Ynt: Yunanistan - Makedonya Gezi Notları
Bir çok kaynağa göre Makedon “uzun boylu” insan demek. Sokaklarda gördüğümüz makedonlar bu anlamlandırmayı fazlasıyla doğruluyor.Makedonya'da toplam nüfus sadece iki milyon ve bunun %65'i makedon,%25'i arnavut ve %5'i türk ve %5'i de sırplardan oluşuyor.Özellikle arnavutların bağımsızlıkla ilgili istekleri çok belirgin.Makedonya bizden vize istememektedir.Ülkenin para birimi makedon dinarıdır(MKD).1€ yaklaşık 61 dinara eşdeğerdir.Makedonca rusçaya çok benziyor.
Şu iki kelime yolculuk boyunca çok işimize yaradı:Lütfen…Molam;Teşekkür ederim…Blagodaram.
Florina ile Bitola arası yaklaşık 33 km. olup yolu yarım saatte geçebilirsiniz .Yollar genellikle dar ve bu ülkede bölünmüş yol demek sadece ortada beton duvar olması anlamına geliyor.Otoban kalitesinde yol Üsküp’ün giriş ve çıkışında mevcut.Makedonya’da tüm araçların gündüz kısa hüzmeli farlarının açık olması mecburiyeti var.Bir başka önemli husus da yollarda trafik levhaları ve özellikle hız limitlerine uymak şart.Yollarda bol miktarda radar gördüm ve hız sınırı limitini +50 km.den fazla aşarsanız direkt mahkemeye çıkarılıyorsunuz.Bir başka büyük kusur da öndeki aracın sağından geçmek olup cezası 300€. Akaryakıt ise bize göre oldukça ucuz olup 95 oktan benzin 77 MKD=3.40TL;dizel 69 MKD=3.05 TL ve Lpg ise 43MKD=1.92 TL civarında idi.
Bitola(=Manastır):Slavca manastır anlamına gelen obitel kelimesinden türemiştir.Makedonya’nın güneyindeki Pelagonya vadisinde, Baba dağının eteklerinde ve Dragor nehrinin kenarında kurulu olan şehir Yunanistan sınırına yalnızca 15 km. uzaklıktadır.1382 yılında, Sultan I. Murat döneminde, Kara Timurtaş Bey tarafından fetih edilerek Türk topraklarına katılmıştır.Manastır şehri 1912 yılına kadar, osmanlının üçüncü ordusunun konuşlandığı ve aynı zamanda, tüm Rumeli’nin yönetim merkezi olan çok önemli bir şehirmiş.Öyle ki o dönemde şehirde 30-35 civarında yabancı elçilik bulunuyormuş. Ama, aynı yıl, Balkan savaşı sonrasında şehir Osmanlının elinden çıkıp ve Sırpların eline geçmiş.Yugoslavya’nın parçalanması sonrası Makedonya’ya bağlanan Manastır şehri yüzelli bin kişilik nüfusuyla Makedonya ülkesinin ikinci büyük şehri olarak öne çıkıyor.