Motokaravan Ruhsatta Yolcu Sayisi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan DOKTOR63 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 537
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 162,736
Koltuk konusunda bos konusuluyor son zamanlarda forumda.

# Orjinal koltuk disina cikilamiyor.Eksiltme de yok artirma da#

Panelvanlara sadece 2+1 karavan ruhsati cikiyor.

Sadece belirsiz bir konu var.
Panelvanlara ozellikle servis araci yapmak icin 9+1 ( bu sayidan tam emin degilim) koltuk eklemek icin tip onay belgesi alan firmalar var. Onlara 4+1 yaptirilip ( mumkun mu?) koltuk yeri ve koltuk degistirilmeden gerisi karavana cevrilirse ruhsata koltuklar islenir mi?
Doktor bey buna ugrasacak diye biliyorum.

Etiketler
Arkaya orjinal koltuk koyabilirsiniz ya da baska bir koltukta koyabilirsiniz asil problem emniyet kemeri sorunsali... saseye bagli olmak zorunda yoksa karavanda rastgele bir yere kemeri sabitlemenin bir anlami yok.. saseye baglanti icinse bayagi bir islem gerekiyor forum icerisinde bir yerde bunla ilgili bir video yayinlandi Almanya da bu islem nasil yapiliyor gibisinden bulursam linki atarim.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

.......ruhsattan sonra arka koltuklara kendim herhangi bir evrak işine başvurmadan müdahalede bulunacağım ve sonraki ilk muayeneye öyle gideceğim duruma göre de hareket edeceğim gerekirse söktürüp muayenelerden sonra tekrar taktırırım
.....

Şunu unutmayın ruhsatınızda yazandan fazla kişi aracınızda bulundurmanız durumunda(arkaya koltuk ilavesi ile) trafik cezası yemeniz haricinde ,Allah korusun bir kazaya karışmanız durumunda da sigortadan faydalanamazsınız.

velhasıl anladım ki ...... yada emekli olup çocuklar seni bırakıp gittiğinde karavana binebilirsin

.....

Güzel tespit :smiley:

Panelvanlara ozellikle servis araci yapmak icin 9+1 ( bu sayidan tam emin degilim) koltuk eklemek icin tip onay belgesi alan firmalar var. Onlara 4+1 yaptirilip ( mumkun mu?) koltuk yeri ve koltuk degistirilmeden gerisi karavana cevrilirse ruhsata koltuklar islenir mi?

Karavanı 2+1 den daha fazla koltuk ruhsatı çıkartmak için zorluklara katlanılırsa olmaması için yasal engel yok.Bunu inşallah doktor bey başarır ve herkeze de yol gösterici olur.Bu kafa karıştıran durumda bir sonuca ulaşır.

Arkaya orjinal koltuk koyabilirsiniz ya da baska bir koltukta koyabilirsiniz asil problem emniyet kemeri sorunsali... saseye bagli olmak zorunda yoksa karavanda rastgele bir yere kemeri sabitlemenin bir anlami yok.. saseye baglanti icinse bayagi bir islem gerekiyor forum icerisinde bir yerde bunla ilgili bir video yayinlandi Almanya da bu islem nasil yapiliyor gibisinden bulursam linki atarim.

geri söktürmek yada ceza yemek riskine rağmen kemer yaptırmayı düşünüyorsam işe yaramayacak basit bir kemer yaptıracağımı neden düşündünüz
sonuçta henüz karavana başlamadım ve koltukların üstünden şaseye 2 yerden kolayca ulaşılabilecek bir kapak yada kemer montajı yapılabilecek yeri hazır bölme yaptırmayı planlıyorum. henüz koktuklar hakkında bilgim yok belki araştırdıkça daha kullanışlı yada kolayca müdahale edilebilecek bir sisteme ulaşırım ama ne olursa olsun ruhsattan sonra yaptırıp ilk muayeneye öyle gideceğim gerekirse her yıl söktürüp taktırırım

Koltuk konusunda bos konusuluyor son zamanlarda forumda.

# Orjinal koltuk disina cikilamiyor.Eksiltme de yok artirma da#

Panelvanlara sadece 2+1 karavan ruhsati cikiyor.

Sayın bartek, mesajınızı kaçırmışım.
Koltuk ekleme ve çıkarma projelerinin ne amaçla yapıldığını biliyorsunuzdur. Burada bir sıkıntı yok. Panelvan için koltuk eklenebildigini, minibuslerden de koltuk eksiltme yapilabildiginde mühendisler hemfikir. Sadece fazladan koltuklar varken karavana çevirme konusunda bir anlaşmazlık var. Bu konuda resmi başvuru aşamasına gecemedigim için yani bir araç alıp dönüştürmediğim için ilgili kurumu ikna etme yoluna gidemiyorum. Fakat okuduğum hiç bir yönetmelikte itiraz ettikleri gibi bir mani bulunmamakta. Doktor bey bir an önce başvursa da biz de rahatlasak.

Mi A1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sanırım yurtdışında da benzer bir sorun var. İkili koltuğu döner koltuk yapmışlar. 0eeddf0b4853d8b56bc20ce3993b4f93.jpg

Tapatalk kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi

.

Keyfinizi bozmayayım ama izni almanın, bir de uygulama yönünü düşündünüz mü acaba ?

@DOKTOR63 , konuyu Şanlıurfa’da kendisi için çözecek ve İstanbul’da veya başka ildeki bir memur da belki bunu senelerdir beklediğinden “Oh nihayet “ deyip her önüne gelene damgayı basacak..

Bilirsiniz ; Türkiyede gün farkıyla ayni resmî dairenin iki memurundan farklı cevap almak bile sorun değil..
Kaldı ki böyle bir işlem için durum daha da zorlu olmalı ?

Eğer iş “Bak o yapıyor siz neden yapmıyorsunuz ?” a kalırsa, zaten ip kopmuş demektir..

Umarım yanılıyorumdur ?

...
Bence herkez kendi denemeli.. :confused:

.

Son düzenleme:

.

Keyfinizi bozmayayım ama izin almanın, bir de uygulama yönünü düşündünüz mü acaba ?
.......
Eğer iş “Bak o yapıyor siz neden yapmıyorsunuz ?” a kalırsa, zaten ip kopmuş demektir..

Umarım yanılıyorumdur ?

...

.

mahkeme kararlarına karşı yargıtayın verdiği bir karar nasıl benzer durumlarda emsal teşkil edip her dava sonucunu kapsıyorsa, yönetmeliklere uygun yapılan koltuk ilavelerinde tüketici lehine yapılan her türlü onaylarda emsal teşkil etmesi açısından, (doktor beyin çabasının istediği gibi sonulaçlandığında ) etkili olacağını düşünüyorum.

.

Yargıtay kararlarının emsal kabul edilmesi hakkında söylediğiniz doğru Orhan bey. Yalnız burada söz konusu olan bir memur işlemi. Dediğiniz esasen bana da mantıklı gelse de, diyelim ki “Biz yapmıyoruz. Bu güne kadar da yapmadık zaten. Üstelik Şanlı Urfa da bizi ilgilendirmez” dediler.

Peki bu durumda ne yapacaksınız ?
* Yargıya mı gideceksiniz yoksa
* başka biryerde, tekrar mı deneyeceksiniz ?
Ben cevabınızın ne olduğunu şimdiden biliyorum..
Bunun için bırakın yargıya gitmeyi, şikayet bile akıl karı değil.

Zaten #58 nolu cevapta iki TSE nin farklı cevapları olduğu açıkça yazılmış. Öyle olsaydı, yapmayana yapanın işlemi emsal gösterilirdi.

Belki kötümser düşünüyorum ama bu olasılığı şimdiden hesap etmek, bence konuya gerçekci yaklaşmak demek..

...
Tabi yazdıklarım memurların uygulaması ile ilgili, yasalarla değil.
Zaten o konuda ne bilgim ne de ilgim var.

.

Son düzenleme:

Sayın bartek, mesajınızı kaçırmışım.
Koltuk ekleme ve çıkarma projelerinin ne amaçla yapıldığını biliyorsunuzdur. Burada bir sıkıntı yok. Panelvan için koltuk eklenebildigini, minibuslerden de koltuk eksiltme yapilabildiginde mühendisler hemfikir. Sadece fazladan koltuklar varken karavana çevirme konusunda bir anlaşmazlık var. Bu konuda resmi başvuru aşamasına gecemedigim için yani bir araç alıp dönüştürmediğim için ilgili kurumu ikna etme yoluna gidemiyorum. Fakat okuduğum hiç bir yönetmelikte itiraz ettikleri gibi bir mani bulunmamakta. Doktor bey bir an önce başvursa da biz de rahatlasak.

Sizin de değindiğiniz gibi Panelvan araçlarda ilave koltuğun mümkün olduğu aşağıdaki linkte detaylı açıklanıyor (internette bu konuda proje yapanlar çok).
http://www.neleryokki.com/aracproje/koltuk_ekleme_cikarma.htm

Panelvan araçta mümkün olan karavanda neden olmuyor? Internette bulabildiğim bütün yönetmelikleri okudum, olmaz diye bir şey bulamadım.

Aşağıdaki linkte gördüğümüz Içişleri Bakanlığının yönetmeliginde iki nokta dikkatimi çekti.

Önce kamp taşıtı tanımı var:
“19) Kamp Taşıtı: Yük taşımasında kullanılmayan; iç dizaynı tatil yapmaya uygun teçhizatlarla donatılmış, hizmet edebileceği kadar yolcu taşıyabilen SA kodlu motorlu araçtır.”

Biraz altta da karavanla ilgili aşağıdaki bilgiler var:
“5.1) Motorlu Karavan: En az aşağıdaki ekipmanları kapsayan, yatacak yeri olan özel maksatlı M sınıfı SA kodlu motorlu araçtır.
(i) Koltuklar ve masa,
(ii) Koltuklardan dönüştürülebilecek uyku yatağı,
(iii) Yemek pişirme imkânları,
(iv) Depolama/Saklama imkânları.
Bu ekipmanlar oturma bölümüne sabit olarak monte edilir; ancak masa kolayca çıkarılabilecek şekilde tasarlanabilir.“

Önce, kamp taşıtı karavandan başka bir araç olarak mı görülüyor diye düşündüm. Ama her iki açıklamada da SA kodu var. Demekki aynı araçtan bahsediliyor. Aslında alttaki karavan açıklaması yeterli olmalıydı.

Kamp taşıtı tanıtımındaki „hizmet edebileceği kadar yolcu taşıyabilen“ ifadesi koltuk sorununun nedenlerinden birisi olabilir mi?

Bilgileri aldığım link:
Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

Emniyet Genel Müdürlüğünün aşağıdaki genelgesinde araçlarda çocuklarla ilgili önemli önerileri var.
...
„-Bütün çocuklar için en güvenli yer arka koltuktur. Çocuk koltuğu kolayca monte edilebilecekse, çarpma noktasından en uzak yer olan arka koltuğun orta kısmına takılması tavsiye edilmektedir. Çocuklar çarpma noktasına ne kadar uzak olurlarsa o kadar güvenlidirler. (Özellikle önden çarpmalarda yaklaşık % 29 oranında daha güvenlidir.)“ ...

Önerilerin tümünü okumak icin:
Sayfalar - CocukKoltukKullanim

Bu problemin kaynağında " çocuklarımızın karavanda güvenli seyahat etmeleri ve bunu kanunlara uygun araçlarımızda gerçekleştirmek istememiz" yatıyor.
İsteğimizi gerçekleştirmek için bir engel yok aslında fakat bizim insanımız okuduğunu kendi bildiği gibi yorumlamaya bayılıyor. İşte bu yüzden Ankara'da farklı İzmir'de farklı cevaplar geliyor.
İtiraz noktaları " yaşam alanında yolcu taşınamaz" fakat bizler çocuğumuzu yaptığımız oturma grubunda tasimayacagiz ki! Orijinal belgeli emniyet kemerli koltuk takalim, güvenli bir şekilde taşıyalım derdindeyiz.
Hizmet edebileceği kadar yolcu sayısı meselesi yatacak yer konusunda onemli. Ben 4 kişilik bir aileyim. Aracın boyutlarına göre bir çözümle 4 kişinin yatabilecegi yer kolaylıkla ayarlanır. Sonuçta 7-8 kişi taşıyalım demiyoruz.
Bu meseleler biraz da ülkemizde kamp karavan kültürünün gelişmemiş olmasından da kaynaklanıyor.
Herkese hayırlı geceler.

.

Konuya usul açısından da olsa yeteri kadar dışarıdan müdahil oldum.
Yine de bir ilave yapmama müsaade ederseniz;
sorun bu başlıkta,
* gayet akla uygun gerekçelendirilmiş, ayrıca
* ilgili kanun ve yönetmelik maddeleri de bulunmuş durumda.

Yazılı cevabın sözlü olandan daha fazla geçerliliği bilindiğinden, beraberce hazırlanan ve yukarıdaki verilerin hepsini içeren bir sorunun, forumda konuya ilgi duyanlarca toptan yazılı olarak sorulması yerinde olmaz mıydı ?

Tabi metin o şekilde yazılmalı ki, cevap sadece zaten yazdığımız kanun ve yönetmelikleri işaret etmesin, doğrudan elle tutulur bir uygulama sonucuna
işaret etmek zorunda bırakılsın.

Bu yaklaşımı akla uygun bulanlar soru metnini burada beraberce oluşturabilir ve toplu başvurmak için gerekli kimlik bilgilerini güvenli bir üyeye gönderebilirler ?
Belki başvuranların sayısı, konunun gereksinimine de vurgu yapmış olur ?

Bu yaklaşım ütopik bulunsa veya uygulandığı halde cevap istenilen şekilde gelmese bile, en azından böyle düzenli bir soru metninin el altında olmasının, bireysel başvurularda yardımcı olacağı yabana atılmamalı..

İnternet çağındayız. Forumlar ne için var ?
Burada biz konuşuyoruz, biz dinliyoruz.
Teoman beyin dediği gibi, geyikte kalmayalım...:smiley:

.

Son düzenleme:

.

Keyfinizi bozmayayım ama izni almanın, bir de uygulama yönünü düşündünüz mü acaba ?

@DOKTOR63 , konuyu Şanlıurfa’da kendisi için çözecek ve İstanbul’da veya başka ildeki bir memur da belki bunu senelerdir beklediğinden “Oh nihayet “ deyip her önüne gelene damgayı basacak..

Bilirsiniz ; Türkiyede gün farkıyla ayni resmî dairenin iki memurundan farklı cevap almak bile sorun değil..
Kaldı ki böyle bir işlem için durum daha da zorlu olmalı ?

Umarım yanılıyorumdur ?

...

.
ben de bundan endişe duyuyorum keyfi uygulama yapan çok bakalım eğer alırsam 4+1 burdan paylaşacağım
benim fikrime göre tüm kurumlarda problem millet olarak okumuyoruz okumayı sevmiyoruz TSE de ki memur kendisi ile ilgili konun ları okusa 1+1 veya 2+1 den farklı olmaz demez veya bunu da okudum öndeki ikili koltuğu değiştiremezsiniz diyemezdi .
karavan la alakalı yasaları madde madde okudum örneklerini çıkardım karavan da koltuk sayısında sınırlama yok, 1+1 veya 2+1 olmaz diyenler 2012 den önceki kanunlara göre konuşuyorlar ,

2012 den önce karavan yük aracı (N sınıfı SA kodlu ) iken sonra düzeltmişler yolcu aracı (M sınıfı SA kodlu olmuş),yük aracı kanununda şofor arkasında yolcu taşımak suçtur bu nedenle en fazla 3 kişilik olabiliyordu

2012 den sonra yolcu sınıfı olduğu için şofor arkasında koltuk şartlarına uyulduğu taktirde yolcu sayısında sınırlama yok 4+1,5+1,6+1... gibi
kısatmlar
N:yük aracı
M: yolcu aracı
SA:özel amaçlı taşıt

Son düzenleme:

Bu konuda elimizden ne gelir acaba? Kim veya kimlere ne vazife düşüyor? Yazdıklarımı okuyunca Mesut Bey bana kızacak diye sildim.

Bu konuda elimizden ne gelir acaba? Kim veya kimlere ne vazife düşüyor? Yazdıklarımı okuyunca Mesut Bey bana kızacak diye sildim.
.
:smiley: Rica ederim kızmak ne haddime.
Ben konunun laklakcısıyım, bela sizlerin başında.

Bre karavancılar..
Yok mudur burada yazılanları toparlayacak bir yiğit cengaver ? :yum:

Son düzenleme:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,768
Kayıtlı Üye Sayımız
166,585
Kaydolan Son Üyemiz
Marin Bow Denizcilik

SON KONULAR

Geri