Sayın bartek, mesajınızı kaçırmışım.
Koltuk ekleme ve çıkarma projelerinin ne amaçla yapıldığını biliyorsunuzdur. Burada bir sıkıntı yok. Panelvan için koltuk eklenebildigini, minibuslerden de koltuk eksiltme yapilabildiginde mühendisler hemfikir. Sadece fazladan koltuklar varken karavana çevirme konusunda bir anlaşmazlık var. Bu konuda resmi başvuru aşamasına gecemedigim için yani bir araç alıp dönüştürmediğim için ilgili kurumu ikna etme yoluna gidemiyorum. Fakat okuduğum hiç bir yönetmelikte itiraz ettikleri gibi bir mani bulunmamakta. Doktor bey bir an önce başvursa da biz de rahatlasak.
Mi A1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sizin de değindiğiniz gibi Panelvan araçlarda ilave koltuğun mümkün olduğu aşağıdaki linkte detaylı açıklanıyor (internette bu konuda proje yapanlar çok).
http://www.neleryokki.com/aracproje/koltuk_ekleme_cikarma.htm
Panelvan araçta mümkün olan karavanda neden olmuyor? Internette bulabildiğim bütün yönetmelikleri okudum, olmaz diye bir şey bulamadım.
Aşağıdaki linkte gördüğümüz Içişleri Bakanlığının yönetmeliginde iki nokta dikkatimi çekti.
Önce kamp taşıtı tanımı var:
“19) Kamp Taşıtı: Yük taşımasında kullanılmayan; iç dizaynı tatil yapmaya uygun teçhizatlarla donatılmış, hizmet edebileceği kadar yolcu taşıyabilen SA kodlu motorlu araçtır.”
Biraz altta da karavanla ilgili aşağıdaki bilgiler var:
“5.1) Motorlu Karavan: En az aşağıdaki ekipmanları kapsayan, yatacak yeri olan özel maksatlı M sınıfı SA kodlu motorlu araçtır.
(i) Koltuklar ve masa,
(ii) Koltuklardan dönüştürülebilecek uyku yatağı,
(iii) Yemek pişirme imkânları,
(iv) Depolama/Saklama imkânları.
Bu ekipmanlar oturma bölümüne sabit olarak monte edilir; ancak masa kolayca çıkarılabilecek şekilde tasarlanabilir.“
Önce, kamp taşıtı karavandan başka bir araç olarak mı görülüyor diye düşündüm. Ama her iki açıklamada da SA kodu var. Demekki aynı araçtan bahsediliyor. Aslında alttaki karavan açıklaması yeterli olmalıydı.
Kamp taşıtı tanıtımındaki „hizmet edebileceği kadar yolcu taşıyabilen“ ifadesi koltuk sorununun nedenlerinden birisi olabilir mi?
Bilgileri aldığım link:
Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü
Emniyet Genel Müdürlüğünün aşağıdaki genelgesinde araçlarda çocuklarla ilgili önemli önerileri var.
...
„-Bütün çocuklar için en güvenli yer arka koltuktur. Çocuk koltuğu kolayca monte edilebilecekse, çarpma noktasından en uzak yer olan arka koltuğun orta kısmına takılması tavsiye edilmektedir. Çocuklar çarpma noktasına ne kadar uzak olurlarsa o kadar güvenlidirler. (Özellikle önden çarpmalarda yaklaşık % 29 oranında daha güvenlidir.)“ ...
Önerilerin tümünü okumak icin:
Sayfalar - CocukKoltukKullanim