Ynt: Ülkemizin Deprem Gerçeği Karşısında Karavancılğın Gelişiminde Devlet Desteği?
supergezgin' Alıntı:
Güclü kurumlar arkasındaki sayısal ve nitelikli insanlarla ayakta durur. Bazı insanlar aktif görev alırken bazı insanlarda sayısal çoğunlukla bu fikre veya kuruma destek olur. Sadece sanal ortamdsa klavye başında fikir üretmek veya tenkitler yağdırmak hiç bir derde çare olmaz. Hepimizin bu konularda bir çok fikri var, ama kim ne yapıyora bakmak lazım.
Özellikle, üyesi olmadığı veya hiç bir destek vermediği kurumu yargılamak veya kişilerden hesap sormak bu kimselerin hakkı değildir diye düşünüyorum. Fikir üretmek ayrı konu hesap sormak ayrıdır. Ben kişisel olarak üyesi olmadığı Federasyona hesap sorulmasını yadırgıyorum ve bu arkadaşlarımıza cevap vermiyorum.
Erdal Ötügen
Erdal bey Federesyon başkanı olarak bu konuda tercihini ortaya koydu. Hatta bu konudaki tercihini çok önceden ortaya koymuştu ama biz hiç dikkate almadık.
Gayet açık ve anlaşılır bir biçimde ve konuşma lisanı ile "bu işler her önüne gelenle sanal ortamda tartışılmaz ve bir fayda da üretmez" denildi.
Nedense yazılanların hep de işimize gelen yanlarını ele aldık ama sanal ortamda Federasyonun yapılması gereken işleri tartışmak istemediğini ve duvara astığı "hariçden gazel okunmaması rica olunur"tabelasını dikkate almadık. Bu konu önceki başkan tarafından da dile gertirilmişti hatırlanırsa.
"Sanal ortamda ancak konular açılır, tartışılır ama bunların bir görev olması gerektiği kararı Federasyon ilgililerince verilir".
Ayrıca sanal ortam aracılığı ile fikir soran da olmadı bu güne kadar. İhtiyaçları olsa sorarlardı diye düşünüyorum.
Sanırım Federasyon her ay toplantı yaparak gündem belirleyip konuları görüşüyorlardır.
Sanırım...
İşte anahtar kelime..Sanıyoruz ama emin değiliz.
Yani neler programlandığı, neler yapıldığı, nelere ağırlık verildiği gibi konular hakkında bir bilgimiz olmadığı için bizler hiç bir şey yapılmadığı zehabına kapılıyoruz.
Bir de yapılması düşünülen şeylerin yapılabilirlik olasıllıkları üzerinde hem fikir değiliz.
Örneğin üreticiler ile olan kalite sorunlarını düşünmek olası ama ya uygulama...Bir üreticiyi ya da üreticileri alışageldikleri üretim ve kar düzeyinden koparıp istenilen düzeye ikna etmek, etmeyenlere müeyyide uygulamak kolay mı sanıyoruz..
Böyle bir görev bize verilse ve karşımızda en azından (örneğin) Adapazarı gurubu varsa ne yapardınız..Daha bir karavanın bilmem neresindeki hatayı düzelttiremeyenler Knaus, Hymer kalitesinde üretime mi zorlayacaklar üreticileri.
Ya da bilmem neredeki beğenmediğimiz, 15-20 liraya beş kişi kalmaya çalıştığımız bir kampingin iyileştirilme yatırımı için gerekli parayı cebimizden mi vereceğiz ya da alınacak krediye kefil mi olacağız.
............
Bakın farkındaysanız işler iyiye gideceğine daha kötüye gidiyor.
Diyebiliriz ki Federasyon kurulduktan sonra bir çok kamping kapandı, %84 olan ÖTV bilmem kaça çıktı...Sizler nerelerdeydiniz...
İşte o zaman da ortaya birleşik güç kavramı çıkıyor ve biz karavancılar çeşitli nedenlerle birleşik güç oluşturamıyoruz maalesef.
Kampinglerin iyileştirilmesi için dış finansaman gerektiğinde kaçımızın bu parayı yurda getirecek organizasyon gücü var ?
Kaçımızın parayı bastırıp ya da kredibilitemizi kullanıp bu işe soyunacak hali var ?
Bir çok kişinin çekiç testere kendi karavanını yapmaya çalıştığı bir ortam da daha iyi karavan üretilse kaç kişinin bu karavanları alacak gücü var ?
Bu konuları tartışsak ne olur tartışmasak ne olur...
Derneklerin dışında kalanlar pembe davetiye ile davet edilseler de neyi değiştirecekler ki ?
Sayısal güç oluştururuz belki ama kontrolsuz güç güç değildir malumumuz.Cebinde paran, arkanda sosyal gücün yoksa derneğe üye olmuşsun ne yazar...Yılda 35 lira, 50 lira ile beş katı kadar üye olsak ne yazar...
Türkiye yıllardır ağır enfalasyonist gidişatdan kendini koruyabilmek için en önemli enstrümanın gayrimenkul olduğuna inanmış ve elindeki fazla parayı ikinci bir eve yani yazlığa dönüştürme çabasına düşmüş.
Biz bu gidişatı tersine çevirip insanları enflasyonun tersine karavancılığa yönlendirebilirmiyiz ? Ev yerine altından hava geçen yatırıma yönlendirebilirmiyiz insanları? Bu gücü devletin bile kendinde göreceğine emin değilim.
............
Sonuçta; kurulan onca derneğin federasyon kurmak için gerekli sayısal çoğunluğu elde etmek için kurulduğu izlenimim yıllar geçtikçe güçleniyor.
Derneklerin ve Federasyon un çalışmalarının daha şeffaf hale getirilerek sayıca azımsanmayacak dernek dışı sempatizanlara ulaşmasını sağlamanın faydasına inanıyorum.Bu doğrultuda sokağın sesini yakından duyabilmek adına Federasyon tarafından tercih edilmeyen sanal ortam tartışmalarının daha "tercih edilir hale dönüştürülmesinin" faydalı olacağına inanıyorum ve bu konuların "saman alevi gibi bir parlayıp bir sönen" ateş olduğunun da farkındayım yıllardır.
Bu arada düşünce ve eylemlerimizde karavancı toplumumuzun kaçınılamayan zayıf yönlerinden beslenmemeye de özen göstermeliyiz diye düşünüyorum...