Karavan Alırken Sonradan Üzülmemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan trek71 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 69
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 67,604
Ynt: Karavan Alırken Sonradan Üzülmemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

bartek' Alıntı:
Bir sonuça ulaşabilmek için önerileri değerlendirerek liste yapacak bir komiteye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bu komite sonunda bir liste hazırlayarak sabit bir dosya oluşturabilir.

Bu öneriye Behçet bey başlık açan olarak ne der? bizim cephede sorun olmaz teknik destek olarak yapabileceklerimiz.

Bu başlıkta görüş ve öneriler devam eder,imbikten süzülen kabul görmüş kriterler ayıklanarak aynı isimle açılacak yeni
başlıkta yayınlanır ve yeni başlığı kilitli tutarız,yorum ve katkılar bu başlıkta devam eder kayda değer bilgi ve güncellemeleri
biz 2.başlığa kopyala yapıştır yaparız.
Kilitli 2. başlık sorusu olanlara link verilerek okuyucusunu sıkmayacak sabit başlık olarak kalıcı olur.

Etiketler

Levent Bey,

Belirttiğiniz yöntem bence de çok mantıklı; madde önerilerinin değerlendirilmesi ve konsolidasyon için komite kurulması çok güzel olur.

Sayın bartek'in de belirttiği kategorileri çok iyi. Bunlara bir üst kategori olarak Altyapı, Üstyapı, Donanım ve Resmi Belgeler'i de ekleyebiliriz.

Ben bir Excel dokümanı hazırlayıp göndereyim. Isterseniz siz de forumdaki konuları oluşturun.

"El elden, akıl akıldan üstündür" demişler. Başlangıcımız sağlam olursa küçük düzeltmeleri yolda ilerlerken yapabiliriz.

Buyrun, kaba taslak bir çeviri. Yanlış-hata olabilir. Ben de araştırma yaptığım için bazı hususları kendim ekledim.
Eklemeler, çıkarmalar yapılabilir.

Ekli dosyalar

• KARAVAN ALIRKEN DÄ°KKAT EDÄ°LECEK NOKTALAR.docx
    14.5 KB · Görüntüleme: 1,189

focus' Alıntı:
Buyrun, kaba taslak bir çeviri. Yanlış-hata olabilir. Ben de araştırma yaptığım için bazı hususları kendim ekledim.
Eklemeler, çıkarmalar yapılabilir.

Çeviri ve düzenleme için çok teşekkürler. Forumda güzel bir işbirliği var.

Merhabalar,

Excel'in ilk draft halini oluşturdum ve almanca tercümeden gelen bilgileri yerleştirdim.
Bu haline bakıp yapısı itibariyle bir geridönüş alalım.

Kategorizasyonu daha farklı ve madde numaralandırmasını da detaylı yapmak mümkün. Kategori/Alt Kategori mantığı ile gidilmesi en doğrusu ama hukuksal bir metin oluşturmaktansa kolay kullanılabilir bir şey olsun diye düşündüm..

Dolayısıyla maddeler kendi başlıkları altında 1,2,3 diye gidiyor.

Ama 1.1, 1.2, 1.2.1 gibi de yapabilirdik...

Ekli dosyalar

• KaravanKontrolListesi v0.1.xlsx
    33.4 KB · Görüntüleme: 536

Liste bence çok iyi. Sade ve kolayca anlaşılır bir dille yazılmış ve detaylı olmuş. Karavanın içindeki koku konusunu Alman karavancıların forumlarda anlattıkları deneyimleriyle biraz açıklamak istiyorum. Açıklamayı listeye girsin diye değil, çünkü biraz uzun, ama listeyi değerlendirmede faydalı olur düşüncesiyle yazıyorum.

„Karavanlar genellikle uzun ömürlü araçlar. Uzun süre içerisinde yemek pişirildiği, yaşandığı için perdeler, kılıflar vs. kokabilirler. Bu eski giyeceklerin, eşyaların kokusuna biraz benzer. Uzunca kapalı olan bir elbise dolabının kapısını açınca gelen koku gibi. Karavanın içini iyice temizleyerek, havalandırarak, perdeler ve kılıfları yıkayarak veya yenileyerek, bu kokuyu gidermek mümkün. Karavanın içi ısıtıldığında bu koku azalır. Fakat karavanın içi, küf ve rutubet kokuyorsa dikkat etmek gerekir. Bu koku çürümüş/küflenmiş bir patates veya ağaç/ahşap kokusuna benzer. Karavanın içi ısıtıldığında bu koku daha da artar. Karavanın içinde küflenmiş yerler olabilir. Islanmış ahşap yerler de zamanla çürüyebilir. Bir nem ölçme aletiyle karavanın tavan, taban ve duvarlarının nem durumunu ölçmek gerekir. Karavanda küflenmiş veya çürümüş ahşap yerler varsa, karavanı almamakta fayda var.“

Liste detaylı ve güzel olmuş,

Karavan Dünyasının tüm müdavimlerinden ricam tecrübelerini aktarmalarıdır. Fazla gereksiz yada şuda eklenmeli dedikleri
maddelerinde listeye eklenmesi çok yararlı olacaktır.

Behçet bey, akü olarak jel ve agm akü olmalı diyebilirmiyiz.

Bunu sadece taslak olarak oluşturduk; yapıyı beğendiyseniz herkesin katkısı ile maddeleri eklemeye/düzenlemeye başlayabiliriz.

Maddeleri yazarken bir eylem/fiil kullanarak yazalım. Örneğin "Lambalar" yerine "Aydınlatma LED bazlı mı?" Gibi.

Açıklama kısmında da bu maddenin neden önemli olduğu ya da kontrolūn nasıl yapılacağına dair bilgi verelim.

Sonuçta derli toplu bir döküman çıkacak :smiley:

Reimo son senelerde AGM ye doğru yönelimin fazla ve de zaten doğru olduğundan bahsediyor.
Her neyse gerçek olan birşey varsa, çekme karavanınızda mover kullanıyorsanız, ani yük kaldırabilmesi yüzünden bilindiği üzere en uygun seçimin AGM olduğu.
Belki ekstra bir 55Ah Optima en optimali olabilir. Birçok mover kombinasyonlarında bu yol seçiliyor.

Dostlar, 2-3 gün içinde yeni bir Excel sürümü yayınlayacağım. Katkılarınızı bekliyoruz!

Karavan almak için araştırma yapan biri olarak , bana çok yardımcı olacak bir konu, emeği geçen herkese çok teşekkürler.

Çok güzel bir çalışma olmuş.
Yapıştırıcı konusu için bilgiler arasıra verebilirim.İlk başta araç dışında güneş ışıklarına maruz kalan kısımlarda kullanılan Mastik tarzı yapıştırıcıların UV dayanımlı olması.
Ortalığı biribirine katacak ama içeride kullanılan sunta,kontraplak,mdf,masif ağaç... gibi malzemelerin imalatının Formaldehit li yapıştırıcı ile yapılıp yapılmadığı alınan/yaptırılan firmaya sorulması (gerçi bunu ilk defa duyacaklar ve işlerine gelmeyecek ama).Bu konu gerçekten çok önemli çünkü çok küçük alanda yaşıyoruz ve o havayı soluyoruz.

Ben de Hüseyin Bey’in önceki yazışmasında gönderdiği kontrol listesinden ilham alıp internette araştırma yapınca karavan alımında yol göstermeye çalışan benzer siteler buldum. Burada yer almalarının da faydalı olacağını düşünerek bu tercümelere oluşturmaya karar verdim. Birkaç sitenin anlatımlarını birleştirerek aşağıdaki yazıyı oluşturdum. Yurt dışı kaynaklı olması ve bazı terimlerinde bana yabancı olması nedeniyle kimi yerlerde hata varsa hoşgörün. Birde başka bir kontrol listesi daha buldum, onu da ekde olarak paylaşıyorum. Umarım faydalı olur…
Bir benzerini de, biraz daha detaylı, Motokaravan için yapıyorum. Onu da en kısa zamanda paylaşmaya çalışacağım.

Çekme karavan satın almak için ipuçları

Bir karavan satın almaya karar vermek önemli bir adımdır. Eğer ikinci el karavan satın alma deneyimin yoksa “Ne kadar eski olmalı?” “Ne tür karavan almalıyım?” ve benzeri şeyler neredeyse çözümsüz sorular gibi görünebilir.
Burda anlatılanlar muhtemelen size ikinci el karavan hakkında bilmek istediklerinin kesinlikle tümünü bulamayacaksın ama doğru yönde yol aldığından emin olabilirsin.
Artık ikinci el karavan alımı ve sorunsuz seyahat keyfinin ilk adım başlasın.

İkinci el karavanın avantajı ne olabilir?
İkinci el satın almak muhtemelen bütçe kısıtlamaları nedeniyle alınmış bir karar olsa da gerçekte birçok haklı gerekçesi de olabilir. Örneğin küçük çocuklarınız varsa ya da evcil hayvan besliyorsanız onların vereceği zararlar, yırtıklar sizi yeni bir karavan için üzüleceğinizden daha az üzecektir. Bir başka sebep yeni karavanın teslim süresini beklemek, teslimat gecikmeleri ile uğraşmak istemeyişiniz olabilir.
Bununla beraber yeni modelleri tamamen göz ardı etmek zorunda değilsiniz. Yeni fikirler almak için hoşlandığınız yeni karavanlara bakmak gayet doğru bir yoldur.
Şimdi sıra, stilleri ve özellikleri çok geniş seçim aralığına yayılmış uygun karavanı bulmakta.

Aracınız ile karavanı eşleştirmek ve yüklemek
İlkin aracınızın çekebileceği uygun karavanı tespit edin. Çekecek araç ile karavanı eşleştirmek kafa karıştırıcı olabilir. Genellikle ikinci el özel karavan ilanları, karavanın büyüklüğü ve ağırlığı konusunda yeterli bilgi içermezler. Ancak doğru bilgiye ulaşmaya çalışın. Aracınıza uygun olmayan karavanlara bakarak zaman kaybetmeyin. Aracınızla eşleşmeyen bir karavan çekmeniz, yaşamınız için tehlike oluşturabileceği gibi, sigorta koşullarınızı geçersiz kılar, durdurulduğunuzda ceza almanıza da sebep olur. İşte size “Andrew Ditton Caravan Magazine” dergisinden bazı anahtar niteliğinde güzel tavsiyeler: Aks üzerine ağır nesneleri yerleştirin ve karavan için önerilen burun ağırlığına (noseweight) ulaşmak için çalışın. Uygun burun ağırlığı için, toplam yüklü ağırlığın (MTPLM) yüzde yedisi hesaplanır. Karavana göre daha büyük araba her zaman daha güvenli olur. Karavanınızın yüklü toplam ağırlığı çekecek aracınızın boş ağırlığının 85% sinden fazla olmamalıdır, tek dingilli karavan tavsiye ederim. Tek dingilli karavan ile yolda manevra yapmak daha kolaydır ve daha rahat yönetilebilir.
Mevcut aracınızın üreticisi tarafından belirlenmiş maksimum çekme ağırlığını kontrol edin.

İhtiyacınız olan hangi büyüklük, Kaç kişi, kaç kabin?
Bu noktada birbirinden çok uzak olmasa da iki farklı fikir var bu siteler arasında ilk : Büyük mutlaka daha iyi anlamına gelmez! Önemli olan ihtiyaçlarınıza uygun doğru karavanı seçmenizdir. Karavanın ölçülerini belirlerken bir başka önemli parametre onu nerede muhafaza edeceğiniz ile ilgilidir. Onu nasıl çekeceğini ve manevra yaparken ne hissedeceğini düşün.
Yeni 2 kişilik karavanlar çok popüler ve çiftler için çok uygundur fakat geniş bir aileniz veya sizi ziyaret edebilecek dostlarınız varsa bir fazla uyku odasına ihtiyacınız olacaktır. Bu durumda ilave konaklama için ayrı bir uyku çadırı ekleyerek sorunu çözmek ideal olmasa da uygun olabilir.
Buna karşın bir başka site de şöyle tavsiyede bulunuyor : Eğer sadece iki kişi olacaksanız bile, 4/5 yataklı bir karavanın sağlayacağı bol alan, ek ihtiyaçlarınıza daha fazla cevap verebilir. Büyük karavanlar daha fazla alan ve gerçekten küçük bir minibüsün alamayacağı rahatlık duygusu sunacaktır, büyük yataklar, geniş yıkama ve mutfak sistemleri, tamamı seyahatinizin konforlu olmasını ve özgürce kullanılabilecek alanlar sıkışmadan misafirlerinizi ağırlamanızı sağlar.
Önerimiz karavanınızın boyutunu aracınızın çekeceği limit olarak belirlemenizdir. Bazı insanlar daha küçük bir karavan tercih ederler ama genellikle bir tente veya çadır eki ile birlikte kullanırlar. Bununla beraber karavana takılacak bir tente karavanın yaşam alanını genişletmenin basit yoludur. Bu çocukların dışarıda oynaması için ya da altında yemek yemek için idealdir. (Ben şahsen burdaki ikinci fikre daha çok katıldım)
Ancak büyük bir karavanı çekecek aracın da güçlü bir motora sahip olması gerekeceğini ve gerek yollarda gerekse kamp yerinde manevra olanaklarının da daha kısıtlı ve zor olacağını unutmayın.

Model seçimi
İkinci el bir karavan için belli bir harcama yapacaksanız, onun sizin için en uygun seçim olduğundan emin olmak istersiniz. Açıkçası kişisel tercihlerin kararının en önemli faktörü iken ayrıca kullanılabilirlik, bütçe, bakım ve yedek parça durumlarına da dikkat etmek gerekir. İleri tarihte satmayı düşünebilmeniz için çok sıra dışı bir alım sorun yaratabilir. Buna karşın düzen, stil pek alışılmamış ve diğer karavanlarda çok istekli değilseniz, böyle bir karavan için daha fazla için pazarlık şansı olabilir.
Orta sınıf karavanlar daha kolay bulunabilen çoğunluğu teşkil eden karavanlardır. Benzer şekilde yedek parçaları da kolay ve bol bulunur. Popüler bir orta sınıf karavanının, karavanınızı yükseltmek istediğinizde, satışı da kolay olacaktır. Elbette bunun karşılığında sizin de ödeyeceğiniz miktar bir parça fazla olabilecektir.
Çok sık rastlanmasa da Avrupa yapımı karavanlar yüksek kalite vaat edebilir. Ancak yedek parça ve servis problemi olup olmayacağının, kablolama tekniğinin standartlara uyup uymayacağının araştırılması gerekir. İngiliz yapımı olduğu durumda kapının ters tarafta olması eğer tüm evrakları tamamsa kullanımda biraz dikkat gerektirmekten öte fazla sorun edilmemelidir.

Özellikler
Özellikler son birkaç yıldır daha kapsamlı hale gelmiştir. Eski ve ucuz karavana bakıyorsak olunsa bile normal olarak sıcak duş ve su sistemi, kaset tuvalet, fırın, buzdolabı, ısıtma sistemi ve ana elektrik bulunur. Eğer bunlardan eksik olanlar varsa bu pazarlık konusu yapılabilir. Ancak pazarlık yaparak da olsa, bu gibi eksikleri olan bir karavanı satın alıp eksiklerini ilave ettirmek yerine eksiksiz bir karavanı satın almak daha doğru ve ucuz bir yol olabilir.

Karavanınız ile ne yapmak istediğinizi belirleyin…
Karavanınızı nerede, ne için kullanacağınızı belirleyin. Örneğin ağırlıklı olarak bir hobi veya aktivitenize destek olarak kullanmak için alacaksanız, spor malzemeleriniz için depolama alanı gibi pratik şeylere bakınız.

Araştırın, Bilinen kaynakları tercih edin
Karavan etkinlikleri farklı marka ve modeli bir arada görmek ve karşılaştırmak için harika yerlerdir.
İster yeni karavan için olsun ister ikinci el karavan için, konumunuza yakın yerel üreticilerin karavanını tercih etmek, genellikle servis hizmetlerinden daha kolay yararlanılabileceği için daha doğru bir seçimdir. Gidip, tercihen yakınınızdaki üreticilerle konuşun. Üretim, hizmet, finans ve garanti konusunda ki seçenekleri birbirleri ile mukayese edin.
Çevrenizdeki üretici fiyatları ile özel satıcı fiyatlarını karşılaştırın. İlginizi çeken karavan tiplerini, bu tip karavanların olası hatalarını, yerleşim düzenlerini araştırın. Bu gibi bilgilere internet üzerinden ulaşılabileceğini bilmelisin.
Ayrıca karavanın servis bakımlı olması, garantisinin olması servis hizmeti olanaklarının olması gibi özellikler değerli olabilir.
Karavanın durumu olayın en önemli yanıdır. Az kullanılmış, her hafta sonunu tatilde geçirmiş iyi durumda gözüken bir karavan yeni bir karavana nazaran iyi bir seçim olabilir.
Bir üretici tarafından ikinci el olarak satılan bir karavana talip olabilirsiniz, bunu daha güvenli bir yol gibi düşünebilirsiniz. Bununla beraber hayalinizdeki karavanı internetten veya benzer bir ilandan da bulmuş olabilirsiniz. Bu durumda satın alma kararından önce daha fazla araştırma yapmanız gerekeceğini aklınızda tutun. Satıcıyı araştırın, satıcıyla buluşun ona bu karavana ne zaman sahip olduğunu, satma sebebini, ne kadar zamandır ve nerelerde kullanıldığını sormalısın. Karavanın önemli gereçlerini çalıştırarak görmek istemelisin. Uzun süredir kullanılmayan bir karavan için dikkatli olmalısın.
Satın almadan önce bir kontrol listesi hazırlamak bir karavanı kapsayacak şeklide tüm önemli alanları hatırlamak için harika bir yoldur. Yazının sonunda böyle bir kontrol listesi örneği bulacaksınız.

İncele, Karanlıkta anlaşma yapma
Karavanını güvenilir bir bayi aracılığı ile almıyorsan, karavanı gün ışığında görmeli ve yalnız gitmemeli hatta mümkünse bu konuda deneyimli bir arkadaşınla gitmeyi tercih etmelisin. Satıcının evi çevresinde buluşmalı ve asla bir istasyonda, bir kafede vb. yerlerde buluşmayı kabul etmemelisin.
İkinci el alınacak çekme karavanda bakılacak en önemli şey nemdir. Nem alan bir karavanın onarılması çok pahalı ve hatta bazen karavana ödenen parayı aşacak kadar pahalı olabilir, bu konuya çok dikkat edilmelidir. Lavobo altına, pumpa çevresine, yatak ve yastık altlarına, eklenti yerlerine su sızdırmaları için bakmalısın. Yeni yapıştırılmış kağıt kaplama gibi uyumsuzlukları araştır. Yumuşak, yaylanan zemin şüphelenilebilecek su almış alanlar olabilir. Burnunuzu da bu konuda kullanabilirsiniz. Küf kokusu almamalısınız.
Dışarıdan kapı ve pencere çerçevelerine, contalarına bakın, contaların süngerimsi olmadıklarından emin olun. Kapı ve pencerelerin emniyetli kapanıp açılabildiklerini, her tarafından su geçirmez olduklarını gözlemleyin. Çift camlarda çatlak olmadığına, arasına nem almadıklarına dikkat edin. Bu parçalardan her hangi birinin değişimi pahalı olabilir, ayrıca eski karavanların gerçek parçalarını bulmak her zaman mümkün de olmayabilir.
Şasi de korozyon olmadığını, yeni yapılmış boyalı bir bölüm bulunmadığına dikkat edin. Yeni boyalı yerlerin altında kötü sorunlar saklanmış olabilir. Yayların, amortisörlerin, fren bağlantılarının durumunu kontrol edin.
Lastiklerine bakın, güvenli sürüş için her ne olursa olsun kilometresine bakmadan 5 yıldan eski, dişleri yenik, oluklar çatlak olmamalılar. Lastikler karavanın maksimum ağırlığına ve hızına uygun, jantlarla doğru boyutlu ve lastiklerle eşleşen çiftler olmalıdır.
Satın alma öncesinde her sistemi kontrol etmek çoğu zaman pratik değildir ama mümkün olduğu kadar karavanın özelliklerinin sağlam ve fonksiyonel olup olmadıklarını kontrol edin. Mekanik yani şasi, fren, süspansiyon ve aksam sorunlarına genellikle az rastlanır. Buna rağmen çeki demiri mekanizmasının serbestçe hareket eder ve kauçuk körüğün yırtık olmadığını kontrol edin. Daima el freninin çalışır durumda olduğundan emin olun. Kapılar ve kapı kilitleri sıklıkla sorun çıkartırlar. Geziniz esnasında kapıyı kırmak zorunda kalmak istemezsiniz sanırım. Bu nedenle iyice test edin.
Dolap kapakları gibi basit öğeler de anlamsız sayıda problem kaynağı olabilir. Su ve atık sisteminin çevre alanları soruna yatkın bölgelerdir. Muslukların, pompanın çalıştığını kontrol edin, boruların temiz ve iyi durumda olduğunu ve duşun ve lavabonun sızıntı olmadan boşaltma yapabildiğini görün.
Tente rayını inceleyin, hasarlı veya duvardan ayrılma belirtisi gösteriyorsa buna sadece montaj sorunu olarak değil aynı zamanda su girişi için olası bir kaynak olabileceğini de düşünün.
Sahibinin karavanı ne kadar zamandır kullandığı da tüm bu ayrıntılar içinde başka bir göstergedir. Sadece kısa zaman önce yapılmış bir karavan için bu tip şüphelenilecek ipuçlarına rastlamak kaygı vericidir.
Tüm kapı ve pencere kilitlerini herhangi bir zorlama işareti ve değişmiş kilit olup olmadığını kontrol edin, bu karavanın çalıntı olması olasılığı için ipucu olabilir.

Ekstraları sorun
Karavanın alımından sonra çeşitli aksesuarlar ve diğer gerekli malzemeleri satın almak zor olabilir. Bu nedenle bu gibi gereçleri biraz ekstra ödeme ile karavan beraberinde temin etmek dikkate değer olabilir. Yaşam akülerini, akü şarj cihazını, gaz tüplerini, elektrik eklentilerini, bağlantı kilitlerini, TV ekipmanlarını, tenteyi sorun. Uygun bedelle alınacak bu malzemelere karavan beraberinde sahip olmak sizin karavanlı seyahatlerinize hemen başlamanızı kolaylaştıracaktır.

Tüm belgeleri talep et
Ruhsat, fatura, servis belgeleri vb dokümanları talep edin. Bu belgeler sahibinin karavana olan ilgisini göstereceği gibi, karavanın geçmişi hakkında bilgi verebilir.
Onaylı malzemeler kullanıldığından emin olun.

Satış sonrası hizmet araştırmayı unutmayın
Alacağın karavanın düzgün bir şekilde trafiğe çıkabileceğinden emin olmak için periyodik bakımlarının yapılması gerekecektir. Bakım yeni bir karavan için garanti kapsamında belli süre yapılacak olsa da bu hizmetin güvenliğiniz için her zaman alınması konusunu sorgulamalısınız. Alacağınız karavan ikinci el ise, yine üretici firma ile görüşüp servis konusunda destek sözü almanız yararlı olabilir.

Bütçe kararı…
İşte bu karara biz karışmayız. Karar tamamen sizin. Ancak bir kenara biraz ekstra para ayırmayı unutmayın – karavan hareket ettirici (mover) veya, belki bir barbekü, flat tv, uydu anten vb. ihtiyaçlar için…

ALINTILAR AŞAĞIDAKİ SİTELERDEN YAPILMIŞTIR:
http://www.tourerinfo.co.uk/tips.html
http://www.tourerinfo.co.uk/images/Second_hand_tourer_info_August2012.pdf
http://www.hitachipersonalfinance.co.uk/car-loans/top-tips-for-buying-a-touring-caravan/
http://www.caravanclub.co.uk/media/22440/thinking%20of%20buying%20a%20second_hand%20caravan.pdf

Ekli dosyalar

• ekme Karavan satın alımında dikkat edilecek noktalar.pd
    1 MB · Görüntüleme: 645
  • Cekme Karavan Kontrol Listesi.pdf
    201.9 KB · Görüntüleme: 432

Çok güzel bilgiler; emeğiniz için teşekkürler. Haftasonu bir konsolidasyon yapacağım.

Mobilyalarda kullanılan malzeme nedir?

Sunta
Suntalam
Mdf
Mdflam

Kavak Kontra

Marin kontra, halk arasında kullanılan bir terimdir, marin kontra yoktur..Alıcı bu kelimeyi sevdiği için satıcılarda pazarlamada marin kelimesini çok seviyor...
Kontra plak yapısında kullanılan ağacın cinsine göre tanımlanır..
Kayın kontra, kavak kontra, çam kontra, okume, eyong kontra, egzotik kontra gibi, bu kontraların imalatında kullanılan yapıştırma reçinesine göre marin veya normal olarak sınıflanır... "marin" kelimsei farklı reçine kullanılarak kontranın suya dayanıklılığı artırılarak marinize edilmesidir...Aldığınız kontra tertemiz ise marin falan deyildir, marin kontralar, katmanlarının arasından taşan özel yapıştırıcısından dolayı yeşil renk ile kısmen kirli görüntüye sahip olması mehtemel görüntüdedir...
Kontra Tekne imalatında kullanılacaksa marin olması önemlidir ama karavan imalatında, Kontranın üzeri Laminat kaplanacaksa, marin olup olması önemli deyildir..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,732
Kayıtlı Üye Sayımız
166,554
Kaydolan Son Üyemiz
Veli kına

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR