Telsizler ve Telsiz Kanunu Hakkında

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan phobios Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 180
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 50,996

hangi telsizi kullanıyorsunuz?

• cb araç

Kullanılan: 23 39.7%
  • cb el

Kullanılan: 8 13.8%
  • kullanmıyorum

Kullanılan: 6 10.3%
  • şuan kullanmıyorum cb araç telsizi almayı düşünüyorum

Kullanılan: 14 24.1%
  • şuan kullanmıyorum cb el telsizi almayı düşünüyorum

Kullanılan: 7 12.1%

• Kullanılan toplam oy
    58
Ynt: Telsizler ve Telsiz Kanunu Hakkında

yol' Alıntı:
Asıl sorun Türkiye'de lisanssız 0,5W'ın üstüne çıkılamaması :D Kanada yada Amerika'da bazı eyaletlerde bu 5W'a kadar çıkıyor olabilir?.

bu kisitlama neden var, detayi nedir, sehir icinde mi esas dert yoksa kirsal alanlarda da mi gercekten kisitlamak gerekiyor, kim neyi nasil denetliyor, hangi frekans bantlari vb. sorulara yanit bulabilsek hos olurdu tabi. bu kisitlama acaba insanlar birbirini engellemesin diye mi var yoksa askeri anlamda birtakim sebeplerden dolayi mi var bilmiyorum. sehir hayati icinde daha cok insan ayni bantta konusabilsin diye var ise kirsal bolgelerde cok da dert edilmemeliydi aslinda 0,5W sinirlamasi...

aman ne biliiim... cep tel op'leri dedikleri gibi heryerde cekiyo olsa dert diildi zaten de! :D :D :D

Etiketler

Anten bilgisi,

Yeni port bagajimi aldim , gayet hos olmus foto yollayacagim, telsiz anteni uzerine monte edilmis uzerinde belli belirsiz 3000 yazisi okunuyor geri kalanlar agaclara surtmekten ve gunesten iptal olmus ama ayni anteni kullan arkdaslarim var ben direk kendim almadigim icin bilemiyorum ama onlar markasini hatirliyorlardir.

0.5 watt sınırı ilgisizlikten kaynaklanıyor zamanında böyle bir kanun çıkmış artık cb kullanan fazla kalmadığı için kanunda değişiklik yapılmıyor tek sebebi bu, örneğin italyada sınır yok. Yurt dışından ithal edilan cihazlar da bu kanun kapsamında olduğundan doğal olarak 0.5 watt üzeri cihazlar ithal edilemiyor.

Selamlar

mergen' Alıntı:
MERHABA
SIRIO MARKASININ HI-POWER 3000 VEYA MEGAWATT 3000 DİYE MODELLERİ VAR, 1750 VE 2050 MM UZUNLUĞUNDA.
ACABA BUNLARDAN BİRİ OLABİLİR Mİ?

Olabilir ama emin degilim tipini soyle tarif edeyim boy heralde 175 cm kadar dip kismi sabit degil 20 cm kadarlik bir sert yaydan olusuyor , bugun foto cekince yollarim.

Selamlar

unutmayınız ki anteniniz ne kadar iyi olsa da cihazınız çok kuvvetli dahi olsa eğer CB band üzerinden görüşüyorsanız ve hava koşulları yani propagasyon iyi değil ise 50mt önde giden araçla bile görüşemezsiniz.
CB band kullanmadım ama teknik olarak radyo dalgalarının yayılımı için havanın açık, iyonosferin çok iyi yansıtıcı durumda olması gerek... birazda şans işi diyebilirim.

Iceman®' Alıntı:
unutmayınız ki anteniniz ne kadar iyi olsa da cihazınız çok kuvvetli dahi olsa eğer CB band üzerinden görüşüyorsanız ve hava koşulları yani propagasyon iyi değil ise 50mt önde giden araçla bile görüşemezsiniz.
CB band kullanmadım ama teknik olarak radyo dalgalarının yayılımı için havanın açık, iyonosferin çok iyi yansıtıcı durumda olması gerek... birazda şans işi diyebilirim.

Sadece CB band için değil, tüm radyo dalgaları için atmosfer şartlarının uygun olması gerekiyor. Tabi bu arada hava şartlarının uygun olması demek havanın iyi yada açık olması şeklinde algılanmamalı. Bazen patlamak üzere olan yüklü hava daha iyi yansıtıcı/aktarıcı olabilir. 50 metreyi de kim dediyse biraz abartmış :D

BANA KALIRSA DERNEĞE AİT HER ARAÇTA EN AZINDAN BİR CB BULUNMASI ZORUNLU.
ASLINDA ARAZİYE GRUP OLARAK ÇIKAN HERKES İÇİN GEÇERLİ.
SİZE KEMERBURGAZDAN GECE DÖNERKEN NADİR ABİNİN ARABASINDAN SARKIP YERDE KIVILCIM ÇAKAN KABLOYU GÖSTERMEK İÇİN ÇALINAN HAVALI KORNALARI VE CEVAP OLARAK VERİLEN SELAMLARI HATIRLATIRIM.
ÇAK BASİT VE UCUZ BİR YÖNTEMLE ARAZİDE KENDİ ARAMIZDA GSM OPERATÖRLERİNDEN BAĞIMSIZ SAĞLANABİLECEK HABERLEŞME İMKANINI GÖZ ARDI ETMEYELİM.

mergen' Alıntı:
beykoz'da telsiz imal eden Ahmet Çelebi diye biri varmış.
bugün telefon ile görüştüm. mümkün olursa haftasonu gidip bir bakacağım.
fiyatları uygun gözüküyor. araç için yaklaşık 85 ytl.
Merhaba bu telsiz yapan arkadaş kendi 0 dan yeni yapıyormuş yoksa 2 elllerimi onarıyormuş
internette cb 2 el satan lar var fiyatlar 50 ile 250 ytl arasında 250 ytl olanlar baya ciddi CB telsizler
almadan önce bir kaç noktaya dikkat etmek gerekir diye düşünüyorum telsiz çıkışı kaç wat olacak, halk bandımı (CB mi) görüşme yapıldığında gönderme ve alış netliği nasıl,

Arkadaslar,
yazismalara topluca katkida bulunmaya calisacagim... mumkun oldugu kadar tarih sirali olarak

1. CB cihazlarinin gucu 5Watt'i asmasi kanuna aykiridir.. hos pek cok kisi bu modifikasyonu yapiyor ama cok dillendirmemenizi oneririm.. Bilhassa Jandarma bu konuda bilgili ve cihazinizi sokebilirler. ayrica, telsiz cihazlarina tadilat yapilmasi yasaktir.

2. Lisanssiz olarak kullanilabilecek cihaz sinirlari uluslararasi kurallarlar belirlenmistir, ama ulkeden ulkeye ufakda olsa degisiklik olabiliyor. Yukarida da belirttigim gibi CB kanali icin 5W, PMR denilen aselsan vb. firmalarin urettigi piyasada zebil gibi bulunan cihazlar ise (yasal girisli olanlar) sanirim max 0.5Watt. Zaten, lisansiniz olmadan bunlar disinda cihaz kullanmaniz yasalara aykiridir

3. Ulkemizde kullanacaginiz CB dahil her turlu (PMR haric) butun telsiz verici cihazlarinin RUHSAT'ı olmasi (bunun icinde mutlaka Turkiyeden alindigina dair faturasi olmasi) ve her sene vergisinin odenmesi gerekiyor

4. CB'ler kullandiklari frekansin dusuk olmasi nedeni ile hava sartlarindan encok etkilenen telsizlerdir. Ama 50metre de pek karsilastigimiz durum degil.. Aslinda CB turu dusuk frekansli (27MHz) sinyaller 2 sekilde yol alirlar..
a) Direkt "dalga" seklinde yeryuzeyine paralel olarak.. Bu yontemde, CB'nin etkili mesafesi oldukca kisadir.. Bu durumda da bir tepenin arkasi ile haberlesmeniz cok kolay olmaz. belki tarif edilen 50m. deneyiminde boyle bir ciddi engel soz konusu idi.
b) atmosferdeki katmanlarda (iyi hava sartlarinda tabii ) yansima yaparak... Bu yontemle, inanamayacaginiz kadar uzaklara goturebilir sesinizi.. Ama mukemmel bir anten ile tabii..

5. Her aracta kesinlikle bir CB (PMR degil) bulunmasini ve bunun el tipi degil, aracta SABiT olmasini hararetle oneriyorum.. bunu pekcok nedeni var.. tecrubelerimiz bunu gosteriyor.

selamlar, reha

Nihayet antenin markasını öğrendim , sirio turbo 3000 veya 3000PL nin eski modeliymiş.

aşağıdaki linkte teknik bilgiler var, fotoda var ama fotoyla bendeki alakasız , eski modellerde dip kısımdaki siyah bölüm yok burası sert bir yaydan oluşuyor.

http://www.sirioantenne.it/prodotti_ant.php?idc=1008171255&idg=1008171169&idp=129

(Konunun port bagaj kısmını taşıdım ama bu kısım burada kalsa daha iyi olur diye yeniden ekledim.)

haftasonu daha önce bahsettiğim yere gidip anteni gördüm. santiago markasının kopyasını üretiyormuş.fiyatı 85 ytl. 24-30 mhz aralığında ve 1000 watt güce kadar çalışabiliyormuş. Çamlıcadan uygun şartlarda Bursa ile görüşmüş. elektriksel değerleri elbette kontrol etmedim ama fiziksel olarak imalat kalitesi iyi. bir tane almayı planlıyorum.

www.antrak.org.tr

Antrak (Ankara Telsiz ve Radyo Amatörleri Klübü Derneği)

ANA SAYFADA ;

''ANKARA TELSİZ VE RADYO AMATÖRLERİ KLÜBÜ DERNEĞİ'' YAZAN YERE TIKLARSANIZ AŞAĞIDAKİ KONULARDA BİLGİ EDİNEBİLİRSİNİZ...

ANTRAK

Amatör Telsizcilik Nedir

Amatör Telsizcilik Yönetmeliği

Amatör Telsizcilik - Sınav Kılavuzu/Başvuru Kitabı

TÜRKİYE Çağrı Bölgeleri Haritası

ANKARA İçin Azimut Haritası

Amatör Telsizcilik ile İlgili Linkler

ANA SAYFADA ;

ANTRAK WEBMAİL YAZAN YERE TIKLAYARAK KULLANICI GİRİŞİ YAPABİLİRSİNİZ...

ANTRAK GAZETESİ YAZAN YERE TIKLAYARAK ÇOK DAHA FAZLA BİLGİLENDİRİCİ YAZILARA ULAŞABİLİRSİNİZ...GAZETENİN 1998 YILI MART AYINDAN İTİBAREN TÜM SAYILARINA ARŞİVDEN ULAŞABİLİRSİNİZ...

ANTRAK FORUM YAZAN YERE TIKLAYARAK FORUMA KATILABİLİRSİNİZ...(BUNUN İÇİN ÜYE OLMANIZ GEREKİYOR)...

Arkadaşlar selam,

Forumda bir arkadaşın üç otuz paraya sattığı iki tane telsizi aldım biri 4 watt diğeri de 4+(2 )watt, ancak antakyada anten bulamadım getirtebileceklerini söyleyen elektronik sarf malzemesi satan arkadaşlar da konudan bihaber. Şimdi sorularım ve yardım konularını sıralarsam,

a. 6 watt olanını lada niva araca takmak istiyorum sadece iyi bir antene ihtiyacım var sıfır olması şart değil çıkma anten de olur zaten sadece dağa gittiğim zaman kullanılacak.

b. 4 watt olanını eve çatı anteni ile kurmayı planlıyorum bir çatı anteni bir de 12 volt adaptöre ihtiyacım var.

c. ayrıca bu telsizler mku amanos dağcılık topluluğunda verdiğimiz arama kurtarma eğitimlerinde (inşallah hiç kısmet olmaz ama gerektiğinde arama kurtarmada) kullanılacak. Lisansım yok ama bir sorun yaşatacak duruma da gireceğimi sanmıyorum çünkü sadece acil ihtiyaç anında ve dağda iken cihaz açık olacak.

d. tavsiyelerinizi ve dediğim malzemeyi nereden temin edebileceğim konusunda yardımlarınızı bekliyorum

e. tarsustan bir arkadaş araç için 60 ytl ye anten önerdi ne dersiniz çatı anteni de 80 ytl dedi (tabi ben iki telsize toplam 70 ytl ödedim ;D )

f. saygılar

Yaşar hocam adaptörü fakültede elektronik bölümü öğrencilerinden temin edebilirsiniz diye düşünüyorum. Ödev olarak her öğrenci en az bir adaptör yapmıştır ve o adaptörler laboratuarlarda kendi hallerine bırakılıyor. Sadece yüksek watt'lı olmasına özen gösterin yeter ;) Bu arada aldığınız telsizler CB (Citizen Band) olduğu için lisans gerektirmiyor, yani hiçbir şekilde sorun yaşamazsınız. Güle güle kullanın.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,680
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
yasinturfanda

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR