1-Hocam ben şimdiye kadar yurt içinde dolaştım ama bu sene dışarı niyetim var ve genelde plansız çıkmışızdır, yani ne yöne gideceksek ve ne kadar kalacaksak anlık karar veriyoruz. Ama bu anlık karar olayı dışarı çıkış için ne kadar uygun oluyor, yani önceden vize alma olayı anlık karar yüzünden , hani bugün haydi Bulgaristan olsun, 3 gün sonra Romanya olsun, orada belki de çok daha uzun kalıp tabii önceden plansız rota olayından daha sonra falanca yere gideriz gibi. Dolayısıyla vizeyi bu şekilde almaya çalışmak benim gözümde büyüyor. Dolayısıyla siz ne şekilde hallettiniz bu vize olayını ve benim gibi bir olay mümkün mü, nasıl ? Bende de bir cityvan var. Ayrıca vinyet nedir, bazı ülke girişlerinde almışsınız?
2- wc olayına araçta hangi çözümü buldunuz? Yani her istediğiniz yerde depo boşaltacak bir yer bulmak kolay mı?
3- tr'den çıkmadan ne tür vize aldınız?ilk gidiş ülkesinin mi yoksa son varış ülkesinin mi vizesini aldınız, kalış sürelerini nasıl ayarladınız? Yani en az ve en fazla ne kadar gün almak gerekiyor ilgili konsolosluktan? Ve ne kadar para gidiyor vize olayına? Ayrıca bu ülkelere giriş çıkışta( liste olarak) istenen ücretler?
4- Hangi şehir ve ülkelerde bu tip bir araçla hangi ücretler ucuz hangileri çok pahalı( mesela yemek, içecekler, park ücretleri, geçiş vb ücretler (fiyatları rakamsal yazabilirseniz daha iyi)
5- Dizel yakıt fiyatları hangi ülkelerde ne kadar? Türkiye'den pahalı, aynı ve ucuz yerler olarak da olabilir.
6- Alışveriş konusunda bizim Salı pazarı, bit pazarı vb isimlerdeki ucuz tezgahlar, dükkanlar daha çok nerelerde?
7- Araç tamirhanelerinde işiniz oldu mu? Fiyat, parça, işçilik gibi hususlarda yaşadığınız tecrübe?
Biliyorum çok uzun içerik ama soru-cevap tercih ettiğinizden daha iyi diye.. Şimdiden yardımlarınıza çok çok teşekkürler..
İyi günler, cevap çok geç oldu kusura bakmayın.Sorulara madde madde cevap vereyim;
1. Plan yapmadan uzun süreli yurtdışı gezisi tavsiye etmem. Ben yurt dışı çıkışlarım için birkaç ay çalışıyorum. ( gezilecek yerler, bu bölgedeki park imkanları, kamp ihtiyaçları(banyo , camaşır), daha önce gitmiş varsa tecrübeler, harita hazırlıkları, ilgili yerleri navigasyona plotlama, vb.).
Vinyet Bulgaristan, Romanya, Macaristan gibi ükelerde karayolunu kullanmak için alınan bir ücret. sınırı geçtikten sonra benzi istasyonlarında bir haftadan başlamak üzere farklı sürelere göre ve araç tipine göre alınıyor. Bulgaristandan alınan pul şeklinde ve ön cama yapıştırmak zorunlu.
Highway toll and vignette in Europe - Tolls.eu burada cevaplar var.
2. Acil durumlar için arabada yat tipi kimyasal tuvalet var. ancak genel olarak benzin istasyonları, fastfood ları kullandık. yurtdışında şehirdışlarındaki benzin istasyonları bizde farklı karavanlar için de imkanlar var.
3. Yeşil pasaportum var. Yunanistan veya bulgaristan sınır çıkışı için shengen vizesi alacaksınız.
4. Tüm ülkelerde marketlerden alınan malzemelerle yapılan yiyecek ve içecekler her zaman en ucuza geliyor. Şehir içinde bir kuruvasan 1,5 ero iken markette 0,70 eroya geliyor. Park ücretleri merkeze yakın olan yerler hep pahalı. Ben yukarıda belirttiğim yöntemi kullanıyorum.
5.Bu gün tüm ülkeler Türkiye'den pahalıya geliyor. Ortalama 1.3-1.4 euro.
6. Bit pazarı, salı pazarı gibi yerler her ülkede var. Ama her yer TL ye vurduğunuzda pahalı geliyor. Market alışverişini tavsiye derim. LİDL, COOP, TESCO, BİLLA, CARREFOUR, gibi büyük yaygın marketler.
7. Aracımla teknik sorun yaşamadım şansıma.
Tavsiye olarak bolca yurt dışına karavanla çıkanların yazılarını bu forumdan okuyunuz. Burada pek çok sorunuza cevap bulacaksınız. Planlama çok önemli. Daha önce uçakla yurtdışı geziniz varsa bu avantajdır. Müsaitlik sürenize göre gezmek istediğiniz yerlerin listesini çıkarın buna göre rota çiziniz. Buralarda ne kadar kalacağınız tatmin olmanıza bağlı. Planlama yapmazasanız bazen bocalama yaşarsınız.
Kolay gelsin.