Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dogan124 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 163
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 150,881
Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

teşekkür ederim. Peki örneğin tezgahaltı bir buzdolabını çalıştırmak istediğimde, bu forumda öğrenmiş olduğum demeraj akımı sorunu ile karşılaşmazmıyım. İnverterlardaki gibi demeraj değeri olur mu bu UPS lerin. İnternette baktıklarımda böyle bir değer göremedim. (Evde aküsü bitik bir UPS var diye hatırlıyorum. Onun icin araştırıyorum)

TPC97809 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Etiketler
Ynt: Yaşam Aküsü İle İnverter Kullanımı

UPS ile hiç bir şey olmaz, bunlar yıllar önce denendi olmadı, ups aklına ilk gelen kişi deyilsin , sonda olmayacaksın şirketten kalan ups'i değerlendirmek için herkes bunu sorar bir kere....

Tamam kızmayın hocam. Olmaz diyorsanız olmaz :smiley: olmayacak şeyin neden olmayacağını öğrenemezsem sıkıntı yapar bende. Ben de neden olmayacağı konusuna bakıyorum nette. Sanırım kısa süreli akü kullanımına uygun olarak üretilmiş UPS lerde, uzun süreli akü kullanma durumunda ısınma sorunu ile karşılaşma durumu var. Bir de şu demeraj meselesi tabi. Karavanda UPS kullanmıycam söz. :smiley:

Kalkış (demeraj) sorunu buzdolabının motorundan kaynaklanan bir sorun. Dolayısıyla şebekeden bile çalışıyorken bu ani aşırı akım isteği oluşuyor. Denemek istediğiniz KGK, 1KVA veya üzerindeyse buzdolabını sorunsuz çalıştırabilmelidir. Hatta işyerlerinde kullanılan on-line olarak tabir edilen KGK'lar oldukça kalitelidirler. KGK'nın en büyük dezavantajı boyutlarının büyük olmasıdır.

Evdeki KGK sanırım 2KVA idi. Eyvallah hocam. Teşekkürler.

Rakamları nedir bilemiyorum ama benim bilgisayarlarımın pek çoğu ilk açılışta ciddi akım çekiyor. Dolayısıyla KGK'ların demeraj akımına dayanacağını sanıyorum.

Merhabalar,

size danışmak istediğim bir konu var.

Bende tek 12v akü yerine 4 adet 2şer grup seri ve 2li grubu paralel bağlamak üzere 24v 220AH bir akü grubum var.

Elimde de 4 adet aynı kapasitede kapasitörüm var. Bunları aşağıdaki gibi bağlamam doğrumudur yoksa başka türlümü bağlamalıyım. Yani herbir 12v akü kutup başlarına tek tek + - dikkat ederek kapasitörleri paralel bağlamam yeterlimidir, teşekkürler.

kapasitor.png

Kapasitör dediğiniz nedir? Kondansatör mü? evet kondansatör diyorsanız bunları neden akülere bağlamayı düşünüyorsunuz? baglatınca size göre ne gibi bir durum oluşacaktır?

ince999' Alıntı:
Kapasitör dediğiniz nedir? Kondansatör mü? evet kondansatör diyorsanız bunları neden akülere bağlamayı düşünüyorsunuz? baglatınca size göre ne gibi bir durum oluşacaktır?

bu 4 aküyü büyük bir rüzgar türbini ve 2 adet 190wattlık güneş paneli besliyor. Aküler fulleniyor fakat kullanmak istediğimde 1000wattlık bir cihazı en fazla 15-20dk caliştirabiliyorum, sonrasında inverter düşük seviye akü diyor ve kapanıyor.
aküler bozuk diye garantiye gönderecektim, 50wattlık bir halojen lamba ile aküleri doluyken tamamen boşaltın ve test edin dedi. 1 akü lambayı neredeyse 30saat çalıştırdı, yani aküler bozuk değilmiş.
Sonra bu foruma denk geldim, forumda dediğine göre 10.5 düşük seviyeye gelme süresini uzatıyormuş kapasitör. Bu sayede belki daha uzun çalıştırabilirim.

Çalıştırdığım ürün 1000watt fanlı ısıtıcı. Gerçi bunun dışında basit bir notebook ve lcd monitör, veya basit bir led tv yi bile
birkaç saat çalıştırabiliyorum sonrasında akü bitti diye kapanıyor.
Kullandığım inverter Pelka Must Power 3000w - 9000w 24v trafolu tam sinüs inverter. Linki aşağıda
http://www.sanalpazar.com/3000-9000-Watt-Tam-Sinus-Inverter-Aku__isp25271279

Tecrübelerinize göre başka bir yerde de sorun olabilir diyorsanız oralarıda kontrol edeyim.

teşekkürler.

Akü bankanızın degeri 24 volt 220 amper/saat.
Bu akü grubuna 1000 watlık bir alet takınca yaklaşık olarak 40 amper çeker. 15 dakika sonra düşük voltaj ikazı alınması ise pek normal degil biraz erken çünkü 40 amper ri 15 dakika çekince 10 amper/saat olur.10 amper saat ise akünüzün kapasitesi olan 220 amper saatin 22de biri hiç birsağlam ve dolu akü kapasitesinin 20 de biri kullanılınca voltajı sınır degere inmez.
Demekki sizin aküleriniz ya tam doldurulmuyor yada bakıma ihtiyacı var en kötüsüde kullanılmaktan dolayı yaşlanmış yani kapasitesi azalmış olabilir.
Tabi bağladığınız alet 1000 wattan fazla akımda çekiyor olabilir o zaman bu hesaplar bozulur.
Saygılar

ince999' Alıntı:
Akü bankanızın degeri 24 volt 220 amper/saat.
Bu akü grubuna 1000 watlık bir alet takınca yaklaşık olarak 40 amper çeker. 15 dakika sonra düşük voltaj ikazı alınması ise pek normal degil biraz erken çünkü 40 amper ri 15 dakika çekince 10 amper/saat olur.10 amper saat ise akünüzün kapasitesi olan 220 amper saatin 22de biri hiç birsağlam ve dolu akü kapasitesinin 20 de biri kullanılınca voltajı sınır degere inmez.
Demekki sizin aküleriniz ya tam doldurulmuyor yada bakıma ihtiyacı var en kötüsüde kullanılmaktan dolayı yaşlanmış yani kapasitesi azalmış olabilir.
Tabi bağladığınız alet 1000 wattan fazla akımda çekiyor olabilir o zaman bu hesaplar bozulur.
Saygılar

teşekkürler bilgilendirdiğiniz için, bunlar 1.5 yıllık yeni jel aküler. akütestinde 50wattlık bir lambayı 26 27 saat yakması akülerin sağlam olduğunu gösterir diyor servis, bu test doğrumudur akülerin sağlamlığını başka nasıl test edebilirim.

Elektrik mesleğim olmamakla beraber, spekülasyon olmayan iki temel noktadan bahsetmek istiyorum:
* Akülerin dolumu gibi boşalmaları da lineer değil. Yani akü kapasitesi, boşalma hızına göre farklı ! Akünüzden yüksek çekimde alçak çekime göre daha az enerji edebilmeniz onların karakteristiği. Akülerin üzerindeki C yada K harfleri ile belirtilen C/100, C/20 gibi değerler, onların 100 yada 20 saatde boşalırken normal ısıda ulaşabilecekleri en yüksek kapasiteyi gösteriyor. ( Standart yaşam aküleri için genellikle C/20 alınıyor )
* Bazen lambalarda sarf edilen enerji yanında karşılaştırma açısından, ayni aydınlatma için konvensiyonel lambaların enerjı değeri yazılıyor. Bu durumda belki 50 Watt'dan az bir değer söz konusu olabilir.
Bu iki faktörün yukarıdaki deneylerinize pratikde ne derece tatbik edilebileceği ise, elektrikcilerin işi olmalı ?

Ayrıca, akünüzün aktuel gerçek kapasitesinin hesabı ancak belli bekleme suresi dolduktan sonra, sadece profesyonel alet ve kişilerce mümkün diye de biliyorum. Diğer değerler sorunlu olmalı.
Artık sizin için söz konusu olmayan başka bir çözüm de başdan beri bilanz kabiliyeti olan pahalı bateri kompüteri kullanmak.

Konuyla direkten ilgili değil ama; aküler dolarken kapasitenin tavsiye edilen 1/10 luk akım üst sınır değeri , boşaltırken de sınır olmalı ? Sonuçta kimyasal reaksiyon hızı ile aküye zarar vermeme söz konusu. C/10, C/5 değerli starter akülerin bayrağı erken çekmesinin de bir sebebi bu galiba ? ( Bunlar sadece bir akıl yürütme! ;) )

Not.
Sn. @webfaresi, 440A/h (12V) akü parkı, toplamda 380Watt solar panel, rüzgar gülü, akülerden çalıştırılan fanlı elektrikli ısıtıcı, Avrupa'da pek rastlanmıyan "zengin" çözümler gibi geldi bana. Aracınızı mazotdan elektrikliye çevireceğinizi tahmin etmesemde ;) belki başka sebepleri olmalı ?

Foruma hoş geldiniz. :smiley:

Hanımlara dedikodu ne kadar tatlı geliyorsa (tabi önyargı :D) erkeklerin de ağzını konu teknik oldu mu spekülasyon da olsa büzmek zor galiba ? ;D

Akülerinizin kalan kapasitesini spekülasyona açık olarak belki şu şekilde hesap edebilirsiniz.
Son deneyinizi kimyasal reaksiyonların yavaş gitmesi açısından daha doğru çıkış noktası olarak alırsak, lambanın sarfiyatı da doğru ise saate ~2 Amper harcamanız olmalı. Bu da geçen zaman aralığında ~50-55A/h eder. İnverterinizin 10, 5Volt'da sinyal vermesi jel akünüzün % 80 boşalmış olması demek. Bu da arta kalan kapasite olarak ~45A/h i işaret ediyor. Bu iki değerin toplamı ~100A/h ile sonuçta akülerinizin üstünde yazılanlardan yine ortalama % 50 nin belki oldukça üzeri kaybınız olmalı. :-\

Bu durumda sorulacak sorular:
* Akülerinizi kullanmadığınız zamanda bile ayda 48 saat şebeke ceryanına bağladınız mı ?
* Aküleriniz 10, 5Volt ya da altında 1 haftadan çok kaldı mı ?
* Aküleriniz birkaç kere 9, 6 Volt'u gördü mü ?
* Jel aküler için uygun dolum tekniği (aleti) ve ayarı kullanıyor musunuz ?
* Sistemde çok küçük de olsa, farkedilmeyen sarfiyatı kontrol ettiniz mi ?
* Akü kutupları temiz mi ?
* Yüksek gerilimli dolum söz konusu mu ?
* Alçak gerilimli dolum da söz konusu olabilir mi ?
* Alternatörden destek alıyorsanız arıza yada kayış gevşekliği düşünülebilir mi ?
* Araçda kısa kontak için arama yaptınız mı ?
* Akülerinizin üzerindeki etiketi dışında da jel olduğundan emin misiniz ?
Tabi bu son soruyu Türkçe yada Çince sormak lazım. :D

Not.
Eğer yeni akü söz konusu olursa bence jel akü alıp yukardakileri yapmayanların normal sulu akü tavsiyesini lütfen dikkate almayın. AGM aküler sizin kullanma tarzınıza göre bence daha uygun oldukları gibi jele göre daha da çabuk doluyorlar. Akü parkı için seçilen akülerin istediğiniz kapasitede ama taşıması pratik olmasada, az sayılı olmasını seçmeniz, daha az iç direnç yüzünden yine çabuk dolmayı kolaylaştırıyor. (4x100A/h yerine 2x200A/h gibi)
Üstelik gerekli olan aküler arası uyumluluk sorunu da minimalize edilmiş oluyor.

Bu konular için en kompetan Ferhat bey yine Maviş'ine atlayıp belki Kaf dağına doğru yollarda olmalı ?
Yoksa çoktan klavye sesini duyardık. :D

verdiğiniz bilgiler için teşekkürler,

* Akülerinizi kullanmadığınız zamanda bile ayda 48 saat şebeke ceryanına bağladınız mı ?
Aküler şebekeye hiç bağlanmadı, sürekli güneş paneli ve rüzgar türbini şarj ediyor.
* Aküleriniz 10, 5Volt ya da altında 1 haftadan çok kaldı mı ?
10.5v 1-2gün anca kalmıştır belki daha az
* Aküleriniz birkaç kere 9, 6 Volt'u gördü mü ?
1kere 50w halojen ampullerle dibine kadar boşaltın dendiği için boşalttım, 3volta kadar düştü akü, fakat bu durumdan once yine aynıydı
* Jel aküler için uygun dolum tekniği (aleti) ve ayarı kullanıyor musunuz ?
dibine kadar boşalttıktan sonra özel bir jel akü aletiyle şarz ettim
* Sistemde çok küçük de olsa, farkedilmeyen sarfiyatı kontrol ettiniz mi ?
inverterin çektiği akım olabilir, ölçme aletim yok
* Akü kutupları temiz mi ?
başlarında M8 civatalar var, pabuçlarla bağlı bikere bağladım başka hiç bakmadım uçlarına bu konuyu bilmiyorum
* Yüksek gerilimli dolum söz konusu mu ?
hayır
* Alçak gerilimli dolum da söz konusu olabilir mi ?
şarj aleti akıllı, özellike jel aküler için tasarlanmış
* Alternatörden destek alıyorsanız arıza yada kayış gevşekliği düşünülebilir mi ?
sistemim araç için değil evde kullanılıyor, çatıda türbin ve güneş paneli mevcut
videosu burada https://www.facebook.com/video.php?v=10152839213552313&set=vb.835667312&type=3&theater
* Akülerinizin üzerindeki etiketi dışında da jel olduğundan emin misiniz ?
Jel Aküler üzerinde yazıyor

bunlardan yola çıkarak kapasitör alma mı diyorsunuz boşuna yatırımmı olur, kapasitör sorunu çözer diye düşündüm diğer arkadaşların yazdıklarından sonra.

Yaşam aküleri için Avrupada üreticileri devamlı aylık 48 saat dolumu tavsiye ediyorlar. Alternatör gibi, solar paneller ve rüzgar gülünün de akülerinizi hakkıyla doldurması mümkün değil. Şebeke ceryanı ile sizin akıllı dolum cihazıyla yükleme yani bir çeşit cila yapmanız gerekli. Tam dolum, sülfatlaşmayı önlemesi açısından plakalar için çok önemli ! Diğer şıklarda da sorun olmadığına göre, ev kullanımında bizlerle kıyaslanamayacak çevirim sayınız yüzünden belki artık miatlarının dolduğu düşünülebilir ?

Sizin durumunuzda olanlar için bakım gerektirmeyen yarı kapalı sulu solar aküler var. Profesyonel çözümlerde lityum aküleri (LiPo4) yüksek çevirim karakterine sahip olsada göreceli olarak pahalılar.
Kondensatörle ilgili bilgi sahibi değilim.

Facebook ile alakam olmadığından, videonuza giremedim.

acaba evde akülerden elektrikli ısıtıcı kullanmak yerine
tüplü bir katalitik ısıtıcı kullanmayı düşündünüz mü?
kullandığınız ısıtıcı bence belirtilenden çok daha fazla akım çekiyor olabilir,
eğer ısınmak için elektrik kullanmazsanız,
paneller,rüzgar türübünleri ve bu sistem diğer bütün ihtiyaçlarınızı karşılar

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR