kartalveat
Zirve
.....
4000 wattlik invertor almamin sebebi 8000 watt peak degerinde olmasi. Bu sayede ilk calistirmada yuksek enerji ceken bir alet kullanacak olursam, 8000 watt'a kadar sorun yasamamak istedim.......
Eger akulerden surekli olarak 4000 watt cekmek istiyor olsaydim onu ayrica sorardim, lakin kahve makinesi, camasir makinesi vesaire sordugum gibi. Ortadaki onemli nokta, hepsini bir arada calistiramayacak olusum. Bu konuda haklisiniz, zaten aksini iddia etmedim.
3.5mm kablo secerim diye dusundugum icin burada kalinlik yerine 3.5 yazdim, boylece uzunluk 36 cm cikti. Ikiye bol 18 + icin 18 - icin. Fakat standard kablo olcusu 2.5, yanlis hatirlamisim. Bu durumda 2.5mm kablo cok ince kalacagi icin 4mm'ye cikmak gerekir. O zamanda 18 yerine 20.5cm olur mesafemiz.
FAKAT
Bir arkadasimiz onceki sayfalarda kablodan gecebilecek maksimum amper degeri oldugunu belirtmis. Cok tesekkur ediyorum kendisine. Dedigim gibi, elektrik bilgim yok diyebiliriz ve cok sevindim bu bilgiyi edindigime. Kablodan gecebilecek maksimum akim degerini de goz onune katarsak, kablo kalinligimin 1.1cm2 olmasi gerektigini buldum. Bunun icin de ya 0.4mm2 lik 3 kabloyu paralel olarak, ya da 0.6mm2 lik 2 kabloyu paralel olarak kullanmam gerekecek sanirim.
0.4mm2 kullanirsam her biri en fazla 20.5cm olmali, 0.6mm2 kullanirsam her biri en fazla 30.90cm olmali gibi gorunuyor.
Kisitli elektrik bilgim, eski fizik kitaplari ve google yardimi ile ancak bu kadar yapabildim.
Varsa batirdigim biryer belirtirseniz sevinirim..........
Iyi aksamlar
4000 W inverter aldığınızda o yükün tamamamını kullansanızda kullanmasanızda maxsimum gücünüze göre kablo kesitini seçmeniz gerekir.
4000W karşılığında hangi akımı çekeceğinizi düşünüyorsunuzki ,hala 3 adet 0,4 mm2 gibi ilginç kablo kesitleri ve paralel kablo bağlantı çözümlerini buldunuz.
Akü ile inverter arasındaki kablo kesitiniz için;
4000 W/ 12 V= 333 A gibi bir akım çekecektir.
bu 333 A içinde kablo üreticilerin sitesinden bakarsanız, H 07 V-K kablo tipinde 120 mm2 lik kablonun akım taşıma değeri 342 A olduğu görülüyor.( kablo akım değerleri)
yani siz kablo kesit hesaplamanızda ciddi bir hata yapıyorsunuz.