Yaşam Aküsü 2

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 213
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 81,103
Almanya’da üreticiler akülerde karşılaşılan sorunların büyük ölçüde aşıldığı görüşünde. Fakat şu bir gerçek, gaz, elektrik ve akaryakıtla çalışan cihazların kullanımında dikkatli olmak ve gerekli tedbirleri almak önemini hiç kaybetmeyecek sanıyorum.

Biz karavancılar, karavanda elektriğini kendin üret konusunda oldukça deneyimliyiz. Bundan 10-15 yıl önceki solarpanel fiyatlarıyla bugünkünü karşılaştırırsak büyük fiyat farkları görürüz. Panel fiyatlarının ucuzlamasının sanıyorum en önemli nedeni evlerin çatısına ve tarlalara konulan paneller oldu. Artan talep daha kaliteli, daha çeşitli ve daha ucuz panellerin üretimini sağladı. Aynı durum şimdi akülerde bekleniyor. Evinde elektriğini kendin üret anlayışı ve imkanları yaygınlaştıkça uygun akülere talebin süratle artması bekleniyor. Elektrikli araç üretimini frenleyen koşullar evlerdeki aküler için söz konusu değil.

Kendi elektriğini kendin üret prensibi yaşam biçimini ve şartlarını büyük ölçüde etkileyeceğe benzer. Bu üretim güneş, rüzgar ve biyogazın sayesinde olacağı için hava kirlenmesi azalacak. Bazı estetik sorunları beraberinde getirse de bazılarını ortadan kaldıracak. Heryere elektrik kablosu gerekmeyecek. Ayrıca hidroelektrik üretiminde görüşlerin değişeceğini düşünüyorum. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Bizleri heyecanlı günler bekliyor.
 
Son düzenleme:

Etiketler
Harika gelişmeler.
Umarım ülkemiz yetkilileri de güneş ve rüzgar gibi temiz enerji sağlayabilen kaynakların kullanımı konusunda gerekli destekleri bizlerden esirgemez.

Bu arada akü ve akü sağlığına ilişkin tüm yazılanları okumama rağmen (o kadar geniş bir bilgi birikimi var ki emin de değilim) bulamadığım bir bilgiyi sizlerden edinmek istiyorum.

Karavanımda kullandığım NOVA 105 amper 2 adet jel akümü kış şartlarında soğuğa maruz kalmalarını önlemek için garaja alıyorum. Oda sıcaklığında muhafaza ediyor ve fırsat buldukça çanta tipi bozluğumu çalıştırarak deşarj, redresörümle de full şarj ediyorum.
Yaptığım şarj/dejarj işinin sağlıklı olabilmesi için ne kadar sıklıkla ve akümü kaç volta kadar düşürerek yapmam gerektiğini bilmiyorum.
Karavanıma bağlayıp, aktif olarak kullanmaya başlayıncaya kadar başka bir bakım yapmıyorum.

Akülerimin sağlıklı kalabilmeleri için daha başka ne yapmam gerektiği ve yaptığım işlemin doğruluğuyla ilgili bilgi edinmek ve uygulamak istemekteyim.

Bilgi ve tecrübelerini paylaşacak olan kişilere şimdiden teşekkür ediyorum.
 
Son düzenleme:


Akünüzü ne kadar az deşarj ederseniz ömrü de o kadar uzun olur. Bekleyen akünüzü bir iki ayda bir şarj etmeniz yeterlidir.


Anında cevap için çok teşekkür ediyorum.

Anladığım kadar hiç deşarj etmeden 1-2 ay aralıklarla şarj etmemi öneriyorsunuz sanırım.
Jel aküler için bunun haricinde her hangi bir bakım gerekir mi sizce?
 




merhaba;
yeni aldığım çekme karavanıma akü almayı düşünüyorum.
çekme karavan bölümünde uyurgezer konu başlığına beklerim herkesi :smiley:
tabi yaşam aküsü olarak agm veya jel aküler tavsiye ediliyor.

ancak benim şöyle bir çekincem var.
karavanı aldığım kişi akünün çeken araçtan alınan elektrikle şarj olduğunu söyledi.
daha yeni bir multimetre aldım ve karavanı arabama bağlayıp akü kutup başındaki voltajı ölçeceğim.
bildiğim kadarı ile arabanın şarj voltaj yüksekliği (14,4 V) agm veya jel aküler için biraz fazla. aküye zarar verebilir.
bu durumda ne tavsiye edersiniz?
ikinci el yaşam aküsü almayı düşünüyordum.
akü de şu
ancak şarj sırasında zarar görme durumu olacaksa vazgeçip sıfır bir starter sulu akü alacağım. (60Ah)
karavanımda elektrik tüketecek olan şeyler led aydınlatmalar, lpg li boyler, parmak tip denilen dalgıç su pompası, telefon şarj cihazı.
akü beni 2 gün idare etsin istiyorum.
başarabilirsem buzdolabını lpg ile kullanmayı düşünüyorum.

benim durumumda ne tavsiye edersiniz? sulu aküler çok mu yetersiz kalır.
jel ve agm aküler daha mı fazla enerji depoluyor yoksa sadece boşta iken deşarja dayanımları yüzünden mi tercih ediyoruz?
 

Bence en ucuz kurşun-asit aküyü alın. 60Ah akü o karavanı %50 desarj ile 3 gün haydi haydi idare eder. Günlük 10Ah enerjiden fazla tüketebileceğinizi zannetmiyorum.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
 


Merhaba, ben de çok yeni karavan dünyasına katıldım. Enerji konusunda tecrubelerinizden faydalanmak isterim. Benim için çok teknik bir konu.. Şu an aracımda 2 adet 100 w ritar marka jel akü var. Önceki sahibi 3. bir akü daha almış ancak bağlamamış paketinde duruyor. Sizce bu aküyü direkt paralel bağlamalı mıyım.. Performansta nasıl bir değişiklik olur. Var olan ekipmanın resimlerini ekliyorum. Inverter Charger'ın yeri çok dar olduğu için fotoğrafını ayna ile çekebildim o nedenle yazılar ters görünüyor:
Akü.jpg
Akü2.jpg
Akü3.jpg
Akü4.jpg
Akü.jpg
Akü2.jpg
Akü3.jpg
Akü4.jpg
 

800W invertör olduğuna göre muhtemelen 220V bir buzdolabı kullandığınızı varsayıyorum. Buzdolabınız tezgahaltı tipi ise toplamda 300Ah'lik akü bence anca yeterli olacaktır.
Öte yandan mevcut akülerin durumu da önemli. Uzun süredir derin deşarja maruz kalarak çalışmış iseler kapasiteleri düşmüş olabilir ve bu durumda 3. Aküyü bağlamak bence diğer ikisinin kalan ömrünü de kısaltacaktır.
Ancak bağlı iki akü nisbeten yeni ise bence 3. Aküyü de paralel bağlayın. Fazla amper-saatten zarar gelmez :smiley:

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
 



Bilgi için çok teşekkür ederim trek71. Karavanı 2 hafta önce aldım. Mevcut akülerin durumunu net olarak bilmiyorum ancak karavanın 1 yıl önce yapıldığı bilgisine istinaden aküler 1 yıllık. Önümüzdeki hafta uzun bir gezi planım bağlayıp denemeyi düşünüyorum.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Ufak bir düzeltme yapayım.Akülerin kaç yıllık olduğu değilde karavanda kaç yıldır durduğunu tespit edebiliyorsunuz.
GUGULDA bakınca bu akünün JEL değil normal sulu akü olduğunu da gördüm.
 
Son düzenleme:

Sevgili ince999 doğru diyor. Gerçi jel konusu bence fazlaca abartılıyor. Daha önce de yazdığım gibi ben kullanımda öyle çok ciddi farklar göremedim. Ancak kapalı yaşam alanında tasviye edilen jel aküler.

Ben olsam şöyle bir test yapardım:

1) 3. Aküyü bağlamadan tam akü şarjı yapın
2) şarj sırasında buzdolabını çalıştırın. Içine de birkaç şişe soğuk su koyun; hızlıca soğusun içi. Dolabı orta kademeye alın; mesela 5 üzerinden 3. Kademe
3) Aküler tam şarja geçince dışarıdan elektrik hattını kesin, akülerin şarj olmasını engelleyin.
4) güneş paneli varsa geçici olarak iptal edin; şarj etmesin
5) bırakın buzdolabı çalışsın.tercihen her 4 olmadı her 8 saatte olmadı her 12 saatte bir invertörü kapatın. Dolap duracaktır. Dolap çalışmıyorken akü voltajını ölçün. Sonra invertörü tekrar açın.
6) akü voltajının 12.2V olduğu noktada başlangıçtan itibaren kaç saat geçtiğini bize söyleyin. Bir de buzdolabının marka/modelini söylerseniz size daha sağlıklı bir yorum yapabiliriz :smiley:

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
 

Bildiğim kadarı ile akücülerde yada elektrikçilerde akü test cıhazı var. oradn kapasite tahmini yapılabilir.
 

Paylaşımlarınız için teşekkürler akücü daha kolay bir çözüm gibi görünüyor :smiley:


Sent from my iPhone using Tapatalk
 



Akücü daha kolay ama yaşayarak test etmek daha eğlenceli :smiley: sonra "akücü bunlar sağlam dedi ama buzdolabı iki gün bile çalışamadı" diye dönersiniz foruma; benden söylemesi ;)

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,708
Mesajlar
1,522,498
Kayıtlı Üye Sayımız
166,547
Kaydolan Son Üyemiz
Tsukuyomi

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst