Karavan Alırken Sonradan Üzülmemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan trek71 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 69
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 67,600
Merhaba Gezenbilir,

Karavanlarımızla ilgili türlü türlü kalite sorunlarının yaşandığı, Gezenbilir arşivlerinde yerini almış trajikomik hikayelerin nesilden nesile aktarılageldiği bir ortamda karavancılığa ilk adımı atmak isteyenler haklı olarak tereddüt ediyorlar.

Gezenbilir Facebook grubunda bariscim arkadaşımızın bana yönelttiği bir soruyu burada bir başlık açarak etraflıca ele alınmasını sağlamak istedim.

Orijinal soru şu:
"eğer bu deneyiminiz ile bir -isim önemli değil- karavan almak isteği ile yola çıksaydınız, yaşadıklarınızı bir daha yaşamamak adına nelere dikkat ederdiniz?"

Deneyimli Gezenbilircilerin de katılımıyla hem sıfır karavan hem de ikinci el alımlarda dikkat edilmesi gereken noktaları maddeler (ve çok açık olmayan maddelerle ilişkili biraz gerekçe gösterirsek) sonuçta tüm bunları konsolide ederek nihai listeyi paylaşabiliriz.

Bu çalışmadan amacımız, herhangi bir üretici firmayı yermek değil. Dolayısıyla markaların bir önemi yok.

Nihai listeyi kullanacaklar için pratik olmak açısından -değiştirilmeye açık olmak üzere- şu kategorizasyonu öneriyorum:

A. Marka/Model karar verme sürecinde araştırma yapılabilecek güvenilir kaynaklar ve araştırılacak konular
B.
C. Satınalma sürecinde sözleşme içeriği (sözleşme maddeleri / teknik şartname)
D. Son kullanıcı kabul test maddeleri (checklist) ve testlerin pratik uygulanma şekli
E. Teslimat, Garanti ve Servis prosedürleri

Karavancılık dünyası için hayati bir konu olduğunu düşündüğüm bu başlığa katkılarınızı esirgemezseniz sevinirim :smiley:

Nihai listemizi moderatörlerimizin yardımıyla konsolide halde, kolay okunabilecek şekilde paylaşmayı umuyorum.

Sonuçta hem üretici hem de tüketici tarafının kazanacağı bir sektör yapısına kavuşmak dileğiyle.

Not: Bu başlık üreticilerin katkılarına da açıktır. Forumlarda daha evvel üreticilerle ilgili yazılmış olabilecek olumsuz örneklerden bağımsız olarak madalyonun iki tarafını da değerlendirmek çok faydalı olacaktır. Sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından bu başlık altında doğrudan herhangi bir markanın -ima yoluyla bile- eleştirilmesine izin verilmeyecektir.
Bu hususta hem katkıda bulunan üyelerden hem de moderatörlerimizden yardım rica ediyorum.
Aslında benim aradığım karavan aşağıda verdiğim resimlerdeki gibi olmalı ama türk yapımı olmalı

1.JPG

2.JPG

Etiketler
Ynt: Karavan Alırken Sonradan Üzülmemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Liste bence çok iyi. Sade ve kolayca anlaşılır bir dille yazılmış ve detaylı olmuş. Karavanın içindeki koku konusunu Alman karavancıların forumlarda anlattıkları deneyimleriyle biraz açıklamak istiyorum. Açıklamayı listeye girsin diye değil, çünkü biraz uzun, ama listeyi değerlendirmede faydalı olur düşüncesiyle yazıyorum.

„Karavanlar genellikle uzun ömürlü araçlar. Uzun süre içerisinde yemek pişirildiği, yaşandığı için perdeler, kılıflar vs. kokabilirler. Bu eski giyeceklerin, eşyaların kokusuna biraz benzer. Uzunca kapalı olan bir elbise dolabının kapısını açınca gelen koku gibi. Karavanın içini iyice temizleyerek, havalandırarak, perdeler ve kılıfları yıkayarak veya yenileyerek, bu kokuyu gidermek mümkün. Karavanın içi ısıtıldığında bu koku azalır. Fakat karavanın içi, küf ve rutubet kokuyorsa dikkat etmek gerekir. Bu koku çürümüş/küflenmiş bir patates veya ağaç/ahşap kokusuna benzer. Karavanın içi ısıtıldığında bu koku daha da artar. Karavanın içinde küflenmiş yerler olabilir. Islanmış ahşap yerler de zamanla çürüyebilir. Bir nem ölçme aletiyle karavanın tavan, taban ve duvarlarının nem durumunu ölçmek gerekir. Karavanda küflenmiş veya çürümüş ahşap yerler varsa, karavanı almamakta fayda var.“
Merhaba,

90lı yıllara ait Avrupa menşeli bir çekme karavanım var. Ön bagaj kısmında su deposunun bulunduğu noktada sanırım su kaçakları olmuş ve köşedeki ahşap kısımları çürütmüş buranın tadilatı ile ilgili olarak profesyonel bir tadilat yapacak yer aramalı mıyım yoksa kendi çevremde güvenilir bir mobilyacı bu işi halledebilir mi?

Veyahut bu tarz durumlarda nasıl hareket etmeliyiz buna benzer bir yazı yada bildiğiniz video var mı?

Forumda nem,rutubet ve çürüme konularını arattım ama en yakın sizin mesajınızı buldum.

Yardımcı olursanız çok memnun olurum. Saygılar..

10 yıldan eski karavan ne kadar güzel olsada ciddi tadilat istiyor genelde 1 yıl önce 1997 model ithal çekme Karavan aldım döşeme perde mobilyalar ve dış aksam mükemmel ama teknolojisi günümüz şartlarına uygun değil maalesef ciddi emek harcayarak kullanılır duruma getirdim burda biraz pişmanlık oluyor eski birşey alınca nekadar restorasyon gerekiyor bilemiyorsun
Kendim neler yaptım yazayım
1. Köşeler su alıyordu komple yeniledim
2. Elektrik tesisatıyla oynanmıştı yeniledim
3. Geri vit. Lambası ve arka sis lambası eklenip sinyalizasyon komple yenilendi
4. Emme basma tulumba yerine hidrafor ve musluk kondu
5. Üstte tabak koymaya raf ve bardak çatal koymaya çekmece yapıldı (yer olmadığından zor oldu)
6.iç ve dış aydınlatmalar led yapıldı çakmak ve usb soketi ile ojop kutup başı takıldı
7. Tüp ve Akü açıktaydı fiberden kabin yapıldı
8. Buzdolabı 110v tan 220v çevrildi şebekeden Akü şarzı ve kontrol sistemi yapıldı
Dahada birkaç iş beni bekliyor eski birşey alırken güzel düşünmek lazım

karavan alırken sonradan üzülmemek için her şeyden önce eşinizin onayını alın eşinizin onayını almadan girişeceğiniz hiç bir şeyden tat alamazsınız ( en azından bizde bu şekilde) :smiley:

10 yıldan eski karavan ne kadar güzel olsada ciddi tadilat istiyor genelde 1 yıl önce 1997 model ithal çekme Karavan aldım döşeme perde mobilyalar ve dış aksam mükemmel ama teknolojisi günümüz şartlarına uygun değil maalesef ciddi emek harcayarak kullanılır duruma getirdim burda biraz pişmanlık oluyor eski birşey alınca nekadar restorasyon gerekiyor bilemiyorsun
Kendim neler yaptım yazayım
1. Köşeler su alıyordu komple yeniledim
2. Elektrik tesisatıyla oynanmıştı yeniledim
3. Geri vit. Lambası ve arka sis lambası eklenip sinyalizasyon komple yenilendi
4. Emme basma tulumba yerine hidrafor ve musluk kondu
5. Üstte tabak koymaya raf ve bardak çatal koymaya çekmece yapıldı (yer olmadığından zor oldu)
6.iç ve dış aydınlatmalar led yapıldı çakmak ve usb soketi ile ojop kutup başı takıldı
7. Tüp ve Akü açıktaydı fiberden kabin yapıldı
8. Buzdolabı 110v tan 220v çevrildi şebekeden Akü şarzı ve kontrol sistemi yapıldı
Dahada birkaç iş beni bekliyor eski birşey alırken güzel düşünmek lazım
Merhaba,

Tabi ki gönül ister sıfır ithal bir karavan almak lakin en ufak bir ithal karavan artık 120.000TL ve üzerine denk gelmekte.

Bütçesi bu denli rahat olmayan kişiler olarak mecbur ikinci ele dönüyoruz. Veyahut sıfır bir yerli karavanda alınabilir ama bu forumda gördüğüm kadarı ile de sıfır yerli karavanlarda da en az saydığınız kadar eksikler çıkıyormuş bir de arada yaşanan sürelerde verem olma ihtimaliniz var :smiley: Ben kendim karavan almaya karar verdiğimde 4-5 tane yerli karavan firmalarını yerinde de gezdim (bu firmalar da forumda yerlinin en iyisi diye tabir edilen firmalardı) 20-25 yıllıkta olsa gider gene ithal alırım o halleri ile bile maalesef bizim Türk üreticilerden çok çok daha ilerdeler.

Ben netice olarak birazda uğraşırken, yenilerken keyif alıyorum açıkçası yeter ki çözümü olan sorunlar olsun.

Burada ki amacım yeni karavan dünyasına atılacak arkadaşlar yorumları okuyarak ben yapamam uğraşamam korkusuna kapılmasınlar. Sadece eliniz biraz tornavida tutsun gerisi halledilir.

Saygılarımla.

Bence karavan alırken sonradan üzülmemek için 750KG'dan hafif karavanlarda mutlaka Trafiğe uygunluk Tip Onayı Belgesi (O1), 750 KG dan ağır karavanlarda mutlaka ruhsat, plakası ve muayenesinin yapılmış olması, muayene borcu bulunmamasına dikkat etmek gerekir.

Merhaba,

Tabi ki gönül ister sıfır ithal bir karavan almak lakin en ufak bir ithal karavan artık 120.000TL ve üzerine denk gelmekte.

Bütçesi bu denli rahat olmayan kişiler olarak mecbur ikinci ele dönüyoruz. Veyahut sıfır bir yerli karavanda alınabilir ama bu forumda gördüğüm kadarı ile de sıfır yerli karavanlarda da en az saydığınız kadar eksikler çıkıyormuş bir de arada yaşanan sürelerde verem olma ihtimaliniz var :smiley: Ben kendim karavan almaya karar verdiğimde 4-5 tane yerli karavan firmalarını yerinde de gezdim (bu firmalar da forumda yerlinin en iyisi diye tabir edilen firmalardı) 20-25 yıllıkta olsa gider gene ithal alırım o halleri ile bile maalesef bizim Türk üreticilerden çok çok daha ilerdeler.

Ben netice olarak birazda uğraşırken, yenilerken keyif alıyorum açıkçası yeter ki çözümü olan sorunlar olsun.

Burada ki amacım yeni karavan dünyasına atılacak arkadaşlar yorumları okuyarak ben yapamam uğraşamam korkusuna kapılmasınlar. Sadece eliniz biraz tornavida tutsun gerisi halledilir.

Saygılarımla.
Ben eşimle beraber ticari araçların fiberden kaporta aksamını yapıyoruz ayrıca elimden her iş gelir biraz bilerek aldım ama bukadar uğraşacağım bilmiyordum
97 model karavanda orjinal fabrika çıkışı
LPG li termostat kontrollü ortam ısıtıcısı
3 sistem buzdolabı
220v 12v düşerek karavan içinde kullanım ve Akü şarz kontrolü yapabilen mükemmel bir sistem var
Uv filtreli plastik cam 4 ocak
Şu an hiçbir yerlide bu teşkilat yok Malesef
(bu sistemler 110volt idi ben 220v çevirdim)

ticari araçların fiberden kaporta aksamını yapıyoruz ayrıca elimden her iş gelir biraz bilerek aldım ama bukadar uğraşacağım bilmiyordum
Sanatkar bu kadar uğraşıyorsa .....
Normal insanların,sadece avrupa diye hurdaları değerlendirmeye çalımasını doğru bulmam.

Ama herkesin uğraşı gayreti ve beğenisi farklı olabiliyor.
Ben 5 tane yerli çekme karavan kullandım, hiçbirinde ağlamadım..
Döküntü 25-30 yıllık avrupa hurdalar hiç ilgimi çekmedi..

Yerli üreticileri bu kadar kötülemeyelim lütfen...

Son düzenleme:

Normal insanların,sadece avrupa diye hurdaları değerlendirmeye çalımasını doğru bulmam.

Farkı ancak Avrupa karavan kullandığınızda anlayacağınızı düşünüyorum.

Araç ile seyahat halinde bile daha güvenli bir seyahat ettiğinizi fark ediyorsunuz. Ani bir frende virajda bile fark ediyor tabi bu benim tecrübem ve fikrim karşıt fikirlere de saygılıyım.

Kullanıcı seyahatlerinde, yaptığı tatilde mutlu ise hangisi olmuş önemli değil pekte.

---------------------------------------------
Ben almıyayım.
Teşekkür ederim..
Hiç marka - avrupa merakım olmadı..

Sağolun.

Bende Teşekkür ederim.

Ama şunu da söylemeden geçmek istemem marka merakı değil bu güvenlik ve konfor meselesi.

Yıllarca da Alman üretimi araçlar kullandım gene sizin gibi yorumlar yapanlar vardı alışığız bu duruma o yüzden.

Hayırlı ramazanlar. Her şey gönlünüzce olsun.

Yıllarca da Alman üretimi araçlar kullandım gene sizin gibi yorumlar yapanlar vardı alışığız bu duruma o yüzden.
--------------------------------------------

Kusura bakmayın da , laf havada kaldı.
Karşınızdakini tanımıyorsunuz..

Ben 20 sene Mercedes kullandım.. 👍
45 yıllık da sanayici ,Mak.Yük.Müh. disiyim..
Almanyada da bulundum,
iş ahlaklarını ve tekniklerini çok beğendiğimi muhtelif vesilerle belirtmiştim..

"Sizin gibi yorum yapanları vardı, alışığız .." yargınız çok basit kalmış.

--------------------------------------------

Kusura bakmayın da , laf havada kaldı.
Karşınızdakini tanımıyorsunuz..

Ben 20 sene Mercedes kullandım.. 👍
45 yıllık da sanayici ,Mak.Yük.Müh. disiyim..
Almanyada da bulundum,
iş ahlaklarını ve tekniklerini çok beğendiğimi muhtelif vesilerle belirtmiştim..

"Sizin gibi yorum yapanları vardı, alışığız .." yargınız çok basit kalmış.

Amacım bunu bir tartışma konusuna döndürmek değil ama şu mesajlarınızdan sonra bunu yazmak durumunda kaldım.

20 sene mercedes kullanan biri iyi bilir kaliteyi ve bu cümleyi yazmamalı kanımca ''Döküntü 25-30 yıllık avrupa hurdalar hiç ilgimi çekmedi.. '' Ayrıca hemen bizi yabancı ve marka meraklısı ilan ettiniz, sizinde dediğiniz gibi karşınızdakini tanımadan hemde.

''sizin gibi yorumlar yapanlar vardı alışığız'' evet bu cümleyi de yazdım sizin yukarıda belirttiğim iki mesajınızdan sonra.

Simdi basit kalan kısmını siz düşünün.

Saygılar..

Biraz haklısınız ama amerikan da olsa mükemmel değil mesela sıcak hava üfleyerek ısıtan termostatlı sistem yapmışlar fakat kapıya üflüyor termostat orayı koymuşlar karavan ısınmadan devre dışı kalıyordu hava kanalları ekledim oturma grubu ve yatağa doğru çakmak soketi ve usb çıkışı gibi Akü ve tüp dışarıda açıkta bunları burda çalarlar durmaz kabin yapıp kapattım, gibi geliştirmeler.
En iyisi sıfırı ve durum elveriyorsa ithal elveriyorsa yerlide var çok kaliteli HOTOMOBİL troy gibi herşey beklenti ve maddiyat

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,732
Kayıtlı Üye Sayımız
166,554
Kaydolan Son Üyemiz
Veli kına

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR