Ynt: 2008 Grand Vitara Dizel
Bugün "BOSCH Car & Diesel Service"ne giderek 45.000km bakımı yaptırdım.
Bu servise gitmeden önce 45.000km'de değişmesi gereken "Manual Transmission" yağı olarak önerilen API GL-4 özelliği taşıyan SAE 75W-90 yağı, Castrol marka olarak almak istedim. Castrol'un web sitesinde yeni kasa Grand Vitara 1.9 DDiS (F9Q) için bu özelliklerde 3 seçenek önerildi.
1. seçenek: Castrol TAF-X 75W-90: Ne Castrol il distribitöründe, ne hipermarketlerde, ne de BP Bayiilerinde bulamadım. Castrol-Türkiye ile yaptığım yazışmalarda; bu yağın en az 20 litrelik bidonlarda satışının yapıldığını, bu nedenle ancak yetkili/özel araç servislerinde bulunabileceğini öğrendim. Sordum AMA hiçbir yerde bulamadım.
2. seçenek: Castrol SYNTRANS AT 75W-90: Bunu da ne Castrol bayiilerinde, ne Castrol il distribitöründe, ne Real-Praktiker, Carrefour, Metromarket gibi hipermarketlerde bulamadım. Castrol il distribitörünün beni yönlendirdiği, 1. seçenek olarak önerilen yağın olup olmadığını sormaya gittiğim Mercedes otomobil, otobüs, kamyon yetkili servisinde buldum. Beraberimde götürdüğüm bidona, (birbirine bitişik yaklaşık 6-7 pompanın bulunduğu bir düzenekte), 75W-90 yazan pompadan 2 litre doldurup verdiler. Pompaların hiç birinde "Castrol" olduğunu belirten bir ifade yoktu AMA etraf dolu-boş 100 litrelik büyük Castrol varilleriyle doluydu. Muhtemelen bu pompa da yer altında bir varile veya depoya bağlıydı. SYNTRANS AT - ENERGEAR adıyla fatura kesildi. Artık varsa, günahları boyunlarına...
3. seçenek Castrol EPX 75W-90: SYNTRANS-AT'yi bulunca, bunu aramama gerek kalmadı AMA ön-arka differansiyel + transfer kutusu yağı olarak önerilen Castrol EPX 80W-90 yağı aldığım Castrol bayiinde bu 75W-90 yağ da mevcuttu.
Yine 45.000km'de kontrolü / gerekirse değişimi önerilen ön ve arka differansiyel yağı ile transfer kutusu yağı olan API GL-5 standardında SAE 80W-90 yağı, yine Castrol marka almak istedim ve üstte belirttiğim gibi bir Castrol Bayiinde (aynı zamanda New-Holland Traktör/Arazi araçları yetkili servisi) buldum. 20 litrelik Castrol tenekesinden, 3,5 litre aldım.
"BOSCH Car & Diesel Servisi" ne yağları satın almış olarak gittim. Bu servisde; hava filtresi ve polen filtresi yenilendi, Würth solusyonla klima temizliği yapıldı, şanzıman yağı, transfer kutusu yağı, ön ve arka differansiyellerin yağları boşaltılarak benim getirmiş olduğum yağlar dolduruldu, ön düzen kontrolü yapıldı, BOSCH'un bilgisayar destekli ve kontrollü ön ve arka amortisör-süspansiyon + ön ve arka frenlerin disk-balataların ovalite + yanal kayma, vb TEST cihazında teste tabi tutuldu. Geriye bilgisayar ile elektronik kaydı tutulan parametrelerin kontrolu kaldı AMA benim zamanım kalmadı. Birkaç gün içinde tekrar gidip bu elektronik teşhisi de yaptıracağım.
Merak edenler olabilir. Fiyatları yazayım.
Önce yağlar.
Castrol SYNTRANS-AT 75W-90 (API GL-4, maual transmission oil): 35 TL/litre x 2 litre = 70 TL
Castrol EPX 80W-90 (API GL-5, ön ve arka differansiyller + transfer kutusu için hypoid gear oil): 7,5 TL/litre x 3,5 litre = 26 TL
"BOSCH Car & Diesel Servisi" nde değiştirilen parçalar:
Hava filtresi + polen filtresi: 50 TL
Yukarıda detaylıca belirttiğim parça-yağ değişimi, kontrol ve testler için İŞÇİLİK: 50TL
45.000km bakım maliyeti TOPLAM: 196TL