Araç Muayene Kusur Tablosu, TUV Hakkında...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Alps Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 270
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 105,076
Ynt: Araç Muayene Kusur Tablosu, TUV Hakkında...

1979 cj 5 ruhsata işli olmayan lpg mi ruhsata işletmeye çalışıtorum fakat ocak ayı itibariyle değişen yönetmeliğe göre mümkün olmadığını söylüyorlar makine mühendisleri odasıyla ve birkaç takipçiyle görüştüm.aracın arka koltuğu sökülüp koltuk tadilatıyla arka tarafı bagaja çevir ancak sızdırmazlık verebiliriz dendi.mak.müh. yeni yönetmeliğine göre koltuk tadilatı kalkmış.detaylarla ilgili bilgisi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim arkadaşlar.

Etiketler

Yaklaşık yarım saattir yazılanları okuyorum. Kusura bakmayın ama bu çılgınlık. Adapazarından tanıdık bir ustayı aradım kontrolde adam vurulması olayını doğruladı.

Çok merak ettiğim bir konu var. Ağır kusur verdikleri veya trafikten men verdikleri hususların yarattığı kaza ve hasarlar, tüm kaza ve hasarlar içinde ne kadar bir yüzdeye sahip ki bu kadar kasan bir sistem çıkardılar? Şunu belirtmem gerekiyor ki bu tür kontrol firmaları sadece kendi mesleki geleceklerini garanti altına almak için bu kontrol ve prosedür meselelerini gerektiğinden çok daha fazla abartmaktadırlar. Bunun sadece bizde değil tüm dünyada böyle olduğunu hem kendi deneyimlerimden hemde müşteri ve üstelik TUV çalışanlarının kendisinden öğrendim. Ayrıca meslek icabı TUV ile çalıştığım için ne kadar sinir bozucu ve burnu havada olabileceklerini de çok iyi biliyorum.

Bir başka konu benim 89 model toyota'mı kontrol edecekleri kontrol kriterleri nerede yazıyor? Ki bende bakabileyim ve hazırlıklı gidebileyim.

Bu sistemi protesto etmek için bir kampanya başlamalı en kısa sürede.

hepimiz çevremizden duyduğumuz gerçek ya da abartılı yorumlar yüzünden strese giriyoruz... oysa tüv kesinlikle keyfi ya da bilinçsiz sebeplerden dolayı araçları ağır kusurlu gösteremez.. burda çalışan personel 3 ay eğitim aldıktan sonra ( ki son zamanlarda alelacele açılan istasyonlarda eğitimi bile çalışarak alılıyorlar) görev alıyor ..ellerinde bir form var ve bu forma bağlı olarak hareket edip kusurları bilgiişlemlerinde bulunan programa kaydediyorlar.. bu programda belirtiler noktalar hariçinde kimse yeni bir şik ekleyemiyor ya da çıkartamıyor.. kısaca aracınızda tespit edilen ağır kusuru bu programa işleyebilmeli.. bu programın kabul etmediği bir kusuru işleyemez..hiç bir kontrolör keyfi sebeplerden aracınızı geri çeviremez, sistemde tanımlanmayan bir kusur kusur değildir zaten.. ama bakıyoruz çevremizde insanlar hafif kusurları bile muayeneden geçememe sebebi olarak lanse ediyor,gereksiz sters kaynagı oluyorlar.
örnek:
akradaşın biri aracım bu gidişle muayeneden asla geçemez dedi. sordum sebebini , dediki motor yağ kaçırıyor yaptırmalışmışım ..tüv ün verdiği rapora baktım motor yağ sızıntısı hafif kusur yazıyor fakat arka stop lambası çalışmıyor : ağır kusur... ve bu yüzden araç geçememiş.. kendisine arka fren ampulünü değiştir bir daha gir dedim ve 1,5 tl lik masarflar muayeneden geçti...

Forumdaki bu başlığı sessiz sedasız ve açıkçası korkarak takip edenlerden biride benim. Henüz off-road aracım yok fakat alma aşamasında iken yazılanları okudukça kafam dahada karıştı. Beğendiğim ve almak istediğim araçları muayeneden geçemeyeceği ve hatta trafikten men edileceği düşünmek dahi kötü.
ama Ahmet Beyin yazısından sonra http://www.tuvturk.com.tr/ adresine girdim enazından bişeyler varmı bize yol gösterebilecek diye. [attachment=1]
ana sayfada sağ tarafta görülen ön muayene ile zaman kazanın ve en çok merak edilen sorular kısmını indirdim ve incelemeye başladım.
ve daha ilk sayfada 1946 model willys jeep in ilk muıayenede geçtiğini görünce moralim biraz olsun düzeldi.

uzun lafın kısası bence Tuvturk ana sayfa ve ilgili linkler bize muayene öncesi yardımcı olacaktır diye düşünüyorum .
[attachment=2]

ben cj nin bir kaç fotoğrafıyla üzerine ekledilklerimin bilgilerini içeren bir mail yolladım cevap gelirmi bilmiyorum
gelmezse artık toplu birşeyler yapalım
toplanırsak çok büyük bir sayı oluşur ve bir yolu illaki bulunur
araçlardaki teçhizatları sökmekten daha kolay bence

bence erken ve gereksiz bir hareket yapmak yanlış olur, bekle gör politikası izlemek daha mantıklı. türkiyede çok yeni bir şey uygulanmaya başlandı ve bunu uygulayanlar dahi acemi, herkes pişecek. söylediğim gibi daha önce 3 ay eğitim alıp (nedakar yeterlidir siz takdir edin) araclarımızı muyene eden yetkili şahıslarda bu işi birbirinden farklı olarak yapıyor..herşey yerine oturacak... bu şahısların acemiligi aslında bizim için bir eksik değil.. mesela ilkyardım çantasındaki eksiklikler veya yangın tüpündeki tarihi biri inceliyor diğeri incelemiyor ise bile bunu kafaya takamamalı çünkü bu ağır kusur kapsamına girmiyor. sadece dışarda 1000 ytl ye bile iş bulamayacak olan bu insanların istanbulun en lüx semtinde oturmaları (tüvtürk tarafından kiraLanan) ve eğitime özel araçlarla gitmeleri.. kendilerine tüvtürk tarafından yapılan muamele onarın bir kısmının burnunu kaldırmış olabilir.. bu şahısların kaprisleri bile bizim tehlikeli olmayan arçalarımızı trafıkten men edemez. moovis diye bir program kullanıyorlar ve kusurları bu programa işlemek zorundalar. yani benim aracıma ağır kusur vermişlerse hangi maddeye göre verdiklerini bana göstermeleri gerekiyor. anadolunun birçok yerinde tatsız olayların oldugu doğrudur, bunun sabırların taşması, uzun kuyruklar ve insanların muayeneye hazırlıksız geldiklerinden kaynaklandığını düşünüyorum. şunu düşünün trafiği, yolları daha kaliteli araçlarla birlikte paylaşacağız.

rumelian arkadaşımız da daha önce söylediği gibi aşagıdaki linkten araçlarımızın durumu konusunda tüvtürk ün belirleyebileceği kusur tablosunu incelemkte fayda var.
http://www.tuvturk.com.tr/kusurlartablosu.pdf

3 ayda tohumunu atsan karpuz ,salatalık bile yetişmez !!!! ne elemanından bahsediyosunuz siz ,eve aldığınız yavru köpek bile pisliyceği yeri bile 6-7 ayda öğrenir !!!!! hepsi su katılmamış cahil konuşmayı bile bilmiyolar bir laf vardır (çingeneye beylik vermişler ilk babasını kesmiş ) diye tam o misal onlara isterlerse acarkentten ,ulustan ,etilerin göbeğinden ev versinler nato kafa nato mermer adam daha kendini hayatta bi yere sindirememişki başkası için doğru kararlar versin !!! bi araç sahibine audi A6 nın turbosunu sök dedi cahil herifler siz nediyosunuz sistem rezalet ,kuyruklar karışıyo millet kavga ediyo ortalık leşşş pislikten geçilmiyo !!! sadece hiçbir şeyin gelişemediği ülkemizde millete özenmekten başka hiç birşey değil yaptıkları ,yurtdışına çıkanlarınız sokaklarda gezen yada muayeneden dönen hangi araçları yollarda gördünüz?hepsi hurdalıkta onların, ama vermeden al mantığı buradada uygulandı !! sen ne standar verdinki araç standartı istiyosun insanlardan!!! siz nekadar isyan edip çıldırsanızda onlar süper bir uygulama yapıyo 3 aylık elemanlarıyla!!!!!!!!!!!!

Ben mail atmıştım dün TÜV e cj nin fotolarını ve lastik ebatlarını vb... yazmıştım, gönderdikleri cevap bu.
neden bu cevap böyle ; çünkü kendileride bilmiyor ne istediklerini

Sayın Ozan Yurdakul,

Öncelikle müşterimiz olarak tarafımıza iletmiş olduğunuz görüş, öneri ve sorularınızın bizler için bir gelişim fırsatı olduğunu belirtir, göstermiş olduğunuz ilgi ve hassasiyet için teşekkür ederiz.

TÜVTURK muayene istasyonlarında aşağıdaki yönetmelik ve uygulamalara göre muayene hizmeti verilmektedir.

*Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik

* 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu

* Karayolları Trafik Yönetmeliği

* Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik

* Avrupa Birliği Direktifleri

Bunun yanında muayene süreçlerine yönelik bilgileri içeren ekteki dosyaları bilgilerinize sunar, güvenli yolculuklar dileriz.

Saygılarımızla,

TÜVTURK A.Ş.

oysa benim onlardan tek istediğim lastik, yan basamak ve tanponun muayenede kusur oluşturup oluştumayacagıydı
bunların birşeyler öğrenipde sağlıklı muayene yapacakları günler çok uzakta

ayrıca ekteki dosyalarda istenirse veriyim yada ayrıca bir konu açıyım ama aşşağı yukarı hepimizin bildiği
konular tuvturk.com.tr de görebileceğiniz kusur tablosu hızlı muayene falan yani benim sorumla alakasız şeyler

Ahmet Bey tablo için teşekkürler. Eğer bu tablo dahilinde olacak ise denetleme büyük ihtimalle sorun çıkmaz. Tabi 3 ayda yetişen eleman ile ne kadar olursa o kadar. Sistemin oturması zaman alacak. Bu sebeple nispeten sorunsuz olarak geçtiğiniz kontrol istasyonlarını yazarsanız şansımızı oralarda deneriz.

arkadaşlar 21/01/2009 da arabanın fren muayenesini bursada yaptırdım. öyle bi anlattılarki korkarak gittim geçermi geçmezmi diye ama hiç anlatılanlar gibi değil gayet güzel bi sistem oluşturmuşlar. araçlarda bariz bi eksiklik yoksa rahatlıkla geçer muayeneden.saat07.30 da sıraya girdim 10.30 da işim bitti.

mesut bey aracınızda koruma demiri spot vs varmıydı? ben burada özellikle koruma demirinden sıkıntı duydum birde ordaki yoğunluk ve çalışanların kalitesi de farklı olabilir. bu arada siyah defender ınız çok şıkmış güle güle kullanın:D

Wraith' Alıntı:
mesut bey aracınızda koruma demiri spot vs varmıydı? ben burada özellikle koruma demirinden sıkıntı duydum birde ordaki yoğunluk ve çalışanların kalitesi de farklı olabilir. bu arada siyah defender ınız çok şıkmış güle güle kullanın:D
teşekkür ederim. bende yok şimdi taktıracam nasıl olsa muayeneden yırttık

Size kaç yıl yazdılar muayene geçerlilik süresine?
benim hayallerimi bu TüV tripleri mahvetti napıcam bilemiyorum. şu lastik gibi olan korumalardan buldum onlar galiba geçebiliyormuş ama onun üzerine sis farı nasıl takıcam bilmiyorum çok yumuşaklar... birde benim krom bardan sonra çok uyduruk geliyor hemde birsürü para.

Wraith' Alıntı:
şu lastik gibi olan korumalardan buldum onlar galiba geçebiliyormuş ama onun üzerine sis farı nasıl takıcam bilmiyorum çok yumuşaklar... birde benim krom bardan sonra çok uyduruk geliyor hemde birsürü para.
Bence de sadece görüntü için o para verilmez, işlevsel değil.
Siz kromu takın, 2 yılda bir defa vize için söküp takarsınız, zaten cıvatalı bağlantı yapacaklar :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,715
Kayıtlı Üye Sayımız
166,550
Kaydolan Son Üyemiz
Vehbikoc

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR