Ynt: Termoelektrik (Peltier) Sistem Soğutucu ve Isıtıcılar
Geçtiğimiz yıl Şubat ayında e-bay'den 5 A'lik, 6 A'lik ve 8 A'lik peltierlerden ikişer tane almıştım. Türkiye'deki fiyatlarından çok daha ucuza geldiği kesin.
5 A'lik olan peltierlerden biri deneylerden birinde resmen patlamıştı. İki seramik yüzeyin önünde ve arkasındaki blok soğutucular olmasa sanırım pek hoş olmazdı benim için.
Patlayan peltierin kablo uçlarından su kaçmış olabileceğini düşünerek deneylere devam ettim
Blok soğutucu olarak en iyi verimin kanatçıkları ince ve sık olan PC soğutucu bloklarıyla sağlandığını gördüm. Ayrıca termal macun olmadan peltierler bir hiç.
Hatta ısıyı gerektiği gibi bloklara aktaramadığı için muhtemelen yanarlar.
Aldığım 5 ve 6 A'lik peltierler Çin Malıydı. Belki bu yüzdendir bilmiyorum ama bir buzdolabı niteliğinde verim alamadım. Strafordan yaptığım yaklaşık 30x30x40 cm ölçülerindeki kutuyu ancak serin tutuyor.
8 A'lik peltierler Amerikan Malıydı ve onlardan istediğime yakın verim aldım diyebilirim. Soğuk taraftaki blok ciddi şekilde donuyor.
Fakat sıcak taraftaki blok çok fazla ısınıyor ve klasik bilgisayar fanı sıcak tarafı soğutmaya yetmiyor. Elimdeki başka bir iş için kullanılan biraz daha güçlü salyangoz fanla gerekli soğutmayı sağladım.
Netice olarak küçük bir kutuyu soğutmak için peltier ve motorla birlikte neredeyse 10 A akım çeken bir sistemin çok da kullanışlı olmayacağını düşünerek zihni sinir projemi rafa kaldırmıştım.
Yaptığım strafordan kutuya bir tane içine su doldurup dondurduğum 1 lt'lik meyva suyu kutusunu koyarak 36 saatin üzerinde soğuk bir buzluk elde ederek bir süre kullanmıştım
Bi aralar aldığım Arçelik marka kompresörlü buzdolabı sadece 60 W ve oldukça iyi soğutuyor. Tek sorun 220 V olması, şimdilik invertörüm olmadığı için araçta kullanamıyorum.
O da olacak inşallah