3. Geleneksel Gezenbilir Doğa Sporları Festivali Ön Duyurusu (03-04 Temmuz 2010)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 785
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 110,166
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: 3. Geleneksel Gezenbilir Doğa Sporları Festivali Ön Duyurusu (03-04 Temmuz 2010)

lizz' Alıntı:
Bu kene olayını unutmuştum,hatırlamak kötü oldu şimid :s :s Sivrisinek kovucu spreyi de sıkmam kolay kolay.Kimyasalları sevmiyorum.Ayrıca koruyucu krem de sürmesi gerekiyor etkinlikleri izleyenlerin.Bir de sprey sıkılacak olursa ohooo üst üste bunlar cilde iyi gelmez sanırım.Üstelik saç diplerine kene yapışması çok oluyor.Bu keneler uçuyor mu merakediyorum.Uçmuyorsa bile ağaç altında oturanların başlarına ağaçtan düşebilir.Saç diplerine de mi sıkılacak bu durumda?Kene vakasını yakın çevremdekilerden yaşayan sayısı hiç de az değil.Tırstım...
yok o kadarda kötü bir durum değil.. sizi korkutmuş olmayı istemezdim... ağaçlık bölgelerde mümkünse şapkalı gezmek boyun bölümünü kısmen kapatmak yeterli ... diğer kısımlar zaten gözle görülen yerler .. ben bu konuda uzman değilim.. sadece bilinen genel bilgileri hatırlatmak istedim.Bence çekinilecek bir durum yok .. sprey ilaç konusu sadece extra önlem ... :smiley:

Etiketler
Ynt: 3. Geleneksel Gezenbilir Doğa Sporları Festivali Ön Duyurusu (03-04 Temmuz 2010)

lizz' Alıntı:
Bu kene olayını unutmuştum,hatırlamak kötü oldu şimid :s :s Sivrisinek kovucu spreyi de sıkmam kolay kolay.Kimyasalları sevmiyorum.Ayrıca koruyucu krem de sürmesi gerekiyor etkinlikleri izleyenlerin.Bir de sprey sıkılacak olursa ohooo üst üste bunlar cilde iyi gelmez sanırım.Üstelik saç diplerine kene yapışması çok oluyor.Bu keneler uçuyor mu merakediyorum.Uçmuyorsa bile ağaç altında oturanların başlarına ağaçtan düşebilir.Saç diplerine de mi sıkılacak bu durumda?Kene vakasını yakın çevremdekilerden yaşayan sayısı hiç de az değil.Tırstım...

Kene asalak bir hayvan olduğundan başka vücutlardan kan emerek beslenir kamp yapılacak alan küçük ve büyükbaş hayvan otlatılan..beslenen yer olmadığından çayır çimen yemeyen kenenin burada işi olamaz,kene uçamaz onu için ağaçlardan her türlü canlı düşebilir ama kene düşemez.Geriye sadece o bölgede dolaşan köpeklerde kene olma ihtimali kalıyor,pikniğe gelen insanlar bu köpekleri beslediklerinden oralarda küçük te olsa bir köpek sürüsü oluşmuştur sanırım çünkü bütün piknik alanlarında varlar.Vücudunuzu örterek koruyun derim... o kadar kimyasal alerji yapar.

lizz' Alıntı:

Sanırım alınacak en iyi önlemler;kapalı ayakkabılar ve uzun giyisiler giyilmeli,bacakları açıkta bırakmamalı,paçalar çorap içine konulup kenenin vücuda ulaşması zorlaştırılmalıdır,ayrıca bayan arkadaşlara;pamuklu çorabın altına,dizaltı ince çorap giymelerini tavisiye ederim,bildiğim kadarıyla ince çoraplara kenelerin tutunmaları zor oluyormuş.Ayrıca bir yerde okudum,ne kadar doğrudur bilemiyorum ama çadırın etrafına bol miktarda naftalin dökülmeliymiş ?

Ynt: 3. Geleneksel Gezenbilir Doğa Sporları Festivali Ön Duyurusu (03-04 Temmuz

Arkadaşlar, ikii kişi gidiyoruz demiştim daha önce. Dolayısıyla arabada iki kişilik yer var. Gitme sıkıntısı olan varsa benzinin bir kısmını üstlenmek üzere bir veya iki kişiyi almak bizim de işimize gelir =) İstanbul'dan cuma gece veya cumaretsi sabah erken yola çıkacağız. Dönüşümüz de pazar öğleden sonra falan olur sanırım. İsteyen olursa haber bekliyorum.

Bugün çadır ve malzemelerini tamamladım diğerleri zaten vardı,yiyecek içecek listelerini de hanım hazırlıyor... taze olması için bir çoğunu zaten yolda büyük bir marketten almayı planladık.Nasipse Cuma 13.00 gibi yoldayım toplam 330 km yol görünüyor sanırm 4 saatte Aladağa varırım.Tüm arkadaşlara kazasız yolculuk dilerim.

By-pass' Alıntı:
Kene asalak bir hayvan olduğundan başka vücutlardan kan emerek beslenir kamp yapılacak alan küçük ve büyükbaş hayvan otlatılan..beslenen yer olmadığından çayır çimen yemeyen kenenin burada işi olamaz,kene uçamaz onu için ağaçlardan her türlü canlı düşebilir ama kene düşemez.Geriye sadece o bölgede dolaşan köpeklerde kene olma ihtimali kalıyor,pikniğe gelen insanlar bu köpekleri beslediklerinden oralarda küçük te olsa bir köpek sürüsü oluşmuştur sanırım çünkü bütün piknik alanlarında varlar.Vücudunuzu örterek koruyun derim... o kadar kimyasal alerji yapar.

Çocukluğum bir kasabada geçti,büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile iç içe büyüdüm.Onlara konan keneleri bilirim,hatta arkadaşlarımın yakaldığını bile hatırlarım.Bu keneler uçabiliyordu.Hem uçamasalar da yürüyerek ağaçlara tırmanabilirler zaten.Herkesin kafasına kene düşecek değil elbette ama olmayacak bişiy de değil diye düşünüyorum. :smiley:

adatem' Alıntı:
Sanırım alınacak en iyi önlemler;kapalı ayakkabılar ve uzun giyisiler giyilmeli,bacakları açıkta bırakmamalı,paçalar çorap içine konulup kenenin vücuda ulaşması zorlaştırılmalıdır,ayrıca bayan arkadaşlara;pamuklu çorabın altına,dizaltı ince çorap giymelerini tavisiye ederim,bildiğim kadarıyla ince çoraplara kenelerin tutunmaları zor oluyormuş.Ayrıca bir yerde okudum,ne kadar doğrudur bilemiyorum ama çadırın etrafına bol miktarda naftalin dökülmeliymiş ?

Pantolonların çorap içine konulması çok mantıklı da o kadar insanın bu şekilde görüntüsünü düşündüm bir an :smiley: Daha önce piknikçilerin bu tür fotoğraflarını görmüştüm :smiley: Rahat da olmaz bir taraftan.Şu çizmeler var ya kalçalara kadar olan.Suya girerken falan kullandıkları.Onlardan mı giysek ne yapsak ;D ;D

kene olayını liz epey ele aldı.anadolu insanı akşama kadar tarlada cayırda ya onların yerinde olsaydık.Her halde evden dışarı cıkmazdık. abartmayalım.Sadece tedbir al. biraz tevekelli olsak yeter.Maşa el. ateş misali.yoksa paranoya olmaya gerek yok,yok ucarmış kacarmış,hepimiz zaten kimyasal kokuyoruz.Parfümünden sabunununa kadar üzerimizdeki kokular onları uzaklaştırır.Bu meretin onlarca ceşidi var,hepsi zehirli diye bir şey yok.H1N1 Gribi gibi abarmayalım.Kuyudaki taşı aramayın.Keyfinize bakın evel Allah hiç bir şey olmaz basit bir iki sprey ve cadırın etrafına bir tur pıs pıs eteklere yeter.Uzman hekim arkadaşlar bir el atsalar olaya bizde susalım.

gittiğimiz tesis yaban alan değil. zaman zaman ilaçlanan bir bölge.
Ayrıca en az 15-20 senedir dağ bayır tepe vadi gezen biri olarak henüz hiç kene gelmedi bana:smiley: tanıdığım aynı şekil gezen yüzlerce arkadaşıma da gelmedi :smiley:
Köpeğime bir kere gelmişti. o da ilaçlı olduğu için kene üzerinde ölmüştü. ;D
(paragraf arası bilgi notu: Keneler uçabilen canlılar değildir)
velhasıl bu kadar korkuya gerek yok. ;)

freegraf'ın da söylediği gibi babam hergün bağ bahçe ile uğraşıyor. babaannem hayvanları otlamaya götürüyor. hiç kenelenmediler 50-60 senedir :D

Ama sizi bulabilir bu kadar negatif düşünürseniz :smiley:

Ben, bana birşey olmaz derim (ama yinede tüm tedbirlerimi alırım..) ve birşey olmaz.. Aynısını sizde deneyin inanın hayat çok daha kolay ve keyifli oluyor

Not: Adrenalin de geçen sene ayak ve el bileklerine takmak için kene bileklikleri vardı.. Kullananlar epey çoktu aramızda.

Geçen yaz askerdeyken yerde keneleri yürürken görüyorduk ve üstünde yat kalk sürün yapıyorduk, yinede 400 kişiden sadece 1-2 kişiyi kene ısırdı :smiley: Kene ve sinekler için özel satılan spreyler var onlardan alıp ayakkabılarınıza, çoraplarınıza ve bacaklarınıza sıkarsanız, yere uzanıcaksanız yine elbiselerinizin açık kızımlarına sıkarsanız %100 e yakın korunmuş olursunuz.

Ama kene ısırsa bile en yakın hastahaneye gidip orda keneyi aldırdığınızda zaten bir tehlikeside yok.

keneler hakkında ufak ,özet bir bilgi vereyimde rahatlayın .
dünyada yaklaşık 889 çeşit kene yaşar ve bunlardan yalnızca 6 çeşidi hastalık yapar bu hastalık yapan kenelerdende yalnızca biri (1) KKKA hastalığı yapar ,bu türde yakın zamana kadar memleketimizde bilinmiyordu ama kırım kongo kanamalı ateşi yüzünden insanlar öğrendi,

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA veya Kırım-Kongo Hemorajik Ateş, KKHA) keneler (özellikle Hyalomma cinsi[1]) yoluyla bulaşan, zoonotik enfeksiyona yol açan bir viral hastalıktır.

Evcil ve vahşi hayvanların yanı sıra insanlara da bulaşabilir. Özellikle Doğu ve Batı Afrika'da yaygın olan patojenik virüs Bunyaviridae ailesinin Nairovirüs grubuna bağlı bir RNA virüsüdür.

Enfekte olmuş memelilerde klinik hastalık nadir de olsa, insanlarda çoğunlukla ağır geçer ve mortalite oranı %30'dur. Endemik bölgelerde virüs keneler yoluyla bulaştığı için özellikle tarım ve hayvancılık ile uğraşan kişiler yüksek risk grubundadır.
ilk defa kırımda 1941 de teşhis edilmiştir kara humma diyede bilinen bir hastalıktır.
kısacası kenelerden hastalık kapma riskimiz aynı yerde peşpeşe 10 kere yıldırım çarpma riskinden daha azdır . takmayın kafaya

Gönderdiğim mesajlardan tam anlaşılmayan bir nokta var.Ben Kırım Kongo virüsü taşıyan kenelerden çekiniyorum,korkmuyorum.Memlekette yazları gittikçe sevdiğim keçi ve oğlaklarda uçuşup durabiliyorlar.Ki kesinlikle uçuyorlar.Benim bildiğim keneler.Kongo türü uçamıyorsa o ayrı.Sadece festivale gelirsem kene olayı ile baltalanmasını istemem.Derdim bu.Korktuğum iki hayvan var,onlar da akrep ve yılan.Allah'a şükür öle örümcekmiş,fareymiş çığlığı basanlardan değilim.Yapışınca çekip koparmadıktan sonra bişey olmadığını da biliyorum.Sadece yüzüme falan yapışmasını istemem,çünkü keneyi derinin bir kısmıyla birlikte alıyorlar.Tanıdığım doktor ve özellikle hemşire arkadaşım çoktur.Onlardan dolayı bu konularda çok öykü dinledim.Ben Amasya'da yaşarken çıkmıştı bu kene vakası ve o zamandan bu yana çok tanıdığıma ya da onların tanıdıklarına yapıştı.En son olarak Ankara'nın bir semtinde öğretmenlik yapıyorum ve öğrencime yapıştı.Henüz bana yapışamadı,yazın yaklaşık 2 ay doğa ille iç içe yaşşadığım halde.Demek ki negatif değilmişim :smiley: Bildiklerimi paylaşmam,soru sormam ve çekindiğim konular olması negatif bir insan olduğum anlamına gelmez.Bu üslup açıkşası pek hoşuma gitmedi.Ben de bir insanım.Kaldı ki korkuyor da olabilirim,bu başkalarını neden rahatsız etsin.Sanırım diğer insanlara benim korkularım bulaşacak değil.Maksatımız tedbirli olmaya çalışmak.Olayları çok yönlü ele almak,ileri görüşlü olmamı sağlıyor genelde,bunun çok faydasını gördüm bugüne kadar.Böyle olmam beni negatifmişim gibi yansıtsa da değilim.Ama herşeye körü körüne atlayan,düşünmeyi sonraya bırakan ve genellikle de sonu pişmanlıkla biten olayları çok yaşayan insanlardan,yani bu derecede poziitif bir insan da değilim.Durum böle.....Bu konuda daha fazla konuşmak ve açıklama yapmak zorunda kalmamayı diliyorum.... ::smiley: :smiley:

Kenelerin sizden uzak durmasını istiyorsanız ben size çok basit bir yöntem sölim. Üstünüzde bir yere gölden yakalanmış bir balık sürün ne kene gelir nede bit rahat rahat gezersiniz istediğiniz kadar ;D

Tecrübe mi konuşuyor :smiley: Gelirsem sizin yakalağınız balıklardan faydalanırım o zaman.Zira balıkların bana geleceğini pek sanmıyorum.Son balık yakalama çalışmalarımda hiç yakalayamamıştım,hiç iyi bir duygu değil. :smiley: Artık kene sözcüğüne ağzıma bile almamaya kararlıyım bu arada :p Balık avcılığı konusunda bu kadar muhabbet ettikten sonra umarım karşılaşırız ya da tanıyabilirim sizi.Çünkü bu işin püfnoktalarını öğrenicem sizden. :smiley:

Ama yinede akşam eve döndüğünde herkesin vucudunda kene kontrolü yapmasında fayda var zira ısırdığı yeri uyuşturduğu için gözle görmedikce hissetmezsiniz ;D

dünya da uçabilen bir kene türü bulunmamakta. ve hatta hayvandan hayvana da zıplayacak anatomik yapıya sahip değiller yürüyerek tırmanarak ilerlerler.. belki gördükleriniz pire olabilir. ;D ;D Ki pireler kendi boylarının 200 katı mesafede zıplayabilirler. :smiley:

Tedbir iyidir. kene bilekliklerini bende kullanmıştım. süperler. sineğe böceğe karşı olanları da var. Sivrisinek kovucu bileklik idi galba adı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,785
Kayıtlı Üye Sayımız
166,600
Kaydolan Son Üyemiz
emirkucukgenc

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR

Geri