Prag- Dresten-terezin-kutna Hora

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan edebiyatçı Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 218
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 65,828
Ynt: Prag- Dresten-terezin-kutna Hora

.

DSC02922 (Large).JPG


DSC02924 (Large).JPG


DSC02923 (Large).JPG


DSC02738 (Large).JPG
 

Ynt: Prag- Dresten-terezin-kutna Hora

Bu durak bizim aktarma durağımızmış. Biletler Çekçeydi. Yabancı dil sorunumuz yüzünden biletten bunu son anda anladık. Neredeyse yanlış yere gidecektik. Açık bilet olduğunun, bilet üzerindeki saatlerin hangisinin kalkış saati olduğunun(her duraktan kalkış ayrı ayrı yazıyormuş), yer numarası olmadığının,gidiş ve dönüş peron numaralarının içinden çıkıp anlayana kadar sürekli koşturduk.Beceriksizliğimize o kadar güldük ki hayatım da en eğlendiğim günlerden bir oldu.
Aktarma istasyonumuzu bulup diğer trene geçmeyi başarmamızın anısına da hatıra fotoprafı çektirdik. :smiley:

DSC02748 (Large).JPG


DSC02750 (Large).JPG


DSC02754 (Large).JPG


DSC02751 (Large).JPG
 

Ynt: Prag- Dresten-terezin-kutna Hora

Aslında Çek Cumhuriyetine gitmek istememin en önemli sebebi, üniversite yıllarımda fotoğrafını gördüğüm ve çok ilginç geldiği için yıllardır görmek istediğim Kemik Kiliseyi artık görülecekler listemden çıkarmak içindi. Daha önce yaptığımız Avrupa seyahati sırasında Avusturya'ya çok beğenince Çek için ayırdığımız vakti de oraya harcadığımız için gezememiştik.

KUTNA HORA
Prag'ın yaklaşık 70 km. doğusunda yer alan Dünya Mirası Listesindeki Kutna Hora şehri, sahip olduğu gümüş madenleri nedeniyle bir dönem Prag'la yarışır hale gelmiş ve döneminde başkentlik bile yapmış. Ancak son yıllarda gümüşten ziyade "Kemikli Kilise"si ile öne çıkan Kutna Hora Prag civarında 4-6 saatlik kısa bir gezinin yapılabileceği önemli yerlerden birisi. "Kostnice" levhasını takip etmek gerekiyor, anlamı "Kemiklik" demekmiş.Kemikli Kilise, tren istasyonuna sadece 2 km uzaklıkta. Görülebilecek her yeri müzelere girip uzun uzun incelemeyecekseniz 3-4 saat içinde gezebilirsiniz.

DSC02803 (Large).JPG


DSC02806 (Large).JPG


DSC02814 (Large).JPG
 

Ynt: Prag- Dresten-terezin-kutna Hora

KEMİK KİLİSE
"1278'de, Bohemia kralı, Sedlec manastırı rahiplerini Kudüs'e yollar. Keşişler, İsa'nın çarmıha gerildiği Golgotha tepesinden bir kavanoz toprak getirince herkes buraya gömülmek ister ve mezarlık büyür. Bu arada veba salgınlarında ölenler de burada yapılan gotik kiliseye gömülürler. Sadece 1318 yılında 30 bin kişi bu mezarlığa gömülüyor. 16. yy.'da ise mezarlık daraltılmak isteniyor; ama bu mezarlığa gömülmek isteyenlerin sayısı çok fazla. Bunun üzerine eski mezarlıklar açılıp çıkarılan kemikler önce kilisenin bahçesine, daha sonra da (1511) yarı kör bir Sisteryan keşişi tarafından kilisenin içine yığılıyor. Keşiş kemikleri piramit biçimde (6 adet) yığmak suretiyle, yaşam sırasında ölümü hatırlatarak insanlara ders vermeye çalışıyor. 1870'de ahşap sanatçısı Frantisek Rint, aldığı özel izinlerle gördüğümüz kilisenin içini dekore etmeye başlar. Bu dekorasyon bildiğimiz bütün dekorasyon tekniklerini ve insan aklını zorlayan sınırlara varıyor. Sanatçı 40.000 cesedin kemiklerini temizleyerek, bu yapının her yerinde kullanıyor. Sütunlar, şamdanlar, armalar, vazolar, vitrinler içinde kompozisyonlar, heykeller, her şey insan kemiklerinden yapılmış.
İçindeki kemikler ve mezarlıktaki gizemler nedeniyle bir dönem büyücülük iddiasıyla kilise imparator II. Josef tarafından kapatılıyor. 19. yy.'da ise kilise, manastırla birlikte Swarzenberg Ailesi'nin eline geçiyor.
Kilise'nin Swarzenberglerin eline geçmesinden sonra, Çek ahşap oymacısı Frantişek RINT, 6 kemik piramidin ikisini bozarak, kilisenin her tarafını bu kemiklerle süsleyen dekorasyonu yapıyor. Hatta bu iki piramidin kemikleri yetmediği için, mezarlıktan yeni mezarlar açılarak, elde edilen kemikler de kullanılıyor. Şapelde yaklaşık 40 bin insanın kemiği bulunmaktadır.
Bence en ilginç parçalar, ortadaki muazzam avize ve Schwarzenberg ailesinin aile arması. Schwarzenberg ailesi soylu bir aile ve Osmanlı ilerleyişinden çok rahatsız, tüm savaşlarda ön saflarda çok zarar görüyorlar ve amansız düşmanları Türkleri de armalarında tasvir ettirmişler: Kocaman bir aile armasının en göz alıcı yerine yerleştirilen insan kafatasının gözünü, yine kemiklerden yapılan bir karga oyuyor. Kafatası, Türk'ü sembolize ediyor, gözümüzü oyan karga da Schwarzenberg'ler oluyor böylece. Bu kafatası, prensin Türklere karşı kazandığı bir savaşı temsil ediyormuş. Türklerin gözünü oyduk anlamında. Savaşın adı, yabancı kaynaklarda “Raab Savaşı” diye geçiyor. Bizim kaynaklarda ise “Yanıkkale Savaşı”. Olduğu yıl: 1594. Macaristan’da, Budapeşte’nin batısında Gyor kenti yakınlarında, bizim Yanıkkale, onların Raab dedikleri yerde olmuş. Daha sonra, Viyana kuşatması öncesinde, Osmanlı ordusu buradaki Kale’yi geri alır. Tarihi kaynaklar: Yanıkkale’nin fethinin, ordunun doğrudan Viyana’ya yürümesini isteyen Merzifonlu Kara Mustafa Paşa ile bazı komutanları arasında tartışmalara yol açtığını yazar. Bu tartışmada, Merzifonlu’nun karşısında yer alan Kırım Bey’i Giray Han’ın: Viyana kuşatmasının en kritik anında, Lehistan’lı (Polonya) Jan Sebieski’nin ordularının Osmanlı’ya arkadan vurmasına seyirci kaldığı söylenir. Giray Han’ın şöyle söylediği rivayet edilmektedir.” Osmanlı, Tatar ağasının değerini anlasın.”

DSC02756 (Large).JPG


DSC02757 (Large).JPG


DSC02758 (Large).JPG


DSC02759 (Large).JPG
 













Ynt: Prag- Dresten-terezin-kutna Hora

Kiliseden çıkınca küçük bir tepenin eteklerine kurulmuş Kutna Hora'yı gezmeye başlıyoruz. Oldukça küçük ve sevimli bir yer.

DSC02822 (Large).JPG


DSC02823 (Large).JPG


DSC02825 (Large).JPG


DSC02828 (Large).JPG
 


Ynt: Prag- Dresten-terezin-kutna Hora

Kutna Hora'da eski arabalar festivaline denk geldik. Küçük bir meydanda eğlenceler düzenleniyordu.Arabaların her biri birbirinden sevimli.

DSC02836 (Large).JPG


DSC02851 (Large).JPG


DSC02849 (Large).JPG


DSC02848 (Large).JPG
 




SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,905
Mesajlar
1,525,377
Kayıtlı Üye Sayımız
166,706
Kaydolan Son Üyemiz
Ayhnn

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst