transit geçtik sayılır yani..En ucuz geçiş burada oldu.. :D :D

KARADAG (MONTENEGRO-CRNA GORA )

Avrupanın Güneydoğusunda yer alan; Doğusunda Arnavutluk ve Kosova, kuzeyinde Sırbistan, batısında Hırvatistan, Bosna-Hersek, güneyinde Adriyatik Denizi yer alır. Başkenti, Podgorica'dır.

Karadağ, eski Yugoslavya'yı oluşturan altı cumhuriyetten biriydi. Yugoslavya'nın parçalanmasından sonra Karadağ, Sırbistan'ın zorlamasıyla yeni Yugoslavya'ya katılmıştır. Karadağ'ın çabalarıyla 2003 yılında Sırbistan-Karadağ olarak daha esnek bir federasyon çatısı oluşturulmuştur. Karadağ, 21 Mayıs 2006 Pazar günü yapılan referandumda çıkan % 55,5'lik evet oyu ile ise bağımsız olma kararı almıştır. 3 Haziran 2006'da ise Karadağ Parlamentosu, referandumda çıkan sonuca dayanarak Karadağ'ın bağımsızlığını ilân etti.

Plaka işareti MNE .Nüfüsu 675.000 civarındadır..

Gezilecek yerleri,Kotor,Budva,sveti Stephan,Durmitor Milli park,..

KARADAG YEMYEŞİL VE BİZİ MEST ETTİ..begendik...Bir daha gelmek isteriz... :-* :-* :-* HELE DE KOTORRRRR

..

Saat 21.00 gibi Karadag Bar şehrine geldik.Sakin ve hoşumza giden yapısı dolayısı ile geceyi burada konaklayıp sonra Budva ve Kotora geçecektik.
Geniş sahil bandında güzel bir yer bulup parkettik.Lunaparkı var.İri çaklıtaşlı plajı bu saatte bile girenler vardı..

Sınır kapısı.jpg

Sınır kapısı-2.jpg

Sahil.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,790
Kayıtlı Üye Sayımız
166,604
Kaydolan Son Üyemiz
mehmedoah

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR