saygıdeğer üstadlar aranıza yeni katılan ama forumu uzun zamandır çokça okuyan biri olarak ilk gönderimi yazmaktayım bu forumda ve bu konuyu başından sonuna okudum. aslında bu başlıkta en çok merak edip araştırdığım konu otomatik şanzıman tipine göre çekme karavandı ancak başlığın en büyük hatta tek eksiği yani yine cevabımı bulamadığım otomatik karavanı sorunsuz çekebilecek şanzıman tipleri. o sebeple siz değerli üstadlara danışmak elzem oldu.
öncelikle otomatik şanzımanlar araştırdıklarımdan gördüğüm kadarıyla yeni nesil araçlarda 4 e ayrılıyor:
1-robot ile vites değiştirenler (şanzıman bildiğimiz manual şanzıman vitesi robot değiştiriyor zorlu koşullarda karavan çekerken baskı balatayı çok çabuk yer gibi)
2-cvt (sonsuz vitesli-kasnak; bunlarda eski hondalardaki cvt ler gibi değil vitesli şanzımana evriltilmiş çoğu eskiden torku yüksek araçlarda kullanılmazdı sanırsam ilk dizel araçta kullanan audi idi)
3-çift kavrama (en seri ve az yaktıran ama en karmaşık sistem olduğundan en sorunluların olduğu grup ayrıca trafiği dur-kalkı sevmez ısınır)
4- tork konvertörlü (tam otomatik diye bildiğimiz şanzıman tipi en dayanıklısı bence ise karavan çekebilecek en ideal şanzıman tipi)
bu söylediklerimin çoğu 2015 ve öncesi model araçlar için şanzıman tipleri aslında 10-15 yıl öncesine göre çok değiştimişler ve kendi alt başlıkları inanılmaz kalabalıklaştı mesela tork konvertörlülerde hydrogear diye bi sistemi şu an kia ve hyundainin amiral gemileri santa fe ve sorentoda kullandığını öğrendim tork konvertörü dediğimiz organ elektronik ve hidrolik bir sistemle değişmiş ve bu bayağı dayanım sağlamaktaymış (yanlışım varsa düzeltin yerli yabancı okuduklarımı harmanlamaktayım affınıza sığınırım
. benim öğrenmek istediğim şey ise bu kendisi ve aktarma organları yeni nesil olan araçlarla karavan çeken üstadların yorumları. özellikle birkaç araç özelinde!
mesela chery tiggo 8 pro çift kavrama bir şanzımana sahip adı dct ve bu başlıktaki gönderilerden birinde de paylaşıldığı gibi hyundai tucsonun dct şanzımanının (bu iki şanzımanın adı aynı olabilir ama kendilerinin aynı şanzıman olduğunu iddia etmiyorum) normal trafikte karavan çekmiyorken bile ısındığı söylenmişti keza tüm çift kavramaların kronik sorunu bu (dsg, edc, dct) yapısı itibarıyla sıkışık dur kalk trafiği sevmezler tork dayanımları eskiden az iken yeni nesil dsg lerle birlikte arttı diye biliyorum. bu aracı alıp karavan çeken yahut youtube vs de bununla ilgili yurtiçi veya yurtdışı bilgiye sahip değerli üstadlarımız tecrübelerini ve bilgilerini paylaşırlarsa minnet duyarız zira araç kalabalık aileler için biçilmiş kaftan inceledik bayıldık. muadilleri tam iki katı fiyat etiketine sahip. tek sorun dct şanzıman acaba geliştirmelerle römork çekebilecek duruma gelmiş midir acaba?
tiggo 8 pro nun teknik verilerinde 1500 kg frenli 750 kg frensiz çeki kapasitesinin olduğu yazıyor. şimdi yine başlık altında geçen konuşmaların benzeri olarak üreticinin verdiği değeri çeker diye düşünmeyi kimseye tavsiye etmem zira bu ülkede milyonlar satan vw otomotiv devi doğuş gibi bir distribütör aracılığıyla satılırken yıllarca satılan onbinlerce aracın güç aktarma organı olan o meşhur sorunlu seri dsg lerin tork dayanım değerleri gerek yazılımsal gerek mekanik olarak üzerinde takılı olduğu aracı bile kaldıramayacak mühendislik hatalarıyla üretildi müşterileri ise hunharca mağdur edildi nasıl mı; kiminin aracı servis bakımlı diye yine hatası düzeltilmemiş yeni şanzımanla değiştiirildi ve insanlar tekrar sorun yaşadı garantisi bittiğinde büyük sürprizlerle karşılaştılar, kiminde sorun yazılımsal olduğundan tekrar bozulacağı biline biline sorun geçici olarak giderildi ve sanayi esnafı yine bayram etti, kimini ise zaten servis bakımlı değil diye kendi direkt görmezden geldiler. hiç unutmam 2010 lu modellerden bir passat cc 1.4 tsi dsg sinin sorunu şanzımanın tork değeri aracın kasasını kaldırmıyordu ve kesin bir çözümü asla olmadı ne doğuşun ne de vw in insanlar o zamanların paraları 5 er bin 10 ar bin liraları cayır cayır yaktılar sanayi yollarında o sebeple ben üreticiye sonuna kadar itimat etmem özel bir bilgim yoksa size de öyle tavsiye ederim.
yine bir başka araç nissan xtrail lerin full elekktrikli olup elektrik beslemesini motorunu jeneratör olarak kullanarak sağlayan modellerden sağlayan modeliyle araç çekme durumu nasıl olur fikir bilgi ve tecrübelerinizi istirham ederim.
son olarakta piyasada 2020 üzeri model araçlardan hangi markaların hangi modellerinde tork konvertörlü şanzıman kullandığını derli toplu ve güvenilir olarak bulamadım. buradan siz değerli üstadlarımızın bilgi ve tecrübelerini paylaşmaları bu başlığın bu konuda türkçe bir kaynak olmasını da sağlayacaktır.
hülasa sayfalarca tork değeri motor vs konuşulmuş ancak 110 tork samara ile karavan çeken üstadımızın dediklerinden de tekrar anlayarak karavan çekmek için araç seçiminde özellikle otomatik şanzımansa asıl dikkat edilmesi gereken nokta güç değil gücü aktaran sistem çünkü bir mekatronik ürünü olan şanzıman motora göre çok daha karmaşık yapıda olduğundan hem daha çok arıza verir hem de tamiratında daha ince ustalık gerektirir ve ustası zor bulunur.