Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dogan124 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 163
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 150,883
Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

merhaba,
Birkaç ay önce konu ile ilgili Doğan bey ile yazışmış ve karavanımızda buzdolabımızı daha randımanlı çalıştırabilmek amacıyla kapasitör almaya karar vermiştim. Sonuç olarak 200 amperlik Jel aküye 2 faradlık kapasitörü paralel bağlayarak tatile gidip test etme imkanı buldum. Aküyü 25 amperlik şarj aleti ile tam olark şarj edip invertörü açtım. İndesit marka büro tipi buzdolabı tamamen dolu olarak 4 kademelik soğutma ayarını 3’e getirdim. (Hava sıcaklığı gündüz 32-33 derece) yaklaşık olarak 21 saat sonra invertör (tam sinüs 1500 watt-cotec) kapanma sınırına indi. Bu süre beklediğimden ve forumları okuduğum kadarıyla oldukça kısa geldi. Üstelik kapasitör bile eklemiştim. Buzdolabıma kalkış kondansatörü ve daimi kondansatör taktırmam acaba çalışma süresini artırabilir mi? İlker bey, Yusuf bey ve Bülent bey’in bu konuda yorumlarını ve testlerini okuduğumda dolabın enerji tüketiminde oldukça olumlu etkileri olduğunu anlıyorum. Karavanımızı sadece tatil amaçlı kullanmayıp, yılın diğer günlerinde elektrik alma imkanı bulunmayan arazimizde tuttuğumuzdan en azından 2 günde bir jeneratör ile şarj edecek hale getirmeye çalışıyorum. Şuanki durumda 1 günde harcadığım enerjiyi ancak yarım günde yerine koyabiliyorum. (Jel akünün azizliğine uğradım) Bu konuda sizlerin öneri ve paylaşımları ne olabilir? İlginiz için teşekkür ederim. Bülent Dağoğlu

Etiketler

Bülent bey marhaba
Yaşar abinin (Yaşar ONARAN )akü 225 amper jel akü 1000 watt modifiye sinüs inverter ile uyguladığımız daimi kapasitör ve ilk hareket kapasitörü ile buzdolabını diğer elektrikli aletleride arada çalıştırarak üç gün kullandığını yazmıştı yalnız şunu belirteyimki yaşar abinin dolabın kompresörü daimi kapasitör takmaya çok müsaitti rölede yeri hazırdı tabiki hava sıcaklığı dolabın doluluğu ve kapının açılıp kapanması sonucu çok etkiler birde dolabın içinde et türü gibi bozulacak bir şey olmayınca termostat ayarını 1 de tutun bu soğuklukta işinizi rahatlıkla görür.
Aküye paralel bağlanan kapasitor hakkında bilgim yok Doğan abi elekrikli cihazların kalkış anında çektiği fazla akımı tolere edip jel akülerin açığını kapatabileceğini yazmıştı mutlaka faydası olmuştur.
Selamlar

İlker bey merhaba,
İlginiz için teşekkür ederim, benim buzdolabına kondansatör (ilk hareket ve daimi) ve röle takılması konusunda (tabiki takılabiliyor ise) yardımınız olabilir ise size çok minnettar kalırım. indesit servislerinin bu konuda yardımcı olacağını pek zannetmiyorum. Ben İstanbul Anadolu yakasında ikamet ediyorum. Müsait olduğunuz bir zamanda dolapla birlikte ziyaretinize gelmek isterim. iyi akşamlar.

Elimden geldiğince yardımcı olurum yeterki sorununuz çözülsün ben avrupa yakasındayım.

Sevgili arkadaşlar bende aranıza yeni katılanlardanım gerçi karavan kullanmıyorum ama bir doga severim.Benim bir dag evim var orada şebeke olmadıgından malesef elektrigimi kendi çabalarımla halletmek zorundayım.Bundan önce birkaç defa inverter kullandım fakat bir fayda bulamadım buzdolabını çalıştırmıyordu bir arkadaşım vasıtasıyla ulustan 1000 watt lık ses ve ışık sistemlerinde kullanılan bir inverter aldım gerçektende aldıgımada çok memnunum çünki hemen hemen herşeyi çalıştırıyor büyük boy buzdolabı 1800 watt elektrik süpürgesi Daire testere hatta geçen hafta beton kırıcısı yani (hıltı) diye tabir ettigimiz makineyi bile çok rahat bir şekilde çalıştırdı.İnverter alıcak arkadaşlara öneririm saygılar

Marka veremem çünki bunu kendileri imal ediyorlar içi trafolu diger inverterlerden daha agır ve biraz ebat olarakta büyük fakat çok saglam bir malzeme ben her şeyi denedim çok rahat bir şekilde çalıştırıyor fiata gelince ben oldukça ucuza aldım 300 tl ye orada çalışan bir arkadaşımın vasıtası ile fakat liste fiatı sanırım 520 tl olması gerek yarın resmini çekip koyarım buraya selamlar

offroadcu18' Alıntı:
Sevgili arkadaşlar bende aranıza yeni katılanlardanım gerçi karavan kullanmıyorum ama bir doga severim.Benim bir dag evim var orada şebeke olmadıgından malesef elektrigimi kendi çabalarımla halletmek zorundayım.Bundan önce birkaç defa inverter kullandım fakat bir fayda bulamadım buzdolabını çalıştırmıyordu bir arkadaşım vasıtasıyla ulustan 1000 watt lık ses ve ışık sistemlerinde kullanılan bir inverter aldım gerçektende aldıgımada çok memnunum çünki hemen hemen herşeyi çalıştırıyor büyük boy buzdolabı 1800 watt elektrik süpürgesi Daire testere hatta geçen hafta beton kırıcısı yani (hıltı) diye tabir ettigimiz makineyi bile çok rahat bir şekilde çalıştırdı.İnverter alıcak arkadaşlara öneririm saygılar

sn offroadcu18 buzdolabınız 180 watt tır 1800 watt olması mümkün değil yanlış anlaşılmaması için düzeltmek istedim.

Selamlar İlker.

TŞK ederim İlker bey ben elektrik süpürgesini yazmıştım 1800 watt diye yani onu bile çalıştırdıgını kastetmek istemiştim

offroadcu18' Alıntı:
TŞK ederim İlker bey ben elektrik süpürgesini yazmıştım 1800 watt diye yani onu bile çalıştırdıgını kastetmek istemiştim

Pardon ben yanlış anlamışım sürekli buzdolabı tuketimi üzerine yorum yoptığımız içim aklım oraya kaydı. iyi çalışmalar kolay gelsin.

ilker 72' Alıntı:
Pardon ben yanlış anlamışım sürekli buzdolabı tuketimi üzerine yorum yoptığımız içim aklım oraya kaydı. iyi çalışmalar kolay gelsin.

Rica ederim sizede iyi çalışmalar hoşçakalın

Doğan bey paylaşımınız için teşekkürler.Uzun zamandan beri içinden çıkamadığım bir konu idi çok sağolun.

Araç aküsü ile inverter kullanımı başlıklı forumda şöyle bir bilgi vardı:

6mm^2 kablodan 44A geçirebilirsiniz. Yani bu kabloyu aküye bağlamalı ve akünün de hemen + çıkışına tercihan 35A'lik bir sigorta takmalısınız. 800W'lık invertörün tam kapasite akımı 75A civarındadır. Bu kabloyu uygun yerlerden geçirerek invertörünüze kadar ulaştırabilirsiniz. Kabloyu geçirdiğiniz yerlerdeki keskin ve sivri kabloyu zedeleyebilecek cisimler varsa önlem almalısınız. Kablonuz ne kadar kısa olursa o kadar iyi. Dilerseniz bu paralel kablonun iki ucunu kısa devre ederek kullanabilirsiniz. Bu durumda akım taşıma kapasitesi iki katına çıkar. Ayrıca gerilim düşümü yarıya iner. İnvertörün negatif (-) ucunu da en yakın bir noktadan şaseye bağlayabilirsiniz.

Burada anlamadığım bir şey var: 800W'lık inverterin tam kapasite akımı 75A ise akü çıkışına neden 75 değil de 35A sigorta koyuyoruz? Inverter'in akımını esas alacak olur isek,
2 adet 150Ah yaşam aküsü üzerinden hem 12V, hem de diyelim 1500W inverter ile 220V besleme yapılacak bir sistemde, akü çıkışına şalter koyacak olsak, bu durumda (inverterin her bir 800W'ı için) 2 x 75A hesabıyla 150A'lik bir şalter mi koymamız gerek?

Sevgiyle,
BKA

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR