Ynt: Navara Kullananlar
Arkadaşlar merhaba,
Sıklıkla çıktığım bol çamurlu arazilerde ufak tefek takılmalar oluyordu. Ancak ard arda iki gün dikkate değer önemde çamura saplandım... Telefonun çekmediği, yalnız olduğum ve en yakın köyün de bazen hayli uzakta olduğu düşünüldüğünde hiç de eğlenceli olmayan durumlarla karşılaşmak her an mümkün. Belki de diferansiyel kilidini taktırmamaktaki inadımın sonucu bunlar... (%70)
Aşağıdaki fotoğraftan bir gün önce ciddi bir sağanak yağmur ile dar bir orman yolunda, çekmeyen telefona söve söve ilerlerken yer yer toprağın sağ yana yardan aşağı aktığını görünce çok az sola yanaşarak önlem alayım dedim. 30-40 metre sonra yol iyice daralınca seçimi yine soldan yana yaptım. Aslında çekiniyorum da. Çünkü sol zemin de sağlam değil. Ormanda açılan yol dik bir yamaçta olduğundan bir üstten gelen sular öncelikle sol tarafı doyuruyor. E böylece de o yağlı çamur karışımı çıkıyor. Çamurun derinliği ise akan su, düştüğü yükseklik ve toprağın yapısına göre değişiyor haliyle. Neyse daha uzatmayayım; tercihim soldan yana oldu ve bir müddet sonra vakum gibi sol iki tekerleği içine çekiverdi, ani manevra şansım da kalmayınca -dikkatlice- ileri atılmayı denedim, nafile. Özetle battım. Sol yan komple aracın karnına kadar battı. Bir şekilde çıktım. 4x4LO işe yaradı, ama bir yana tamamen batınca... Peki ya çapraz (sağ arka-sol ön gibi) olacak şekilde ya da tek teker tam batarsa? İşte o zaman da aşağıdaki durum gerçekleşti. (39.062093, 27.677133 de) Arka tam oturdu. Batmış görünen sağ arka lastik -anladık ki- çukurda ama çukur hayli derin olmalı ki havada kalmış. Altına attığım -irili ufaklı yaklaşık 2-3 teneke kadar- taş da yok oldu...
[attachment=1]
Düşünmeden aldığım ama zaten araçta da olmayan bir Hi-Jack vardı. Alsam ne çare. Navara'da ek donanım yapmadan kullanmam imkansızmış, aldıktan sonra öğrendim =) .
Ez cümle, diferansiyel kilidini taktırmamaktaki hatamın bedelini saatlerce beklemek, uğraşmak ve bir traktöre muhtaç kalmakla ödedim... Belki şişme kriko kurtarabilirdi diye düşünüyorum, ne dersiniz?
Paylaşmak istedim, hepinize selamlar,