Termoelektrik (Peltier) Sistem Soğutucu ve Isıtıcılar

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 39
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 46,545
Ynt: Termoelektrik (Peltier) Sistem Soğutucu ve Isıtıcılar

Yücel, sabit termostatı devreden çıkardın, ikincisini yaparsan termostatı çıkarmak için bu kadar sökmene gerek kalmayacak, sadece termostata giden kabloları kesmen yeterli..Şimdi yapabileceğin busdolabının bir yerine büro tipi buzdolaplarının yermostatını uygun bir yere yerleştirip kablolarını kestiğin kablolara bağlarsan, dolabın yine termostatlı olabilir..

Termostat 1.jpg

Etiketler

Uff burada ne güzel muhabbet olmuş. Güzel arge çalışmaları olmuş.

Benim de bildiğim kadarıyla peltierlerin 2 yüzeyi arasındaki sıcaklık farkı 25 dereceydi. Son veri dosyalarına baktığımda bahsettiğiniz seride 70 derecelere kadar çıkan modelleri var.

Peltierle çalışacak arkadaşlar öncelikle çok kırılgan bir malzeme olduğuna öncelikle dikkat etmeliler. Burada en büyük sorun ısınan yüzeydeki ısının en hızlı şakilde uzaklaştırılması. Aluminyum soğutucu ile peltier arasındaki termal iletken macun da bahsettiğiniz gibi çok önemli. Burada bizim elektronik uygulamalarda en çok dikkat ettiğimiz ısı iletim katsayılarıdır. Kullandığınız her malzemenin termal iletim katsayısı vardır. Isınan kısımdaki yükselen sıcaklığı bu katsayı nedeniyle çok başarılı olarak düşürmek kolay değil.
Isınan taraftaki oluşan ısıtma gücü, verdiğiniz elektriksel güç ile soğulmaya çalıştığınız taraftan aktarılan gücün toplamıdır. Yani hava sıcaklığı 25 dereceyse peltier 100W ile ısınıyorsa, ise ve soğutucunun ve ısı aktarımlarının toplam ısı iletim katsayısı 0.5 ise 50 derecelik bir sıcaklık yükselmesi olur. Yani peltier yüzey sıcaklığı 75 derece olur. Bunun için mümkün olduğunca çok kanatlı ve bu iletim katsayısının düşük olduğu soğutucu kullanılmalı. Soğutucunun peltier'e temas ettiği bölgedeki aluminyum kalın ve pürüzsüz olmalıdır. Hatta mümkünse bakır soğutucu iyi olur.

Amonyaklı dolaplarda buharlaştırıcıda -30 derece oluşur. Bu sıcaklık alüminyum bir panele dağıtıldığı için sadece soğuk bir yüzey elde edilir.

Bilgiler için teşekkürler. Fatih Bey,

Atilla Abi, termostat mutlaka takacağım ama tüketimi nasıl etkileyecek bilmiyorum. 8 liği istediğim zaman açıp kapatabileceğim 2 peltierli sistem yapacağım herhalde. Dolabı biraz daha kesip biçmek gerekecek bunun için. Şimdilik aciliyeti olmadığından bu proje beklemede, Aslında malzemeler hemen hemen tamamı var elimde. Bir tek uygun bakır blok yaptırmak lazım. Neyse ona da sıra gelir nasılsa.

Selamlar,

Geçtiğimiz yıl Şubat ayında e-bay'den 5 A'lik, 6 A'lik ve 8 A'lik peltierlerden ikişer tane almıştım. Türkiye'deki fiyatlarından çok daha ucuza geldiği kesin.
5 A'lik olan peltierlerden biri deneylerden birinde resmen patlamıştı. İki seramik yüzeyin önünde ve arkasındaki blok soğutucular olmasa sanırım pek hoş olmazdı benim için.
Patlayan peltierin kablo uçlarından su kaçmış olabileceğini düşünerek deneylere devam ettim :smiley:
Blok soğutucu olarak en iyi verimin kanatçıkları ince ve sık olan PC soğutucu bloklarıyla sağlandığını gördüm. Ayrıca termal macun olmadan peltierler bir hiç.
Hatta ısıyı gerektiği gibi bloklara aktaramadığı için muhtemelen yanarlar.

Aldığım 5 ve 6 A'lik peltierler Çin Malıydı. Belki bu yüzdendir bilmiyorum ama bir buzdolabı niteliğinde verim alamadım. Strafordan yaptığım yaklaşık 30x30x40 cm ölçülerindeki kutuyu ancak serin tutuyor.
8 A'lik peltierler Amerikan Malıydı ve onlardan istediğime yakın verim aldım diyebilirim. Soğuk taraftaki blok ciddi şekilde donuyor.
Fakat sıcak taraftaki blok çok fazla ısınıyor ve klasik bilgisayar fanı sıcak tarafı soğutmaya yetmiyor. Elimdeki başka bir iş için kullanılan biraz daha güçlü salyangoz fanla gerekli soğutmayı sağladım.

Netice olarak küçük bir kutuyu soğutmak için peltier ve motorla birlikte neredeyse 10 A akım çeken bir sistemin çok da kullanışlı olmayacağını düşünerek zihni sinir projemi rafa kaldırmıştım.
Yaptığım strafordan kutuya bir tane içine su doldurup dondurduğum 1 lt'lik meyva suyu kutusunu koyarak 36 saatin üzerinde soğuk bir buzluk elde ederek bir süre kullanmıştım :smiley:
Bi aralar aldığım Arçelik marka kompresörlü buzdolabı sadece 60 W ve oldukça iyi soğutuyor. Tek sorun 220 V olması, şimdilik invertörüm olmadığı için araçta kullanamıyorum.
O da olacak inşallah :smiley:

merhaba ben termoelektrik sistemli bir dolap alıp içini tamamen acıp sonra tek tek resımlerle vee ıcındekılerın anlatımı toplarkenkı tanımını fılan yapıcam odevım bu prjem yanı bana yardımcı olursanız sewınırım... :smiley:

BANA BULDIGINIZ NE VARSA ANLATIRSANIZ SEWINIRIM BIDEE YAPIM ASAMALARINI

Sana bu şekilde yardımcı olmamız doğru olmaz. :(
Araştırıp, Deneyip kendin öğrenmeyeceksen proje ödevinin ne önemi kalıyor? :-X
Araştırmanı, Denemelerini yapmalısın. Yapacağın şeye kafa yormalısın. ??? :-\
Takıldığın yerlerde sorabilirsin ;)
Sana kolay gelsin :smiley:

calıstıgım projede kı herseyı arastırdım ama takıldım nokta şu ki içindeki elemanlar tam olarak neler ? ve bunların ne durumdaa dolap calıstırdıkları :smiley: :-[

ya merhaba bu calısmada ılk olarak asama elektrık sıstemı ve bana bu elektrık sıstemını bırı anlatabılırmı yada amonyaklı mını dolapındakını

Merhaba,
Peltier sistem hakkında ayrıntılı bilgisi olan varsa paylaşabilir mi.
Hangi iletkenlerden yapılmış olduğu, çalışma prensibi vs gibi.
Özetle, elektriksel devre boyunca akım çalıştırılarak, elektronların hareket yönüne bağlı olarak bimetal bağlantı noktası ısıtıp soğutabiliyor.
Burada kullanılar bimetaller nedir ?

Sn, Seval; peltierin çalışma prensibini herhalde anladınız, 4x4 cm iki yüzü seramik kaplı kesinlikle içi açılamaz baskılı bir plaka 4 amp, 12v enerji verildiğinde bir yüzey ısınıyor diğer yüzey soğuyor, aradaki fark 67 derece, ısınan yüzeyi soğutucu fan ve alüminyum plaka ile kaç dereceye düşürebilirseniz, o dereceden 67 yi çıkarın diğer yüzeyde eksi bazında bir soğukluk elde ediyorsunuz..Sorunuza gelince peltierin çalışma prensibini öğrenmenizin ne işinize yarayacağını merak ettim, peltier 1969 yılında amerikada apollo uzay araçları için geliştirilmiş bir ısıtma ve soğutma sistemidir, adamlar yapmışlar, dünyada 40 yıldır bu icattan faydalanarak ısıtma ve soğutma alanında geliştirdiği ürünlerde enerji kaynağı olarak kullanıyor...Peltierin bir başka özelliğide enerji verildiğinde ısınan tarafı soğutup, soğuyan tarafida ısıtabilirseniz enerji verdiğiniz uçlardan geri enerji elde edebiliyorsunuz, tabiki peltierin watt'ına eşdeğer..örnek 12v 4 amp 96 watt bir peltierin bir yüzünü ısıtıp(odun ateşi ile) diğer düzünü soğutursanız(örnek dere suyu ile), peltier size 12v 4 amp 96 watt elektrik veriyor yani aynı pil gibi, elde ettiğinz enerjiyi güle güle kullanın..
Peltier konusunda somut ihtiyaçlarınızı belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırım, ben 12v oto kliması yapımında kullanıyorum, ama içini hiç merak etmedim; aşağıda peltier kullanarak geliştirdiğim bir ürün var belki ilginizi çeker..

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=45516.0

Merhaba Atilla Bey,
İlgi ve cevabınıza çok teşekkür ederim.
Peltier element için çok fazla araştırma yaptım fakat kesitine ve kullanılan metallerin bilgisine ulaşamadım. Belki bilgisi olan arkadaşım vardır diye düşündüm. O yüzden yazdım. Ekstra bir bilgi de, enerji verdiğiniz uçlara ters gerilim verdiğiniz zaman, yani + uca - o zaman da çok hızlı bir şekilde ısı elde ediyorsunuz. Yani normal zamanda soğuk olan yüzey anında aşırı ısınıyor. Et bile kızartabilirsiniz :smiley:
Tekrardan çok teşekkür ederim.

Peltierler, tek başlarına enerji verilerek kullanılamıyor, mutlaka bir ısıtma veya soğutma tasarımının içinde çalışabiliyorlar aksi halde çıplak olarak enerji verildiğinde ısınan yüzeyin ısısı sürekli artarak bir dakika içinde peltier yanıyor, işe yaramaz hale geliyor..Bunu şunun için belirttim bu tip şeyler meraklıların ilgisini çok çeker biri kalkıp peltieri 12v ocak olarak kullanıp üstünde çay demlemeyi düşünebilir, fikir aslında gözel 4x4 cm lik bir ocak izlenimi veriyor, ama teknolojide sonuçlar böyle olmuyor, peltier yanıyor....

Selamlar,

Serbest muhabbet köşesi'ne yazmıştım,ya yanlış yer seçtim yada ilgi çekmedi.Burayada yazmak istedim.Karavanımda kullanmak üzere Çin malı,XC-35G (35LT 3 sistem üstten kapaklı) portable fridge edindim.Çakmak bağlantı kablosu yok.Nasıl edinebilirim? 220 ile denedim,çalışıyor ancak lpg ile denemedim.Yerleşim ve diğer önerilernizi bekliyorum.Saygılar.

Çakmak fişi için aşağıdaki linke bakabilirsin, ayrıca 20TL ye satılan 12v oto su ısıtıcısı alıp, kablosu ile çakmak fişini kesip alıp gerisini atabilirsin..

http://www.tekneyatmalzemeleri.net/?urun-3324-CAKMAK-TiPi-FiS-LEDLi.html

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,757
Kayıtlı Üye Sayımız
166,573
Kaydolan Son Üyemiz
isangun

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR