Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dogan124 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 163
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 150,878
Ynt: Yaşam Aküsü İle İnverter Kullanımı

Sorununuz gerilim düşümü de olabilir. İnvertör ile aküler arasındaki kabloyu kalın ve kısa tutmalısınız.

Kullandığınız kapasitörlerler kaç voltluk?

Kapasitörleri her bir aküye paralel bağlamak yerine 24V üzerine bağladığınızda iki kat kapasite elde edeceksiniz. Bunun için gerilimleri önemli. Bunun için en az 30V'luk olması lazım.

Etiketler

sistemimin bir resmini çekip gönderirim size, akü inv arasındaki kablo inverterle gelen orjinal kablo yaklaşık 1-1.5m felandı galiba.

peki hep kapasitörleri 12v görüyorum, 30vluk nerede kapasitör bulabilirm

Otomotiv'de kullanılan kondansatörlerle hiç ilgilenmedim. Kim satar bilemiyorum. Karavanda hiç kullanma gereği de hissetmedim.Aküye bağlananlar yüksek kapasiteli kondansatörlerdir. Kondansatör kondansatördür standart kondansatörlerden çok sayıda paralel bağlayarak kendiniz de yüksek kapasiteli kondansatör yapabilirsiniz. 12V sistemler için 16V, 24V sistemler için 30-35V'luk kondansatörlerden kendiniz de paralel bağlayarak yapabilirsiniz.

fsirin' Alıntı:
Otomotiv'de kullanılan kondansatörlerle hiç ilgilenmedim. Kim satar bilemiyorum. Karavanda hiç kullanma gereği de hissetmedim.Aküye bağlananlar yüksek kapasiteli kondansatörlerdir. Kondansatör kondansatördür standart kondansatörlerden çok sayıda paralel bağlayarak kendiniz de yüksek kapasiteli kondansatör yapabilirsiniz. 12V sistemler için 16V, 24V sistemler için 30-35V'luk kondansatörlerden kendiniz de paralel bağlayarak yapabilirsiniz.

Anladım, peki aşağıdaki gibi 3 kapasitörümü seri bağlayıp uçlarını 4 adet aküme (24v olan) paralel bağlasam
36vluk, sizce olurmu, teşekkürler.

veya 2. bir seçenek bu kapasitörler 14.6V depoluyo gözüküyor 2tanesini seri bağlayınca 29.2V yapar
bu 2li grubu 24vluk sistemime bağlasam uygun olurmu? teşekkürler yardımlar için

cap.PNG

Önce şu kapasitör lafını kaldırıp kondansatör sözüne dönelim.
Sen bu kondansatör işini unut gitsin.Bu kondansatörler arabalarda yüksek watlı ses düzenleri için kullanılıyor,müzikte anlık olarak çok yüksek wat isteyen bass veya tiz çıkışlarda akü yüksek akım çıkışına dayanamayıp voltajı düşürmeye başlayınca müzik kalitesi bozuluyor işte daha müzik kalitesi bozulmadan kondansatörlerdeki voltaj o çok kısa an süresinde aküye yardım ediyor ve biz müzikte bir bozulma hissetmiyoruz.Ama bunu sadece çok kısa süre için yapabiliyor.
Biz aküyü sürekli akım kaynagı olarak kullandığımızdan akülere baglıyacağın kondansatörler sadece süs olarak ve olası arıza kaynağı olarak durur.
Elinde 6 adet akü var her birine ayrı ayrı sağlamlık kapasite testi yaptın mı? içlerinden bir tanesi bile diğerlerine göre zayıf çıkarsa bütün akülerin zayıfmış gibi tavır gösterir.

Karavan ortamında kondansatör ancak motor gibi bir cihazın kalkışı sırasında (mesela 220V buzdolap) olabilecek gerilim düşümünü hafifletebilir. Çok fazla da bir katkı beklememek lazım. ince999'un yazdığı gibi en büyük faydayı tekerlekli disko sahipleri görecektir. ;)

Elinizde kondansatör zaten varsa; 3 tane yerine 2 tane seri bağlamalısınız. Bağlantınızın kısa olduğu düşünüldüğünde doğrudan akülere paralel de bağlayabilirsiniz. Zaten o kondansatörlerin her birinin en az 15V'a dayanabiliyor olması lazım. Pahalı birşeyse yeni alacaksanız, bence de para harcamanıza değmez.

Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı

Kondansatoru ben de elektronik motor ekipmanlarini korumak için kullanirim ama karavanda ihtiyaç sebebini henüz anlayamadim.

Merhabalar,
Kampingte veya park halinde akü şarjı hakkında bir kaç şey sormak istiyorum.

Aracımda Sonnenshein Dryfit A400 65Ah yaşam aküsü bulunmakta.
Marş aküsüyle yaşam aküsünü izole eden NewMar 1-2-70 model izolatör var.
Bir de, inverter ve diğer yaşam mahali ekipmanları için büyük bir sigorta bulunmakta.
Fotoğraflarda detaylarını görebilirsiniz.

Araç bazen 1-1,5 ay kullanılmayıp sonrasında kısa mesafeli (10-20km) bir kullanım olabiliyor. Kullanım esnasındaki kısa sayılabilecek şarj, yaşam aküsüne zarar verir mi?

Araç park halindeyken yakınına 220V getirebiliyorum. Ataba AT-7012 12v-24v 7Ah şarj cihazı alıp yaşam aküsünü şarj etmem tavsiye olunur mu? Veya bu maksatla kullanmak üzere başka bir ekipman veya tertibat önerir misiniz?
Aynı ekipmanın, kampingte yani araçta enerji kullanılırken (buzdolabı, aydınlatma, su pompası vs.) aküye bağlı olması sorun yaratır mı?

Yanıtlar için şimdiden teşekkürler.

İyi günler.

IMG_3909.JPG

IMG_3910.JPG

Ekli dosyalar

• IMG_3775.JPG
    IMG_3775.JPG
    171.4 KB · Görüntüleme: 361

Şenol bey, forumda çok kompetan katılımcıların olduğunu bilerek, spekülasyona kaçmadan tecrübe bazlı bilgilerimin de yardımı ile şöyle diyebilirim.
* Akım çekerken dolum sorun değil.
* Sonnenschein akünün kaliteli olarak namı var. Umarım gücü size yeterli geliyordur ?
* Saç kurutma makinası hariç her aletin 12V versiyonu olduğundan inverterin karavanlara uygunluğunda oldukça çekingenim. ~% 15 kayıp sizin 65Ah akünüz için cabası. % kaça kadar boşaltıyorsunuz ?
* Dolum için çok fazlı elektronik yönetimli modern aletler tercih edilmeli.
* Akü separatörü için gerekirse bilgi edilinebilecek başka katılımcılar var. Bazıları çeşitli nedenlerle manuel kontrol ediyorlar.
Tekrar edersem, kampta elektrik alırken tüketimden mahrum kalma sadece elektriğin kanunlarına değil, karavancılığın ruhuna da aykırı olmalı ? :D Yeter ki akımın bilans hesaplarında uzun süre borçlu gözükmeyin.

Bilmem gerçek tüketiminizi hesapladınız mı ? Sisteminiz ne kadar doğru olsada bu kapasiteniz ancak tüketiminizi yarıya kadar boşalma kaydı ile en fazla bir gün karşılar sanırım. Uzun zaman kullanım sonucu akünün erken iflası beklenmeli.

Mesut bey,
Öncelikle cevabınız için teşekkür ediyorum.
Aküden memnunum ancak %kaça kadar boşalttığımdan emin değilim. Voltaj değeri olarak 11V'a indiğini gördüm yaşam aküsünün. Akünün durumunu (sağlıklı mı değil mi) öğrenmenin bir yolu var mı?
Inverter sadece laptop ve şişme yatak pompasının şarjı için kullanılıyor.
Diğer başlıkta paylaştığınız solar ve akım cetvelleri 2.sayfasından toplam enerji tüketimimi 15-17Ah olarak hesapladım. (Kampingte buzdolabını 220V ile çalıştırabileceğim kabulü ile.)

Önerdiğiniz ctek şarj cihazının xs 800 modeli işimi görür mü dersiniz?

schweps' Alıntı:
Araç bazen 1-1,5 ay kullanılmayıp sonrasında kısa mesafeli (10-20km) bir kullanım olabiliyor. Kullanım esnasındaki kısa sayılabilecek şarj, yaşam aküsüne zarar verir mi?
Kısa süreli şarjın bir zararı olmaz. Şarj etmemek zararlıdır. Yani kısa şarjlar da olsa şarj ederek akünüze iyilik yapıyorsunuz. ;)

schweps' Alıntı:
Ataba AT-7012 12v-24v 7Ah şarj cihazı alıp yaşam aküsünü şarj etmem tavsiye olunur mu?
..
Önerdiğiniz ctek şarj cihazının xs 800 modeli işimi görür mü dersiniz?
Bu cihaz 800mA çıkışlı, Ataba'nınki daha iyi 7A.
schweps' Alıntı:
Aküden memnunum ancak %kaça kadar boşalttığımdan emin değilim. Voltaj değeri olarak 11V'a indiğini gördüm yaşam aküsünün. Akünün durumunu öğrenmenin bir yolu var mı?
Akünüzün bozulduğunu çabucak şarj olmasından ve hemen bitmesinden anlarsınız. Bir akücüye gidip, Akücülerdeki akım yükleyip aküyü test eden cihazlar da test yaptırabilirsiniz. Karavanda, akünün gerilimini sabit bir voltmetreyle de izlemek iyi bir çözümdür. :smiley:

Ferhat bey teşekkürler,
Marş aküsü ve yaşam aküsü için iki tane dijital voltmetre bağladım. Sürüş esnasında şarjı ve park esnasında gerilimi takip etmek için kullanacağım. Voltaj kaça düşerse tüketimi kesmek gerektiği hakkında bilgi verebilir misiniz?

Edit:
Bu sorumun cevabını konunun ilk sayfasında buldum.
%100 dolu akü : 12.8 Volt
%75 dolu akü: 12.6 Volt
% 50 dolu akü : 12.4 Volt
%25 dolu akü : 12.0 Volt
% 0 boş akü: 11.8 Volt

Bir şey daha,
Ctek mxs 3600, şarj akımı 3,6A ve Ataba'nın 2,2 katı fiyatı var.
Özellikleri açısından bu fiyat farkını vermeye değer mi dersiniz?

schweps' Alıntı:
Voltaj kaça düşerse tüketimi kesmek gerektiği hakkında bilgi verebilir misiniz?
Teknik olarak hatırladığım 10.5V alt sınırdır. (Akü katraloğuna bakmak iyi olur). Ancak aküye zarar vermemek için 11.5V civarında kesmek iyi olur. Durum biraz da ne kadar akım çektiğinizle ilintili. Fazla akım çekiyorken akünün daha düşük gerilimlere inmesi doğal.
schweps' Alıntı:
Ctek mxs 3600, şarj akımı 3,6A ve Ataba'nın 2,2 katı fiyatı var.
Özellikleri açısından bu fiyat farkını vermeye değer mi dersiniz?
Ben olsam yüksek akımlıyı tercih ederim. 3.6A buzdolabına bile yetmeyecektir. Benim karavanda kullandığım akıllı şarj da değil. 30-35A güç kaynağı kullanıyorum. Güç kaynağında 13.8V ve 14.4V seçici anahtar ile şarj hızını ayarlıyorum.

Şenol bey, önce atladığım bir sorunuza cevap vereyim. Şebeke üzeri dolumda sıklıkla 12 saatden az dolumların aküye iyi gelmediği, güvenilir kaynaklarca söyleniyor. Tam bilmiyorum ama değişken fazlı dolumda karışıklıklar olmalı diye spekülasyon yapılabilir belki ? Dolum tabii dolum ama birde son katmanlarda kalite sorunu var. Sorduğunuz alternatör ise bildiğiniz gibi solar paneller gibi aküleri sıhhatli olarak zaten tamamiyle dolduramıyorlar. Sonuçta aslolan ise uygun aletle şebeke ceryanı.

* Akülerde aktüel kapasite ancak pahalı akü kompüterleri ile yapılabilsede, pratikde Volt değeri biz karavancılara dolum için yeterli bilgi vermekte. İşin püf noktası volt değerinin akünün o anki kapasitesinin ancak % kaçının dolu olduğunu göstermesi şeklinde. Kapasite ise bildiğiniz üzere zamanla azalıyor. Diyelim sizin 65Ah lık akünüz yaş ve kullanım yüzünden şu an 50Ah kapasiteye sahip olsun ve ölçtüğünüz Volt değeri eğer yarım doluyu gösteriyorsa, sadece 25Ah anlaşılmalı ! Üstelik kapasitede ısı ve boşalım hızı da rol oynuyor. (Ayrıca kapasite kaybının sonuna doğru karakteristik daha da değişiyormuş)
Volt değerleri akü cinsine göre az da olsa oynama yapmakta. Biliyorsunuz hiçbir tüketicisi bağlı olmayan akünüzün 2 saat dinlenme sonucu 20 derecedeki değerleri ortalama,
12, 8 V % 100
12, 55V % 75
12, 3V % 50 ve
12, 2V % 25 doluluk demek şeklinde.
* Günde15-17Ah tüketim için akünüz optimal olsada, eğer devamlı şebekeye bağlı iseniz aslında hiçbirisine gerek olmamalı ? ;)
* Ctek xs 800 bence akünüz için oldukça küçük. Dolum akımı 5Ah olan Ctek xs 5,0 tam uygun.

Not. Ben yazarken oldukca cevap almışsınız. Umarım çok çakışan yoktur. :smiley:

Çok teşekkür ederim Mesut bey.
ctek ürünlerini satan bir iki yerli site buldum. onlarda da xs800 ve mxs3600 var.
(m)xs5000 için önerebileceğiniz bir temin yeri var mı?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR