Selamlar,
Ben yoğunluktan ara ara girip son haberleri paylaşıyorum, takip eden arkadaşlar için.
Güney Bombe 3.70:
Ender bey ile son konuşmamızda "üzgün" olduğu bir ağırlık sıkıntısı vardı. kendisi Bombe modelinde hedeflediği 700 kg altı ağırlığı yakalayamadığını belirtti. Gerçi dolu bir su deposu konusu var ama anladığım kadarıyla su deposu boşken bir daha tartıya alıp bakacaklar.
Tüplük için ek tüp kapağı yapmamış. Mevcut sağ bagaj kapağına tüp alanı yapmış. En azından dışarıdan ulaşılması güzel olsa da ben bu bagaj kapağında menfez göremedim. Dolayısıyla bu konudaki hassasiyet giderilmemiş oldu.
Fiyat konusunda 35'e alıştık derken, yeni siparişler 40.000 TL olmuş.
Hiç bir karavan üreticisi benim babam, arkadaşım vb değil. Ben fiyat/performansa göre değerlendirdiğimde ranzalı karavanlarda şuan 38.000 TL ye buzdolabı ve portatif tuvalet ekstrası olan 3.75 metre bir Başkent karavan var.
40.000 TL uzunca konuşulup yazılan bir güney karavan var.
Yine 40.000 TL civarına alınan bir NK Bora serisi var.
Şuan için içi kavak kontra satılan 42.000 TL fiyatla çok bilinmeyen bir Doğa karavan var.
Tüm bu modellerin eksikleir olsa da, fiyat/sunulan ve kilo olarak bakıldığında rakip olarak değerlendirilebilirler.
Erba 4.10 -4.00 Modelleri:
Erba Onur bey, aldığı radikal bir karar ile 4.10 siparişlerini kapattı. Şuan mevcut siparişleri teslim ediyor. 1-2 ay içnide yeni modeli 4 metrenin tanıtımını yapacak ve yıl başından sonrası içinde sipariş alacak.
Bu modelin içi kavak kontra olacak. Camları amortisörlü tam açılır tamperli cam olacak.
Tıpkı 3.75'deki gibi standart güneş paneli ile 45-.50.000 TL arasına satmasını öngörüyoruz. Birebir konuşmalarda da kendisi bu rakamları telafuz ediyor.
Bu yenilikler harika derken, Kulüpten arkadaşımıza gönderdiği iç plan ciddi bir hayal kırıklığı yarattı. Çünkü ranzalı karavan yerine küçük 2 çift kişilik yatak çalışıp, o şekilde 4 kişilik karavan düşünüyor. Ama bana göre iç dizaynındaki sıkıntılardan ötürü, WC ve yatak boyları sıkıntılı olacak.
Kilo olarak 700 kg altını yakalayacağını düşünüyoruz. Baktığınızda güneş panelli olarak fiyatı da cazip kalacak. Ama işte o iç plan bana çok başarısız geldi.
Kavak maliyetlerini aşağıyaç ekmiş Onur bey. Bu noktada 2021 model 3.75 ve 5.25 karavanlarında da ben kavak uygulamasını bekliyorum.
Başkent Karavan 3.75 Medusa ve Yeni Modelleri:
Firma sahibi reklamcı Mustafa bey. Ara ara görüşüyüroruz. Hiç gocunmuyor, gelişime açık. Tasarıma ve görselliğe reklamcı olması sebebiyle önem veriyor. Fiyat anlamında 3.75 dolap kapakları sunta olan modeli ekonomik. İlerde camları tam açılır yapacakmış. Şimdi fiyatı daha da uygun 2 kişilik Petra modelini hazırlıyor.
Birde yakın zamanda benimle paylaştığı ama kimseyle paylaşmadığı bir planı daha varmış.
Bence karavan markalarına renk kattı. Ne kadar karavanını buzdolabı ve portatif tuvalet olmadan satıp, isteyen müşterilerine hediye de etse fiyat/sunulan anlamında başarılı karavanlar yapmaya çalışıyor.
Şuan 50.000 TL barajı altında satılan karavan marka/model sayısı azalıyor. Önümüzdeki yıldan itibaren kavak mobilyalı tüm modeller muhtemelen 50.000 TL üstü satılacak.
Ne kadar fiyat politikalarını eleştirsek de, şuan hem yeni markaların rekabeti ile farklı karavanlar görmemiz ve hem de Erba'nın yaptığı gibi "Economies of scale" yaparak yani sürümden kazanarak maliyetleri aşağıya çekip, aynı fiyata daha donanımlı karavanlar satabiliyorlar.
Umuyorum maliyet/fiyatlardan dolayı 2. planda kalan ağırlık konusunda da, benim beklentim olan 700 kg üstü karavan kalmaz da (Hatta 600 kg ulaşan karavanlar artar da) bu sayede gerçek 750 kg altı karavanları konuşabiliriz.