Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dogan124 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 163
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 150,881
Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

ahmetozgur35' Alıntı:
Mrb Arkadaşlar.

Foruma yeni üye oldum sayılır ve bu da ilk mesajım :smiley:

Bir Camper yapımı arifesindeyim ve Gezenbilirden sonuna kadar yararlanıyorum.

Emeği geçen herkese teşekkürler.

Sonuç olarak 150 Ah Jel Akü + 1500 W Inverter kombinasyonu uygun gibi anlaşılıyor.

Herkese iyi forumlar...

Hoşgeldiniz; kararınız, hayırlı olsun. :smiley:

Kendinizi aşağıdaki başlıkta tanıtabilirsiniz:
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=11651.2460

Cavid Sezen

Etiketler
Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

ahmetozgur35' Alıntı:
Mrb Arkadaşlar.

Foruma yeni üye oldum sayılır ve bu da ilk mesajım :smiley:

Bir Camper yapımı arifesindeyim ve Gezenbilirden sonuna kadar yararlanıyorum.

Emeği geçen herkese teşekkürler.

Sonuç olarak 150 Ah Jel Akü + 1500 W Inverter kombinasyonu uygun gibi anlaşılıyor.

Herkese iyi forumlar...
arkadaşım foruma hoşgeldiniz ,camper ve gezi kararınızı tebrik eder başarılar dilerim,
sonucunuz da güneş aktif olduğu halde gayet doğru seçim ama sistem güneş ister, olmayınca yetersiz kalır akünüz
şimdiden hayırlı olsun

Ynt: Yaşam Aküsü İle İnverter Kullanımı

Bilgiler için çok teşekkür ederim konuyu yenden acıyorum kusura bakmayın aklıma takılan soru varda araştırdım ama cevap bulamadım elimde jel akü var buzdolabını ilk çalıştırmak istediğimde yeterli akım vermiyor. doğan124 üyenin bilgilerini okudum şimdi ya starter akü yada KAPASİTÖR kullanıl çak hangisi daha verimli ve 60 amperli starter akü alsam 105 lik jel aküyle birleştirsem 60 lığa zara verir mi

deptor' Alıntı:
60 amperli starter akü alsam 105 lik jel aküyle birleştirsem 60 lığa zara verir mi
Bu bağlantıda zarar görebilecek olan jel aküdür. ;D
Yaşam aküsüyle ana aküyü kullanım esnasında ayrı tutmalısınız. Şarj esnasında paralel kullanabilirsiniz. Ancak jel akünün şarj akımına da dikkat etmelisiniz. :-\
Kapasitörü invertörün hemen girişine bağlarsanız faydasını görürsünüz.
Kolay gelsin.

bilgisi olan sulu akü güneş panelinde ömrü ne kadar gidiyor kullananda varsa yaza bilir mi

deptor' Alıntı:
bilgisi olan sulu akü güneş panelinde ömrü ne kadar gidiyor kullananda varsa yaza bilir mi

öncelikle hoşgeldiniz
sorunuzu cevaplamadan belirtmeliyim ki çok profesyonel bilgim yok ancak araştırmalarım sonucu oluşan bilgim kadar cevaplayayım size
sulu aküler hızlı deşarj için uygundur ; kuru ve jel aküler ise yavaş deşarj için uygundur .
sulu aküde aynı amp kuvvetinde misalen söylüyorum akü kapasitesini 5 saat kullanırsan kuru aküde bu 6-7 saate çıkar , ayrıca sulu aküler kaynayıp akıtma riski sebebiylede hiç tavsiye edilmez kapalı alan kullanımı için. güneş panelinde de sulu akü kullananı hiç duymadım okumadım ve görmedim
tavsiyede etmem aracını mahvedersin

deptor' Alıntı:
Aslında sulu aküler daha kalitesiz demek pek doğru değildir. Sulu aküler hatta OPzS aküler olarak güneş enerjisi sistemlerinde kullanılırlar. ömürleri de 15 yıl kadardır.
http://solarbatteries.be/en/products/solar-systems-en/stationary-battery-opzs

Ancak bu aküler sabit sistemlerde kullanılıyor. Sıvı elektrolit içeren akülerde, sıvının sızması gibi sorunlar olabilir bu da araçta korozyona neden olur. Bu nedenle ya JEL, AGM gibi bakım gerektirmeyen bir akü kullanmak ya da sıvı elektrolit içeren akü kullanılırsa sık sık kontrol etmek gereklidir. :-\

Merhaba arkadaşlar.Benim sorum uzun zamandır inverter kullanıyorum.Ancak zaman zaman akü sorunu yaşıyorum.Şu ana kadar inverterlerin boşta iken, ne kadar yük çektiklerini hesaplamam gerekiyor. İnverterlerin biri 150 v diyeri 1000v tır. Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim. selamlar.

1000 watt inverter, güneş panelleri ile birlikte kullanıldığında, gündüz dahili sarfiyatı anında güneş panellerinden kaşılandığı için sadece gece dahili sarfiyatı için aküden kullanır, buda gecede "4 amp"....
4 amp nedir, nasıl bir ölçüttür bakalım; buzdolabının 1 saatlik sarfiyatıdır, günde 4 amp tasarruf etmek için 12v buzdolabı gerekir...
12v 90 lt bir buzdolabı 1000 Euro (2550 TL), 220v 110 lt buzdolabı 350 TL, aradaki fark işte günde 4 amp, inverter sarfiyatı...

atıla bey çok teşekkür ederim verdiğin bilgiler için.4 amper yaklaşık 48 v.Küçük inverterler de boştay ken tüketimi aynı mı yoksa daha az mı harcıyolar boştayken selamlar

atiladi' Alıntı:
1000 watt inverter, güneş panelleri ile birlikte kullanıldığında, gündüz dahili sarfiyatı anında güneş panellerinden kaşılandığı için sadece gece dahili sarfiyatı için aküden kullanır, buda gecede "4 amp"....
4 amp nedir, nasıl bir ölçüttür bakalım; buzdolabının 1 saatlik sarfiyatıdır, günde 4 amp tasarruf etmek için 12v buzdolabı gerekir...
12v 90 lt bir buzdolabı 1000 Euro (2550 TL), 220v 110 lt buzdolabı 350 TL, aradaki fark işte günde 4 amp, inverter sarfiyatı...

Gecede 4 amp değil, 4 amp / saat diye biliyordum sanki...
12V Manisa buzdolabı en son aldığımda 600 TL idi.

İnverterin harcaması 0,4 amp/saat dir, yazında geceler 10 saat olarak kabul edilir...
Bahsi geçen 600 TL istenen 12v dolabın, dolap kısmı 220v olarak alaska marka metro markette 170 TL, üzerine takılan çin malı motorda, ist-kasımpaşada 190 TL, motor değiştirme ücretide 50 TL, hesabını siz yapın artık....

atiladi' Alıntı:
İnverterin harcaması 0,4 amp/saat dir, yazında geceler 10 saat olarak kabul edilir...
Bahsi geçen 600 TL istenen 12v dolabın, dolap kısmı 220v olarak alaska marka metro markette 170 TL, üzerine takılan çin malı motorda, ist-kasımpaşada 190 TL, motor değiştirme ücretide 50 TL, hesabını siz yapın artık....

Motorun o fiyata satıldığı ve o fiyata değiştirildiği yeri bulmak ve alınan buzdolabını sözkonusu yerlere taşımak için yapılacak harcamaları hesap edince, kapıma teslim edilecek bir buzdolabına 600 TL vermek bana mantıklı geldi. Çünkü benim aldığım fiyatlar, Karaköy'den alınacak motor için 250 TL, değiştirme ücreti olarak da 150 TL gibi rakamlardı. Dolayısıyla benim hesabımı yapmak çok kolay oldu.

Inverter'in harcaması için de, yine tekrarlayacağım, benim hatırladığım 0,4A/saat değil, 4 A/Saat idi. Gerekirse enerji başlığı altındaki mesajlara sondaj yapılıp bulunur.

atiladi' Alıntı:
İnvertör kalitesine, tasarımına göre, 0.4A tüketiyor olabilir. Tam sinüste bu değer daha yüksektir. Tamam gece 10 saat hesap edilebilir ama gündüz de şarj edilen akımdan bunu tüketmiş oluruz. Yani daha az şarj ederiz. Bu nedenle invertör boştaki kaybını 24 saat üzerinden hesaplamak lazım. Akü dolu olduğunda ise durum değişir. :smiley:

Yapma Bekir bey, sen telsizci teknik adamsın, forum sayfasından bilgi arayacağına inverter prospektüslerine bir bak...mean well-Lintech 1000 watt inverterin pdf'i aşağıda...

Ferhat, sen haklısın, ben niye 10 saat olarak görüyorum, çünkü güneş panelleri gündüz tüketiminin 3 misli enerji üretiyor, aküler doluyor regülatör şarzı kesiyor...Gündüz, karavandaki tüketim buzdolabı dahir 5-7 amp, ama üretim 18-20 amp, yani fazlası ile bir üretim var, bu sebeple inverterin dahili harcamasını güneş battıkdan sonra aküden harcadığı enerjiyi kabul ediyorum..Speklere göre 0,4 A harcamayada gecede 4 amp diyorum..

inverter.JPG

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR