64 Gün, 24.000 Km........ Orta Asya, Moğolistan....

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Arif Hüküm Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 261
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 102,606
20 Temmuz 2016
Gece çok ama çok rahat uydum. Sabah yatak keyfi yaptık, saat 08:15 civarları kalktık. Akşamki kızlar geldi, bize çayla diye ekmek ve kurutulmuş yumurta büyüklüğünde 6 tane peynir gibi birşeyler getirdiler. Ben tadına bakamadım, Arif ile Utku baktılar ekşi yoğurt gibi bir peynir çeşidi, (Kurutulmuş yoğurt adıda Kurutmuş) kurutulmuş, neyse getirdiklerini kaldırdık. Ben yine bir kıza toka, birine süslü ufak bir çanta birine de ayna ve tarak verim. Fakat bir türlü yanımızdan ayrılmadılar, ben çay suyu koyuyordum Utku başka yerde kahvaltı edelim dedi ve nitekim oradan ayrıldık, kızlar pek bir üzüldüler. Biraz gidip kahvaltı ederken akşamki bisikletli geçti daha sonra Oş'dan tarafından gelen tek başına bir kız gördük, Kanadalı , Fransada yaşıyan bir bayan yanımızda durdu, sohbet ettik, o Pamir'e biz Kıgızistan Oş' doğru yeni bir gün için yola çıkıyoruz. Saat 10:48 epey yol aldık, geçerken süt satan küçük bir kız el salladı, dümdüz yem yeşil ovalar. At çok , hayvancılık yapıyorlar, yollarda çocuklar süt satıyor. Hava güneşli ama soğuk 11 0 . Yerliler için hava güzel herhalde, çamaşır, kilim yıkayanlar, döşeklerini güneşe çıkaranlar görülüyor. Bizde de polarlar, çoraplar çıkacak galiba. 3550 Taldyk Pass diye bir yere çıktık, çok virajlı dik bir tepe, Arif indi, bende ineceğim "yolu görün" diyor. Allah Allah......böyle bir yol, böyle bir viraj yeryüzünde yoktur, tam bir labirent. Neyse boş su şişeleri işe yaradı, süt satan çocuklara verdik, Utku'da leblebi verdi, zor ayrıldılar. Geçitten aşağı iniyoruz, yol boş böyle bir yol anlatılmaz görülmesi lazım. Epey aşağılara indik, nihayet ağaçlar gördük, çadırlarda(yurtlarda) yaşayanlar var, kadınlar hep çamaşır, kilim yıkıyorlar. Gittikçe ağaçlar çoğalıyor, yeşillik var , hava daha sıcak. Arif polarını çıkardı, bende çorapsızım, yol güzel gidiyoruz. GULCHA RİVER bitti sanırım, SOGET RİVER' a girdik sanırım.Şu an GAGARİN'e girdik, çok güzel. Karatalaa- Targalak- Askly' de bir tır yolu kapamış, kendi imkanları ile yolu açmaya çalışıyorlar, biz yandan geçtik. Yol gayet güzel, çeşitli yerleşim yerlerinden geçiyoruz, kaymak gibi yol. Akşam buralarda çok yağmur yağdı herhalde, dereler taşmış, çamurlu akıyor. İki bisikletliyi alkışladım, yokuş tırmanıyorlar hoşlarına gitti, direksiyonları bırakıp ayağa kalktılar. Utku direksiyona geçti, hava sıcaklığı 260 oldu bende yeleğimi çıkardım. Yol motorcular, bisikletlilerle dolu, arkalarında eşyalarını taşıyan araçlar var. Karabulak- Tashkoro, şimdi rampa çıkıyoruz, galiba geçite doğru geliyoruz. Chyiyrchyk Pass 2389mt. foto çekip devam ediyoruz. Utku epey araba kullandı, şimdi Arif geçti. Fotoğraf makinamın şarjı bitti, taktık şarj oluyor, bekliyorum, tabi bu arada çekemediğim yerler var. Oş kentine geldik, Khrog'dan buraya 743 km. Büyük güzel bir şehir, saat 14:26, arabayı uygun bir yere park ettik, gezeceğiz ve ihtiyaçlarımızı alacağız. Epey turist gördük, hele bir grup vardı hepsi yaşlıydı, herhalde onlar turla gelmişti, belki uçakla bilmiyorum. Oş' da bankamatikten para sorunu hallettik, telefon kartı aldık, yemek yedik, dizel yakıt alıyoruz, Khorog'dan buraya 83 lt mazot yakmışız. Yola çıktık, navigasyon bizi kestirme diye mahalle aralarında bir yere soktu, mutlu tesadüf bir yerde çeşme bulduk, depoları doldurduk. Nereye gideceğimizi bilmiyorum, gittiğimiz yerden yazarım saat 16:18. epey yerlerden geçtik KARA-SUU'dayız (Bizim Karasu'dan ilgimi çekti), bir sürü köy-ilçe geçtik, CELALABAD mıdır bir kentten geçtik, çok büyük güzel bir yerdi. Sonunda kamp yerimizde bir dere yatağı içinde bir yer, çocukları ile bir adam vardı "burada kalabilirsiniz yasak- tehlike yok" dedi. Karar verdik kalmaya, burası sıcak aynı zamanda. Şimdi saat 17:20, Arif arabamızı yıkıyor, Utku su kenarında dolaşıyor, yemek yedikten sonra bende çıkacağım. Tam dolunay var, Arif ile seyrettik, dereye yansıması muhteşemdi. Erkenden yattık rahat uyuduk.

30036.JPG
30036-1.jpg
30037.JPG
30039.JPG
30042-2.JPG
30042-3.JPG

Etiketler

21 Temmuz 2016
Saat 09:38 haraket ediyoruz, yola çıktık, devamlı yükseliyoruz. Manzara güzel, bayağı Karadeniz yaylaları gibi. Issık gölüne gideceğiz ama bu yol kötü (2100 rakım) , habire çıkıyoruz iniyoruz, yol virajlı, kötü, uçurumlu çok at var, dağlarda yaşayanlar var. Bir Amerikalı bisikletli ile karşılaştık, yiyecek simit, poğaça, ekmek verdik. Ben domates biber vermediğime üzüldüm. Biraz ileride kahve molası verdik, kahve içerken Amerikalı bize yetişti. Onada kahve yaptım. Utku ile politika konuşuyorlar, Amerikadaki seçimleri. Antalya, Kapadokya'yı gezmiş, Kars Ani Harabelerini, Kaçkar dağlarını görmüş, çok beğenmiş, neşeli bir tip. Biraz domates ve biber verdim, biraz sohbetten sonra ayrıldık, yola devam ediyoruz. Çok güzel yerler görüyoruz, geçit herhalde (2984 mt. Kaldamo Pass) Utku ismi Yazılı olan bir yerin fotoğrafını çekti. Şimdi bir yere indik, acaip güzel, vahşi. Utku panorama çekiyor hemen bende bir poz çekeyim. Çok zorlu yollarda ilerliyoruz fakat manzara muhteşem, olağanüstü. Arif indi fotoğraf çekiyor. 1830mt inmişiz, 30 km sonra bir şehir varmış. Dimdik rampalardan kıvrıla kıvrıla iniyoruz ve dere yatağına indik. Kökirim köyünden geçtik, 12 km kaldı şehire.Neyse şehir göründü Kazarman, yol çalışmasıda yapılıyor 15:04 yemek yiyecek bir yerler baktık bulamadık yola devam ediyoruz. Yoldan işaret eden bir bayan aldık, Dödömöl köyünde indi. Biz Kashbulak köyündeyiz, devam ediyoruz, Utku geçti direksiyona, 2700mt den 1700mt ye indirdi. Yoldan biraz içerde bir yerde kamp kurduk, çok güzel yalnız acaip uçurumlu, virajlı bir yoldu. Fakat böyle bir manzara her halde dünyanın hiç bir yerinde yoktur. Hatta yoldaki Amerikalıda öyle demişti, bütün bisikletllerin tercih ettiği bir yolmuş, meğer burayı biliyormuş, anlatamıyacağım kadar güzel. Karşıda bir yer gözüküyor ismi Aktal'mış, yerleşim çok yakın gözüküyor. saat 19:00 da geldik, bu gece buradayız, inşallah geceyi rahat geçiriz. Arif duş alacak sonrada yemek yeriz , şimdilik bu kadar. Yemek yerken birden bir toz bulutu fırtına koptu, hemen yemeği biraktık, ödümüz koptu. Arif arabayı yola çıkardı, şaşkın vaziyette bir tarafan çabuk çabuk yemeğimizi yerken o yağmur ve fırtınadan kendisini bizim karavanın dibinde korumaya çalışan eşşeğiyle beraber bir adam belirdi. Eşeğide korkmuş, adam öyle dedi, ismi Altınbek, karavana aldık, karşıda ışıkları gözüken köyden olduğunu söyledi. Birazdan köyün elektiriğide gitti, komple karardı. Adamın gelişi bana moral oldu. Yağmurun hafiflemesi ile adam gideyim dedi, Arif otur yağmur tam dinince gidersin dedi, adamda mutlu oldu, bizde moral bulduk. Yol kenarında kalacağımızı söyledik, karavanı inceledi, pek beğendi, kalabilirsiniz , tehlike yok dedi. Köyün elektiriği geldi, ışıklar yandı, yağmur, fıtınada dindi. Altınbek eşeğine binerek gitti, Arif adam gözden kayboluncaya kadar arkadan farlarını yaktı yolu görsünler diye. Biz biraz daha oturduk, yolda iki tır geçti, saat 21:10 gibi yattık. Gece tek tük arabalar geçti, ben biraz tavşan uykusuda yattım ama umduğumdan rahat uyudum. Bana kalsa hiç yatmayacaktım korkudan, iyiki Arif yatırdı, yorganın altında mışıl mışıl uyuduk.
30051.JPG
30052.JPG
30052-2.jpg
30052-3.jpg
30054.JPG
30059-1.JPG

İnanmayın böyle balon bilgilere hocam. Bizzat oralara gidenleri, deneyimi yaşayanları dikkate alın. Bu konularda çok bilgi kirliliği var. 8 Tane ülke gezdim, bu ülkelerde genel konuşuyorum, sizden istiyecekleri maksimum 50$ ciavrında trafik sigortası, 10-20 $ civarında da karantınaydı, asfalt parasıydı gibi kıvır zıvır bürokratik şeyler için para isterler, hepsinden de makbuz isteyin verirler....selamlar.
Çok teşekkürler. Yazınızı ilgi ile okuyorum. Ülke geçişlerin de vizeleri nasıl alıyorsunuz. Bir ücreti varmı.

22 Temmuz 2016
Sabah karanlıktı uyandığımda, tek tük arabalar geçti, etrafı seyrettim bayağı karanlıktı, öyle yattım. Aslında tam uyku havasıydı, tuvalete kalktım, Arif'i uyandırırken Utku "Saat kaç biliyor musun? Saat 06.00 yani çok erken, bırak babamı uyusun" dedi. Fakat kaldırdım, hazırlandık, kahvaltı ettik, saat 08.00 da yola çıktık. Altınbek karşı yönden arabası ile yanımızdan geçti selamlaştık. O köy Aktal çok güzel bir köymüş, içinden geçtik, herkes ayakta. Epey yol aldık, Utku ile Arif bir şeyle uğraşıyorlar, bende günü yazmaya çalışıyorum. Şimdilik bu kadar, hava sıcaklığı 100 imiş ve devam yola, yeni bir günü bakalım nasıl yaşayacağız, neler göreceğiz, kimlerle tanışacağız. Karşı yönden gelen bisikletli iki kişi ile Utku İngilizce konuştu, yolların kötü olduğunu, bazı yerlerde oyuklar olduğunu söylediler, yüksek tepe ve virajlar var. Arif ne yapalım diye bize sordu. Sonkul gölü, bakalım, vaz mı geçecek yoksa gidecek mi? Gitmeye karar veriyoruz devam. İyi ki gidiyoruz, aynı Karadeniz Maçka veya benzeri yerler gibi. Hava yer yer sisli, epey tırmandık, etraf müthiş orman, geçit noktasına geliyoruz, Moldo-Ashuu pass 3243m rakım. Şimdi biraz indik, olmaz böyle bir güzellik ve yeşil. Sis dağıldı veya biz sisten çıktık, biraz güneş çıktı güzellikler ortada. Etrafta epey yurtlar var, atlar çok, gidiyoruz, geldiğimiz için mutluyuz. Yolda çiçek toplayan bir çift vardı selamlaştık, onları geçtik bir süre sonra bize yetiştiler, kadın topladığı çiçeklerden bir demeti beni işaret ederek uzattı. Çok duygulandım. Bende Arif' e önlerinde İstanbul yazan penyelerden verelim dedim, peşlerinden yetiştik, bir penye uzattım İstanbul deyince Türkiye diye bağırdılar ve mutlu olarak yollarına devam ettiler. Ben de şimdi çiçeklerimi koklayarak oturuyorum. Birazda kurutmak için defterimin arasına koydum. Epey bisikletli vardı, Songkulgöl'e geldik. Bisikletliler gruptu, arkalarında eşyalarını taşıyan kamyonlar vardı. Şimdi göl kenarında kahve içeceğiz. Saat 11.27 Rakım 3200 mt. ve düştük tekrar yollara. Songkulgöl'e veda ederken yol kenarında yurtlardan oluşan bir kamping gördük, gezmek için o tarafa yöneldik. İşletmeci bir kadınla konuştuk, öğlen yemeği yemeye karar veriyoruz, etli patates var. Fakat üçümüzde zorlandık, ben hiç yiyemedim, kişi başı 300 som, toplam 900 som verdik. Masadaki tereyağını hiç denemedim, Arif ve Utku denediler ağır dediler. Kaymak için Utku güzel dedi, bir damla tadına baktım bıraktım. Limon, portakal, elma gibi reçeller vardı masada, ben limon ve portakala benzeyene baktım, neyse merakımızı yendik. Turlar gelip kalıyor, hatta bir yurtta yatakların üzerine uyku tulumlarını yaymış öyle yattılar herhalde, içeride çantalar, ayakkabılar vardı. Demek gündüz gezip gece kalmaya geliyorlar herhalde. Biz şimdi ayrılıyoruz, saat 13.15, Utku direksiyonda, Songkul gölden aşağıya Utku indirdi ki görülmemiş, virajları aşarak indik, sonra Arif geçti, kah tepelere tırmandık kah aşağılara inerek dolaştık, çok çok güzel yerler görerek yolumuza devam ediyoruz. Hava bu tarafta günlük güneşlik, hele yolda nasıl şiddetli yağmur vardı, demek bitimine rastladık. Bisikletliler şortlu gidiyorlar o taraf soğuk halbuki ama bulutlar sanırım bu taraf doğru gelmeye başladı, neyse alıştık yağmuruna, fırtınasına. Koçgor'da alışveriş ettik karavana bindik, çok şiddetli yağmur yağıyor. Neyse iyi ki alışverişimizi yaptık, demek ki yağmur bizi takip ediyor. Semiz Bel'e geldik çok kuvvetli yağıyor, saat 17.32 yavaş yavaş gidiyoruz. Bakalım bu yağmur ne kadar sürecek. Yağmur hafifledi gibi ama takip edeck mi? GAИ' ı da geçtik ve Tash Saray' geldik. Biraz geçtik fakat çok güzel bir akarsuyun (Çu nehri)yanında yer bulduk, herhalde burada kalacağız. Fırtına acayip esiyor, çok güzel bir kamp yeri bulduk, üç tarafı sularla çevrili. Balıkçı kasabası yakınımızda, şimdi güneş batıyor tam karşımda, renkler acayip güzel. Saat 21.02 yemek yedik, toplandık okey oynayacağız. İleride duran kırmızı takside gitti. Derenin karşısında yurt var ama köprü ile geçiliyor biz onları gördük fakat onlar bizi görmedi. Okey kurduk, biraz oynar yatarız. Bu günlükte bu kadar, hayırlısıyla sabaha görüşmek üzere.
30068-1.JPG
30068-4.JPG
30069-1.JPG
30072.JPG
30074-5.JPG
30075-2.jpg

23 Temmuz 2016
Sabah saat 08.00 e kadar uyuduk. Kalktığımız yer anlatılamayacak kadar güzel, bu gün havada güzel, güneşli, dün akşam esen rüzgârdan eser yok. Yeni bir güne başlamak için hareket ettik saat 09.39 yola çıktık ve Balıkçı şehrine geldik. Saat 09.56 sevimli bir şehir, kenarında göl var, bankomattan para çektik. Yakıt ve ihtiyaçlarımızı alacağız. Şu an Bişkek Petroldeyiz. Kızlar çalışıyor pek de güzeller. İki kişi geldi, ne kadar istiyorsunuz diye Arif'le konuştular. O da full dedi, mazot Osh'ta daha pahalıymış. Bu Balıkçı şehri bana sevimli geldi. Bahçelerde kaysılar dallarını tartmıyor o kadar çok. Yola çıktık sağ tarafımız göl, yolun solun dada kurutulmuş balık satılıyor. Çeşitli yerlerden geçerek Toru Aygr' a geldik. Yollarda hep kayısı satılıyor, çok bol. Kosh Kol'dayız, yoldan kayısı almak istedik, kilo ile satmıyorlar kova ile veriyorlar onu da biz istemedik, bizim için çok fazla. Ama kayısılar çok güzeldi, şimdilik almıyoruz bir kova kaysıyı ne yapalım? Tam City burası, daha büyük daha gelişmiş, Çolpan Ata'ya geldik, biraz gezdik, Parka-plaja giden yer 90 som ödedik girdik. Issık Göl epey büyük, plajda her türlü aktivite var, hele parkın içindeki kalma yerleri-evler hoşuma gitti. Daha sonra Ruh Ordo 'yu Arif ile gezdik. Çok güzel fakat Utku gelmedi. Bir kişi 40 som iki kişiye 80 som verdik ama deydi. Neyse biz çabuk çıktık, Utku sıkılmıştır diye. Epey yol geldik, hemen Issık göl kenarında bir yer bulduk (Korumdu) bu geceyi burada geçireceğiz. Şu an epey kalabalık bayanlar çok, Ruslar da var. Millet gölde yüzüyor, bize serin geldi, karavanda oturuyoruz. Utku ile duş alacağız, devamı sonra. İşletmeci herhalde biri geldi, 100 som para verdik. Akşam saati plaja çok kişi geldi herhalde iş çıkışı diye. Akşam yemeğimizi yedik, bir kaç araba gece geldi, ben tedirgin oldum, Arif’te. Sahilde bayanda vardı, hepsi gitti, dışarı çıktık bir sigara içtim, yıldız seyrettik ve yattık. Gece yarısı müzik sesi ile ben ve Utku uyandık, sahilde şemsiyelerin altına arabalarını çeken iki tip, benim huzurum kaçtı. Bir ara arabalarına bindiler tamam gidiyorlar dedim fakat gitmediler. Tekrar müzik açtılar arabadan dışarı çıktılar bir ara uyumuşuz, sabah kalktığımızda sahilde kimse yoktu.
30089-1.JPG
30089-6.JPG
30090.JPG
30091-1.jpg
30092.JPG
30093.JPG

24 Temmuz 2016
Sabah 08.30 a kadar uyuduk. Kahvaltımızı dışarıda göl kenarında ettik. Saat 09.50 gibi yola çıktık gidiyoruz. Çeşitli yerleri, pazarları geçtik ilerliyoruz, hala Issık göl kenarındayız demek bu göl çok büyük. Chon-Oruktu...Oital devam ediyoruz ve gölün sonu gözüktü. Gölün sonu Frunze diyebiliriz, Saat 11.09 Karakol'a geldik ya il ya da ilçe saat 11.52 biraz dolaştık, bir restorana girdik, bayağı lüks bir yer, hep yabancılar var, Ruslar çoğunlukta, 4 tane kız sırt çantalı idi. Balık yedik, Utku tavuk yedi. Balığın yanında bir sos ve yengeçli pilav vardı, ben onları yemedim. İhtiyaçlarımızı aldık yola devam, evvelsi gün kaldığımız Çu nehrinin kenarına gidiyoruz. Issık gölün etrafında bir tam bir tur attık aynı yere döndük. Bu gün pazar olduğu için etraf kalabalık piknik yapıp suya giriyorlar. Şimdi bırakıyorum saat 17.32 akşam yemek yedik yattık, ben her zaman ki gibi giden gelen arabalara baktım. Gece pas parlak yıldız doluydu, sonra sisten hiç bir taraf görünmedi, her halde daha sonra sızdım.
30122-8.JPG
30123-1.jpg
30123-1-1.jpg
30123-1-2.jpg
30123-2.jpg
30123-2-1.JPG

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR