@ince999
Benim aklimdaki butceyi kablodan kismak degil, cok kalin bir adet kablo kullanmaktansa paralel baglayarak fiziksel baglanti islemini kolaylastirmakti.
Ben kimse ile dalga gecmiyorum, boris none isimli uye birkac sayfa once neyin kime ve neye gore pahali oldugunu aciklayan bir mesaj yazmisti, onu bir daha okuyun lutfen.
Ayrica size gore bir karavan parasi olabilir, fakat burda durum biraz daha farkli.
Turkiye'de bir Renault Twingo almistim ogrenci iken, ilk aracimdi, fan forumlarinda yillarca yazdim, yedek parca tedarik ettim vesaire. O twingoyu 4800TL'ye almistim o zamanin parasi ile. Ben bu arabaya cam tavan istiyorum diyince sizin gibi gulmuslerdi. Git yenisini al demislerdi. Hollanda'ya gelince hurdaliktan bir twingonun uzerindeki komple cam tavani sokup, kargo ile Turkiye'ye yolladim. Turkiye'ye iki parca halinde geldi; testere ile ortadan ikiye ayirmak zorunda kalmistim cunku kargoya sigmasi icin. Turkiyede sanayide tamir ettirip, yine tek parca yaptirip, aracin tavan sacini kesip montaj yaptik. Elektrikli kontrol unitesi, tavan dosemeleri vesaire. Montaj yapildiktan sonra calismaz vesaire dediler, muayeneden gecmez dediler. Fistik gibi de oldu. Belki bana 4800TL'den fazlaya mal oldu, belki olmadi, bu kimi ilgilendirir? Ben simdi tum Twingo sahipleri ile dalga mi gecmis oldum?
Suanki aracimi aldigimda 100u gecmiyordu. Arabayi aldigim fiyattan daha fazla para harcadim. Fakat suan severek suruyorum. En ince detayina kadar neyi degisti neyi yeni sorunu neydi vesaire biliyorum. Evet belki daha ucuza eli yuzu duzgun bir arac alabilirdim. Belki ayni araci alabilirdim. Simdi BMW alemiyle alay mi etmis oluyorum?
Beyefendi, ben it gibi calisiyorum. Hepimiz calisiyoruz. Birakin alnimizin teriyle kazandigimizi gonlumuz istedigi sekilde kullanalim.
Karavan ile ilgili verdigim yanlis degerlere gelince, lutfen laflarimi carpitmayin. Benim yazdigim tum degerler "Arkadaslar, benim elektrik bilgim sifir, google kullanarak bu hesaplara geldim, dogru mu" seklinde yazilan degerlerdi. Lakin aciklamalar gelince ben de ogrendim, bilgim artti, ufkum genisledi, minnettar oldum. Suana kadar tek soyledigimde "Lutfen bana kanit sunmadan 'olmaz, yapamazsin' demeyin.".
Aciklamalar, hesaplar yapildi, ne yapilir, ne yapilmaz anlatildi, arkadaslar detaya inip sebebiyle anlatti, cok minnettarim. Simdi bu bilgiler isiginda ne yapabilecegime bakiyorum. Lityum iyon pil alacagim demem sizi neden bu kadar sinirlendirdi anlamis degilim. Fakat twingonun catisini kesecegim dedigimde de boyle tepkiler almistim, ayni durum olsa gerek.
Artik bu tartismaya devam etmeyecegim, siz de lutfen benim icin ne halin varsa gor diyin ve bu basliga artik yazmayin.
@omnitemporal
Cok tesekkur ederim. Turkiye'de durum ne bilmiyorum fakat, benim icin karavanin maliyetinin altinda olacagi kesin.
Isinma icin 300wattlik bir infrared isitici alip evin kucuk odasinda test ettim. 20 dereceden 23 dereceye cikardi fakat uzerine cikaramadi. Bir de evin yalitimi karavanin yalitimindan cok daha iyidir buyuk ihtimalle.
300 wattlik infrared isiticiyi iade ettim, yarin oburgun 600 wattligi test edecegim.
Fiyat bakimindan biraz tuzlu aletler, fakat verimlikleri gercekten cok yuksek. Termostat da oldugu icin baya kullanisli.
600 wattlik kucuk odada cam hafif acik sekilde acikken basarili olursa, karavani alinca yola cikmadan kapinin onunde test edecegim. Lakin alet Wi-fi, baglanip ortam sicakligini telefondan gorebiliyorsunuz, ayarini artirip azaltabiliyorsunuz. Evden bakarim disari ara ara.. Gece burda cok soguk oluyor halen, gece 5-6 derece hava sicakligi varken karavani 19-20 derece tutabilirse benim icin yeterlidir. Bir de ufak bir alet var bende, prize takip tuketimi hesapliyorsunuz. Sabah uyandigimda gidip, toplamda o prizden ne kadar enerji cekilmis gorebilecegim.
600watt 8 saat acik kaldiginda, termostat kac saat kurtarmis belli olur.
Eger araliksiz 600w cekerse 800ah 16 saatte tamamen bosalir.. O yuzden soguk iklimlerde pek oluru yok gibi 800ah ile.
Fakat disarisi mesela 16 derece ise, iceriyi 20 derecede tutmak ne kadar tuketir orasini deneyimleyerek gormek gerek sanirim.. Bir de hibrit bir sistem yapilabilir. Hem gaz, hem elektrik seklinde. Belli bir miktar elektrik tuketilince gaza gecerim falan filan..
Klima konusu biraz zor evet. Baktigim bazi karavanlarda kabin klimasi var, neyle calisiyorlar bilmiyorum.
Onceki sayfalarda bir arkadas 1100 btuluk akulu mobil klima paylasmis onceki sayfalarda, ona da minnettarim. O aleti arastiriyorum bir yandan. Yorumlar cok olumlu, tuketimi de baya uygun.
Sofbene gelince, Tayland'da her yerde elektrikli sofbenler vardi. 2500 watt cekiyor, suyu acinca tuketiyor sadece. Boiler gibi degil. Onlardan var aklimda olursa..
Maliyetin oluru olmazi sanirim kisinin zevklerine, tercihlerine ve butcesine bagli nihayetinde..