Sırbistan ( Belgrad - Vojvodina Bölgesı - Novi Sad - Karlofça - Fruska Gora )

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan irmscher Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 49
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 29,870

Ynt: Sırbistan ( Belgrad - Vojvodina Bölgesı - Novi Sad - Karlofça - Fruska Gora )

Belgrad caddeleri ve Sehirin iki buyuk futbol takimindan biri ( digeri Red Star Belgrade ) Partizan in maclarini yaptigi stadi

Ynt: Sırbistan ( Belgrad - Vojvodina Bölgesı - Novi Sad - Karlofça - Fruska Gora )

Partizan Stadyumu ndan , Sirbistan in en buyuk ortodoks kilisesi St. Sava Kilisesi ni gormek icin yurumeye karar verdik . 10-15 dk yurudukten sonra elimizdeki haritayla ilgili ufak bi yanilma yasadik . Arabasina binmek uzere olan genc bir cocuga kilisenin yerini sordum , fakat kiliseyi bilmedigini soyledi . Tam kendi kendime nasil bilmez diye sasirmisken , tamam anladim biliyorum dedi ve tarif etmeye calisti fakat onuda beceremedi Tamam sorun degil baskasina sorariz dedigimde , okey gelin lutfen ben sizi arabayla birakirim diye teklif edince kabul ettik .

Cocuk , arabada , elimdeki Partizan magazasindan aldiklarimi poseti gorunce , Partizan taraftarimisiniz diye sordu

Yok dedim biz Galatasaray liyiz hediye olarak aldim , cocuk ben futbolcuyum Partizan da oynuyorum , Fenerbahce den de teklif aldim demezmi , bizde tabi aman dedik yakma kendini Turkiye ye gelirsen sadece Galatasaray a gel dedik , gulustuk . Ben yine pek inanmadim nedense Paf genc takim oyuncusudur vs. diye dusundum . En son inerkende bir fotografini cektim , sagolsun bizi kilisenin onunde birakti.
Adini sordum , Lasar dedi !
Otele gittigimizde merakla internet den hemen arastirdim ve bakinca gozlerime inanamadim ))
Cocuk gelecegin buyuk yildizlarindan Lasar MArkovic ! Partizan da bir cok golu var 'milli takimda da oynuyor ve gelecek sezon icin Fc Chelsea ile on sozlesme yapmis )
Gercekten kuzenimle daha sonra bu olaya cok gulduk ve cocugun mutevaziligine cok sasirdik gercekten ve cok hosumuza gitti .
Dusunun Turkiye de bu kadar unlu bir futbolcu bir turiste boyle bir yaklasim ve yardim icinde olur mu acaba , pek sanmiyorum
Bu da bizim cektigimiz Lasar in fotografi , ve internet den bir alinti ekliyorum

Sirbistan in en buyuk ortodoks kilisesi Sava yi Belgrad da ziyaret edebilirsiniz ...

Bu arada aklima gelmisken ; gece hayati ile ilgili merak edenler icin , biz sabahlari erken kalkip gunu full degerlendirmek istedigimizden hep cok gec uyumadik , disko yada gece klubu tarzi bir yere gitmedik . Fakat oradaki insanlardan ogrendigimize gore her turlu amaca yonelik gece klubu , disko tarzi eglence yerleri fazlasiyla var ...

FRUSKA GORA : Belgrad in kuzeyinde , Sirbistan in en yuksek bolgesi , bu bolgenin diger bir ozelligi , bir cok onemli ve tarihi manastirlarin bu bolgede olmasi . Manastirlarin bu bolgede toplanmasinin en onemli nedenlerinden biriside Osmanli korkusu . Biz de bu bolgede bulunan manastirlarin en onemlilerinden birisi olan Krusedol Manastiri ni ziyaret ettik . Bu manastirda ayrica gecmis donemde yasamis Sirp Kralliginin onemli uyelerinin mezarlari da var . Dini ve tarihi yerlere cok ilgisi olmayan kisilerin Fruska Gora gezilerine katilmasini ONERMIYORUM .

Manastirin din gorevlisi bizim turk ve musluman oldugumuzu ogrenince bize daha da bi sicak yaklasti . Manastir in tarihi ile ilgili butun detayli bilgileri bize anlatti ve diger bildigimiz klasik , ciddi , sizden nefret eder gibi bakan papazlara gore cok daha samimi , guleryuzlu hatta espriler yapan bir insan , bize icecek birseylerde ikram etti . En guzeli de aslinda Avrupa tarihinde cogunlukla barbar bir toplum olarak anlatilan Osmanli dan bize cok uygar bir toplum olarak bahsetmesiydi . Osmanli nin bu topraklara geldikten sonra hristiyanlara taninan haklarla ilgili vs. Sona dogruda agzindaki baklayi cikardi ; Dmitri cocuk yasta anne babasini kaybetmis ve onu musluman bir bosnak aile buyutmus , herseyiyle ilgilenmisler . Burda bir kez daha kendim sunu anladimki , iyilik her zaman kazaniyor . Onyargili olarak birbirini dusman gibi dusunen Sirplar ve muslumanlar , ve bir Sirp , hemde ustelik din adami . Ama gelin gorunki o Bosnak aile sayesinde bu insan da muslumanlari en buyuk dost bilmis , eminimki bunu herkesede bu sekilde anlatiyor . Hayatta hic bir insana , tanimadan onyargiyla yaklasmamak lazim diye dusunuyorum . Dini , dili , irki , rengi ne olursa olsun , hatta adam oldurmus olsa bile , en buyuk suclari islemis olsa bile , ikili iliskilerde her zaman once tanimak lazim . Iste bu da sevgili Dmitri ile cektirdigimiz bir fotograf .

Bundan sonraki durak, meshur antlasmanin da imzalandigi yer ; Karlofca

Sremski Karlovci , yani Karlofça ; Sırbistan ın kuzeyinde , Vojvodina bölgesi nde bulunan çok şirin bir kasaba . Küçük bir masal kasabası gibi fotoğraf çekmeye doyamazsınız . Sırbistan a gidenlerin Karlofça ya günübirlik bir gezi yapmasını kesinlikle tavsiye ediyorum.
Karlofça da ayrıca Sırbistan tarihinin en eski lisesi var. Bu lise hala hayatta , girişte danışma bölümünde duran öğrencilerle konuşursanız size cüzi bir miktar karşılığında turistik ve tanıtıcı ufak bir okul turu yapıyorlar . Okulda ki öğrenciler seçmeli olarak dünyadaki hemen hemen her türlü dili öğrenebiliyorlar . Okulun gerçekten çok güzel bir ortamı var .
Yine Sırbistan tarihinin en eski eczanesi de bu kasabada ve hala hazırda hayatta , eczane de çok eski dönemden kalma eşyalar da var eski antika yazarkasalar gibi , bu bölgenin şarapları da çok meşhur , Karlofça da şaraplarını tatmanızı öneririm , fiyatlarıda çok ucuz , hediye olarak da alabilirsiniz .

VOJVODİNA bölgesi Sırbistan ın kuzey bölümünü tamamen kapsayan bölüm . Bu bölgenin en önemli şehiri Novi Sad . Karlofca da Vojvodina sınırları içerisinde , yönetim olarak şu anda bir özerk yönetim söz konusu ve Vojvodina halkının büyük çoğunluğu Sırbistan dan ayrılmak ve ayrı bir ülke olmak istiyorlar . Bunun aslında en büyük sebebi de bu bölgedeki nüfusun Macar kökenli ve etkileşimli olması , hatta Romen ve Avusturya kokenli olan nüfus sayısıda az değil . Zaten Novi Sad şehrine giderseniz buranın Belgrad dan ne kadar farklı oldugunu hissedersiniz.
Belgrad tam anlamıyla , binalar , mimari yapı , sosyal yasam vs. ile size o eski komünizm havasını hissettirirken , Novi Sad tam bir batı avrupa şehri havasında herşeyiyle , yada Orta Avrupa dan bir Prag havası var şehirde
Novi Sad şehride mutlaka görülmesi gereken kendine has çok özel bir yer ...