Unimog - Karavan

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan israfil_baku Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 499
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 267,184
Ynt: Unimog - Karavan

Ferhat abi selamlıyorum sizi.Abi çok düşündüm şu parazit elektrikden dolayı .en kolayı alternatrün cevdesinin şasseden ayırarak ayrı kablo çekmekdir deye kararlaştırdım.
sizin çektiyiniz şemada kırmızı hatlı birleşme kimi .Doğrumu yapdım acaba,,?

aku_parazit.jpg

Etiketler

Devam edelim.İlgilenen tüm arkadaşları selamlıyorum.
Evvelden arabanın önüne motordan asılı hidrolik winç(COME UP 15000 LB) takmıştım.Hep motordan ayrı elektikli yardımçı bir winç hakkında düşünüyordum.
Arkada şassenin üzerinde T-MAX 12500 LB lik winç monte etdim

IMAG0078.jpg

20120912_201233.jpg

20120912_201435.jpg

israfil_baku' Alıntı:
Ferhat abi selamlıyorum sizi.Abi çok düşündüm şu parazit elektrikden dolayı .en kolayı alternatrün cevdesinin şasseden ayırarak ayrı kablo çekmekdir deye kararlaştırdım.
sizin çektiyiniz şemada kırmızı hatlı birleşme kimi .Doğrumu yapdım acaba,,?
Yaptığınız işlem doğru. İzole edince sorunu kökten çözmüşsünüz. :smiley:

Yapılan bütün şaseler aynı noktaya gelmiş olsaydı yine bir sorun oluşmayacaktı.
Aşağıdaki çizimde akü - kablosu kalın ve kısadır.

Normalde çıkan sorunun kaynağı da alternatör şaseye bağlıyken kullandığınız cihazın şasesinin akünün üzerinden değil de alternatör tarafından olmasından oluşabilir. Ayırmak yerine kalın bir şase kablosuyla bağlasanız da sorun çözülebilir ya da azalırdı.

aku_parazit1.jpg

fsirin' Alıntı:
Yaptığınız işlem doğru. İzole edince sorunu kökten çözmüşsünüz. :smiley:

Yapılan bütün şaseler aynı noktaya gelmiş olsaydı yine bir sorun oluşmayacaktı.
Aşağıdaki çizimde akü - kablosu kalın ve kısadır.

Normalde çıkan sorunun kaynağı da alternatör şaseye bağlıyken kullandığınız cihazın şasesinin akünün üzerinden değil de alternatör tarafından olmasından oluşabilir. Ayırmak yerine kalın bir şase kablosuyla bağlasanız da sorun çözülebilir ya da azalırdı.
Kasanın cevdesini arabanın şasesine 35mm karelik kablo ile bağlamıştım.

israfil_baku' Alıntı:
Kasanın cevdesini arabanın şasesine 35mm karelik kablo ile bağlamıştım.

Aküleri de arabanın şasesine kalın kabloyla bağlayın. Yine sorun yaşarsanız bobin-kondansatör ile izolasyon için tarif verelim.

Bu arada, vinçler süper olmuş!

TA2RX' Alıntı:
Aküleri de arabanın şasesine kalın kabloyla bağlayın. Yine sorun yaşarsanız bobin-kondansatör ile izolasyon için tarif verelim.

Bu arada, vinçler süper olmuş!
Bekir abi selamun aleykum.Akülerin şase ile hiç alakası yok.yeni arabada kullanacağım tüm elektrik avadanlıklarına ayrıca eksi ve artı kutuplar için kablo çekeceyim.İlginizden dolayı teşekkür ederim.

israfil_baku' Alıntı:
Akülerin şase ile hiç alakası yok.

TA2RX' Alıntı:

Bence de aküyü kalın bir kabloyla şaseye verirseniz daha iyi olur. Ufak tefek şeyler için de ayrıca hat çekmenize gerek kalmaz. :smiley:

fsirin' Alıntı:
Bence de aküyü kalın bir kabloyla şaseye verirseniz daha iyi olur. Ufak tefek şeyler için de ayrıca hat çekmenize gerek kalmaz. :smiley:
Merhaba Ferhat abi.Size söylediyim lambanın fotosu ve koşulma çizimi ...
Şu konuda yardımçı olsanız sevinirim.
Eksi kutupdada diod kullanmak isterim....yanlış deyil ki?
Demek isterim ki,şimdi lamba yalnız etraf aydınlatma için kullanılıyor

____0146[1].jpg

IMAG0867.jpg

israfil_baku' Alıntı:
Merhaba Ferhat abi.Size söylediyim lambanın fotosu ve koşulma çizimi ...
Şu konuda yardımçı olsanız sevinirim.
Eksi kutupdada diod kullanmak isterim....yanlış deyil ki?
Demek isterim ki,şimdi lamba yalnız etraf aydınlatma için kullanılıyor
Çizdiğiniz şemada + kutba takılı olan diyotlar ters. 12V ve 24V hattından gelin diyotları ters çevirirseniz çalışır.

Yaşam aküsünü şaseye bağlarsanız aydınlatmanın - ucunu doğrudan şaseye de bağlayabilirsiniz.

Led aydınlatma birkaç yüz mA ise; 1N4007 diyot kullanabilirsiniz. 1A'e yakın veya fazla ise 1N5408 olur.

unimog.jpg

unimog1.jpg

unimog2.jpg

fsirin' Alıntı:
Çizdiğiniz şemada + kutba takılı olan diyotlar ters. 12V ve 24V hattından gelin diyotları ters çevirirseniz çalışır.

Yaşam aküsünü şaseye bağlarsanız aydınlatmanın - ucunu doğrudan şaseye de bağlayabilirsiniz.

Led aydınlatma birkaç yüz mA ise; 1N4007 diyot kullanabilirsiniz. 1A'e yakın veya fazla ise 1N5408 olur.
Abi pardon ..
diyodları ters çekmişim... :smiley: :(
Lamba 35watt.
diyot markasında degiışıklik olacakmı??ve ya 1N5408 diyot yeterli.
çizim doğrumu?

IMAG0867.jpg

Selamlar İsrafil bey konuyu bugün farkettim ve baştan sona doğru okumak 2 saatimi aldı,
öncelikle çok güzel bir projeye imza atmışsınız,hem offroad hem karavan keyfi her ikisi bir arada,
zevkle takip etmekteyim kolay gelsin tamamen bitmiş halinin fotolarını sabırsızlıkla bekliyorum.

israfil_baku' Alıntı:
Lamba 35watt.
diyot markasında degiışıklik olacakmı??ve ya 1N5408 diyot yeterli.
Led lambanın 35W olduğundan eminmisiniz çok fazla güçlü. :eek:

35W akkor ampul eşdeğeri olmasın?

Eğer gerçekten 35W ise; 12V'dan 2.9A, 24V'dan 1.5A çeker. Konvertör kayıpları da bunu %20 kadar yükseltir. 12V tarafında 6A diyot kullanılması gerekir. Diyot markası önemli değil. Aslında 1N5408'de 3A 1000V'luk diyot ama piyasada en yaygın olarak o bulunduğu için onu yazdım. 24V için herhangi bir 3A diyot kullanabilirsiniz.

Arkadaşlar her kesi selamliyorum.Umarım iyisiniz.
Devam edelim.
Kasaya dişarıdan bağlanacak bağlantıların montesine başlamışım.Şunları söylemek isterim ki,kasanın yan kısımına elektrik girişi,elektrik çıkışı,2.5 mt hortumlu su musluğu ve sifon nezerde tutmuşum.
Şu giriş ve çıkışlara uygun aksesuarları aldım.Amma düşündüğum model acsesuarlar olmadığından yene modifiçiye etmek zorunda kaldım.Mesela şekilde ğördüyünüz kimi HDMİ çıkış ve priz bir yerde olan aksesuar bula bilmedim .Şu problemi bir az düşünerek aradan kaldırdım.Elektrik girişinide yene taleplerime göre yeniden yapdım.İşte alınanlar..

IMAG0827.jpg

IMAG0828.jpg

IMAG0734.jpg

IMAG0733.jpg

Birde demek isterim ki, HDMİ çıkışı ona göre yapdım dişarıda televiziyona ve ya cinevizyon seyr etmek istersem kapıdan kablo taşımak zorunda kalmayım.Bu arada söylemek isterim ki ebaydan siparış etdiyim sinevizyon perdesi geldi.Perde hava ile dolmali olduğu için çok az yer tutar(Open Air Cinema CineBox CBH16 Outdoor Home Movie Theater Screen System 16ftx9ft).Dağda arkadaşlarla iyi bir film ve ya maçı 300 inç lik bir perdede seyr etmegin keyfi başka olur her halde.Mesela fotodaki kimi ;) :smiley:

screen.JPG

$(KGrHqUOKkUE3V,GknS3BN24,2zwGw~~_12.JPG

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

Bu konuya bir cevap yazın...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,844
Kayıtlı Üye Sayımız
166,641
Kaydolan Son Üyemiz
kimsesiz69

Çevrimiçi üyeler