Merhaba Gezenbilir,
Karavanlarımızla ilgili türlü türlü kalite sorunlarının yaşandığı, Gezenbilir arşivlerinde yerini almış trajikomik hikayelerin nesilden nesile aktarılageldiği bir ortamda karavancılığa ilk adımı atmak isteyenler haklı olarak tereddüt ediyorlar.
Gezenbilir Facebook grubunda bariscim arkadaşımızın bana yönelttiği bir soruyu burada bir başlık açarak etraflıca ele alınmasını sağlamak istedim.
Orijinal soru şu:
"eğer bu deneyiminiz ile bir -isim önemli değil- karavan almak isteği ile yola çıksaydınız, yaşadıklarınızı bir daha yaşamamak adına nelere dikkat ederdiniz?"
Deneyimli Gezenbilircilerin de katılımıyla hem sıfır karavan hem de ikinci el alımlarda dikkat edilmesi gereken noktaları maddeler (ve çok açık olmayan maddelerle ilişkili biraz gerekçe gösterirsek) sonuçta tüm bunları konsolide ederek nihai listeyi paylaşabiliriz.
Bu çalışmadan amacımız, herhangi bir üretici firmayı yermek değil. Dolayısıyla markaların bir önemi yok.
Nihai listeyi kullanacaklar için pratik olmak açısından -değiştirilmeye açık olmak üzere- şu kategorizasyonu öneriyorum:
A. Marka/Model karar verme sürecinde araştırma yapılabilecek güvenilir kaynaklar ve araştırılacak konular
B.
C. Satınalma sürecinde sözleşme içeriği (sözleşme maddeleri / teknik şartname)
D. Son kullanıcı kabul test maddeleri (checklist) ve testlerin pratik uygulanma şekli
E. Teslimat, Garanti ve Servis prosedürleri
Karavancılık dünyası için hayati bir konu olduğunu düşündüğüm bu başlığa katkılarınızı esirgemezseniz sevinirim
Nihai listemizi moderatörlerimizin yardımıyla konsolide halde, kolay okunabilecek şekilde paylaşmayı umuyorum.
Sonuçta hem üretici hem de tüketici tarafının kazanacağı bir sektör yapısına kavuşmak dileğiyle.
Not: Bu başlık üreticilerin katkılarına da açıktır. Forumlarda daha evvel üreticilerle ilgili yazılmış olabilecek olumsuz örneklerden bağımsız olarak madalyonun iki tarafını da değerlendirmek çok faydalı olacaktır. Sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından bu başlık altında doğrudan herhangi bir markanın -ima yoluyla bile- eleştirilmesine izin verilmeyecektir.
Bu hususta hem katkıda bulunan üyelerden hem de moderatörlerimizden yardım rica ediyorum.