@
tncybttl
Selamlar,
Şu Güneş Paneli konusunda acaba yanlış mı düşünüyoruz diye düşünmeden edemiyorum. Ufak bir panel belki iş görür ama 150 Watt üstü panel(Paneller) hem ağır hem biraz maliyetli hem de mantıksız gelmeye başladı bana. Çünkü tam verim için güneşe çekeceksin, kullananlar güneşten kaçıyor, gölge arıyorlar. Hem karavanın içi hamam gibi oluyor hem de çok güneş sonuçta arabaya nasıl zarar veriyorsa, karavana da daha fazla veriyor. Platform üstüne güneşi engelliyor diyorlar ama tüm çatıyı kapatmıyorsunuz(Kapatamıyorsunuz) ki...
Güneş enerji sistemi 750 kg altı karavanlarda hekilerden dolayı genelde ön oturma grubu ve ranzalar üstüne yapılabiliyor sadece. Tuvalet ve mutfak alanı üstüne bu yüzden kuramıyorlar. Bu sefer kurulamayan heki ile açık kalan alanlarda aşırı ısınma, ufak hacimdeki karavanın içine girip her tarafına yayılıyor deniyor...
Ben karavanın içinde güneş altında hiç tam 1 gün geçirmedim. 1 saat civarı kalmışlığım vardır, sohbet etmek için. Konuştuğum karavan sahibi abi, ocağı açtığında içeride gerçekten terlediğimi hatırlıyorum... (Karavan 5,25 lik Ortiz'di.)
Bunun yerine güçlü jel akü ve destek sistemlerine daha sıcak bakmıyor değilim. Araç aküsünden şarj alma ve dışarıdan alma vb. sistemlerden bahsediyorum...
Çünkü 750 kg altı karavanlarda zaten en fazla 1 hafta tatil yapacağım. Ve bu 1 haftanın her günü elektriği olmayan bir yerde olmayacağım. Belki 3-4 gün bakir bir yerde kalırım. (En fazla) (Kalan zamanda genelde kamp alanları ve çoğunda ufak rakamlarda elektrik ücretleri var.)
Bakir olarak kalacağım yerde en fazla 2 gece üst üste kalırım. CBE' nin kontrol sistemi araç aküsünden şarj alıyor ve akü gücü kritik seviye altına inmeden sistemi kapatıyor, mesela... Yani gideceğim noktaya gidene kadar araç çalışırken şarj ediyor. Durduğumda elektrik emre amade oluyor.
Karavanda, 60 lt 12 v buzdolabı, hidrofor, ışıklar ve şarj için priz kullanmayı planlıyorum. Ayrıca Buzdolabını tekne balıkçılığında da yaptığım gibi buz ile de takviye etmeyi planlıyorum. İlerde Belki TV ve bazı küçük mutfak aletlerini kullanabilirim. Bu şartlarda güneş paneli gerekiyor gibi duruyor ama yinede sanki 100 w dan daha büyük paneller fazla ve gereksiz diye de düşünüyorum...
@
Delacrix
Abi Carpento 360 ile ilgili, aerodinamiksel olarak ön oturma alanı alçak. Girmedim daha ama zaten videolarda da görünüyor. Bu durum içerisi için dez avantaj yaratsa da yakıt tüketimine olumlu katkı sağladığını kullanandan duyuyorum. Hadi onu geçtim, ağırlığı azalttığı bir gerçek.
Havalandırma anlamında, O önde bulunan tavan penceresini/hekiyi büyütmüş kullanan abimiz.
Ek bir ücretle 50x70 yapıp, içine içeri/dışarı üfleyen havalandırma da yapabiliyorlar. Bu şekilde kullanıp şuan Karavanın gerçekte kullanan abimiz, havalandırmadan çok memnunmuş.
Zaten diğer karavanlara baktığınızda ranza bölgesinde ve mutfak bölgesinde pencere var. Birde bazılarında oturma alanı üstünde ufak heki var. (Ön cam varsa da açılmasını önermiyor kimse ve genelde açılmayan cam koyuyor firmalar)
Bu durumda diğer karavanlara göre havalandırma anlamında neredeyse durum eşitlenmiş oluyor.
Şubat sonundaki fuarda gidip canlı olarak görüp, daha net konuşacağım. Ama farklı dizaynı, 700 kg altı kilosu ve sadece karavanlar için yapılmış üretimi ve aksesuarları çok hoşuma gidiyor.
Şuan malesef fiyatı çok yüksek kalıyor.