Ynt: Şarj Dinamosunu Değiştirerek Enerji Elde Etme.!
Bekir hocam merhabalar,
1. Öncelikle Steca'ya tabiki bir garezim yok
) ;D evet şarj cihazları sizin dediğiniz gibi aynı mantıkla çalışmalılar ama STECA en az 3 uygulamamızda akülerde kaynatma yaptı. Şarjı kesmesi gerekirken kesmiyor ve aküler fokur fokur kaynıyor ve akü odası asit kokusundan geçilmiyordu. Ve bu aküler de sözüm ona JEL dir. Bu nedenle STECA benim en son seçeceğim şarj cihazı haline geldi.
2. Sizdeki şarj cihazının iki aküyü şarj etme gibi bir özelliği yok ... ama bu iki akü biri araç aküsü diğeri yaşam aküsü ise araya otomatik bir röle konulabilir.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=29535.560 bu konuda 29. Sayfada hem otomatik rölenin özelliklerini hemde iki akü şarj edebilen bir şarj cihazını inceleme şansı bulabilirsiniz.
Ayrıca sayın bartek'in http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=28209.10 bu konu başlığı altında aşağıdaki incelemesi var daha ayrıntılı bilgi verilmiş akü tipleri ile ilgili.
ALINTI;-----------------------------------------
bartek:
Akü konusunu epey araştırdım.
1- Jel aküler. Kuru , tam bakımsız aküler. Gaz çıkışı yok. (ya da ihmal edilebilir seviyede)Avantajı akmıyor, ters bile çalışıyor, kırılınca dökülen bir şey yok, adı üstünde jel. Deep Cycle (derin şarj ) aküler. Sürekli dolup boşalmaya uygun. Dezavantajı şarjına dikkat etmek gerekiyor. İlk önce 14.4 -14.1 Volt (12 saat) sonrası 12-16 saat 13.8 Volt şarj etmek gerekiyor. Uzun süreli şarja uygun. Bu voltaj değerleri imalatcısına göre değişebiliyor. 200 AH exide akü 1100 TL civarı. Trojan, Yuasa gibi iyi markaların yanında yarı fiyata çin versiyonları da var. Exide akü satanlar akülerinin araçlar için olduğunu, arabadan şarjının problem olmadığını , redresör ile şarj edilirken 13.8 V ile sürekli şarj olabileceğini söylüyorlar.
2- AGM aküler. Jel akülerin tüm avantajlarının yanında şarjına da çok dikkat etmeniz gerekmiyor, hızlı şarja uygun. Deep cycle olanını tercih etmek şartıyla. Mutlu akü 100 AH 500 TL civarında. Gaz çıkışı agm akülerde de yok. (ya da ihmal edilebilir seviyede)
3- Deep Cycle 'a uygun sulu aküler de var. Gaz çıkışı var, sağa sola belli açının üzerinde dönerse akar. Fiyatları ucuz. Bu aküler sadece kaputun altına konuluyorsa iyi. Eğer yaşam alanının içine konuluyorsa mutlakaka gaz tahliye borusu konularak dışarı ile irtibatlandırılmalı.
Deep Cycle akü de olsa aküyü tam boşaltmamak gerekiyor. Örneğin Exide Gel aküyü % 40 boşaltarak kulanırsanız 1000 kere kullanabiliyorsunuz. % 80 boşaltarak kullanırsanız bu sayı 500 'e düşüyor. (Bu değerler düzgün şarj ve bakımla ) Bu sayılar normal starter aküler için çok çok düşük.
Bir de redresör- akü şarj cihazı alırken 1/10 kuralına uyun deniyor. 200 AH akü içi en az 20 amper çıkışlı akü şarj cihazı gibi
Ben henüz akü almadım, kararsızım. Deep cycle iyi marka agm aküler çok pahalı. 1000 ytl para verip excide jel akü alsam ve şarjını iyi yapamayıp 1 sene sonra çöpe atmam gerekirse ne yaparım . Sulu akü alsam aklım hep aküde olacak zehirlenecem diye .
-------------------------------------------------------------------------------
Evet görüldüğü üzere Jel yada AGM çok yakın aküler birbirlerine, AGM daha yoğun olduğu için gaz çıkışının az olacağını düşünüyorum. Ama akü var akü var. Her akü markasının jelide aynı değil her akü markasının AGM side. Bu nedenle akü güvenilir olmak zorunda. Yoksa bunu bilmek çok zor bu işte müthiş sahtekarlıklar var ayrıca. ne yazıkki ...!!!
AGM yi tavsiye ederim size SOLAR uygulamalarda en az sorun çıkaran akü tipi hep AGM olmuştur. SEVGİYLE KALIN