Dıyorum ki kendı-kendıme , "farzet sıgorta atmadı , o zaman ne olacak" öyle ise kabın arasında kalan kablolarda bır yangın tablosu oluşmadan gorunurde bıraktıgım ınce kablolarda yukun kalabılmesını sagladıgıma ınanıyorum. gorunurdekı ınce kabloları feda edıp kabın icerısındeki tehlkeyı en azından absorbe edebılırım dıye aklıma gelıyor.
Bana fena halde riskli geldi. İnce kablo yanacak olursa tehlikesi absorbe edebileceğinizi hiç sanmıyorum. Tersine, elektrik yangınları en tehlikeli yangınlardandır. Yangın kablo üzerinden tüm yapıya yayılır. Benim önerim birden fazla sigorta kullanmak olurdu. Mesela, benim tercihim öncelikle akü üzerinde yüksek amperli yassı sigorta ile başlamak olurdu. Burada birden fazla sigorta kullanmak da mümkün. Benim aracımda akü üzerinde bir tane 150A, bir tane 70A, bir tane 50A sigorta vardı. Sonradan ekleyeceğim (sürücü kabinine) cihazlar için 50A'lik bir tane de ben ekledim. Aynı şeyi yaşam akülerine de uygulamayı düşünüyorum.
İkinci aşamada aküden gelen kablo üzerine Pako şalter kullamayı düşünürüm. Yanlış bilmiyorsan Pako şalterlerin sigorta işlevi de var. Dahası, bütün sistemi açıp kapatabileceğiniz bir ana şalter her zaman faydalıdır. Ben kendi sistemimde birisi giriş birisi çıkış için iki ana şalter planlıyorum. Giriş şalterini harici 220V, solar panel, alternatör (ve kapalı) seçenekleri için, çıkış şalterini ise 12V, 220V, 12+220V (ve kapalı) seçenekleri için düşündüm. Kafamdaki sisteme uygun şalter seçeneği var mı bilmiyorum, henüz araştırmadım.
Bundan sonra sigorta paneli gelebilir.
İlave güvenlik için kullanacağınız hatta ek sigorta düşünebilirsiniz. Mesela İngiltere'de bütün prizlerde mutlaka sigorta vardır. Ayrıca pek çok fişin üzerinde de sigorta görürsünüz. Bir kısım cihazların kendi içinde ayrıca sigortası olabiliyor. Buralarda çoğu kez cam sigorta kullanılıyor. Bunları uygulamada zorlanırsanız, en azından kablonun üzerine (hem + hem - hatta) sigorta takmak zor değil.
Birden fazla sigorta kullandığınız durumda, aküden cihaz yönüne gittikçe kullanacağınız sigortanın amperi düşmeli.