Nükleere Hayır !

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan giosué Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 107
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 22,872
Ynt: Nükleere Hayır !

hadımköyde sunjet diye bir fabrika var devasa bir japon firması,kendi enerjisini kendi kurduğu rüzgar gülleri ile karşılıyor,ısıtma sistemini ise güneş enerjisi ile gerçekleştiriyor.bu hadımköyde Yani istanbulda 20 yıldırda orada hep aynı sıfır maliyet yap işlet,i kendinde uyguluyor.hem ülke ekonomisine hem kendi işletmesine kalan devasa maliyet.alanyada,bodrumda,hep güneş enerjisi her bölge kendini kalkındıracak projeler üretse nüklere gerek kalmaz zaten,her beldenin belediyesi var kaymakamı var,her ilin valisi var,çöpler bile :(enerji,ye dönüşürken halen açlık çekmemize anlam verilmiyor,rant ve çıkar uğruna ülke kaynakları heba ediliyor.

Etiketler

yunus bager' Alıntı:
Tamam o zaman İstambulun havası düzelsin diye enerji kullanmayalım sanayi üretimini durduralım temiz havanın tadını çıkaralım

Selamlar.Yunus abiye tamamen katılıyorum gelişebilmemiz için bazı şeylerden fedakarlık etmemiz lazım. Zamanında edenler bugün bunun meyvesini yiyor ve ülkeleri de sapasağlam yerinde duruyor. Ayrıca örnek verecek olursak hergün gelen doğal gaz zamları vatandaşı çok hırpalıyor.Nükleer enerji ile elektrik fiyatlarımız minimum değere inecek ve artık evlerimizde işyerlerimizde rahatlıkla elektrik gücünü kullanabilecez.

insana dokunan,avrupa kendi nüklerini kendi yaparken biz onlara gebe kalıyor,ve ihale ile milyarlarca dolar para yatırıyoruz.,ne zaman kendi işimizi kendimiz yapacağız ne zaman kendi santrallarımızı kendimiz kuracağız sorun burada ,1 milyon dolar veriyoruz günlük sadece petrol arasınlar diye işte insana dokunan bu.ne zaman kendi petrolümüzü kendi imkanlarımızla arayacağız,ne zaman nükler santralımızı kendimiz ,kuracağız ne zaman kendi uydularımızı yapıp kullanacağız ne zaman işte o zaman kimse sesini çıkarmayacak. :smiley:

Güneş'in bir saat içinde dünyaya gönderdiği enerji ile tüm dünyanın bir günlük enerji ihtiyacının tamamının karşılabaildiğini biliyor muydunuz? Isınmak için nükleer enerji'den medet umarken tepemizde ışıldayan güneşi görmezden gelmek bana inanın saçma geliyor.

Özellikle enerji üretimi için günü kurtaran projeler yerine uzun soluklu ve temiz alternatifler aramak gerek.
Kömür ve karbon bazlı diğer fosil yakıtlar yarattıkları sera etkisi ile küresel ısınmasının bin yıllık döngüsünü 50 yıla sığdırdı.

Türkiye'de Kurulması düşünülen üç nükleer santralin kapasitesi ise toplam 4500-5000 MW.
Hatta Türkiye'nin sadece görünür jeotermal kapasitesi 2600 MW civarındadır. Halen jeotermal potansiyelin ancak yüzde 3'ü kullanılmaktadır. Dahası Türkiye'nin yıllık güneşlenme süresi 2640 saat olup, ülke üzerine düşen güneş enerjisi miktarı 80 milyon ton petrole eşdeğerdir.

Kwh başına elektrik üretme maliyetleri:
Hidroelektrik Santrallarda :0.0005 $
Linyite Dayalı Termik Santralarda :0.0250 $
Doğalgaza Dayalı Termik Santralarda :0.0300 $
İthal Kömüre Dayalı Termik Santralarda :0.0350 $
Rüzgar Santralarında :0.0450 $
Petrole Dayalı Termik Santralarda :0.0600 $
Nükleer Santralarda :0.0750 $
Bir nükleer santralin kurulum masrafı yaklaşık 3 milyar dolar. Santralin ömrü 35-40 sene arasında. Bu sırada santralin radyoaktif hammaddelerinin ve atıklarınının depolanması ve santralin eni sonu sökülüm masraflarının, santralin kuruluş masrafından daha fazla olduğu ortaya çıktı!

CİNCİN' Alıntı:
Güneş'in bir saat içinde dünyaya gönderdiği enerji ile tüm dünyanın bir günlük enerji ihtiyacının tamamının karşılabaildiğini biliyor muydunuz? Isınmak için nükleer enerji'den medet umarken tepemizde ışıldayan güneşi görmezden gelmek bana inanın saçma geliyor.

Özellikle enerji üretimi için günü kurtaran projeler yerine uzun soluklu ve temiz alternatifler aramak gerek.
Kömür ve karbon bazlı diğer fosil yakıtlar yarattıkları sera etkisi ile küresel ısınmasının bin yıllık döngüsünü 50 yıla sığdırdı.

Türkiye'de Kurulması düşünülen üç nükleer santralin kapasitesi ise toplam 4500-5000 MW.
Hatta Türkiye'nin sadece görünür jeotermal kapasitesi 2600 MW civarındadır. Halen jeotermal potansiyelin ancak yüzde 3'ü kullanılmaktadır. Dahası Türkiye'nin yıllık güneşlenme süresi 2640 saat olup, ülke üzerine düşen güneş enerjisi miktarı 80 milyon ton petrole eşdeğerdir.

Kwh başına elektrik üretme maliyetleri:
Hidroelektrik Santrallarda :0.0005 $
Linyite Dayalı Termik Santralarda :0.0250 $
Doğalgaza Dayalı Termik Santralarda :0.0300 $
İthal Kömüre Dayalı Termik Santralarda :0.0350 $
Rüzgar Santralarında :0.0450 $
Petrole Dayalı Termik Santralarda :0.0600 $
Nükleer Santralarda :0.0750 $
Bir nükleer santralin kurulum masrafı yaklaşık 3 milyar dolar. Santralin ömrü 35-40 sene arasında. Bu sırada santralin radyoaktif hammaddelerinin ve atıklarınının depolanması ve santralin eni sonu sökülüm masraflarının, santralin kuruluş masrafından daha fazla olduğu ortaya çıktı!
aynenbende bunu anlattım hocam.

Yunus Bager'e katılıyorum.

Nükleer enerji bir ülkenin gelişmesi için son derece önemlidir. Ayrıca, uluslararası ilişkilerde de ülkenin gücünü, caydırıcılığını arttırır ve çıkarlar yaratır.
Malesef uluslararası ilişkiler ağaç, böcek, toprak, göl, deniz vs. gibi işlerle ilgilenmez. Tamam bu doğaya zararlı bir yaklaşım olabilir. Ancak realist bir
yaklaşım, ve realizm her zaman kazanır. Burada bizim yapmamız gereken nükleer enerjiye hayır demek değil, bu, işin kolayına kaçmaktır. Yapılması
gereken nükleer enerjinin doğaya nasıl en az şekilde zarar verebileceğini saptamak ve bu yönde çalışmalar yapmaktır. Savaşlar da dünyaya inanılmaz
zararlar verir, ancak hiç bir dünya savaşında kimse bunla ilgilenmedi ilgilenmez de. Malesef dünyaya realist düşünce hakimdir realizm de biryerde acımasızdır evet. Çünkü "gerçekler acıdır" :smiley:

İşte bazı açıklamalarım,

CİNCİN' Alıntı:
Nükleer santral işletme ve enerji üretme maliyetleri diğer enerji kaynaklarından daha yüksektir araştırın göreceksiniz. Bir de bırakın yeni santral kurmayı, gelişmiş ülkeler (ingiltere Fransa ABD gibi ülkeler) kendi ülkelerinde ağır sanayi tesisi bile kurmuyor artık, ne varsa Çin'e Hindista'a taşıyorlar.

Hidroelektrik, rüzgar, dalga ve güneş enerjisi bedava ve sonsuzken doğalgaz, kömür ve nükleer enerji gibi şeylerden neden medet umuyoruz anlamadım gitti :-\

Bu arada siz nükleer santral inşa edilmesi konularını tartışadurun, Türkiye zaten İran'ın nükleer çöplüğü olmak için aday ülke olmuş durumda :smiley:
http://www.ntvmsnbc.com/id/25036596/

Tabiki daha yüksek maliyetli tesisler bunlar, ama alınan randıman da o derece doğru orantılı olarak daha fazla. Cost effective durumu, yani harcadığın paraya değip değmemesi durumu, Yaptığınız harcamanın zararını ne kadar zamanda geri kazanıyorsunuz temelli bir düşüncedir..
3 kuruş daha fazla veririm daha kaliteli ürünü alırım demiyor muyuz biz bile günlük hayatımızda. Ayrıca koskoca coğrafyanın kaderini suya çamura nasıl bağlayabiliriz ? Bir depremle yol mol kalmıyor, yarın öbürgün Rüzgara, dalgaya güneşe ne olacağını garanti edebilir misiniz ? Bu enerji kaynakları sonsuz değildir.

Gelişmiş ülkeler tabiki yeni santraller, tesisler kurmaz (kendi topraklarında). Fransız otomobili Renault'u da biz üretiyoruz mesela (bildiğim kadarıyla). Herşey Çin'de yapılıyor vb. bu tamamen düşük işçi ücretleriyle ilgili birşey.
Saydığınız ülkelerin kişi başı milli geliri;

İngiltere : 46.500 $.
Fransa : 46.000 $
ABD : 47.000 $
Türkiye : 10.000 $

Adam kendi ülkesindeki insanının refahını zaten sağlamış, maddi manevi. Gazeteyi açtığında en büyük manşet "BÜYÜK FELAKET; KAYAK KAZASI"
şeklinde, böyle bir insana vereceğiniz işçilik ücreti ile bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdeki işçilik fiyatı nasıl aynı olabilir ? Aynı işi neden daha pahalı işçilikle yaptrısın ülkeler ? [üretim konusunun hedef pazar vb. konular da etkilidir başka bir konu başlığıdır.]

Beğenmediğiniz İran'ın şuanki balistik füze atış kapasitesi güvenilir ve kesin olarak 900 Mil'dir.
Avrupa ve Asya'nın tüm noktalarını vurabilecek bir güç demek olan 3.500 Millik füzeler ise test edilmemiştir ama bu kapasiteye sahip oldukları düşünülmektedir. (kapasite olarak dünya'da 7. sıradalar)
Jeopolitik olarak belki de dünyanın en önemli yerinde bulunan ülkemiz Türkiye'de ise balistik füze atış kapasitesi 100 Mil'dir. Taşla toprakla bu kapasiteyi arttıramazsınız..
Iran'ın bu üstünlüğü nükleer çalışmalara verdikleri önem sayesinde oluşmuştur. Ayrıca dünyaya karşı olan duruşunu da biliyoruz(bknz: caydırıcılık).. *

-----Alıntı-----
Dünya'da çalışır halde 439 nükleer santral varmış. Avrupa Birliği ülkelerinde 147, ABD'de 104 reaktör çalışıyormuş.

ABD, Fransa, Japonya, Rusya, İngiltere, Kuzey Kore, Kanada, Almanya, Hindistan, Ukrayna, İsveç ve Çin 10'dan fazla nükleer santale sahip olan ülkeler.
(aşağıdaki bağlantıdan listenin tamamına bakınız)

Fransa, elektrik üretiminin %80'ini nükleer enejiden sağlıyormuş. Fransa'da şu anda inşası süren bir reaktör ve teklif aşamasında olan bir reaktör daha varmış.

Hali hazırda nükleer santrale sahip olan ülkelerin neredeyse tümünde inşası süren yada planlama aşamasında olan yeni santraller var.

Bu bilgileri aldığım listeye şu adresten ulaşabilirsiniz;
http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power_by_country

Nükleer karşıtı eylemcilere karşı şiddet kullanılmasını kesinlikle tasvip etmiyorum.

Tam olarak bilmiyorum, aranızda bilen varsa ve anlatırsa sevinirim; Fransa nükleer santrallerini inşa ederken nükleer karşıtları neler yapmışlar?
Fransa bunlara ne yapmış? Avrupa'da toplam 147 adet reaktör çalışırken, Dünya'da toplam 439 reaktör çalışırken,
bizim kuracağımız reaktör tüm dünyayı bir anda riske mi sokacak ?

Ben ifade özgürlüğünün yanındayım. Protesto etmek isteyen etsin ama bu protestoların ardındaki mantığı anlamıyorum.
-----Alıntı-----

CİNCİN' Alıntı:
Nükleer enerji zaten işletme maliyetleri açısından pahalı, yani gelişmişlik ve ucuz enerji ile yakından uzaktan alakalı değil. Termik santraller ise zaten küresel ısınmamnın birincil sorumlusu. Rüzgar, güneş ve su gibi kaynaklar varken karbon ve nükleer bazlı enerji kaynaklarına karşıyız.
Çin'in ABD'nin ve Rusya'nın ekeonomik gelişme için bizim gibi küçük ülkeleri ne hale getirdiği ortada. İstanbulda aylardan Ocak ve dışarıda hava 18 derece daha kar yağmadı. Bu sizce normal mi? Lütfen biraz bilinç!

Bu kaynaklar tüm sanayi ve ev tipi tüketim ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacaktır. Ancak özellikle güneş enerjisinde her gün teknoloji gelişiyor ve ucuzluyor. On yıl sonra potansiyelinden daha fazla yayarlanabiliyor olacağız.

Cost effective, yani harcadığın paranın verimli bir şekilde kısa vadede yararını gösterip göstermemesi durumundan bahsettim. (fiyat/performans - fiyat/kalite)
Yıl 2010, zaman herşeyden önemli, şirketler fabrikalar zamanla yarışıyor her konuda.. Rüzgar , güneş ve su enerjisinin getirileri ve randımanı, bu tarz
enerjilerle karşılaştırılamayacak derecede verimsizdir. Bir ülke düşünebiliyor musunuz kalkınma gücü güneş enerjisine bağlı olsun ? Yok öyle bir ülke.

Ayrıca nükleer enerji tehlikeli kirli vb. şeklinde argumanlar var. Bu argumanların en çok bilinen örneği de tabiki Çernobil. Çernobil kazası 1986 yılında gerçekleşti. 24 sene olmuş.. Teknoloji ise hergün, her saat gelişiyor. Teknolojinin şimdiki imkanları şartları çok farklı, çok gelişti. Bence dünya teknolojisi 1986'ya kıyasla 2010 yılında çok daha güvenilir.

Öteyandan, iklim uzun vadede daima değişen birşeydir. Bir iklimin değiştiğini "sanmak" için de 1 ya da 2 senenin iklimine bakılmadığını biliyorsunuzdur. (Sanmak diyorum çünkü bilinemez, iklimlerdeki kaymalar kesin bir kanıt göstermez asla, misal Türkiye'nin büyük bölümünde belki kar yağmadı ama Avrupa, Amerika son 30 yılın en sert kışını yaşıyor.)
Ayrıca iklimlerin değişen bir olgu olduğundan bahsettim. Tabiki bunda insanın rolü var. Ancak öyle sanıldığı gibi büyük bir rol değil bu.

Dünya herzaman kendisini dengeler. Bir yanardağın patladığı anda sera etkisi yapan ne kadar karbondioksit ve zehirli gaz salınımına sebep olduğu hakkında bir fikriniz var mı ? Ancak yanardağ lavları da selenyum açısından zengin olduğu için son derece verimli topraklar yaratır ve canlılık tekrar devam eder, oluşan bitkiler de tekrardan oksijen üretmeye başlar..
Demek istediğim, dünya bile kendi sisteminde bazen zarar verici roller oynar.
İnsanların da yaşamlarını devam ettirip hayat standartlarını arttırabilmesi için malesef bazen zarar veren rolu oynaması gereklidir. Tekrar ediyorum, insanlara düşen görev, bu işlemlerin doğaya verdiği zararı nasıl en aza indirilmesi hakkında kafa patlatmaktır. Yerlere izmarit çöp vb. atmak dünyaya çok daha fazla zarar veriyor.

Greenpeace'e de asla güvenmiyorum ve samimi bulmuyorum. Kimler, ne için, kim adına çalıştırılıyorlar ve kim tarafından çalıştırılıyorlar ?? Bireysel olarak varolan doğaya saygısızlığı konuşsak, teknolojinin zararları devede kulak kalır.

Okuyan herkese teşekkürler..

*C. Pevehouse, Jon. International Relations . Eight Edition. United States: Pearson Longman, 2009. 206.

yanardağdan örnek vermişsiniz.demekki gerçek nükler enerji,doğanın kendisinde bunlar güneş,su,rüzgar, göller,dereler,.......................aşağıdaki yorumunuza karşı yazdım. haklısınız. demekki evvela ülkemizin öz kaynakları,bedava kaynaklar yani.3 milyar dolara patlayacak kaynaklara değil kendi kaynaklarımıza.dönelim.belirtiğiniz zenginlikler ülkemizde bolca var sorun bunları değerlendirebilecek bir yönetimin gelmesi. ONUR hocam saygılar.

Dünya herzaman kendisini dengeler. Bir yanardağın patladığı anda ne kadar karbondioksit ve zehirli gaz salınımına sebep olduğu hakkında bir fikriniz var mı ? Ancak yanardağ lavları da selenyum açısından zengin olduğu için son derece verimli topraklar yaratır ve canlılık tekrar devam eder, oluşan bitkiler de tekrardan oksijen üretmeye başlar..

Onur benim anlatmak isteyipte anlatamadıklarımı anlatmışsın teşekkürler

ve

Greenpeace'e de asla güvenmiyorum ve samimi bulmuyorum. Kimler ne için kim adına çalıştırılıyorlar ve kim tarafından çalıştırılıyorlar ?? Bireysel olarak varolan doğaya saygısızlığı konuşsak, teknolojinin zararları devede kulak kalır.

Bencede Greenpeace 2.-3. dünya ülkeleri kalkınmasın diye kurulmuş bir örğüttür

Avrupanın nüklere ihtiyacı yok ,dendiği gibi,gelişmemiş ülkelerin kalkınmasını engellemek için kurulmuş örgüt katılıyorum.

Greanpeace'e bende güvenmiyorum.Tetikçi bir kuruluş gibi geliyor bana.Nükleer yakıtla çalışan santral kurulmasını destekleyenlerdenim.

Güneşin verdiği enerjinin tüm dünyanın enerji tüketimine oranı, tamam küçümsenecek gibi değildir ama
dünyanın her yerinde aynı verimde toplanması mümkün değil bence (örn. kuzey ülkeleri gibi.)

ugur_karakas' Alıntı:
Güneşin verdiği enerjinin tüm dünyanın enerji tüketimine oranı, tamam küçümsenecek gibi değildir ama
dünyanın her yerinde aynı verimde toplanması mümkün değil bence (örn. kuzey ülkeleri gibi.)

Fakat bu enerjiyi dönüştürecek santrallerin, ancak kendi zararını karşılaması 40-50 sene sürüyor. Yani karlı değil.

Şunu da ekleyeyim..

Afrika'yla elele, sağlıklı(!) günlere.. :smiley:)

net görüntü için; http://img29.imageshack.us/img29/8484/1000pxnuclearpowerstati.png

Haritaya göre etrafımızdaki ülkelerin hemen hemen hepsinde reaktör var veya inşaa aşamasında.
Gelişmemiş ülkelerle, afrika ülkeleriyle aynı renkte olmak hoşuma gitmedi...

evet etrafımızda nükleer reaktörler var... Kimlerde var ve yenilerini yapıyor?
Rusya, ABD, Hindistan, Çin, Arjantin, Brezilya, Fransa, Bulgaristan, Romanya, Kuzey Kore (usual suspects). Hepsi bu 10 tane ülke, yüzolçümleri sizi yanıltmasın. Bu ülkeler, başta ABD, Çin ve Hindistan deli gibi termik santral de kuruyorlar.

Peki, açık maviler kimler, yani kurmayı planlayanlar: Kanada, Meksika, Ukrayna, Güney Amerika, İngiltere
Yeşil ülkeler? Arabistan, İran, Moğolistan, Libya, Mısır, Cezayir, Fas, Tunus. Bunlar da inşaata başlamışlar ya da başlıyorlar.

Termik santrallere neden karşısnız o zaman? O da enerji ihtiyacımızı karşılamıyor mu? Tüm gelişmiş ülkeler kurmuyor mu Termik santral? Sanmayın ki Nükleer santraller daha az çevreyi kirletiyor ve daha ucuz.

Yukarıda saydığım ülkelerin çoğu ile aynı kefeye konmak istemem. Kim ne derse desin, ben nükleer enerjiye karşıyım arkadaş, güneş sönmeden, rügar esmekten vazgeçmeden, sular durmadan ben nükleer enerjiye destek vermem. Bir hidroelektrik santralinin çevresine kattığı katma değerle nükleer santrali karşılaştırabilir misiniz? Balıkçılık, tarım, spor, orman, turizm ve buna bağlı endüstri kolları. Nükleer santral'in kurulduğu bölge ekonomisine ne katkısı olacak söyler misiniz? Etrafında off road mu yapacağız :smiley:

Greenpeace'e gelince, maddi ve manevi destekliyorum. Ama bu konularda tartışmalar asla bitmez, ben yorulur biterim. Kalın sağlıcakla

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,740
Kayıtlı Üye Sayımız
166,557
Kaydolan Son Üyemiz
Takezo

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR