Viyana-Bratislava-Prag

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan a.adalioglu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,028

a.adalioglu

Kamp II
Yer
İstanbul
Ben bu yazıda bilinen görülmesi gereken internetten ve kitaplardan da öğrenilecek yerleri yazmayacağım, oralarda ki günlük yaşamla ilgili tecrübelerimi anlatmaya çalışacağım. Gezi süresince hava açık, gündüz ılıman olup akşamları serin olmuştur.
Bu geziyi eşimle birlikte 15-23 Mart 2012 tarihleri arasında bir tur organizasyonu dışında kendi planlamamız ile yaptık. Bunun için önce kampanya kapsamında daha önceden temin ettiğimiz uçak biletlerimize istinaden booking.com’dan otellerimizi(The Erzherzog Rainer Hotel ****/Viyana- Designhotel Elephant****/Prag) ve Viyana-Prag otobüs biletlerini (gidiş-dönüş) (student agency.com) aldık. Otellerin mevkilerinin şehir merkezine yürüme mesafesinde olmasına dikkat ettik. (Turların otelleri genelde şehir dışı veya vasıta ulaşımı gerektirir)
Otellerin yerlerini kolayca bulmak için google-map tan yürüme planları hazırladım ve çıktılarını aldım. Ziyaret edilecek şehirler hakkında gerekli bilgileri internette forum/yorumlardan temin ettim. Ayrıca kitapçılarda bulunan pek çok şehre göre hazırlanmış rehber kitaplardan aldım. Bu kitaplar bizim özel rehberimiz gibi oldu. Kısaca yola çıkmadan önce dersimize çalıştık. Otele geldiğinizde veya turist danışma ofislerinde şehir planı temin edilmekte. (Mutlaka gerekli).
Viyana’da havaalanından merkeze gelmek, oradan otele intikal etmek, şehir içinde istenilen yere gitmek inanılmaz kolay. Şehirde kaybolmak imkânsız. (Biraz İngilizce bile yeterli). Uzun uzun yürümek yerine şehri tramvaylarla gezmek, istenilen yerde inmek, sonra tekrar binmek en pratik olay. Bunun için 24 saatlik veya 48 saatlik bilet yeterli. Bu biletler metro girişlerinde bulunan makinelerden para veya kredi kartıyla alınabiliyor. (Ben ikisini de yaptım). Çok yürümek ayakları bir süre sonra mahvediyor. (24 saatlik bilet 5.10 €, tek binişlik bilet 1.7 €)
Şehirde hemen hemen her yerde Türklerin çalıştığı veya işlettiği büfe, market, cafe ile karşılaşılmakta. Sıklıkla etrafınızda Türkçe konuşan birilerini duymaktasınız. Böylelikle sıkıştığınızda yardım alma imkânı da var. (Başımıza bir kere geldi). Ulaşım sistemi şehirde öyle gelişmiş ki; alttan üsten sağdan soldan her taraftan tramvay, otobüs metro sıklıkla var. Şehir planında bulunan ulaşım ağı incelendiğinde kolaylıkla plan yapılabiliyor. (Bu sayede turların ekstra olarak gösterdikleri şehrin gece hayatına zaten dâhil oluyorsunuz.).
Şnitzelleri ile ünlü Figlmüllerisimli restorana da gittik. Hakikaten şnitzelleri tabak gibi büyük (13.3 €) fakat lezzetli. Arzu edilirse tavuk etinden de yapıyorlar. Ama yanına istediğimiz patates salatası (3.5 €) çok farklı bir tat. Mutlaka denmeli (Bira 33cc 3.6 Euro, K.şarap 8cc 3.6 Euro). Genel olarak fiyatlı bir yer.

Avrupa 024.jpg

Etiketler
Viyana-Bratislava-Prag 2

Demel isimli ünlü cafe ise sadece saraya yakın geçmişi nedeniyle ünlü olduğunu anladım. Yeri dar, görüş alanı fazla olamayan, akşam 7’de paydos olan bir yer. Çok daha güzel cafeler mevcut. (Cafe Sperl- Cafe Sacher)) Elmalı keki de abartıldığı gibi değil. (Bana göre)
Viyana genel olarak pahalı bir şehir. Marketlerden yiyecek maddeleri ile idare etmek daha ekonomik olabilir. Büfelerdeki yapılan yiyeceklerin hijyenliğine ve et türüne güvenemediğimizden bu mekânları tercih etmedik. Marketlerde bizdekilere göre çok çeşitlilik var. Ucuz ve çeşitli sandviçler mevcut.(1.7-1.8 Euro) (sıklıkla görülen SPAR ve BILLA Marketleri ).
Viyana’da gezerken sıklıkla görülen ünlü Mozart resimli çikolatalar miktarına göre oldukça pahalı. (100 gr.lık kutu 4-5 Euro) Fakat marketlerde nispeten daha ucuz. Magnetler bile 5 Euro dan aşağı bulmak zor. Cafelerde ortalama olarak cafe latte, cafe Americano fiyatları 6-7 Euro civarında). Mc Donat’s ta ise 1- 1.5 Euro J[/color]

Avrupa 139.jpg

Viyana-Bratislava-Prag 3

[/color] Viyana'da akşam 19.30 dan sonra alışveriş yerleri kapanıyor. Bundan sonra sadece bazı cafeler açık. Pazar günleri de yine cafeler hariç her yer kapalı. Bizde, Pazar günü Bratislavaya gitmeye kara verdik. Sabah Südbahnhof terminalinden 09.20 hareketle Bratislava için kişi başı 14 Euro ya tren bileti aldık. Tam zamanında kalktı ve 1 saat 10 dakika sonra Bratislava ya vardık. Euro geçerli. Gezilecek yeri istasyona 15 dakika uzakta. Butik bir alan. Görmeye değer. Bira ucuz, diğerleri fiyatlı. Bol bol foto çekip 16.40 teniyle bu sefer kişi başı 11 Euro dan geri döndük. viyana'd akşam 19.30 dan sonra alışveriş yerleri kapanıyor. Bundan sonra sadece bazı cafeler açık. Pazar günleri de yine cafeler hariç her yer kapalı. Bizde, Pazar günü Bratislavaya gitmeye kara verdik. Sabah Südbahnhof terminalinden 09.20 hareketle Bratislava için kişi başı 14 Euro ya tren bileti aldık. Tam zamanında katlı ve 1 saat 10 dakika sonra Bratislavaya vardık. Euro geçerli. Gezilecek yeri istasyona 15 dakika uzakta. Butik bir alan. Görmeye değer. Bira ucuz, diğerleri fiyatlı. Bol bol foto çekip 16.40 teniyle bu sefer kişi başı 11 Euro dan geri döndük.

[SIZE=small] Viyana'ya genel bakıldığında dikkati çeken, her yerin temizliği, düzeni, hafta içinde bile[/SIZE][SIZE=small] [/SIZE][SIZE=small]sakinliği, sessizliği olmuştur. Sabah 05.00 da itibaren ana terminalin insan trafiği içinde olduğunu ve burada buluna bir maketin 06.30 da üç kasasında da kuyruk olduğunu görmek beni oldukça şaşırttı. İnsanlar erken işe başlıyor. Araç trafiği olmadığı halde yayaların kırmızı ışıkta beklemesi, ışıksız yaya geçitlerinde önceliğin yayalara verilmesi medeniyet seviyesine bir örnek olarak verilebilir. Ben bu faaliyetlere utanarak tanık oldum.[/SIZE]

Prag’ gitmek için internetten sudent agency.com dan kişi başı 16 euro ya aldığımız otobüs, 10.40 da hareket edeceği Praterstern tren terminalinin çok yakınında ki durağına geldi.Otobus son derece konforlu, sıcak ikramlı, intenetli, WC’li, hostesli, koltuk arkası medya ekranı olan lüks bir araçtı. Yol Burno molalı 4.5 saat sürdü. Otoyoldan giderken; yol, yerleşim yerlerinin yakınından geçtiğinde yolun Km’lerce yüksek perdelerle kapatıldığını ,böylelikle yerleşim yerlerinin otoban sesinin olumsuzlundan korumaya çalışıldığını gıpta ile gördüm. Çek Cumhuriyetinde bile.! Aynen bizdeki gibi……! Prag’a geldiğimizde otogara 100 mt. Mesafedeki otelimize geldik. Kayıt yapıldıktan sonra harita ve oda anahtarını alıp odamızda biraz dinlendikten sonra merkeze yürüdük. İlk işimiz çek koronası için change ofis aradık. Bolca vardı. Ama kur değerleri birbiri ile tutmuyor. Bizde bankada change yaptık. Daha hesaplı çıktı. (1 Euro~22 ZCK) (1 TL~10 CZK). Kaldığımız iki gün içinde görülecek yerleri görüp bol foto çektik.
Özetle şehir massal diyarı gibi. Özellikle 1. 2. bölgeler harika. Bira en ucuz içecek (50cc 30-40 ZCK). Marketten 50 cc lik suya 40 ZCK ödemek durumunda kaldık. Hediyelik eşya/anı eşyası satan yerler Viyana’nın aksine bolca vardı. Özellikle porselen, kristal eşyalar çoğunluktaydı. Metal kapaklı Seramik bira kupasını tavsiye erdim. (Boyutlarına göre 350-560 ZCK). Astronomi saatinin önündeki her saat başı yaşana resital, görülmesi gereken ve mutlaka göreceğiniz bir olay.

Sonuç olarak, kendi planlamamız ile yaptığımız bu gezi ile turla gitmekten ziyade; - Daha fazla halkın içinde olduk, - Zaman sınırımız olmadı, - Yerel vasıtaları kullanarak yabancı bir şehirde yaşamanın özelliklerini daha yakından gördük, - Kültürü, medeniyeti, eğitimin verdiği ayrıcalığı anlayarak, ülkemizin önünde daha ne kadar yol olduğunu gördük, - Bir tur organizasyonuna göre daha verimli, daha ucuz bir tatil olmuştur. Herkese iyi geziler.

Avrupa 352.jpg

Avrupa 389.jpg

Avrupa 487.jpg

Avrupa 507.jpg

Avrupa 604.jpg

Ynt: Viyana-Bratislava-Prag 3

Merhabalar. Viyana 1998 yılında bir üniversite öğrencisi iken ilk gittiğim ülkeydi. O yüzden benim için yeri apayrı. İçim cız ederek yazılarınızı okudum. Ayrı ayrı başlık açmaktansa açtığınız başlığın altındaki yanıtla bölümünden yazınıza devam ederseniz takip etmemiz daha kolay olur.Devamını merakla bekliyorum.

Ynt: Viyana-bratislava-prag

İyi günler,

Viyana, Bratislava ve Prag gezim kapsamında yayınladığım fotoğrafların bir kısmı "gezenbilir" serverindeki sorunların giderilmesi sürecinde kaybolduğunu anladım. Bu nedenle bu geziye yönelik bazı fotoları aşağıda tekrar yayınlıyorum.

Viyana;
Kaldığımız otel. Tavsiye ediyorum. Trafiğe kapalı ve güzel mağazaların bulunduğu Kärntner Str., Wener staatsoper, Naschmarkt, Schönbrunn Sarayı, müzelerin bulunduğu
Maria-Theresien meydanı

Avrupa 003.jpg

Avrupa 035.jpg

Avrupa 048.jpg

Avrupa 094.jpg

Avrupa 113.jpg

Viyana devam;

Hofburg İmparatorluk Sarayı avlusu, Viyana belediye binası "Rathausp", muhteşem Hofburg Tiyatrosu, Hofburg İmparatorluk Sarayı'nın kapısı, Stephan Katedrali

Avrupa 128.jpg

Avrupa 168.jpg

Avrupa 151.jpg

Avrupa 136.jpg

Avrupa 258.jpg

Viyana devam;

Prater içinde bulunan Lunapark’ta ki Viyana’nın sembollerinden Riesenrad (Dönme Dolap) 1896 yılında İmparator I.Franz Joseph’in tahta çıkışının 50. yılı dolayısıyla İngiliz mimar Walter B. Basset’e 30 adet vagonlu olarak yaptırılmıştır.

Hundert wesser evleri, Belvedere Sarayı ve Grinzing bölgesi

Avrupa 275.jpg

Avrupa 293.jpg

Avrupa 299.jpg

Avrupa 446.jpg

Avrupa 437.jpg

Prag;

Şehrin en geniş caddesi ve meydanı "Vaclav",
Karlův most, (Charles Köprüsü)
Astronomik Saat,
Saraylar bölgesi,
Yahudi Bölgesinde en eski sinagog

Avrupa 589.jpg

Avrupa 584.jpg

Avrupa 507.jpg

Avrupa 499.jpg

Avrupa 613.jpg

Verdiğiniz çok değerli bilgiler için çok teşekkürler

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR