Motor Karavan Araçlarımızın "özel Amaçlı Taşıt" Sınıfında Olması Vatandaşı Mağdur Ediyor.

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan OktayS Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 139
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 62,915
Ve şuda var. Kanun ve yönetmelik kısmında araç sınıfları bölümünde 5.1 maddesine giren karavan araçlarımızın ruhsat bölümünde sınıfı olan yerinde motor karavan yazmalı. Bu durum nerden yanlış başlıyor. İlk olarak özle amaçlı taşıt yazısıyla proje işlermlerindemi karşılaşıyoruz yoksa ruhsat alırken trafiktemi?
 

Merhaba

Özel amaçlı taşıt yazisi projede başlıyor. Sebebini bilmiyorum fakat poroje o şekilde cikiyor. TSE den kaynaklı olabilir. Proje işlerinden anlayan arkadaşlar belki bilgi verir. SA koduna gelince, onun aracın hangi sınıftan çevrildiği ile ilgisi yok sanırım. Benim aracımın eski ruhsatı 5+1 kapalı kasa kamyonetti. Şimdi 2+1 m1 - Özel amaçlı (sa motorlu karavanlar)

GM 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
b73f88e6c1f5f30f42a10120617ca996.jpg
 

Sayın Özgül ruhsatınıza baktığımda M1 sınıfı araç yazılmış. Lakin M1 sımıfı aracın açılımı ; M1 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan ve sürücü dahil en fazla 9 oturma yeri olan motorlu araçtır. Bu açılıma göre bizim karavanlarımız M1 sınıfında olamaz. Olmasınada imkan yoktur. Sınıfı kısmında kanun yönetmlikte bu böyle yazıyor madde derki ;
5.1) Motor Karavan: En az aşağıdaki ekipmanları kapsayan, yatacak yeri olan bir özel maksatlı
M sınıfı araçtır.
koltuklar ve masa
koltuklardan dönüştürülebilecek uyku yatağı
yemek pişirme imkanları ve
depolama/saklama imkanları
Bu ekipmanlar oturma bölümüne sabit olarak monte edilmelidirler; ancak masa kolayca çıkarılabilecek şekilde tasarlanabilir.

yukarıda ki tanım araç sınıf tanımıdır. M1 olmasına imkan yoktur. Sınıfı yerine bu motor karavan yazmalıdır. Ben mi kanun yönetmeliği anlamıyorum yoksa? Yada bu işin başlangıç süreci nereden başlamalıyız ki sınıf kısımlarını doğru yazdırarak herşey yoluna giremiyormu? Var bir yerde bir sorun
 

Ve sayın özgül sizin ruhsatınıza baktığımda, ki tahminimce bütün ruhsatlar aynı (SA motorlu karavanlar) ibaresini görüyorum. Buda 14. Maddedeki
14) Özel Amaçlı Taşıt: Özel amaçla insan veya eşya taşımak için imal edilmiş olan ve itfaiye, (Değişik ibare:RG-17/4/2015-29329) ambulans (SC), naklen yayın ve kayıt (radyo, sinema, televizyon), kütüphane, motorlu karavan (SA), zırhlı araç (SB), araştırma, cenaze araçları (SD) ile bozuk veya hasara uğramış taşıt ve araçları çekmek, taşımak veya kaldırmak gibi özel işlerde kullanılan motorlu araçtır.

bu kanun içinde geçen yazının aynısı yazıyorlar. Ve benim mantığım şu şekilde çalışır. Özel amaçla insan taşımak ve eşya taşımak için diyor. Tatil için dizayn demiyor. Bu yüzden bizim araçlarımız bu sınıfada giremez. Yazılamaz. Yazılmamalı. Bunu projecide yazamaz. Projeci 19. Madde de yazan kamp taşıtı yazmak zorundadır. Bu 14. Madde de yazan bilgilerin açılımında ki motorlu karavanlar ibaresi bence çekmeli karavanlar için bile geçerli değildir. Umke gibi özel birliklerin ekiplerin kullandığı araçlardan bahsediliyordur. Bizim aracımıza projeci 19. Madde de yazan kamp taşıtı ibaresini yazmakla başlayacak serüvende, sınıfı kısmınada motor karavan ibaresi yazılmalıdır. Buna rağmen tabikide muayene yılda bir olacaktır kanuna göre. Lakin sigortacı arkadaşlarımızda vardır burda. Sınıfı kısmında m1 yazmasından dolayı yüksek çıkmıyormu bu sigorta olayı. Oraya motor karavan yazsa (yazdırabilsek) işte o zaman sigorta primlerimiz aşşağıya düşüp daha makul fiyatlarda çıkmazmı?
 

Benim anladığım kadarı ile bir araç sadece yük taşıyacak şekilde yapılmışsa N sınıfı sadece yolcu taşıyacaksa M sınıfı olarak fabrikadan çıkıyor.
Şimdi benim yorumum şu: Araç fabrika çıkışı hangi sınıf olursa olsun; motorlu karavana dönüştürüldüğünde işin aslı insan taşımak olduğu için M sınıfına döndüğü ama aynı zamanda karavan olduğu içinde Özel amaçlı araç özelliği de kazandığı,özel amaç içindede sınıflandırmada SA diye tanımlandığını düşünüyorum.
Diyelim ki trafikteki kaydı N3 olan 15 tonluk bir kamyonumuz var.Bunu usulüne uygun karavan yapıp kaydettirirken, seyir esnasında sadece 3 kişinin araçta bulunmasına izin verecekleri için aracın cinsi M1 SA olacak.
Aynı şekilde M3 sınıfı yolcu otobüsünü de karavan yaparsak yine M1 SA diye kayıt edecekler.
Böyle düşünüyorum,izahatı ile hayır yanlış demek serbesttir.
 



Sayın ince zaten sorun şurda. Ruhsatlarda yazan sınıfı kısmı m1 zaten baştan sona yanlış. Karavan sınıfı m1 olamaz. Karavan tamamen sınıfı kısmına "motor karavan yazılmalı"
özel amaçlı taşıt bölümünede kamp taşıtı yazılmalı. Buna projede dahildir
 


Benim yorumum trafik açısından bakıldığında m1 doğru sayilabilir. M1 soför hariç 8 kişiye kadar yolcu taşımaya yönelik aractir. Fakat özel amaçlı sa motorlu karavanlar yerine kamp taşıtı yazılı olması gerekir. Sigorta açısından bakıldığında ise tamanen farklı bir katagori olarak degerlendirilmelidir. Karavanlarin daha az trafikte bulunması vs. gibi kriterler bir kenara bırakılsa dahi 2 +1 m1 aracın otomobilden dahi daha düşük bir primi olması gerekir. Çünkü otomobilde 4 yolcu taşınırken diğerinde 2 yolcu taşınmaktadır.

GM 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Tabiki bu benim konu ile ilgili okuduklarım üzerine şahsi yorumumdur.

GM 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Sayın özgül. Benim kanımca yanlış düşünüyorsunuz. Haklısınız m1 8+1 araç için yolcu taşınabilir ibaresi olan araçtır. Lakin siz bu aracı yolcu taşımak amaçlımı kullanıyorsunuz? Yoksa 19. Maddenin dediği gibi kamp taşıtımıdır?
 



Haklı olabilirsiniz. Dediğim gibi kendi yorumum. Böyle dusunmemin sebebide şudur. Sonuçta kamp taşıtı da olsa trafikte hareket halindeyken bir taşıma aracıdır. Yolcu taşıyabilen araçlar M sınıfı ve 9 kişiye kadar olanlar M1 olduğuna göre bu tanım çokta yanlış gelmiyor. Fakat özel amaçlı yerine zaten ayrı bir tanımı olduğuna göre kamp taşıtı olarak belirtilmesi gerekir.

Aslında her halükarda ruhsatlarimizda aracın ne olduğu belli. Sorun sigorta şirketlerinin sorunu çözmek istemeyip bizi yolunacak kaz kategorisine sokmasından ibaret.

GM 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Sayın OKTAY SARAÇ,
T.C. Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)’ ne yapmış olduğunuz 1701005210 sayılı başvurunuz 17.07.2017 tarihinde HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI tarafından cevaplanmıştır:
HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI CEVAP METNİ

Vatandaşlarımızın sigorta şikayet ve önerilerinin hızlı bir şekilde işleme konulabilmesi ve daha rahat takip edilebilmesi amacıyla başvuruların elektronik ortamda alınıp değerlendirilmesini teminen e-başvuru sistemi hazırlanarak gerekli altyapı oluşturulmuştur.

Hazine Müsteşarlığına yapılacak sigorta şikayet ve önerilerinin e-Basvuru işlemleri 23 Aralık 2015 tarihinden itibaren www.turkiye.gov.tr üzerinden devam edecektir.

www.turkiye.gov.tr adresinde yer alan sağ üst arama butonuna Sigortacılık Şikayet Başvuru ve Takip” veya Hazine Müsteşarlığı” yazarak veya e-hizmetler butonunun altıda Hazine Müsteşarlığını bularak veya aşağıdaki link’i tıklayarak gerekli başvuruyu yapabilirsiniz.
Sigortacılık Şikayet Başvuru ve Takip

Başvurunuz ile ilgili tüm işlemleri BİMER’in internet adresinden takip edebilirsiniz.


BİMER'E GİRİŞ




Bu e-posta otomatik oluşturulmuştur, lütfen cevap vermeyiniz.
BİMER ile ilgili her türlü sorunuz için 150’yi arayabilirsiniz.






Bu e-posta mesajı ve ekinde bulunabilecek dosyalar yalnız mesajın alıcı hanesinde kayıtlı kullanıcı(lar) için hazırlanmıştır. Mesajın alıcısı değilseniz, lütfen hemen göndericiyi uyarınız. Mesajı dağıtmayınız, kopyalamayınız, içeriğini açıklamayınız; çıktı almaksızın siliniz. Aksi belirtilmedikçe, bu mesajda kayıtlı görüş ve düşünceler hiçbir şekilde Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına atfedilemeyeceği gibi, Başbakanlık bakımından bağlayıcı değildir. Virüs ve kötü amaçlı yazılımların bu mesajda yerleşmesinin engellenmesi amacıyla gerekli tüm önlemler alınmış olsa da, bu mesajın sisteminizde yaratabileceği kayıp ve zararlardan dolayı Başbakanlık hukuken sorumluluk kabul etmez.
This email and any files transmitted with it are intended solely for the use of the addressee(s). If you are not the intended recipient, please notify the sender immediately, then delete it without printing, copying, distributing or disclosing its contents. Unless otherwise specified, any view or opinion expressed in this email does not necessarily represent those of the Turkish Prime Ministry, or bind it in any way. Although reasonable precautions are taken to ensure that no viruses or malware are present in this email, the Prime Ministry can not accept any legal responsibility for any loss or damage arising from its use.
 

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞINA GÖNDERİLEN METİN
Sayın yetkilisine;
..... plakalı aracım 2+1 kamyonet iken Zorunlu trafik sigortası ücreti 1.222 TL. İlgili araç Cinsi: (Özel amaçlı Sa-Motorlu Karavanlar) a dönüştürüldüğünden, devam
eden zorunlu trafik sigortası şirketine değişikliğin bildirilmesinde ikinci bir ek ücret + 1300 TL. civarında ek ücret talep edilmiştir.
Haksız ve hukuksuz olduğunu düşündüğüm bu durumu tarafınıza bildirme zorunluluğu hasıl olmuş olup, araçtaki tüm değişiklikler, araç iç yaşam alanını kapsar ve hareket
halinde Trafikte, kullanılmayacak olduğu ruhsat diğer bölüm kısmında da yazı ile yazılmıştır.
Araçta dinamik ve mekanik değişikliklerin olmamayışı, kamp ve tatil amaçlı olup, yük taşımayan, N1/M1 Minübüs/Kamyonet kadar sık kullanılmayacak taşıtlar sınıfında
olması sebebiyle ve risk oranı düşük araçlar olurken, (Özel amaçlı taşıt) mevzuatında ki karmaşanın T.C. Hükümetimiz ve ilgili kurumlarımızın bir çözüme
kavuşturulmasındaki beklentilerin, tüm karavan sahiplerini kapsar durumdadır.
Saygılarımla!

Gelen cevap;
(KURUMSAL)


Dikkat! Bu E-posta sistem tarafından otomatik olarak gönderilmiştir.Bu e-postaya cevap yazmayınız.


Sayın OKTAY SARAÇ,

17/07/2017 11:56:18 tarihinde Müsteşarlığımıza yapmış olduğunuz başvurunuz değerlendirilmiş olup 77044 başvuru numaralı talebiniz ilgili kuruma iletilmiştir. Başvurunuzun ne aşamada olduğunu başvuru numarası ile aşağıdaki adresten sorgulayabilirsiniz.

Şirketin başvurunuza cevabı bildirdiğiniz e-posta adresiniz üzerinden size iletilecektir. Lütfen düzenli olarak e-postanızı kontrol ediniz.

Cevap bilgisini içeren e-postanın iletiminden itibaren 15 gün içinde cevaba yönelik olarak aşağıdaki adres üzerinden bildirimde bulunmadığınız takdirde cevabın talebinizi karşıladığı kabul edilecektir.

Başvurunuzu sorgulamak için: Sigortacılık Şikayet ve Başvuru Sistemi Üzerinden Sorgulama
T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı
Sigortacılık Genel Müdürlüğü
 
Son düzenleme:

KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ
Araç tanımları kısmı c bölümü 19. Madde
19) Kamp Taşıtı: (Değişik:RG-21/3/2012-28240) Yük taşımasında kullanılmayan; iç dizaynı tatil yapmaya uygun teçhizatlarla donatılmış, hizmet edebileceği kadar yolcu taşıyabilen SA kodlu motorlu araçtır.
Ruhsattaki sınıf kısmındaki m1 yada m hangisi olursa olsun yanlıştır. Cinsi kısmındaki özel amaçlı taşıt (sa motorlu karavan) kısmıda yanlıştır. Bu olayın dediğim gibi en başındaki ilk özel amaçlı taşıt yazan projecide bu konuda hatalıdır. Yanlıştır. Siz diyorsunuz ki bizim cinsi kısmı olan özel amaçlı taşıt yazısından dolayı sigortamız yüksek çıkıyor. Bende diyorum ki o bölümde yani ruhsatınızda cinsi kısmında yazması gereken "kamp taşıtı"dır. Sınıf kısmınada "motor karavan" ibarisi yazıldığında zaten otomatikmek risk grubu az olan sigorta primine dahil olmayacakmıyız? Ve ben bu ruhsata yazılması gereken ibareleri kafamdan sallamıyorum. Karayolları trafik yönetmeliğinin mevzuatında yazan maddelere göre söylüyorum. Ama şimdi bu sitede bi sigortacıda şunu diyebilir mi bizlere? Evet kanunen bizim ekranlarımızda kamyon, kamyonet, minibüs vb. Seçtiğimiz cinsi kısmında kamp taşıtı cinsi vardır. Sınıf kısmında da motor karavan vardır. Ve buna göre ekranlara giriş yapılırsa sigortalar düşer diyebilecek bi sigorta firma sahibi çıkarmı? 3bin 5bin gibi paralar kazanırken bir karavan sahibinden, sırf bizlerin madureyitini gidermek için bu kadar yüksek kazançlardan vazgeçip doğrusunu söyleyebilirmi bizlere...?
 

Ülkemizin çivisini çıkardılar biz neyin peşindeyiz! Salakça soyuluyorsak hepimizin çivide payı var demektir.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 



Benden bu kadar .. fark ödersem Trafiğe çıkabilirim...

77044 numaralı başvurunuza ait detaylar aşağıda verilmiştir.
Başvuru Metni
Sayın yetkilisine; ...... plakalı aracım 2+1 kamyonet iken Zorunlu trafik sigortası ücreti 1.222 TL. İlgili araç Cinsi: (Özel amaçlı Sa-Motorlu Karavanlar) a dönüştürüldüğünden, devam eden zorunlu trafik sigortası şirketine değişikliğin bildirilmesinde ikinci bir ek ücret + 1300 TL. civarında ek ücret talep edilmiştir. Haksız ve hukuksuz olduğunu düşündüğüm bu durumu tarafınıza bildirme zorunluluğu hasıl olmuş olup, araçtaki tüm değişiklikler, araç iç yaşam alanını kapsar ve hareket halinde Trafikte, kullanılmayacak olduğu ruhsat diğer bölüm kısmında da yazı ile yazılmıştır. Araçta dinamik ve mekanik değişikliklerin olmamayışı, kamp ve tatil amaçlı olup, yük taşımayan, N1/M1 Minübüs/Kamyonet kadar sık kullanılmayacak taşıtlar sınıfında olması sebebiyle ve risk oranı düşük araçlar olurken, (Özel amaçlı taşıt) mevzuatında ki karmaşanın T.C. Hükümetimiz ve ilgili kurumlarımızın bir çözüme kavuşturulmasındaki beklentilerin, tüm karavan sahiplerini kapsar durumdadır. Saygılarımla!
Bilgi Mesajı
17/07/2017 11:56:18 tarih/saat ve 77044 numaralı başvurunuzla ilgili olarak kurumdan almış olduğunuz cevabın talebinizi karşıladığını bildirdiniz. Müsteşarlığımızın sigortacılıkla ilgili başvuruların daha hızlı değerlendirilebilmesi için kurmuş olduğu elektronik ortamda başvuru değerlendirme sistemini kullandığınız için teşekkür ederiz.
Başvuru Cevabı
Türkiye Motorlu Taşıt Bürosunun, Zorunlu Trafik Sigortası tarife ve primlerini belirleme yetkisi veya sorumluluğu yoktur. Bu nedenle başvuruyla ilgili olarak Büromuzda herhangi bir işlem yapılmamıştır. Saygılarımızla, Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu
Başvuru Değerlendirme Metni
Sayın yetkilisine; İlgili kurumdan gelen cevap üzerine Türkiye Motorlu Taşıt Bürosunun, Zorunlu Trafik Sigortası tarife ve primlerini belirleme yetkisi veya sorumluluğu olmadığını belirtmiş olmaları hangi kurum yetkisinde olduğunu veya şikayetimizin Karavanların özel amaçlı taşıtlar sınıfından kaynaklanan sigorta prim yanlışlıklarının hazine müsteşarlığının sorumluluğu ve denetimine tabii olduğu halde gözden kaçmaktadır. Bimer müracaatımdan gelen talep üzerine bu durumu Sigortacılık Şikayet Başvuru ve Takip merkezinde oluşturulmuştur. Gereğini arz ederim. Saygılarımla!
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,652
Mesajlar
1,521,696
Kayıtlı Üye Sayımız
166,518
Kaydolan Son Üyemiz
panelhizmetleri123

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst