Enerji Sorunum Bitti !!!

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan edessastelio Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 140
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 74,097
Ynt: Enerji Sorunum Bitti !!!

Sayın Supergezgın, yazdıklarınız çok doğru. Her olayı kendi şartları içinde değerlendirirsek Avrupa başka Turkıye şartları başka. Sadece Almanya da ki karavan campıng sayısı 120000. Bunu Gezenbılır sıtesınde okudum. Bu kampların çoguda tam teşekullu sosyal tesısler. Türkıye dekı kampıng sayısı bellı. Bizde kampıng deyınce akla ilk gelen elektrık ve tuvalet. Turkıye de karavan sahıplerı de genelde kamp dışında konakladığı için, karavanlarda ılk akla gelen 220w enerji, güneş panelleri jel akü vs. Buda bıze özgü karavanlarda yaygınlaşan bir sistem olmuş oldu. Saygılar.
 

Etiketler
Ynt: Enerji Sorunum Bitti !!!

Erdal Bey'e katılıyorum. Ben 220V invertör işine dometic buzdolapları 2000 eur civarında olduğu için girmiştim. Ekovat dönüşümü de mühendislik açıdan nihai çözüm degildir ama hala bir buzdolabina 6000tl verme fikrine alışmış değilim :smiley:
 

Ynt: Enerji Sorunum Bitti !!!

Erdal bey,herkesin kendi fikri ve düşüncesi,herkes istediği ürünü tercih eder.Benim işimi ufak bir buzdolabı çözüyor,Biraz peynir,biraz tereyağı,kahvaltılık için,kimisi de sabit yerde aylarca tatil yapar, ,yıllarca araçta çakmaktan bağlanan buzdolabı işimi gördü,galiba benim için 12 volt buzdolabı işimi görecek.Türkiye'nin heryerini gezdim.Sabit kalmayıp heryıl yurtdışına çıkış yapmayı planlıyorum.yolda plastik tabak kaşık vs kullanıyorum,bulaşıkla da uğraşmam,seramik tabanlı tencereyi bir sefer yıkamam yeterli oluyor.Galiba yıllarca dağcılık yapmam ve motorsiklet üzerinde seyahat etmem buna sebep oldu.Herkesin kullanımı farklı,belkide Erzurum'da ,Ardahan'da veya Van'da ,Başkale 'de değil kamp yeri,otel bile (bahsettiğim şehirlerin ilçelerinde)bulamadığım günler oldu.Gerçi son 5 yıldır talep doğrultusunda oteller yapılıyor ama,karavan parkları için daha çok ilerleme gerkiyor galiba ,yollarda o kadar gezdim,pek türk plakalı karavan görmedim,kampinglerde de kalanların çoğu yabancı plakalı,Avrupa'daki kamplar çok ama onlar 800 tl asgari ücretle köle gibi ye işçiyi sömürerek patronluk yapmıyorlar.Tabiki kazançlarının karşılığında da güzel araçlar kullanıyorlar ,Avrupa 'daki kamplarla tabiki mukayese yapılmaz ama 3 sistem büyük boy bir karavan buzdolabına Türkiye'de 5000- 6000 tl fiyat çekiyorlar,buz dolabınında parçalarının çoğunu Çin'den ithal ediyorlar.Daha bizim onları yakalamız için çok çalışmamış lazım vede iş ahlakında dürüst olmamız lazım.Yurt dışına çocuklarımla çıktığımda ,burada 1000 tl fiyat çektikleri telefonu400 tlye alıyorum.4 kişi de2000 tl karım oluyor.,mini çamaşır makinası baktım 150 tl lik makine yurt dışından gelince 700 tl yi buluyor.neden burada alayım ki İsviçre'ye giderken italya 'da ve ya Münih'te alırım.İşte yoldaki yakıt param çıktı.Bizim karavancılığımızın gelişmesi için aşırı ve insafsız vergilerin kalkması gerek.30000 tl Kawasaki yarış motorsikletine veriyorum ama bir buzdolabına neden 6000 tl vereyim.,bu benim tercihim.Galiba fayda-maliyet ilişikisi herhalde.İhtiyacım ne kadar,maliyeti ne kadar?...ve de benim ihtiyacım varmı? Asla polemik yapmam ama bu gerçekten tercih meselesi galiba,fikrini söyleyen tüm karavan dostlarına selamlar.yollarda denk gelmek dileğiyle........
 

Ynt: Enerji Sorunum Bitti !!!

Arkadaşlar,

Konu ile ilgili yazılan yazıların tamamı kendi kullanım amacımızdan bakıldığında doğrudur, buna hiç bir itirazımız olamaz. Benim açıklama çalıştığım görüşüm bunlarla zaten paralel. Fayda- maliyet analizini yaptığınız zaman hangisi uygunsa o tercih edilir. Ben en doğru teknik çözümlerin ve en düşük işletme maliyetlerinin nasıl değerlendirildiğine açıklık getirmek istedim.

Sayılan çözümler kendi içinde tutarlı olabilir ama zorlu rekabet koşullarında, önerilen veya uygulanan bu çözümler gerçekten belirtildiği gibi ucuz ve uzun vadede fayda sağlayan çözümler olup olmadığı tartışılabilir. Bende 25 yıldır motokaravan kullanan ve yurtiçi ve Avrupa'yı neredeyse tamamen yıllarca gezmiş bir karavancı olarak bu yöntemleri deneyen bir çok arkadaşımızın yaşadığı sorunları bilen birisi olarak görüş belirtiyorum.

Ama şunu da biliyorum ki bir çoğumuz kendi çözümümüzün en iyisi olduğunu düşünürüz, haklı olabiliriz ama en doğru çözüm olduğu her zaman tartışılabilir.

Kendimden küçük bir örnek vermek istiyorum. Bunu da lütfen benim çözümüm olarak kabul edin.

Yıllardır aracımda yaşam aküsü olarak bir adet 90 Ah.lık Marin akü (Mutlu marka-katalog ve yetkililerle konuşunca Full aküden fazlası var, eksiği yok) kullanıyorum (en az kullandığımı 6 yılda değiştirdim), 175 Watt.lık güneş panelim (yazın günde ortalama 50-60 amp. şarj edebiliyor) var, 12 V. orjinal Weaco 190 lt. soğutucu kullanıyorum, 12 V ile orjinal 37 ekran TV, 12 V.dan çalıştırılan bilgisayarım ve diğer 12 volt ekipmanlarım ve bunları kontrol eden Steca şarj kontrol sistemim ile kamp dışında günlerce konakladım ve bu güne kadar hiç bir enerji problemi yaşamadım. Beni tanıyanlar bunu biliyor.

Yukarıda da belirttiğim gibi en iyi çözüm kendi kullandığın sistemdir diyebiliriz.

Saygılarımla

Erdal ötügen
 

Ynt: Enerji Sorunum Bitti !!!

Karavanda hangi buzdolabı konusunu daha uzun süre tartışacağız gibime geliyor. Erdal beyinde değindiği gibi karavanlar için uygun buzdolapları var. Fakat Türkiye´deki fiyatları nedeniyle kısa vadeli çözümler üretiyoruz. Aceba kısa vadeli çözümler fiyat bakımından da uygun olanı mı?

Ev tipi buzdolabını karavanda kullanabilmek için güçlü bir invertöre ihtiyacımız. Büyük bir invertörün karavanda kapladığı yer, ağırlığı, maliyeti birde elektrik sarfiyatı var. Çünkü gerilimini değiştirdiği akımın % 8-15´ini kendisi kullanıyor.

Ev tipi buzdolabı meyilli arazide de verimli çalışır mı? Evler de sabit duracağı düşünülerek yapıldığı için, karavan için yapılmış bir buzdolabı gibi uzun ömürlü müdür?

Ev tipi buzdolaplarında (ayrıca invertör nedeniyle de) elektrik tüketimi fazla olduğu için karavanda daha fazla solarpanele ve daha güçlü akülere ihtiyaç var. Daha fazla panel ve daha güçlü akününde bir malyieti, karavanda kapladığı yer ve ağırlıkları var.

Ekovat takılarak 12 volt ile çalışabilen buzdolaplarında büyük invertöre ihtiyaç kalmıyor ama bu değişikliğinde bir maliyeti var.

Aşağıdaki linklerde karavan tipi buzdolaplarının Almanya ve Türkiye`deki satış fiyatları var.

http://aracbuzdolabi.com/
http://goo.gl/9A5SWM
 



Ynt: Enerji Sorunum Bitti !!!

berjer' Alıntı:
gökan beyin reklamını yapmayın ,arkadaşları dediği gibi çok firöma ve çok düzgün rakamlar da var,teknik malzeme ve güneş panelleri ile beraber !!!
Arkadaşım (Berjer), Merhaba
Reklam söz konusu değil, nasıl olsa biri çıkıp nereye yaptırdın veya yaptırabilirim diye soracak...Sorulunca zaten bu sır değilki, gizlensin...
Sizinde bildiğiniz, bu sektörde faliyet gösteren bir A veya B firması olabilir...Ve burada açıklayabilirsiniz...Zararı olmaz, faydası olur...
Şunuda belirtmek isterim; Gökhan beyin, 1 ekovat satmak için reklama ihtiyacı yok, toptan satıyor ekovatları.Benim işimide hatır için yaptı, işi başından aşkın.
Kusura bakmayın ama, benim açıp başlattığım bir konu için şunu yazma bunu yazma demenizi üzüntü ile karşıladım...
Ben ve 3 arkadaşım daha Gökhan beyin yaptığı işten memnunuz, bu memnuniyetide izin almadan burada bilgi verme amaçlı duyurabiliriz...Bunun tersini söylemeye sadece ve sadece Gezenbilir Moderatörleri yetkili sanırım.
Sizin yorumunuzdan sonra, Hüseyin Çapkın beyin yorumunu gördüm.Kendisine çok çok teşekkür ediyorum.Üyelere faydası olacağını düşünerek, iki firmanın linkini vermiş. Bu çok normal ve olağan davranış...Reklam olarak düşünmek doğru değil.Nedeni ise biz bu işin ticaretini yapmıyoruz bir menfaat temin etmemizde söz konusu değil.
Selam ve Saygılar
 


Ynt: Enerji Sorunum Bitti !!!

Merhaba, Erdal bey...
Yorumunuz, birçok arkadaşımıza ışık tutabilir.Ne kadar güzel anlatmışsınız.
Ben birşey söylemek istiyorum, müsadenizle...Mutlu Marin aküyü bende kullandım, İlk iki yıl bir şikayetim olmadı,memnundum.
Benim başıma geldiği için söylüyorum: Karavanı tadilat için verdiğimizde marin aküyü boşa aldık. Boşta uzun süre duruncada iflas etti ve hiç şarj tutmadı.Ve bu durumun marin akülerde böyle olduğunu söylediler...
Tabii bende kesin bilmiyorum, bana söylenen bu...
Ayrıca, daha öncede yazmıştım. Bilgi almak için gittiğim,Mutlu nun İzmir ana bayi işletme Müdürü ile görüştüğümde bana marini tavsiye etmedi.
Güzel anlatımınız çok teşekkür ederim Selamlar,saygılar.
 

Ynt: Enerji Sorunum Bitti !!!

derindeniz1' Alıntı:
Merhaba,olayı başından beri izliyorum. Birara birkaç cümle ile ben de katılıp fikirlerimi ortaya koydum. Uzun süredir de forum üyesiyim. Dostlarımız bizlerle deneyimlerini paylaşıyorlar, çok da güzel oluyor.Birilerinin deneyimlerini paylaşması konuya ilgi duyanlar için bence çok güzel birşey. Bu arada Ahmet Bey'in de sorununu ortaya koyup bu sorunu nasıl çözdüğü ile ilgili dostlarımıza yol gösterme anlamında birşeyler paylaşması, bu arada da bu sorununu kiminle çözdüğünü belirtmesi reklama girmez. Kaldı ki zaten Gökhan Bey de forumumuzun bir üyesi.
Kendisini ziyarete gittiğimizde bir çay içmeden bizi bırakmayan, şimdiye dek kendisinden yardım istediğimizde hiç geri çevirmeyen, azönce de belirttiğim gibi forumumuzun da üyesi olan bu arkadaşımızdan yeri geldiğinde sözetmenin kime ne zararı var anlayamadım.
Herkese selamlar, sevgiler.
Merhaba, Sami bey...
Bazen, Allahım bana bu cezayı neden verdin,bu topiği nerden açtım? diye soruyorum kendi kendime...
Allahtan, güzel yorumlar yazanlarda çoğunlukta, bu yüzden rahatlıyorum...
Selamlar, Saygılar
 

Ynt: Enerji Sorunum Bitti !!!

Ahmet bey,

Marin akü ve Full akü ile ilgili bilgileri yıllarca Mutlu aküde Üretimden sorumlu olarak çalışan Elektirik Mühendisi bir yakınımdan aldım, aralarından pek bir fark yok gibi. Bize asıl önerdikleri akü ise Opz serisi stasyoner tip aküler ama yüksekliklerinden dolayı kullanamıyoruz. Dolayısı ile yanlış kullanımdan kaynaklanan akü çökmeleri her durumda olur ve çöken akü kolay kolay kullanılamaz.

Saygılarımla

Erdal Ötügen
 



Ynt: Enerji Sorunum Bitti !!!

selamlar ev tipi yani 220 volt buzdolapları hakkında bildiğim bir bilgiyi sizle paylaşayım sanırım bunu buzdolabı kullanım kitapçığında okumuştum.
"satın aldığınız buzdolabını eve geldiği anda fişe takmayınız en az 2 saat beklemeli ondan sonra devreye alınması yönünde"

bunu şunun için uygun görüyorlar herhalde nakliye sırasında dolabın komprosörü içindeki gazın hareketlere maruz kalmasından dolayı o ilk çalıştırmada komprosör yağ ile yağlanmayacak gazın oturması dinlenmesi aslında gazdan çok içindeki yağın dinlenmesi diye düşünüyorum.

eğer doğru bu ise mobil araçlar için üretilmiş dolaplar da üreticiler bunu dikkate almışlardır.
o zaman 12 volt komprosörle donatılmış dolaplar araçlarımız için daha iyidir diye düşünüyorum.
 

Ynt: Enerji Sorunum Bitti !!!

Bazen bende oturup aracim olsa hangi buzdolabini alirdim diye dusunuyorum. Ornegin Ingiltere'de bir kampervan alacak olsam, hic dusunmeden 12V kompressorlu karavan buzdolabi alirdim. Bu dolaplarin Ingiltere fiyatlarida yusek olmasina karsin nominal olarak dusundugunuzde alinamayacak rakamlarda degiller. Soyle anlatayim; Waeco 12V kompressorlu bir buzlabinin Ingiltere fiyati yaklasik £400 yani universite yada yukarisinda egitime sahip bir kisinin ayliginin en az 1/4'u kadar. Simdi gelelim ayni dolap bizde €1200 yani yaklasik 3400TL. Bizde yine iyi egitimli bir cok kisinin maasinin ustunde. Bu gun Ogretim gorevlisi maasinin, 2500TL civarinda, Yar. Doc. Dr. maaslarinin 2900TL (buyuk sehirlerde) oldugunu dusunurseniz bir maaslari ile bile alamiyorlar.

Bakin Avrupa'da bir kisi maasinin dortde birini verdiginde bu dolabi alabiliyor ve bu o kisi buyuk ihtimalle maddi olarak etkilemiyor cunku maasinin geriye kalan dortte ucu ile kirasini, faturasini odeyip aylik gecimini hala saglayabilir. Ulkemizde ise bir kisini maasi yetmiyor, evliyseniz iki maas birlestirip almaniz gerekir ki daha bunun kirasi, faturasi vs. vs. var. Bu durumda insanlar en optimal cozumleri ariyorlar ki ben bunu anlayabiliyorum. Bende olsam Turkiye'de en optimal (hem ucuz, hemde olabildiginde verimli) cozumu bulmaya calisirdim.
 

Ynt: Enerji Sorunum Bitti !!!

Coşkun Bahçeci' Alıntı:
selamlar ev tipi yani 220 volt buzdolapları hakkında bildiğim bir bilgiyi sizle paylaşayım sanırım bunu buzdolabı kullanım kitapçığında okumuştum.
"satın aldığınız buzdolabını eve geldiği anda fişe takmayınız en az 2 saat beklemeli ondan sonra devreye alınması yönünde"

bunu şunun için uygun görüyorlar herhalde nakliye sırasında dolabın komprosörü içindeki gazın hareketlere maruz kalmasından dolayı o ilk çalıştırmada komprosör yağ ile yağlanmayacak gazın oturması dinlenmesi aslında gazdan çok içindeki yağın dinlenmesi diye düşünüyorum.

eğer doğru bu ise mobil araçlar için üretilmiş dolaplar da üreticiler bunu dikkate almışlardır.
o zaman 12 volt komprosörle donatılmış dolaplar araçlarımız için daha iyidir diye düşünüyorum.
Merhaba, Coşkun bey kardeşim
Duyumunuz şu açıdan doğru...Taşıma esnasında yan yön yatırıldığı için çalıştrılmadan önce en az yarım saat beklenmesi gerek...
Araçtaki hafif sarsıntıların çok büyük bir etkisi olmaz.Bunu birçok tamirciden ve son uygulamayı yapan arkadaşlardan duydum.
12 volt olanlar da gaz ile soğutma yapıyor, aynı durum bence 12 volt içinde gecerli...
Konuya Elektrik mühendisi veya bu sektörde faliyet gösteren bir arkadaşımız açıklama yaparsa, herhalde en doğru bilgiye ulaşmış oluruz...
Selam ve saygılar.
 

Ynt: Enerji Sorunum Bitti !!!

melihbozkurt' Alıntı:
Bazen bende oturup aracim olsa hangi buzdolabini alirdim diye dusunuyorum. Ornegin Ingiltere'de bir kampervan alacak olsam, hic dusunmeden 12V kompressorlu karavan buzdolabi alirdim. Bu dolaplarin Ingiltere fiyatlarida yusek olmasina karsin nominal olarak dusundugunuzde alinamayacak rakamlarda degiller. Soyle anlatayim; Waeco 12V kompressorlu bir buzlabinin Ingiltere fiyati yaklasik £400 yani universite yada yukarisinda egitime sahip bir kisinin ayliginin en az 1/4'u kadar. Simdi gelelim ayni dolap bizde €1200 yani yaklasik 3400TL. Bizde yine iyi egitimli bir cok kisinin maasinin ustunde. Bu gun Ogretim gorevlisi maasinin, 2500TL civarinda, Yar. Doc. Dr. maaslarinin 2900TL (buyuk sehirlerde) oldugunu dusunurseniz bir maaslari ile bile alamiyorlar.

Bakin Avrupa'da bir kisi maasinin dortde birini verdiginde bu dolabi alabiliyor ve bu o kisi buyuk ihtimalle maddi olarak etkilemiyor cunku maasinin geriye kalan dortte ucu ile kirasini, faturasini odeyip aylik gecimini hala saglayabilir. Ulkemizde ise bir kisini maasi yetmiyor, evliyseniz iki maas birlestirip almaniz gerekir ki daha bunun kirasi, faturasi vs. vs. var. Bu durumda insanlar en optimal cozumleri ariyorlar ki ben bunu anlayabiliyorum. Bende olsam Turkiye'de en optimal (hem ucuz, hemde olabildiginde verimli) cozumu bulmaya calisirdim.
Merhaba, Melih bey
Anlatımınız gayet mantıklı mükemmel...Sizler sayesinde bu topik amacına ayak uydurmaya doğru ilerlemekte...
Önemli olanda bu zaten, birbirimizi kırmadan bilgi alışverişi...Tüm arkadaşlardanda herkesin beklediği zaten bu...
Sizede çok teşekkür ederim...
 

Ynt: Enerji Sorunum Bitti !!!

Merhaba, arkadaşlar...
Bu topikte halen olumlu ve olumsuz birşeyler yazılmasını bekleyenler olabilir...Saygı duyarım.
Bizim birşeylere hasret kaldığımız, bu topikte duyurduğum konunun iflas etmesi haberleri malesef yok...
Bu gün itibarı ile halen yoldayız...Hiç bir sorun yok, 12 ve 220 Volt enerji, ihtiyacımızızdan fazla bile...
Yanımıza park edip bize selam verenlere, buzlu su ikram edebilmeyi bile tadabiliyoruz..
Neredeyiz?, Kalkan Liman sağ taraf üzerindeyiz... Kalkan karşımızda, sahil sanki sadece bizim. Keşke gelen olsada iyi birkaç komşumuz olsa olsa... Karavancılık; birşeyleri paylaşmaktır, gezenbilirde ticaret yapıp övünmek ve başkasının doğru yaptığını kötülemek değildir!!!
Araç alternatöründen takviyeye dahi ihtiyaç duymuyoruz...
Bu topiği baştan sona doğru takip ettiğinizde, herkesin niyetini zaten anlayacaksınız...
Burada herşeyi yazarsam, sanki ticaret yapıyormuşum gibi, ticaret yapanlar rahatsız oluyor, onları kırmamak için burada herşeyi yazmıyorum...
Lütfen!!! Karavancılıkla ilgili Ticaret yapan kişiler bu topikte bana yazmasın ve soru sormasın...!!!
Benin amacım ticaret değil bilgi paylaşımıdır!!! Memnun olmadığımıda, memnun olduğum konuyuda yazarım...
Saygılı sorulara cevap veririm, dengesiz sorularada nasıl cevap vereceğim belli olmayabilir...
Ben, buradayım:facebook.com/edessastelio
Herkese, selamlar...
 



Ynt: Enerji Sorunum Bitti !!!

Rotama yakın olsaydınız kesinlikle görüşmek isterdim. Şu an Akyaka'dayiz, buralardan gecerseniz haberimiz olsun lütfen.

İlginç bir tesadüf, burada babası zamanında Gökhan Bey'in babasıyla aynı ustanın yanında çalışan bir beyle tanıştık. Konu açılınca o da Gökhan Bey'i adres gösterdi. Dünya küçük!
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,461
Mesajlar
1,518,221
Kayıtlı Üye Sayımız
172,115
Kaydolan Son Üyemiz
SoundofSilence

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst