Yeni Kasa 5K Grand Vitara için Lastik Önerileriniz

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan BRAVEHEART Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 243
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 75,456
Ynt: 2007 Grand Vitara DDiS ve ON-Road: 225/65R/17 ? - 225/70R16 ?

EVET, fizik kanunlarına göre durum gerçekten öyle: Basınç=Kuvvet/Alan, yani P=F/s (P: pressure, F: force, s: surface area).

Zaten kış aylarındaki TV görüntülerinden pek çoğunuzun da hatırlayacağı sahneler vardır: Karlı-buzlu yolda kayan araçları belli bir çizgide kaymadan hareket ettirmek için, ön tekerlerin üzerine denk gelen kaput kısmına insanlar oturur. Yere temas eden yüzey değişmediğinden, uygulanan kuvveti (ağırlık) artırıp sürüş kontrolünü iyileştirmeye çalışırlar.

SON DURUMDA kaygan (karlı-buzlu) yol şartlarında 225/65R 17 ebatındaki lastikler, 235/65R 17 ebatındakilerden daha emniyetli sürüş sağlıyor.
Acaba herkes aynı fikirde mi?

Etiketler

Geçen süre içinde fırsatım oldukça internetten kar lastik ebatlarına baktım. Maalesef yeni kasa 5K SUZUKI Grand Vitara orjinal lastik ebatı olan 225/65R 17 101S H/T ölçülerinde kar lastiği markası 2 veya 3 tane. Yaşadığım yerde kışın hava sıcaklığı +5 derecenin altına çok nadiren düşer, kar hemen hiç yağmaz, yağsa da tutmaz, tutsa da en geç 3 günde eriyip gider. Yani yaşadığım şehrin dışına çıkmadıkça kar lastiğine neredeyse hiç ihtiyacım yok.

Kışın Ocak veya Şubat aylarında 10-15 gün şehir dışına çıkıp, karlı buzlu olaBİLEN yollarda veya kayak merkezlerine yapmayı planladığım seyahetlerde kullanmak üzere kar lastiği almayı düşünüyorum. 1 yılda 10-15 gün kullanacağım için de bu işi karda buzda yol tutuş ve güvenlikten fazla ödün vermeden, en ucuzuna kaçmadan mümkün olabildiğince yol tutuş/fiyat oranı yüksek bir ürün almak istiyorum.

Araştırırken LASSA'nın SNOWAYS Era kar lastikleri dikkatimi çekti. Fiyatını sormadım henüz AMA 225/65R 17 101S ebatında yok.
En yakın 225/55R 17 101V XL ebatında var. SİZCE nasıl olur? 65 yerine 55 olmasının, araca, yol tutuşa, sürüş güvenliğine, vs herhangi bir zararı var mıdır?

225/65/17'ye en uygun alternatif 235/65/17 bence. Bu ebada da bakın, sanırım daha fazla üreticide bulacaksınız.

Aynı ölçülerde dar yanak lastik ile lastik çapınız ve hızınız düşer. Yoldaki bozuklukları da daha fazla hissedersiniz.

EVET, 225/55 almaktansa, orjinal ebat 225/65 uygun fiyattan bulamazsam, yerine 235/65 aramak daha mantıklı gibi duruyor.
Beni en çok düşündüren konu, yılda en fazla 1 ay kullanacaksam, kar lastiğine yapacağım harcamanın değip değmeyeceği. AMA bir taraftan da, kışın yoğun iş ortamından biraz kaçıp keyifle dinlenmek için 10-15 gün kar-kayak turizmine dalacaksam, karda buzda yarı yolda kalmayayım, tehlike yaşamayayım, tatil-dinlenme amacıyla çıktığımız yol - yolculuk eziyete dönüşmesin istiyorum.

Ben YOL dışına çıkmak istemeyen bir kullanıcıyım.
Yani toprak-çakıl da olsa YOL gibi görünen güzergehta seyredip, araziye çıkma niyetinde değilim.
Hal böyleyken A/T lastiklere gerçekten ihtiyacım olur mu?
A/T lastiklerin karlı-buzlu yollarda bir avantajı var mıdır?

Hocam Selamlar

AT lastiklerin hangi koşularda ne kadar fonksiyonel olup olmadıklarını isterseniz bu kış girişinde Kenan Bey'in AT'lerin arazi performansını gördükten sonra karar verin derim. Yalnız kar lastiklerinin kardaki performansı tartışma götürmez.

Merhaba Yaşar Bey,
Konu arazide gezmek ise şüphesiz A/T lastikler en iyisidir. Adı üstünde A/T = All Terrain, yani her arzide gidebilen.
Değerli arkadaşımız Kenan Bey'in GV'sı BF GOODRICH lastiklerle tam bir ARAZİ canavarına dönüştü zaten.
Ben ise soğuk kış koşullarında karla kaplı-buzlu, rampalı "YOL"larda, güvenli sürüş sağlayacak KAR lastiği araştırıyorum.

BRAVEHEART' Alıntı:
Merhaba Yaşar Bey,
Konu arazide gezmek ise şüphesiz A/T lastikler en iyisidir. Adı üstünde A/T = All Terrain, yani her arzide gidebilen.
Değerli arkadaşımız Kenan Bey'in GV'sı BF GOODRICH lastiklerle tam bir ARAZİ canavarına dönüştü zaten.
Ben ise soğuk kış koşullarında karla kaplı-buzlu, rampalı "YOL"larda, güvenli sürüş sağlayacak KAR lastiği araştırıyorum.

Hocam Selamlar,

Bahsedilen lastiğin asfalt karlı yollardaki arazi performansı da test edilip yazılacak. Sanırım Kenan Bey kışın kar zamanı bir iki kez afşin yapar gelir o zaman sonuçları da buraya yazar.

ZATEN bütçe yeni lastik almaya hiç müsait değil. Bu işi 1 kış sezonu daha ertelemem gerekecek gibi görünüyor.
"Bu süre zarfında değerli arkadaşım ksd'nin BF GOODRICH A/T lastiklerinin karla kaplı, buzlu yollardaki performansını da öğrenme şansımız olur" diye UMUYORUM.

Grand Vitara ve Lastik kelimeleri geçen konuları okudukça, 225/65R 17 101S orjinal ebatta marka ve model yelpazesi de genişliyor.
Türkiyede bulunur mu bilmem AMA BRIDGESTONE'un 225/65R 17 orjinal ebatta D694 model numaralı A/T lastikleri de fena durmuyor:

http://www.bridgestone.com.au/tyres/treads/d694.aspx

Dueler_AT_D694.jpg

GERÇİ, yola benzeyen güzergah dışına çıkMAyan BENİM için yine de fazla veya gereksiz olarak düşünülebilir AMA yine de kış şartlarında, tatil yörelerinde dağa tırmanan karlı-buzlu YOL'larda (ON-Road) performası asfalt lastiğine göre daha iyiyse 4 mevsim sürekli kullanmak için tercih edilebilir. Böylelikle; her kış 10-15 gün, en fazla 1 ay kullanacağım kar lastiklerine boş yere masraf yapmamış olurum. NE DERSİNİZ?

BRAVEHEART' Alıntı:
...GERÇİ, yola benzeyen güzergah dışına çıkMAyan BENİM için yine de fazla veya gereksiz olarak düşünülebilir AMA yine de kış şartlarında, tatil yörelerinde dağa tırmanan karlı-buzlu YOL'larda (ON-Road) performası asfalt lastiğine göre daha iyiyse 4 mevsim sürekli kullanmak için tercih edilebilir. Böylelikle; her kış 10-15 gün, en fazla 1 ay kullanacağım kar lastiklerine boş yere masraf yapmamış olurum. NE DERSİNİZ?

Yolda kullanırken ekstra dikkat etmek lazım diye düşünüyorum. Eski alışkanlıklarla sürmemeniz lazım aracı. Fren mesafesi alıştığınız gibi olmayacaktır.

Ynt: Suzuki Grand Vitara İçin Lastik Önerileriniz

ZATEN, sakin kullanırım, ani hızlanma ve sık fren yapmaktan kaçınırım, hız yapmam, otoyolda bile 130km/saat hızı aşmam (sabit 120-130km/saat hızla seyredince bile yakıt tüketimi 7 - 7,5Lt/100km oluyor), çoğunlukla 90 km/saat ve sabit hızda kullanmaya özen gösteririm. KIŞ şartlarında, karla kaplı yollarda ise (hiç kullanmadım ama) en fazla 50-60km/saat hızla seyredilir gibime geliyor.

Bu arada konunun başlığı da "Suzuki Grand Vitara İçin Lastik Önerileriniz" olarak modaratör(ler) tarafından değiştirilmiş.
KEŞKE; "Yeni Kasa 5K Grand Vitara için Lastik Önerileri" olarak değiştirlse, biraz daha spesifik (özgül) bir ifade olur.

Ynt: Suzuki Grand Vitara İçin Lastik Önerileriniz

BRAVEHEART' Alıntı:
ZATEN, sakin kullanırım, ani hızlanma ve sık fren yapmaktan kaçınırım, hız yapmam, otoyolda bile 130km/saat hızı aşmam (sabit 120-130km/saat hızla seyredince bile yakıt tüketimi 7 - 7,5Lt/100km oluyor), çoğunlukla 90 km/saat ve sabit hızda kullanmaya özen gösteririm. KIŞ şartlarında, karla kaplı yollarda ise (hiç kullanmadım ama) en fazla 50-60km/saat hızla seyredilir gibime geliyor.

Cenk Hocam karda 50-60 km süratle kullanma tavsiye edilmez en azından ben etmem

yani kullanılır da fren ihtiyacı hissedilince frenler pek tutmaz ve kayma olur

Ynt: Yeni Kasa 5K Grand Vitara için Lastik Önerileriniz

Offroadpassion' Alıntı:
Gerekli değişiklik yapılmıştır. ;)
Konu başlığı değişkliği için teşekkür ederim.

yasarergun' Alıntı:
Karda 50-60 km süratle kullanma tavsiye edilmez en azından ben etmem
yani kullanılır da fren ihtiyacı hissedilince frenler pek tutmaz ve kayma olur
Yani, işte! Ben tamamen karla kaplı bir yolda hiç araç kullanmadım ki ! Türkiye'nin en güneyinde yaşayınca bu tecrübeden mahrum kalıyoruz ;)

BRAVEHEART' Alıntı:
Yani, işte! Ben tamamen karla kaplı bir yolda hiç araç kullanmadım ki ! Türkiye'nin en güneyinde yaşayınca bu tecrübeden mahrum kalıyoruz ;)

Kışın Ankara-İstanbul yolu (TEM) tamamen kar ile kaplandığında bunu tecrübe etme şansım oldu birkaç sefer. Eğer uygun lastiğiniz varsa 80-90 hatta 100 km/saat hız ile gayet rahat gidebilirsiniz. ancak esas problem kabak lastikleri ve boş dorseleri ile sağa sola savrulan TIR'lar.

Sırf tecrübe olsun diye, kara kışın ortasında, mevcut 4 mevsim lastiklerim (BRIDGESTONE Dualer 225/65R 17 101 S H/T) ve alacağım 2 çift zincir ile Erciyese ON-Road bir tırmanış yapsam mı? İçimden geçmiyor değil ama tek başıma fazla riskli olur heralde. İyisi mi 1 hafta sonu, yine Grand Vitara 5K DDiS ve CONTINENTAL kar lastikleri olan ksd ile Yaşar Ergün Bey'i de alıp Erciyes'e bir gidiş-dönüş yapalım.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,806
Kayıtlı Üye Sayımız
166,617
Kaydolan Son Üyemiz
Ynsemr81

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR