Serbest Muhabbet Köşesi (Off-Road)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Deep Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8,705
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 595,791
Ynt: Serbest Muhabbet Köşesi (Off-Road)

serkan ilgin için teşekkür ederim.dün gece arkadaş istediğin bişey var mı diyince gaza gelmiştim.hem taşırken onu tampon yada vinçten daha az yoracaktı (zj ihtiyaç listesi..) ama bulamadığımıza göre biraz ertelemeye karar verdim.sana onun için mesaj atmayıp buradan artık görüşsek yaw diyeceğim.bu pazar şile yarışında olmaya çalışacağım.

Etiketler

İnternette gezinirken Differansiyel Kiliti ile alakalı şu gazete küpürüne ulaştım.....
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
7 yıl tatil yapmadan çalıştı 4x4’lerde devrim yarattı
Ülkemizde yaşanan beyin göçüne en iyi örneklerden biri olan Murat Okçuoğlu, geliştirdiği kilitli diferansiyel ile otomotiv dünyasının ‘oscar’ını kazanmış bir Türk olarak biliniyor.

Patent hakları korunduğu için Amerika’da yaşayan ve 7 yıldır tatil yapmadan otomobiller üzerine icatlar yapan Okçuoğlu’nun geliştirdiği mekanik sistemler, bugün birçok Amerikan otomobilinde kullanılıyor.

Bir icadım dahili tahrikli hidrolik kilitli diferansiyel. Bu kilidin özelliği diferansiyeli normal koşullarda yüzde 0, gerektiğinde ise yüzde 100 kilitleyebilmesi ve isteğe göre ince ayarlanabilmesi. Bu özelliklerin pratikte faydası kısaca şöyle; viraj girişinde otomobilin kafadan kayma isteğinin ortadan kalkması, tek tekerleğin yerden kesilmesinde tüm kuvvetin yere basan tekerleğe aktarılması ve tüm kilitlemenin yumuşak olarak gerçekleşmesi. Bu kilitli diferansiyel şimdilik Jeep Grand Cherokee Quadra Drive’da ön ve arka diferansiyellerde, Ford Mustang Cobra R ve Dodge Viper SRT/10’da ise arkada kullanılıyor.

Diğer bir icadım ise yine kendinden tahrikli hidrolik 4x4 sistemidir. Ön tekerleklere kısıtlı ve progresif güç ileterek yüksek süratlerde emsalsiz yol hakimiyeti sağlayan bu hidrolik 4x4 çekiş sistemi, gerektiğinde de yüzde 100 güç ileterek üstün off-road kabiliyeti sağlıyor. Bu sistem şimdilik Jeep Grand Cherokee QuadraTrac II ve QuadraDrive modellerinde kullanılıyor. Daha hafif versiyonları ise Saturn Vue ve Chevrolet Equinox‘da kullanılıyor.

Üçüncü bir icadım diğerlerinden çok daha enteresan. Diferansiyelli 4x4 sistemi olarak adlandırabileceğim sistemde, orta ve arka diferansiyel kullanılmıyor. Arka aktarma organlarında kullanılan iki adet hidrolik kavrama sağ ve sol tekerleklere ayrı ayrı güç iletiyor. Çok hafif ve kompakt bir yapıya sahip olan bu sistem, kuvvetli bir 4x4 çekiş yeteneği sağlıyor. Üstelik aynı zamanda kilitli diferansiyel vazifesi de görerek klasik 4x4 sistemlere göre yüksek çekiş gücü oluşturma avantajı gösteriyor. Bu sistemi şimdilik Pontiac Aztek, Pontiac Montana, Pontiac Torrent, Buick Rendezvous, Buick Terraza, Oldsmobile Silhouette, Chevrolet Venture, ve Chevrolet Uplander kullanıyor.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biraz uzun oldu, ama ilginizi çeker diye düşündüm :smiley:
Sen git bu adamı kaçır..yazık

675484.gif
Hayırlısı ile şu akşamı bir atlatsak.Valla isilik bastı her tarafımı
675484.gif

675486.gif

uğur abi sağol paylaştığın için keşke kaçırmasak elimizden bu değerli mucit ve bilim adamlarını.nadir abi bu akşam farka gideriz merak etme adamların iddası yok gezmeye gelmişler istanbula 8)

merhaba
ismim aykut karadere, fotoğrafçıyım, İstanbulda oturuyorum, aracım 97 model 4.0 litrelik bir cherokee (xj değil fakat aynı motor ve şanzımana sahip laredo modeli).

Hoşgeldin Photomania. Bende 94 xj var. Aracını tanıtır mısın biraz. Varsa fotoğraflı...
Kolay hatırlayabilmemiz için adınıda yazar mısın sakıncası yoksa?

Hoşbulduk... epeydir siteyi takip ediyordum... Grand Cherokee araç , kare kasa değil.. bu araçtan çok fazla olduğunu sanmıyorum ki zaten bildiğim kadarıyla 97 modeli türkiyede sanırım sadece bende var...

Aykut aramıza hoş geldin.

Serkan naber ya özlettin kendini valla.Şu işlerini biraz hafiflette görüşelim artık beyaa

Eğer yanlış bilmiyorsam Aykutun aracı (loredo) grand cherokee 5.2 kasanın aynısı.İsmi farklı.Motorundan başka donanımında bir fark varmıdır okadarını bilmiyorum.

Pardon aykut sen benim mesajdan önce gerekli açıklamayı yapmışın zaten.

yani kasa görünümü 5.2 ve 5.9 motorlularla aynı ancak hacim ve silindir sayısı kare kasa ile aynı ve şanzımanda seleck track...... tıpkı xj modellerinde olduğu gibi..

aramıza hoşgeldin aykut
dediğin araç gri renktemi? geçen sene satılıktı galericiler sitesinde

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,760
Kayıtlı Üye Sayımız
166,576
Kaydolan Son Üyemiz
Atakan Usun

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR