Termoelektrik (Peltier) Sistem Soğutucu ve Isıtıcılar

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 39
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 46,552

Etiketler
Ynt: Termoelektrik (Peltier) Sistem Soğutucu ve Isıtıcılar

iyi günler kolay gelsin,
bende peltier kullanarak strafor kutu (dış ölçüleri G79xD40xY22.5 cm ) dan dolap yapmayı düşünüyorum. elimde şu an 2 adet 8x8 pc kasa fanı ve cpu soğutma için kullanılan 9x9 tip petekli alüminyum blok bulunmakta sorum şu:
1- peltieri kaç wattlık alsam bu kutuyu soğutabilirim?
2- peltieri aldıktan sonra ısınan yüzeyi soğutmada kullanılan petekli alimünyum blok ölçüleri ne olmalıdır? yani örneğin 12709 137 watt peltier için benim elimde bulunan 9x9 alimünyum blok işimi görür mü?
3- ayrıca soğutan yüzeyine de fan yerleştirmeyi düşünüyorum.
şimdiden teşekkür ederim.

12709 numaralı peltier 137watt deyil 89.3watt yani yuvarlak hesap 90watt dır, peltier numarasının son iki rakamı watt gücünü gösterir...
Isınan tarafı soğutmak için 9x9 cm'lik üzeri kanallı alüminyum soğutucu az gelir en az iki katı olmalı ve üzerine ayrıca fanla serin hava üflenmeli, çünkü ısınan tarafın ısısı ne kadar düşürülebilirse, soğuyan taraf o kadar buz kesiyor, ısınan tarafı soğutamazsan uzun süreli çalışmada fazla ısınır ve soğutucu taraf iş görmez hale gelir, durum böyle oluncada peltierin yanma şansı çok yüksek olur...
12709 nolu peltier 9-11 amp enerji çeker kullanacağın 220v-12v adaptör en az 20amp'lik olmalı, sakın aküden deneme saatte 10 amp enerji çeker 60 amp bir aküyü 4-5 saatte bitirir..
Soğuyan tarafa fan takmasanda olur, takacaksanda çok çok küçük bir fan tak, soğuk havayı biraz dağıtsın yeter...
Son söz; Peltier bilmeyen kişiler için tehlikeli bir alettir, çalıştırılmasındaki bağlantı prosedürüne uyulmazsa peltieri yakabilirsin veya kendini yakabilirsin, dikkatli ol, 12709 peltier 10amp enerji harcadığı için kullanacağın adaptör seçimindede dikkatli ol adaptörüde yakabilirsin...

Aşağıdaki topiğide incelersen iyi olur..
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=45516.0

İyi günler Sayın Atilla Bey, öncelikle teşekkür ederim. ben gittigidiyor.com alışveriş sitesindeki değerlere bakarak 12709 karşılığı 137 watt olarak gördüm. (http://urun.gittigidiyor.com/136-8-Watt-Peltier-Sogutucu-12V-TEC1-12709_W0QQidZZ45804952)

ayrıca ben pc kasasındaki power supply i kullanmak istiyorum.
ve affınıza sığınarak birşey daha sormak istiyorum. ölçülerini verdiğim strafor kutu için 12709 90 watt yeterli midir?
birde kapağa switch anahtar koyup kapak açıldığında çalışmasını engelleyeceğim.

Ayrıca diğer topiği inceledim sizin yapmış olduğunuz kuru kabinli çalışmanızda kaç watt peltier, peltieri soğutmak için kullandığınız aliminyum petek ve fan kaç cm liktir demek istediğim benim projemde yeterli olur mu?

Soğutucuyu yaptığınızı düşünelim, sadece kutunun içine soğuk koyduğunuz şeylerin korunmasını sağlar, marketten rafdan aldığınız sıcak bir meşrubatı soğutması çok uzun sürecekdir....

Senin yapacağında aynen kuru dediğim sistemin hemen hemen aynısı olacak, ben küçük bir kutuda hapsedip içerideki soğuyan havayı fanla ortama soğuk hava olarak basmayı çalışmışdım, sen daha büyük bir kutuda ortam soğutması olarak kullanacaksın, kuru tipde 2 adet 12706 peltier var, ısınan tarafda 15x15cm kalın etli ızgaralı alüminyum soğutucu ve yine 15x15 soğutma fanı var..Soğuyan kısımda 20x15 ince etli yine kanallı bir aliüminyum soğutucu var extra olark soğutma yüzeyini çoğaltmak için alüminyumun kanallarına yine alüminyum izgaralar ilave etmiştim, soğuyan tafaftaki fan ne kadar ufak ve devir sayısı nekadar düşük olursa o kadar iyi 5x5cm gibi...

Aslında kutu içinde soğutucu yapmak için uğraşmanada gerek yok aslında, internette termo elektrik peltierli plastik termos gibi soğutucular 50-100 TL arasında satılıyor...Ben bu işlerle çok uğraştım sebebi soğutucadan ziyade klima benzeri soğutulmuş hava sirkülasyonu alabilmekdi...

teşekkür ederim atilla bey. anlattıklarınız benim için gerçekten çok açıklayıcı oldu.
ben amatör balıkçılıkla uğraşan ve genellikle arkadaşlarla göl ve göletleri gezmeyi seven bir muhasebeci olarak bu tür hobilerle uğraşmayıda seviyorum. mesela ben dayımın 2 yıldızlı otelinin kuru ve yaş gıdaların saklanması için kullanılan deponun bir bölümünü (4-5 m2) böldüm ve soğuk hava deposu yapmıştım. kullandığım derin dondurucu kopresörü ve bu vitrin dolaplarında kullanılan petek radyatör soğutucuyu kullandım odaya giriş için ise hurdacılardan buzdolabı kapısı kullandım ayrıca radyatör peteğin arkasına ise bir fan yerleştirip havanın sirkülasyonunu sağladım. bu anlattıklarımdan yola çıkarak nacizane benimde bir fikrim olacak sizin klima için eğer bulabilirseniz bu küçük vitrin buzdolaplarının kopresörünün önünde bulunan petek vardır.arkasında bir fan çalışır. kopresörü ve gazı soğutmada kullanılan küçük bir petek radyatörün içinden peltierde soğutulan suyu geçirip büyük fan ile havayı ortama dağıtılabilir.

[attachment=1][attachment=2] bu resimlerdeki gibi fanlı kondenserin içinden peltierde soğutulan su geçirilip belki istenilen sonuç alınabilir diye düşünüyorum.

Kondfan-1.jpg

kondfan-2.jpg

Peltier bir tasarımda 45*45*70 cm strafoam bir kutunun içini 4 dereceye kadar soğuta bilmiştik. çok faydası olan bir sistem değildi bizim tasarımda.Esas sorun yurdumuzda bulunan peltierlerin kapasitelerinin düşük olmasıydı.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,759
Kayıtlı Üye Sayımız
166,575
Kaydolan Son Üyemiz
Murat_Anıl

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR