Çok uçuk bir projem var, ama neden olmasın? Bu sayede yüksek sigorta ve benzeri maliyetlerden kurtulmak mümkün diye düşündüm. Sizlerin de görüşlerinizi rica edeceğim...
Aşağıda Resimde gördüğünüz Avrupa'dan çekme karavan örneği. Buna benzer bir karavan yapma niyetindeyim. 9. Ayda emekli olma niyetindeyim ve emekli olunca eşim ile en az 2 yıl hayal ve projesi üzerinde çalıştığım bu karavanda yaşamayı ve güzel yurdumu gezmeyi planlıyoruz. Kapkaç hesabı değil, 10 gün bir yerde, seversek bir ay bir yerde...
Planladığım karavan resimdeki ile dış hat olarak benzer olacak. Yani yan duvarı açılır kapanır sistem ile (Üzerinde hala sistem ve çalışma modeli olarak fikirler almaktayım)kamp sırasında oda gibi geniş ortam yapmak amacım. Ev huzurunda karavan zevki. Resimdeki gibi çekme karavan değil de bunun konteyner olduğunu düşünün... Ve bu konteyneri Kamyonete yükleyip karavan gibi kullanmak. İşim bitince de konteyneri indirip kamyonet ile bulduğum nakliye işlerini değerlendirmek... Bu fikrin avantajı;
1-) Minibüsler (Ducato, Master, volt ve benzeri) kavisler ile motokaravanda alanı çok daraltmakta ve projeyi zorlamakta. Yaşam alanını çok daraltmakta. Genişletme imkanı olmamakta...Burada sitede gördüğüm yorumlarda kendi karavanını yapanların karşılaştığı en büyük sorun...
2-) Bu motokaravan minübüslerin, karavan yapıldıktan sonra Karavan dışında tekrar başka amaçlar için kullanmak imkansız hale gelmesi... Satmak istediğinde de çok zor satılması ve yaptığın masrafların hiçe sayılması...
3-) Yüksek olan motokaravan vergisinden, sigortasından ve proje gibi resmiyetlerden kurtulmak.
4-) Bu yöntemin bir avantajı da kaza ve benzeri araç arızası durumunda komple karavan yerine sadece aracı değiştirme ve yenileme imkanının olması... Araç ya satarsın, ya hurdaya çıkartırsın... Yada yeni alacağın yüksek model araçlar ile de değiştirme imkanın olacak.
5-) En önemli unsurun ise maliyet için bütçemin az olması... Az para ile çok iş... Bir dana derisinden on post çıkarabilme düşüncesi... Karavanım kamyonette yük olduğu için vergi algı ve benzeri resmiyetim olmayacak. İstediğim zaman karavanımı bahçeme indirip arabayı başka işlerde de kullanabileceğim, gerekir ise kamyoneti satıp model yükseltebileceğim ve fazla zararım olmayacak... Bu avantajlar çoğaltılabilir...
6-)Çekme karavanların da dez avantajı olan yolda arabaya ilave yük bindirerek araç yürüyen aksamına zarar vermesi. Arkadaşımda var çekme karavan. Kullandım ve arabaya yolda gider iken özellikle rampa inerken küt küt vuruyor ve savurmaya çalışıyor. Son sistem fren tertibatı var karavanında, 45,000 TL ye sıfır aldı üç yıl önce, ama bu vurma yüzünden arabası şanzuman sorunu yaşamaya başladı kısa sürede...Suziki otamatik vites vardı bu yüzden sattı. Şu an kullandığı Araç 2012 Honda C-RV ve 2000 motor... Onun da şanzumanda sorun yaptı bu vurmalar... (Ben arkadaş kadar zengin değilim laf aramızda, Bana çok lüks...)
Evet arkadaşlar, bu projem hakkındaki görüşlerinizi alayım... Resmiyet, proje ve benzer konularda da tavsiyelere açığım...