Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dogan124 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 163
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 151,390
Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

Ferhat Bey merhaba,

Konuya vakıf olduğunuz için teşekkürler.Malesef akü konusunda herkez herşeyi bilmiyor.Daha doğrusu sizinde teknik bilgilerinizi verdiğiniz şeyler hep standart.Ama önemli olan kullanıcı yorumları bence.Hani bir laf varya;''Çok okuyan mı bilir, yoksa çok gezen mi?''

Benim burada cevabını aradığım olay invertörün devre dışı bıraktığı bir akü.Toplam kapasitesinin kaçta kaçını harcadı aceba?O yüzdendir ki Bülent Bey'e şarj akımını ve süresini takip etmesini rica ettim.Eğerki bunu kaydedebilirse şarj ettiğimiz akımı akü kapasitesinden çıkartarak toplamda harcadığımız akımı bulabiliriz.

Yani özetle benim alacağım 105A bir akü, invertör sinyali verene dek kapasitesinin % kaçını verecek?%50 desek en kötü 52.5A eder.

52.5X12=630Watt eder.

630Watt X 0.82(İnvertör verimi) =516Watt.

Sanırım bu en kötü hesap olsa gerek.Yani 105A aküden 1 Saatte 516Watt.Sizce bu gücün üstüne çıkabilir miyim?

SAYGILARIMLA..
Mehmet

Etiketler

Arkadaşlar dün İlker72 kardeşimiz telefonla aradı ve daha önce Hüseyin Ekmekci(Aliço) için yaptığımız buzdolabının ekovatına taktıığı daimi kapasitörü tekrar takmış bir motora ve yeni aldığı digital ampermetre ile ölçmüş sonuç 100 watt harcayan bir buzdolabı bu yolla yaklaşık % 50 az harcadığını söyledi hatta dolabın motorunun yapısına göre 40 watt'a kadar düşebileceğini söyledi en kısa zamanda bir buzdolabında bunu uygulayıp fotoğraflayarak paylaşacağız,bu konuda merak edenler olursa İlker arkadaşımızdan daha detaylı bilgi alınabilir.

Doğan bey merhaba,

Geçtiğimiz hafta 200 amper jel akü aldım ve indesit marka buzdolabımızı çalıştırdığımızdan yaklaşık 15 saat sonra inverter kapanma sınırına indi ve sizin yaşadığınız durumla karşılaştık. (sizinde önceki yazışmalarınızda belirttiğiniz gibi aslında akü %50 kapasitenin altına bile inmemişti) Aslında aldığım akünün 200 amper olması ve tam sinüs inverter ile kullanacak olmamız nedeniyle anlık demeraja karşı daha uzun süre dayanacağını düşünsemde öyle olmadı. Bende bu durumda kapasitör almaya karar verdim. Bağlantı hakkında aklıma takılan bir soru hakkında bilginize ihtiyaç duydum; kapasitörü aküye paralel olarak bağladığınızı belirtmiştiniz, bu durumda akü-kapasitör-inverter sıralaması ile bağlanması yeterli midir? (inverter her durumda kapasitörden sonra mı olmalı?) Yoksa inverter aküye bağlı iken kapasitörün aküye paralel bağlanması mı gerekli? Sanki bu durumda inverter aküden enerji almaya devam ederken demeraj sırasında yani sadece ihtiyaç olduğunda kapasitörde biriken enerjide devreye girer gibi düşünüyorum. Belkide düşündüğüm gibi olmuyordur.. son olarak kapasitör-akü-inverter bağlantı kablo kalınlığı hakkında bilgilendirmenizi sormak istiyorum. (Şuanki bağlantımızda aküden 35’lik kablo ile invertere bağlantımız mevcut. Kapasitörden aküye aynı kalınlıkta kablomu kullanılmalı?)

buldag' Alıntı:
Doğan bey merhaba,

Geçtiğimiz hafta 200 amper jel akü aldım ve indesit marka buzdolabımızı çalıştırdığımızdan yaklaşık 15 saat sonra inverter kapanma sınırına indi ve sizin yaşadığınız durumla karşılaştık. (sizinde önceki yazışmalarınızda belirttiğiniz gibi aslında akü %50 kapasitenin altına bile inmemişti) Aslında aldığım akünün 200 amper olması ve tam sinüs inverter ile kullanacak olmamız nedeniyle anlık demeraja karşı daha uzun süre dayanacağını düşünsemde öyle olmadı. Bende bu durumda kapasitör almaya karar verdim. Bağlantı hakkında aklıma takılan bir soru hakkında bilginize ihtiyaç duydum; kapasitörü aküye paralel olarak bağladığınızı belirtmiştiniz, bu durumda akü-kapasitör-inverter sıralaması ile bağlanması yeterli midir? (inverter her durumda kapasitörden sonra mı olmalı?) Yoksa inverter aküye bağlı iken kapasitörün aküye paralel bağlanması mı gerekli? Sanki bu durumda inverter aküden enerji almaya devam ederken demeraj sırasında yani sadece ihtiyaç olduğunda kapasitörde biriken enerjide devreye girer gibi düşünüyorum. Belkide düşündüğüm gibi olmuyordur.. son olarak kapasitör-akü-inverter bağlantı kablo kalınlığı hakkında bilgilendirmenizi sormak istiyorum. (Şuanki bağlantımızda aküden 35’lik kablo ile invertere bağlantımız mevcut. Kapasitörden aküye aynı kalınlıkta kablomu kullanılmalı?)

Bülent Bey Merhaba,

Ben inverter ve kapasitörün (+) ve (-) uçlarını akünün kutup başları üzerinde topladım. Literatürde invertörü aküye bağladıktan sonra kapasitörün (-) ucunu akü kutup başına, (+) ucunu ise inverterin (+) çıkışına bağlandığı örnekler gördüm. 2. tercih biraz daha teknik olsa da mesafe çok değişmediği durumlarda ikisi arasında fazla bir fark olacağını sanmıyorum.

Kablo kalınlığı ile ilgili olarak, eğer inverterinizin orjinal kablosu 35'lik ise yeterli olsa gerek ama bana biraz az geldi. Kapasitör için yine mesafeye bağlı olarak minimum 50-60 lık kablo kullanmanızı öneririm. Bu tip kablolar oto elektrikçilerinde bulunabiliyor. Kapasitörün büyüklüğü için, ben 1 farad kullandım ve sorunum yok ancak kullandığım akünün sulu tabanlı olduğunu hatırlatayım. Sizin jel akü için biraz daha büyüğü (1,5 ya da 2 farad) aküyü kullanma sürenizi daha fazla artırabilir.

Selamlar,

Doğan

Tüm arkadaşlara aydınlatıcı bilgileri için teşekkür ediyorum.
Doğan beyin açtığı bu konuyu baştan aşağı okudum. Ama anlamadığım kısım bu kapasitör hem buz dolabına hemde aküye mi takılıyor. yoksa birine takılması yeterlimi. veya ikisine birden takarsak daha iyimi olur.
saygılarımla. ufuk doğan

ufuk1234' Alıntı:
Tüm arkadaşlara aydınlatıcı bilgileri için teşekkür ediyorum.
Doğan beyin açtığı bu konuyu baştan aşağı okudum. Ama anlamadığım kısım bu kapasitör hem buz dolabına hemde aküye mi takılıyor. yoksa birine takılması yeterlimi. veya ikisine birden takarsak daha iyimi olur.
saygılarımla. ufuk doğan

Ufuk Bey,

Buzdolabına takılan kapasitör (kalkış kondansatörü) buzdolabının çalışmaya başladığı anda çektiği gücü azaltıyor. Bu sayede daha düşük kapasiteli inverter kullanmak mümkün oluyor. Ayrıca bu parça ile buzdolabının harcadığı toplam enerjide de tasarruf yapılabiliyor.

Yaşam akülerine takılan kapasitörler ise aküyü daha esnek hale getiriyor. Böylece sulu aküye benzer anlık yüklenmeleri mümkün kılıyor. Anlık yüklenmelerde (özellikle inverterin akım çekmesi durumlarında) voltajın aşırı düşmesine engel olarak inverter kapanma sınırının altına düşürmesini geciktiriyor. Böylece aküdeki kapasitesinin kullanılabilirliğini arttırıyor.

Her ikisi de ayrı ayrı faydalı. İkisi de akü kullanım süresini ve kapasite kullanımını arttırıcı etkisi var.

Selamlar,

Doğan

Selamlar 85 watt dolap için 48 saat çalıştırmak için 600 watt modifiye sinis invertör ve 90 A. akü yeterli gibi gözüküyor.Kapasiter ve kalkış kondansatörlü bağlantı yapmak gerekiyor .Yalnış anladıysan düzeltin lütfen.

tango' Alıntı:
Selamlar 85 watt dolap için 48 saat çalıştırmak için 600 watt modifiye sinis invertör ve 90 A. akü yeterli gibi gözüküyor.Kapasiter ve kalkış kondansatörlü bağlantı yapmak gerekiyor .Yalnış anladıysan düzeltin lütfen.

Testlerde buna yakın değerler elde edilebiliyor. Yalnız testleri yaparken buzdolabının içinin boş olduğunu, kapağının normal kullanımdaki kadar sık açılıp kapanmadığını ve karavandaki diğer elektrikli cihazların (aydınlatma, su pompası, radyo vs.) kullanılmadığını dikkate almak gerekiyor.

Selamlar,

Doğan

(Ufuk Bey,

Buzdolabına takılan kapasitör (kalkış kondansatörü) buzdolabının çalışmaya başladığı anda çektiği gücü azaltıyor. Bu sayede daha düşük kapasiteli inverter kullanmak mümkün oluyor. Ayrıca bu parça ile buzdolabının harcadığı toplam enerjide de tasarruf yapılabiliyor.)

Doğan bey merhaba izninizle bende bildiklerimi paylaşmak istedim.Kalkış kondonsatörü buzdolabının kalkış anındaki çektiği akımın düşmesine faydası olur kalkıştan sonraki çalışmada faydası olmaz çünkü role vasıtasıyla devreden çıkar.Sürekli çalışmada enerji tasarrufu yapmak için daimi kondansatör de takılması gerekir.

Selamlar İlker

Doğan ve İlker beye teşekkür ederim. konu daha netleşti.
Fakat buzdolabı motorlarında tam sinüs invertörlerin daha iyi olduğunu, sizlerin kullandığı modifiye sinüs cihazların motorlarda yıpranma veya çabuk bozulma yapabileceği, uzun vadede daha zararlı olacağını iddia eden kişiler de var. sizin tecrübeniz sadece 1 yıllamı sınırlı, daha fazla denemiş kimse varmı? tecrübeleriniz fazla, yardıncı olurmusunuz?
(invertörler arasındaki fiyat farkı fazla düşünmeme neden oldu)
selamlar.ufuk

Ufuk bey merhaba, invertörun çalışma prensibini çok iyi bilmiyorum ama .Enerji ve soğutma bölümündeki paylaşımlardan somra, bende şöyle bir fikir oluştu daimi kondansatör uygulamasıyla modifiye sinüs invertörün büyuk bir açığını kapatabiliriz.Tabiki bu benim düşüncem bu konuda uzman elektirik,elektronik müh.bir arkadaşa danışmakta fayda vardır.Selamlar.

ufuk1234' Alıntı:
Doğan ve İlker beye teşekkür ederim. konu daha netleşti.
Fakat buzdolabı motorlarında tam sinüs invertörlerin daha iyi olduğunu, sizlerin kullandığı modifiye sinüs cihazların motorlarda yıpranma veya çabuk bozulma yapabileceği, uzun vadede daha zararlı olacağını iddia eden kişiler de var. sizin tecrübeniz sadece 1 yıllamı sınırlı, daha fazla denemiş kimse varmı? tecrübeleriniz fazla, yardıncı olurmusunuz?
(invertörler arasındaki fiyat farkı fazla düşünmeme neden oldu)
selamlar.ufuk

Ufuk Bey benim modifiye sinüs inverter ile 220 volt buzdolabı kullanım tecrübelerim 4 yıllık ve her yıl 30 gün kadar. Şu ana kadar çok şükür dolapla ilgili bir arıza veya performans sorunu yaşamadım. Benzer uygulamaları forum üyesi de olan 2 kaç arkadaşımız geçen yıl uyguladılar. Sadece; akü tipi ve kapasitesi /buzdolabının teknik özellikleri/kondansatör-kapasitör olup olmaması/ inverterin modeli, gücü/ kullanım tarzı gibi faktörler kullanılabilirlik sürelerinde farklılıklar ortaya çıkardı ki bu çok normal.

Selamlar,

Doğan

sayın doğan bey ve ilker bey,
aşağı yukarı kafamda bir fikir oluştu. şimdi uygulama zamanı. zira tatila bir kaç ay kaldı. haziran sonu temmuz başı datça dayım. bir kaç haftaya karavan üzerinde bunu uygulayacağım.
teşekkürler. uygulama sonrası deneyimlerimi paylaşacağım. gerçekten öncü ve cesaret verici oldunuz. teşekkürler doğan bey.
ufuk.
herkese iyi çalışmalar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,602
Kaydolan Son Üyemiz
aytar6363

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR