Ahşap ile İlgili Teknikler

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 576
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 201,772
Ynt: Ahşap ile İlgili Teknikler

Bu topiği ilk başından görmüş olmama rağmen önce pek ilgimi çekmediği için bakmamıştım. Ama Levent bey burada bizler için çok önemli bilgiler paylaşmış, önceki ilgisizliğimden utandım. Paylaşımınız için teşekkür ederim. Bu arada marangozlar odası yakında"meslek sırlarımızı niye açıklıyorsun?"diye peşinize düşebilir,dikkat!

Etiketler

arkadaşlar ben teşekkür ederim
marangozlar odası baskına gelirse beni kurtarırsınız artık değilmi :'( :'(

buralpdi' Alıntı:
arkadaşlar ben teşekkür ederim
marangozlar odası baskına gelirse beni kurtarırsınız artık değilmi :'( :'(

Hiç şüphen olmasın. Bizde bir harf öğretene kul köle olunur, marangozlar odası gelse ne yazar. ( Benim adresi bulamazlar değil mi :eek: )

Konuyla tam alakalı değil ama yine de yazayım istedim. Ömer Bey'in (byseyyah) bahsettiği spiral motoru (taşlama motoru) nu kullanırken mutlaka koruyucu gözlük takalım. Kesici taşın parçalanıp fırlayan parçaların kullanıcısının gözünü kör ettiğini biliyorum.

Levent abi bence gurur meselesi yapmasınlar ;D onlarında alacağı bilgiler var biz senin yanındayız destek oluruz ;D

Ahmet abi dediğinize katılıyorum önce can güvenliyi bir keresinde metal taşı kesim yaparken elimde parçalandı o dönme hızını düşünün önüne çıkanı biçer atar,Allahtan bana gelmedi paramparça oldu.

aslanahmet' Alıntı:
Konuyla tam alakalı değil ama yine de yazayım istedim. Ömer Bey'in (byseyyah) bahsettiği spiral motoru (taşlama motoru) nu kullanırken mutlaka koruyucu gözlük takalım. Kesici taşın parçalanıp fırlayan parçaların kullanıcısının gözünü kör ettiğini biliyorum.
çalışma güvenliği aslında konumuzun en önemli kısmı, hatırlattığınız için teşekkürler. motorlu veya motorsuz marangoz veya metal işleri için üretilmiş kesici veya delici bütün elaletleri, makinaların hepsi çok tehlikelidir

beni koruyan, korumayan, kaçan bütün arkadaşlara teşekkür ederim ;D ;D ;D
arkadaşlar burada anlatılan herşey marangozluk mesleğinin çıraklık bilgileri, her meslek bu kadar kolay olsaydı, bizim usta diye tabir ettiğimiz insanlara çok ayıp etmiş oluruz. meslek erbabı yani usta dediğimiz insanlar artık yetişmiyor, teknoloji yavaş yavaş meslekleri öldürüyor. yapılan işlere bakarsanız eski ahşap işçiliğini göremezsiniz, artık doğramalarımız plastik mobilyalarımız suntalam oldu. farkındaysanız etrafımızda doğal malzeme kalmadı hep yapay malzeme, altımız beton üstüne parke diye mdflam, pencereler plastik, kapılar sunta üzeri lamine kaplı peki bu insanlar üzerinde biriken statik elektiriği nerede boşaltacak ??? ???
neyse konumuzu dağıtmayalım burada anlattığımız herşey ticari kaygı yaratacak sırlar değil, kimsenin ekmeğine taş koymuyoruz, sadece insanlara biraz bilgi aktarmaya çalışıyoruz yani hobi sever arkadaşlarımızın yapabileceği pratik bilgiler veriyoruz :D :D

devam,
arkadaşlar kavelalı birleştirme nasıl yaparsınız onu anlatayım, iki parçamızdan birini erkek birirni dişi yapıyoruz, önce erkek parçayı hazırlıyoruz, kenarlardan 5cm gibi işaret alarak tam merkezini işaretliyoruz kalınlığımız 18mm ise yarısı 9mm ve kenardanda 5cm çizdiğimiz zaman yerlerini hazırlıyoruz sekil A, hazırladığımız merkezlere matkap sağa veya sola kaçmaması için bizle veya bir çivi ile yer yapalım, arkasından deliğimizi delelim şekil B, deliğimizin boyunu kavela nın içeri gireceği kadar ayarlıyoruz, delik işi bitince kavelalarımızı dışarıda10-12mm kalacak şekide tutkallı yerlerine çakıyoruz, artık erkek parçamız hazır, yüzey genişledikce kavela sayısını arttırabilirsiniz, 30cm. kadar parçalara iki adet kavela yeterli
KAVELA0.JPG

devam,
erkek parçamızı kullanarak dişi parçamızı hazırlıyoruz, erkek parçamızı dişi parçamızla birleşeceği yere tutarak kavelaların geldiği yerlere işaret koyalım
KAVELA1.JPG

devam,
işaret koyup merkezlediğimiz yerlere yine biz veya çivi ile yer yapalım matkabımız sağa veya sola kaçmaması için sonrada en fazla15mm delelim, delme işi yaparken matkabımızın fazla delmesini önlemek için ölçü tahtası kullanın, herhangi bir ahşap malzemeden kendiniz yapabilirsiniz, ölçü tahtasını başka işlerinizdede kullanabilirsiniz.
artık parçalarımız hazır ölçüde hata yapmadıysak parçalar birbirine oturacaklardır, oturan parçalarımızı tutkallayıp sıkabiliriz
KAVELA3.JPG

bilmeyen arkadaşlar için ,
biz dediğimiz aleti marangozlar kullandığı gibi derici, ayakkabıcılarda kullanır, delik delme veya noktalama yapmak için kullanırız, ucu sivri tornavida şeklindedir, elinizde ucu bozulmuş tornavida varsa ondan yapabilirsiniz, alet çantanızda bulunsun
B%DDZ.JPG

Hosgeldiniz Levent Bey.
Avrupa karavanlarda, kontraplak uzerine ahsap gorunumlu pvc benzeri bir kaplama var. Daha once kontra uzerine laminant kaplatarak ayni goruntuyu yakaladim. Bu konuda laminant disinda gelismeler var mi? Ayni malzemenin kenar bantlari yerine lastikten sert, plastikten yumusak bir bant kullaniliyor. kontranin yanina acilan kanala bu T seklindeki bant takliliyor. Tam ayni olmasa da, piyasada daha sert ve T seklinde olmayan duz bantlar bulmak mumkun. bildiginiz gibi bunlar sicak tutkalla yapistiriliyor. koselerinin de 90 derece olmasi gerekiyor. bu bantlari yuvarlak koselerde kullanmamiz mumkun mu? degilse orjinal karavanlardaki bantlardan bulmak mumkun mu?

Hoşbulduk Ergun bey
kenar bantlama yapan makinelerde (bauhaus içinde var) belli çaplara kadar kenar bantlama yaptırabilirsiniz ama t şeklinde olanları kendiniz ısıtarak dönebilirsiniz ve zahmetli bir iş olur en iyisi kenar bantlama yaptırın. kontraplak üzeri lamine kaplama türkiyede hazır plaka olarak bulmak zor, bu malzeme daha bizde yerleşmedi, bulabileceklerinizde ithal olur renk ve desen problemi yaşarsınız ayrıca fiyatlarıda makul olmaz. kenar bantlama yapan bir atölyeye sorarak ne kadar çapta dönebiliyorlar ona göre çalışma yapınız. saygılar

Tesekkur ederim Levent Bey.
kenara hic bant yapmasam. sadece zimparalayip akrilik esasli kaliteli bir vernik atsam. uzerine yapilacak kaplamanin (laminant ya da pvc) kenarlardan kalkma riski olur mu? ayrilmayi engellemek icin kenarlari freze ile bombelendirmeyi tavsiye edermisiniz?

eğer vernikleme işini düzgün yaparsanız olmaz, freze ile pah kırmayın ama zımpara ile kenarlardaki keskinliği alın, zımparanızı bir takoza yapıştırın ve öyle köşeleri kırın sonrada önce dolgu verniği sonra son kat vernik atın, kıdığınız köşeler belli belirsiz olsun çok derine inmeyin, elinizi sürdüğünüzde keskinliğini hissetmeyin yeterli.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR