Prag- Dresten-terezin-kutna Hora

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan edebiyatçı Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 218
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 65,825
Ynt: Prag- Dresten-terezin-kutna Hora

Ebru Yetim' Alıntı:
Edebiyatçı olunca duygularda böyle güzel anlatılabiliyor işte ...O ruhu bize de yaşattığın için teşekkürler canım .Prag kendine münhasır bir şehir .Görüpte etkilenmemek ve tekrar gitme hayalleri kurmamak mümkün değil.ben yine sonradan gördüğüm için yazı dizini yavaş yavaş tadını çıkara çıkara okuyacağım inşallah .
Teşekkür ederim canım.Malesef ilk sayfaların görselleri kaybolmuş.Dilerim en kısa zamanda sorun halledilir.Bu yazı dizisindeki açıklamaların büyük kısmını alıntı yaptım. Prag ile ilgili çok kaynak vardı. Bir de aynı şeyleri yazmak için ben uğraşmayayım dedim.Fotokitabımız da neredeyse hazır.Tanzanya için istemiştin ana ben unuttum.Bana özelden mailini gönderirsen sana birkaç tane de kendi fotoğraflarımızdan yollayayım. Belki özenirsin de bir daha ki gezimize Mustafa abiyi de bırakıp katılmak istersin.Eşim duymasın ama arkadaşlarla gezmenin eğlencesi de bir başka oluyor. :smiley: Kızlarla önümüzdeki senenin planlarına başladık bile. Sizin geçen yıl yaptığınız Romantik Yol rotası da seçeneklerden birisi. Biliyorsun ben artık Avrupa istemiyorum ama başka da bir yere eşlerden izin çıkmıyor. Beyrut'u çok istiyorduk nasip olmadı.Şimdilik eşimle planlıyoruz ama arkadaşların yoğun baskısı var, belki yaza İspanya'yı arkadaşlarla düşünebiliriz.Sen de rehberlik edersin bize nasıl olur? :smiley: Bizde plan pek çok bakalım Allah ne gösterecek.

Yavaş Yavaş Ölürler

Yavaş yavaş ölürler
Seyahat etmeyenler.
Yavaş yavaş ölürler
Okumayanlar, müzik dinlemeyenler,
Vicdanlarında hoşgörüyü barındıramayanlar.

Yavaş yavaş ölürler
Alışkanlıklarına esir olanlar,
Her gün aynı yolları yürüyenler,
Ufuklarını genişletmeyen ve değiştirmeyenler,
Elbiselerinin rengini değiştirme riskine bile
girmeyenler,
Bir yabancı ile konuşmayanlar.

Yavaş yavaş ölürler
Heyecanlardan kaçınanlar,
Tamir edilen kırık kalplerin gözlerindeki pırıltıyı
görmek istemekten kaçınanlar.

Yavaş yavaş ölürler
Aşkta veya işte bedbaht olup yön değiştirmeyenler,
Rüyalarını gerçekleştirmek için risk almayanlar,
Hayatlarında bir kez dahi mantıklı tavsiyelerin dışına
çıkmamış olanlar

Pablo Neruda

edebiyatçı' Alıntı:
Yavaş Yavaş Ölürler

Yavaş yavaş ölürler
Seyahat etmeyenler.
Yavaş yavaş ölürler
Okumayanlar, müzik dinlemeyenler,
Vicdanlarında hoşgörüyü barındıramayanlar.

Yavaş yavaş ölürler
Alışkanlıklarına esir olanlar,
Her gün aynı yolları yürüyenler,
Ufuklarını genişletmeyen ve değiştirmeyenler,
Elbiselerinin rengini değiştirme riskine bile
girmeyenler,
Bir yabancı ile konuşmayanlar.

Yavaş yavaş ölürler
Heyecanlardan kaçınanlar,
Tamir edilen kırık kalplerin gözlerindeki pırıltıyı
görmek istemekten kaçınanlar.

Yavaş yavaş ölürler
Aşkta veya işte bedbaht olup yön değiştirmeyenler,
Rüyalarını gerçekleştirmek için risk almayanlar,
Hayatlarında bir kez dahi mantıklı tavsiyelerin dışına
çıkmamış olanlar

Pablo Neruda

Merhaba arkadaşım ,şiire bayıldım Sayfalarında yavaş yavaş gezinmeye başlıyorum .Fotoğraf sorunu olduğundan beri ben de girmiyordum.

edebiyatçı' Alıntı:
Gelelim gezimizin ayrıntılı maliyetine.Prag gezimde bir ilki yaşadım. İlk defa bir ülkeye giderken tura katıldım.Arkadaşlarla yabancı dilimize pek güvenmediğimiz için ve eşlerimiz güvenli gezdiğimize ikna olsun diye bir tur şirketi ile anlaştık. Dört günlük tur için Pronto tura 400 euro + Ankara –İstanbul uçağı için de 50 euro ödedik. İkinci gün ekstra tur olan Terezin toplama kampı ve Almanya’nın bir şehri olan Dresten’e gitmek için ise 80 euro ödedik. Kutna Hora’ya kendimiz trenle gittik. Tur kişi başı 45 euro istiyordu. Biz dört kişi için 45 euro harcamadık. Birkaç öğün yemek ve müze girişlerine de 50 euro kadar harcadık.Gezinin tüm maliyeti de bu oldu. Aslında Terezin ve Dresten’i de kendimiz çok daha ucuza halledebilirdik ama rehberimiz Çetin Altan Şeynova’nın özel uzmanlık alanı olduğunu söylediği toplama kampını ondan dinlemek istedik. İyi ki de böyle yapmışız. Ben daha önce Avusturya’da daha kapsamlı bir toplama kampı görmüştüm ama bu kadar etkilenmemiştim. Kendisi 15 yıldır Prag’da yaşıyormuş ve 8 yıldır da rehberlik yapıyormuş.Oldukça iyi bir rehberdi.Bir gün hariç gezinin geri kalanında tura katılmadık. Ama bir daha nasip olur da arkadaşlarla birlikte yurt dışına gidersek(sanırım her sene yapacağız) bir tur şirketine ihtiyacımız olmadığını gördük. Kendimiz çok daha ucuza halledebilirmişiz. Bu gezi de bir tur tecrübesi olarak anılara eklendi. Ben gitmeden öyle hazırlanmıştım ki bir rehber kadar şehri tanıyordum. Her yeri elimle koymuş gibi buldum. Hatta son gün arkadaşlar hızıma ayak uyduramayınca yarım gün kadar onlar alışveriş yaparken görmediğimiz yerleri tek başıma turladım. Günün sonunda ayaklarım su toplamıştı ama listemde olup da görmediğim yer de kalmadı.
Biz de bir kere turla gitmenin harici kendimiz gezmeyi tercih ediyoruz .Gitmeden araştırıp öğrenip gidince iyi oluyor .Bazende broşürler ,kitapçıklarda faydalı oluyor .Şimdi bir çok dilde size bilgi veren cihazlar da var .Müzelerde tarihi yerlerde çokta pahalı olmadan alıp kulaklıkla dinleyebiliyorsunuz

Kule tepesinden birkaç karede benden olsun

7134_139337734484_5386950_n.jpg

7134_141398274484_1632542_n.jpg

3949086911_a2acbc0271_z.jpg

Tabi kulaklıkta söylenenleri de anlamak ayrı bir iş. :smiley: Cahillik başa bela. Türkçe de yapmıyorlar ki bu aletleri. O yüzden ben her yeri ezberleyip gidiyorum. Barselona'ya on gün kadar kaldı. Doğma büyüme Barselonalı ile yarışırım. Ankara'yı anlat desen bu kadar bilemem sanırım. Yabancı dil olmayınca korku belasına ne var ne yok ezberledim. :smiley:
Bir geziye de beraber gidelim, eminim iyi bir ikili oluruz. Sanırım Allah izin verirse arkadaşlarla bir sonraki hedef Tunus veya Beyrut olacak.

edebiyatçı' Alıntı:
Tabi kulaklıkta söylenenleri de anlamak ayrı bir iş. :smiley: Cahillik başa bela. Türkçe de yapmıyorlar ki bu aletleri. O yüzden ben her yeri ezberleyip gidiyorum. Barselona'ya on gün kadar kaldı. Doğma büyüme Barselonalı ile yarışırım. Ankara'yı anlat desen bu kadar bilemem sanırım. Yabancı dil olmayınca korku belasına ne var ne yok ezberledim. :smiley:
Bir geziye de beraber gidelim, eminim iyi bir ikili oluruz. Sanırım Allah izin verirse arkadaşlarla bir sonraki hedef Tunus veya Beyrut olacak.
++
Sizin enerjinize coşkunuza ben yetişebilir miyim bilmem ama ben de çok isterim .Ben de gitmeden srsştırıyorum ancak bazen rota değişikliği ya da sürpriz yerler olabiliyor.

edebiyatçı' Alıntı:
Yahudi bölgesinde dört tane sinagog gördük.Eski-Yeni Sinagog,Pinkas Sinagogu, Klausen Sinagogu, İspanyol Sinagogu. Altıncısını bir gün sonra tren garına yakın bir yerde görüyoruz. Rengarenk yapısı ile masal gibi. Ama biraz acelemiz olunca şöyle bir bakış atıp içine girmedik.

"Jübile Sinagogu (Çekçe: Jubilejní synagoga), Çek Cumhuriyeti'ndeki Prag şehrinde bulunan bir sinagog olup ayrıca Jerusalem (Kudüs) Sinagogu adıyla bilinir. Bu sinagoga Jerusalem Sinagogu denmesinin sebebi Jerusalem Sokağında inşa edilmesinden kaynaklanmaktadır. Avusturya İmparatoru I. Franz Joseph'in gümüş yıldönümü (jübilesi) onuruna 1906 yılında inşa edilen bina Wilhelm Stiassny tarafından tasarlandı. Moor Canlandırma mimari stiliyle tasaralanan sinagog, başta iç dizayn olmak üzere Art Nouveau dekorasyonu kullanmaktadır. Son zamanlarda tekrar onarılan bina hala dini amaçla kullanılmaktadır. Çek Cumhuriyeti, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ndan ayrılıp bağımsız olunca bu sinagog için daha çok Jerusalem Sokağı Sinagogu adı kullanılmaya başlandı."

Ben de sinagog gezmedim hiç.Cordoba' da Yahudi mahallesinde gezerken dışarıdan görmekle yetindik.Prag gezimizde başka şehirlerde olunca ağıza çalınan bir kaşık bal gibi olmuştu.
Tahta oyuncaklar ,kristal içinde üç boyutlu fotoğraflarınızı basabilecek fotoğrafçılaar ,sanat galerileri ve envayi çeşit Prag yağlı boya tabloları ,birde hediyelik eşya dükkanları hoşuma gitmişti.

Bugün derste Dede Korkut Hikayelerini anlatırken bu eserin en eski iki nushasından birinin Dresten Kütüphanesinde birinin de Vatikan'da olduğunu farkettim. Daha önce defalarca anlatmama rağmen nasıl aklımdan çıkmış anlamadım. Keşke Dresten'i gezerken de aklıma gelseydi. Ziyarete açık mı bilmiyorum ama en azından şansımı bir denerdim. Bugün dersi analatırken çocuklara kendi gözlerimle de gördüm derdim. Belki bir daha buralara yolum düşer. Hiç değilse sayfama yazayım da belki ilgisini çekecek biri görür de benim dibi sonradan pişman olmaz.

RTEmagicC_die-handschrift-des-dede-korkut-1985.1_01.jpg.jpg

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,905
Kayıtlı Üye Sayımız
166,706
Kaydolan Son Üyemiz
Ayhnn

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR