Karavan Alırken Sonradan Üzülmemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan trek71 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 69
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 67,604
Ynt: Karavan Alırken Sonradan Üzülmemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Marin kontrayı çıkaralım seçeneklerden ne dersin?
 

Etiketler
Ynt: Karavan Alırken Sonradan Üzülmemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Benim tecrübeme göre kavak kontra suya dayanıklı ancak kesinlikle mukavemeti olan bir malzeme değil. Vidalama vs. Için çok yumuşak ve delikler yalama oluyor. Yapıştırma daha uygun bir yöntem. Ancak marin tip dedigimiz malzeme (sanırım huş, gürgen vs kullanılıyor) oldukça dayanıklı bir malzeme. Bu ayrımı belirtecek bir ifade şekli bulabilir miyiz?
 

Ynt: Karavan Alırken Sonradan Üzülmemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Herkesin bildiği gibi Karavanlardaki istiab haddi PSA, iveco, wv LT, sprinter tipindeki araçlarda istiab haddi 3500+165 kg (yolculu yol ağırlığı) olmasından ötürü, mobilyalarda kullanılacak malzeme önce ağırlık olarak önemli, sonra kışın nem ve yazın aşırı sıcaktan dolayı kurumadan ötürü bel verme yamulma önemli...
Malzemenin ağırlığı yanında fiyatıda çok önemli...Herhangi bir Kontra Laminat kaplandığı zaman evlerimizde mutfaklarda tezgah olarak kullandığımız malzeme ile eşdeğerde su yalıtımı sağlar hale gelebiliyor, ekleme yerlerinde alünimyum "U" veya köşe dönüş alüminyumu kullanılarak, ekleme noktalarınında izolasyonu sağlanmış oluyor, ayrıca köşe eklemelerde vidalama yerine köşe dönüş alüminyumu kullanılarak mastik ile yapıştırılırsa, vidalama gevşemelerininde önüne geçilmiş oluyor...Montajda bolca mastik kollanılması işin ilerlemesinde kurumasını bekleme bakımından gecikme yapsa bile, karavanın bozuk yayla yollarında kasılma ve burulmalar yaşamasında, mastik kullanılan noktaların, 1mm kadar esneyerek burulma sonucu tekrar eski konumuna dönebilmesi mümkün oluyor, böylece, yolculuklarda karavan içindeki gıcırtılarda mastiğin esnekliği ile azalmış oluyor...

Sonuç olarak, Ağırlık, Fiyat, Su yalıtımı, kriterlerine göre Benim tercihim, Çift tarafı laminat kaplı kavak kontrapalak...

Bir karavan imalatında ortalama 8 plaka kontra malzeme kullanılır, Kavak kontra diğer tüm kontralara göre toplamda en az 150-170 kg ağırlıktan avantaj sağlar...
 

Ynt: Karavan Alırken Sonradan Üzülmemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bu konu da Atilla gibi düşünüyorum,çekme karavanda yan panellerin hepsi kavaktan (kendi gözlerimlede gördüm ama yabani mi endüstriyel kavakmı bilemiyorum çünkü aralarında bariz dayanıklılık farkı var),çekme karavanı dışarda tutarsak panelvan gibi korunaklı bir alanda daha ağır bir malzeme kullanmak gereksiz,hem hafifliği hemde neme dayanıklığı Kavak ağacını ön plana çıkarıyor.
 

Ynt: Karavan Alırken Sonradan Üzülmemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

mayıstosböce' Alıntı:
........yan panellerin hepsi kavaktan (kendi gözlerimlede gördüm ama yabani mi endüstriyel kavakmı bilemiyorum çünkü aralarında bariz dayanıklılık farkı var.........

yabani mi endüstriyel kavakmı ?
Rica etsem bu tanımlamayı açıklarmısınız?.Teşekkürler
Saygılar
 



Ynt: Karavan Alırken Sonradan Üzülmemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Merhaba karavancı dostlara

Ben motokaravanımda yaşadığım bir sıkıntımı sizlerle paylaşmak istedi Yeni karavan yaptıracak dostlara
belki minik bir katkım olur

Karavan nın elektrik girişi(220) ile karavan su giderinin aynı tarafta olması kampta kablo ile elektrik aldığımızda
su gideride aynı tarafta olması elektrik kablosun ister istemez ıslanmasına yol açıyor
elektrik ve su yan yana olmaması gerken ikili

selamlar Eskişehirden karavancı dostlara
 

Ynt: Karavan Alırken Sonradan Üzülmemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Yabani kavak doğada kendi başına yetişen kavak cinsi(kaç çeşit var bilemiyorum),diğeri ise herkesin kullandığı sanayi için üretilen kavak(piyasadan aldıklarınız hepsi bu kavaktan yapılır).Ben kendi sandviç panellerim için yabani kavak kullanmıştım farkı diğer kavağa göre daha sert ve ağırdı,ilk dikkati çeken özelliği.
 

Ynt: Karavan Alırken Sonradan Üzülmemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Dostlar,

Konsolidasyon işi hafta içi yoğunluğundan geçe kaldı. Yarın Çilingoz'da gidiyoruz karavanla; oturup denize karşı sakin sakin yapacağım.

Bu arada katkıda bulunmak isteyenler beklemesinler lütfen :smiley:

sevgiler,
 

Ynt: Karavan Alırken Sonradan Üzülmemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Konu güzel. Ben karavan alacağım zaman böylesi bir başlığı çok aramıştım.

Bi kere bu alanda garanti diye bir şey niye yok ?
Çekme karavanımı aldıktan kısa süre sonra 2 cam kilidim ve temiz su pompam arızalandı. Aldığım yerle iletişime geçtim ve yenilerini talep ettim.
Parasıyla da aldım. Neyse ki alabildim. Bi de bulamadığımı ya da bana yardımcı olunmadığı ihtimallerini düşünmek bile istemiyorum.
Bu konuda da garanti verilmesini ilgili bakanlık mecbur tutmalı bence. Eğer kanunlarda varsa bile bu garantinin alıcıya yazılı verilmesi açıklanmasını da mecbur tutmalı ki hayatında ilk karavanını alacak karavan sevdalısı da hem korkmasın hem de tüm tüketiciler kadar korunsun.
Sanırım bu durum bu başlık altında yazabileceğimiz konuyu yarıdan fazla azaltacaktır.
 

Ynt: Karavan Alırken Sonradan Üzülmemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Pino Karavan Almanya internet sitesinde, mümkün olan en iyi yalıtımı yaptığını yazıyor ve 5 yıl „sızdırmazlık garantisi“ veriyor.

http://www.pino-caravan.de/%C3%BCber-pino/
 



Ynt: Karavan Alırken Sonradan Üzülmemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bizim sozlesmemizde de 2 yıl sızdırmazlık garantisi yazıyor. Allah'tan Poliüretan Mastik diye bir şey var, yoksa bu yagmurlarda her yer akardı. Çekomastik tüpü 3 TL, Sika Tüpü 18TL . Bilmem anlatabiliyor muyum. :smiley:
Yeni versiyonda bu detayları ekleyecegim.
 

Ynt: Karavan Alırken Sonradan Üzülmemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Merhaba behçet bey
Adora 593 up sparişi vererek bu ürüne sahip oldunuz diye biliyorum.
bu ürünü ruhsatlandırma süreci masrafı ve bürokrasi durumu hakkında bilgi verebilirmisiniz.
Saygılarımla.
 

Merhabalar;
Sıfır yerli karavan yaptıracağım için bunun gibi checklist'e ihtiyacım olacak.
Yerli bir karavan alırken hem üreticiye önceden gönderdiğiniz, hem de karavanı teslim almaya gittiğinizde tek tek kontrol ettiğiniz bir listeyse, benim gibi tecrübesiz bir arkadaşınızla paylaşırsanız çok memnun olurum.

Ayrıca Saly Karavan'dan çekme karavan alan kişiler elbette vardır. Ruhsatı biz karavanı alırken elimize vermiyorlar mı? Biz karavanla emniyete mi gidiyoruz ruhsatı almaya?
 


Merhaba Gezenbilir,

Karavanlarımızla ilgili türlü türlü kalite sorunlarının yaşandığı, Gezenbilir arşivlerinde yerini almış trajikomik hikayelerin nesilden nesile aktarılageldiği bir ortamda karavancılığa ilk adımı atmak isteyenler haklı olarak tereddüt ediyorlar.

Gezenbilir Facebook grubunda bariscim arkadaşımızın bana yönelttiği bir soruyu burada bir başlık açarak etraflıca ele alınmasını sağlamak istedim.

Orijinal soru şu:
"eğer bu deneyiminiz ile bir -isim önemli değil- karavan almak isteği ile yola çıksaydınız, yaşadıklarınızı bir daha yaşamamak adına nelere dikkat ederdiniz?"

Deneyimli Gezenbilircilerin de katılımıyla hem sıfır karavan hem de ikinci el alımlarda dikkat edilmesi gereken noktaları maddeler (ve çok açık olmayan maddelerle ilişkili biraz gerekçe gösterirsek) sonuçta tüm bunları konsolide ederek nihai listeyi paylaşabiliriz.

Bu çalışmadan amacımız, herhangi bir üretici firmayı yermek değil. Dolayısıyla markaların bir önemi yok.

Nihai listeyi kullanacaklar için pratik olmak açısından -değiştirilmeye açık olmak üzere- şu kategorizasyonu öneriyorum:

A. Marka/Model karar verme sürecinde araştırma yapılabilecek güvenilir kaynaklar ve araştırılacak konular
B.
C. Satınalma sürecinde sözleşme içeriği (sözleşme maddeleri / teknik şartname)
D. Son kullanıcı kabul test maddeleri (checklist) ve testlerin pratik uygulanma şekli
E. Teslimat, Garanti ve Servis prosedürleri

Karavancılık dünyası için hayati bir konu olduğunu düşündüğüm bu başlığa katkılarınızı esirgemezseniz sevinirim :smiley:

Nihai listemizi moderatörlerimizin yardımıyla konsolide halde, kolay okunabilecek şekilde paylaşmayı umuyorum.

Sonuçta hem üretici hem de tüketici tarafının kazanacağı bir sektör yapısına kavuşmak dileğiyle.

Not: Bu başlık üreticilerin katkılarına da açıktır. Forumlarda daha evvel üreticilerle ilgili yazılmış olabilecek olumsuz örneklerden bağımsız olarak madalyonun iki tarafını da değerlendirmek çok faydalı olacaktır. Sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından bu başlık altında doğrudan herhangi bir markanın -ima yoluyla bile- eleştirilmesine izin verilmeyecektir.
Bu hususta hem katkıda bulunan üyelerden hem de moderatörlerimizden yardım rica ediyorum.
Selamlar herkese,

Forumdaki en yeni uye olarak yazsamda aslinda yaklasik 1 yildir karavan bolumunun sıkı takipcisiyim :smiley: Oncelikle her yazi (bunun gibi) benim icin oldukca faydali ama bazen de kafa karistirici oldu. Esimle uzun zamandir karavan alma hayallerindeyken su an bu hayale cok yaklasmis durumdayiz. 2014 model Erba 5,25 bir karavan bulduk, daha dogrusu cadir kampi yaptigimiz yerde o bizi buldu :smiley: 3 yildir park halinde pek yol yapmamis bir karavan ama icinde bazi sorunlar var (havalandirma kapaginin kirilmasi, siva dokulmeleri gibi). Banyosunun icinde portatif wc yok ama 1000 liraya kadae bu u temin etmenin mumkun oldugunu gorduk. Isiticisi yok ama zaten cadir icin aldigimiz sinbi termostat var ve elektrik bulunan bir yerde rahatca is gorur dusuncesindeyiz. (Yasam akusu olmazsa sessiz minik bir jenaratorle de kamp alanlari disindada hayatimiza devam edebiliriz sanki) İkimiz de beyaz yakali koleler olarak ancak hafta sonlari İstanbul’a yakin yerlere, belki yilda 2 kez de 10 gunluk tatillere cikabiliyor olcaz. Ama yine de elimizde kalacak bizi yari yolda birakacak ‘idareten’ bir sey almak da istemeyiz. Ne yalan soyliyim dar bir butceye sahip oldugumuzdan avrupa karavanlara da yanasamadik. Cadir hayatina aliskin oldugumuz icin luks aramiyoruz ama fiyat performans kalite dengesi konusunda siz deneyimli karavan sahiplerinden yardim rica ediyorum. Acikcasi pek tamirat isleri elimizden gelmez aracin neresinde sorun var onu da anlamayiz bu foruma yazarsak bize fikir verebileceginizi dusunduk :smiley: Yani bu karavana 17.000 TL verirsek azcik kaziklanmis olur muyuz yoksa dogru bir secim olur mu dersiniz?
 



Bu karavan büyük ihtimal ruhsatsız ve
büyük bir komedi olarak şasisine 740 Kg. yazılmıştır.
Karavanın gerçek ağırlığı 2x740 Kg. civarında...!
Ama firma bunun tekini yazıyor.. :smiley:

Dolayısı ile bu karavan trafikte dolaşmaya değil,
mokampa gömmeye uygun.

Ayrıca yaşam aküsü, invertör ve şahsi eşyalarınızı da yüklediğinizde
bu ağırlık 150 Kg. daha artar.
Çekme karavanlarda jeneratör kullanmak akıl işi değil.
Benzin sarfiyatları sizi rahatsız eder.
Bu jeneratörler günlük kullanım için değil, acil/mücbir ihtiyaçlar için kullanılabilir.

Karavan ile trafikte dolaşmayı düşünüyorsanız,
bu karavanı asla almayın.
Bir müddet sonra yollarda ağırlık kontrolu başlayacak ve
bu aldatmaca ağırlıklı karavanlar cezalandırılacak.
Hantal bir karavan olduğundan yakıt sarfiyatınızı da çok arttırır.
Ayrıca her araç ta bu karavanı çekemez.

Tabii konfor şartlarda sürüşü kastediyoruz.
Yoksa en ufak bir yokuşta 1. / 2. viteste 20-30 km hızla gitmeye katlanırsanız,
bir çok araç zorlansa da çeker, yakıtınız anormal yükselir.

Bunun yerine,
daha primitif imal edilmiş, ama belgesi olan GÜNEY maxi modelini öneririm.
Benim ilk karavanımdı.
Sonra Adapazarlı 3 kardeşlerin,bütün karavanlarını kullandım.
Güney kadar sürüşü kolay ve yakıtı fazla arttırmayanını görmedim.
Mobilya düşkünü değilseniz, öneririm.
Almayı düşündüğünüz gülle ile aynı fiyata ve sıfır.

Kararınız hayırlı olsun.
 
Son düzenleme:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,732
Mesajlar
1,522,873
Kayıtlı Üye Sayımız
166,554
Kaydolan Son Üyemiz
Veli kına

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst