Ilginç bir soru. Cevabımın durumu doğru ifade etmesi için biraz detaya inmem lazım.
Norveç’te seçtiğimiz sebze ve meyvelerin fiyatlarını nasıl bulduğunu Sonja’ya sorduğumda, oturduğumuz yerde devamlı alışveriş yaptığım manavdaki gibi, cevabını alıyordum. Et ve benzeri şeyler içinde , alısveriş yaptığım kasaptaki gibi diyordu.
Yaşadığımiz yerde Sonja sebze ve meyveyi marketten değil, küçük bir manavdan, eti de kasaptan satın alır. Amaç bu yerlerin ayakta durmasını sağlamak ve aynı zamanda daha kaliteli yiyecek almak. Kısaca özetlersem, Almanya’da fiyatı daha yüksek ama kaliteli yiyeceklerin fiyatina norveç’te marketlerden ucuz sebze, meyve ve et alabiliyorduk.
Bunları yazmaktaki maksadım, karşılaştırmanın sıhhatli olması bakımından. Evde besin maddeleri için bir bütçe koymadığımız için, aylık masrafımızı 400-450 € tahmin ediyorum.
Bizim yıllardır uyguladığımız şöyle bir sistemimiz var. Geziye çıkmadan ihtiyacımız olacağını tahmin ettiğimiz parayı kredi kartına önceden havale ediyoruz. Bütün ödemeleri kredi kartı üzerinden yapıyoruz. Her ödeme ve hesapta kalan para bana sms ile bildirildiği için giderlerimiz ve hesapta nekadar para kaldığı hep kontrolumuz altında.
Gezi dönüşü masraflarımızı hesaplıyorum. Bu miktardan, gezi esnasında gelen emekli maaşlarımızı çıkarıyorum (belirli giderler çıkarıldıktan sonra). Aradaki fark bizim gezi masrafımız oluyor.
Haşmet Bey sorunuz ve gezi notlarına göstediğiniz ilgi için çok teşekkürler.