Ynt: Sigarayı Bırakanlar Listesi
AYDURAN' Alıntı:
Teşekkür ederim Mesut Abi.
Abi zahmet olmasın.
adresi bekliyorum özelden
Türkiye ve Sigara
Türkiye’de halen 17 milyon sigara içicisi olduğu tahmin edilmektedir.
Sigara alabilmek için Türk halkı ortalama günde peşin ve nakit olarak 17 milyon dolar harcamaktadır. Yıllık sigara harcamaları 6.5 milyar doları bulmaktadır.
Bilimsel çalışma sonuçlarına göre sigara içen 17 milyon kişiden 4 milyonu hayatından 7 yıl, 4 milyonu 22 yıl kaybederek öleceklerdir. Türkiye verimli çağında, yetişmiş 4 milyon insan gücü kaybedecektir.
Sigaranın neden olduğu 50 hastalık nedeniyle Türkiye’nin yıllık sağlık harcamasının 2 milyar dolar civarında olduğu hesaplanmaktadır. Türk vatandaşları sigara satın almak ve neden olduğu hastalıkları tedavi ettirmek için yılda 8.5 milyar dolar harcamaktadırlar.
Sigara neden benzeri olmayan bir sağlık sorunudur
•Her dozu zararlıdır
•Vücudun her kısmına zarar veren binlerce kimyasal içerir.
•Yüksek bağımlılık yapıcı etkiye sahiptir
•Dünyanın en güçlü endüstrisi tarafından saldırgan
reklam ve promosyon taktikleri ile satılır.
•Sadece kullanana değil, maruz kalana da zarar verir.
•
Üreticinin önerdiği gibi kullanıldığında kullanıcıyı
öldürür.
Dünya sigaralarını kim içiyor?
Bölge Tüketim %
Kuzey Amerika % 4.7
Latin Amerika % 8.9
Batı Avrupa % 9.3
Orta ve Doğu Avrupa % 10.8
Afrika ve Orta Doğu % 11.8
Asya % 54.5
Dünya sigaralarının % 70’ini gelişmekte olan ülkeler içiyor.
Gelişmekte olan ülkelerin çoğu tarıma dayalı ekonomilerdir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu 1985 yılında Dünya tütünün % 73’ünün gelişmekte olan ülkelerde yetiştirildiği ancak yine bu ülkelerin % 63’ünün tütün ithal etmek için daha fazla para harcadıklarını rapor etmiştir. 1974-1976 yılları arasında gelişmekte olan ülkeler Dünya tütünün % 49’unu tüketirken, 2000 yılında bu oranın % 71’e yükselmiştir. Transnasyonel tütün endüstrisinin pazarı Dünyada 1991-2000 yılları arasında hacim olarak % 5.2 , para olarak % 4.4 artacakken, bu artış Asya’da %33 olacaktır. Bütün bu bilgiler tütün üreten gelişmekte olan ülkelerin gelecek yıllarda daha fazla tütün tüketeceğini ve tütün ithalatını arttıracaklarını göstermektedir.
Sigara tüketimi artan düşük gelirli ülkelerde ölümler de artacaktır. 2025 yılında Dünyada yılda 10 milyon kişi sigara nedeniyle ölecek, bu ölümlerin 7 milyonu gelişmekte olan ülkelerde olacaktır.