Değerli Arkadaşım ;
Öncelikle aracınız hayırlı olsun ; Benim karvanımın bir benzerini almış bulunmaktasınız
ben de Oto Mekanik Hüseyin ustadan yaklaşık 3 ay önce almıştım, benim aracımda Defender 130 TDI ve başoğlu karavan yapımıdır.
Karavan serüvenimi şöyle özetleyim ;
Bu yılın başında bir karavan sahibi olmaya karar verdim ve Telekomdan 2001 model 4x4 Mercedes sprinter Fiber optik araç aldım ; 21.000.-TL ye aldığım araca yaklaşık 24.000.-TL harcadım (Komple motor, mekanik bakım, kaporta, boya,lastik vs) ve bu araç beni o kadar yordu ve hayal kırıklığı yaşattıki en sonun da karavan kısmına başlamadan 45.000.-TL ye bana mal aracı 35.000.-TL ye sattım, Sonrasında yıllardır büyük keyifle kullanıcısı olduğum Defender Karavan a yöneldim ve Hüseyin ustadan bu aracı aldım, en azından her noktasını bildiğim yıllardır kullandığım bir araçtı ;
Defender 130 TDI 300 motor ve 1,41 arazi oranı , arkalar çift amortisor, onler çift amortisor ve arka dingilde denge amortisorü olmasına rağmen ciddi yol tutuş problemi vardı, ayrıca 1,41 arazi oranı ile ilk kalkış ta araç çok zorlanmaktaydı, öncelikle yol tutuş sorununu çözmem gerekiyordu, Çözüm olarak arkada ki viraj denge kolunu zırhlı Defender da kullanılan ile değiştirdim, ön dingildeki ikinci amortisorü soktüm ve ön dingile viraj denge kolu taktım, Lastiklere 3 cm spacer ve 5 cm Ofsetli jant takarak herbir lastiği 8 cm dışa açtım, arka yayların içine ikinci takviye yayları koydum böylece yol tutuşu gayet iyi duruma geldi, en azından 100 veya 110 km hızda araç stabil hale geldi, sıra motor performansına geldi
arazi oranını 1,67 yaptım aracın ilk kalkış problemini çözdüm ancak 90 km hızda motor 3500 devir görmeye başladı bu durum can sıkıcı oldu, öncesinde yaptığım hesaplara göre 90 km hızda 2800 devir olması gerekiyordu ama evdeki hesap yoldakine uymadı
bende TD5 motor koymaya karar verdim. muhetemel bu hafta sonu motor operasyonu bitmiş olacak, TD5 motor ve tekrar 1,41 arazi oranına dönmüş olacağım, bu konfigirasyonla performansın gayet iyi olacağını düşünüyorum,
Araçla ilgili yardımcı olabileceğim bir husus olursa her zaman arayabilirsiniz (0 533 270 08 38)
Selam ve sevgiler
MKG
Mustafa bey teşekkürler konuştum hasan ustayla
Sizin karavanla ilgili nacizane bir görüşte ben atayım müsaadenizle. Geçen sene maslakta dikkatlice incelemiştim sizin yeni aldıgınız karavanı hayırlı olsun bu arada umarım memnun kalırsınız . içinede girmiştim , bence sorun eşyların yerleştirilmesi vede ağırlık grubunun en arkaya bindirilmiş olmasında , yanılmıyorsam banyo wc vede mutfagın buyuk kısmı vede diğer agırlıklar arka dingilden sonra yaklaşık 1.5 metre uzayan karavan kısmında , buda arkayı basıp önü kaldırıyor.
Bende ambulanstan dönme 11o defender kullanıyorum vede arka şaşitampondan sonra 80 cm.lık çıkıklık var vede benzer sorunlar bızdede oluyordu , bu nedenle bilginiz olsun diye yazma geregı duydum.
Selamlar
Erhan