Motokaravan Olarak Fiat Ducato - Citroen Jumper - Peugeot Boxer Hakkında Herşey....

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yasiko Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 272
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 259,598
Ynt: Motokaravan Olarak Fiat Ducato - Citroen Jumper - Peugeot Boxer Hakkında Herşey....

ben aracıma yeri geldiği zaman 3500-4000kg yük atıyorum çekişi ve gidişi süper ama bu seferde fren olmuyor aracımda karavan olmasında aracın hiç bir problem olacagını zannetmıyorum en fazla 1500 kg ağırlık yapacagını düşünuyorum araçta buda zaten aracın istihap haddi kadar aracımı 85 litre yakıt deposu var 290 liraya doluyor deposu ve uzun yolda 6.vites sabit hızda 90la gitmek koşuluyla yapacagı menzil 1000km garanti yanlız bi şehir içinde kullandığımız için aracı ve yuklu kullandıgımız için 650-750 km anca yapabiliyoruz aracımdan memnunum ama daha önce kullandığim 2005 model ducato 2.8t aracımı arıyorum yanı yeni aracım eskı kasaya gore daha dayanıksız ve parçaları daha pahalı

Etiketler
Ynt: Motokaravan Olarak Fiat Ducato - Citroen Jumper - Peugeot Boxer Hakkında Herşey....

Tanışma konu başlığı altındaki mesajımı görmemiş olanlar için hem tanıtma faslını hem derdimi kısaca özetleyeyim:

1. Amatör telsizciyim. Özel ilgi alanım afet haberleşmesi.
2. Son bir senedir Giresun'da yaşıyorum. Bu vesileyle eşimle uzun zamandır yapmak istediğimiz Doğu Karadeniz gezilerine başladık.
3. Sabit ücretli kesime mensup olduğumuz için ikinci bir araç lüksümüz yok.

Buradan çıkan sonuç: Alacağım araç hem motokaravan olarak, hem günlük dolaşım aracı olmak durumunda. Öte yandan hem arazi koşullarında çok ciddi sorun çıkarmadan gidebilmeli, hem şehir içi dar sokaklarda fazla zorlanmadan gidebilmeli. Buradan çıkan sonuç: Mümkün olduğunca küçük bir araç olması gerekiyor.

Diğer taraftan afet haberleşmesi tatbikatları için gittiğimiz yerlerde çoğu kez bir kaç günden aşağı konakladığımız olmuyor. Bugüne kadar bunu çadırlarla hallettik. Dahası, bundan sonraki hedefim bu işi çadır yerine karavan içinden halletmek. Yani aracım hem bir campervan hem afet haberleşme aracı olarak tasarlanacak. Kısacası zamanında mevcut aracımı (çift kabin kamyonet) satın alırken yaptığım gibi, yine bir "çok amaçlı götürgeç"e ihtiyacım var. :smiley:

Buradaki birinci soru ne tür bir araç? 12m3 mü 15m3mü?
İçinde duş, wc, mutfak, vb. donanımı olan bir araç için 15m3 tercih edilmeli, bunu okudum. Ama bugün Sayın Yusuf Aybek'le yaptığım telefon konuşmasında, onun yaptığı aracın 12m3 olduğunu öğrenince hem şaşırdım, hem sevindim. En azından teorik olarak benim ihtiyacımı 12m3 bir araca (zor da olsa) sığdırma ihtimali var gibi görünüyor.

İkinci soru: Nasıl bir tasarım?
Bunun iki boyutu var. Birincisi gerektiğinde benimle beraber araziye gelecek arkadaşlarımı da götürebilmek için karavan kısmında hiç değilse ilave iki kişilik yolcu oturma grubuna ihtiyacım var. Buradaki mesajlardan okuduğum kadarıyla bu tür bir aracı TÜV'den geçirmek zor görünüyor. Ama benim için ciddi boyutta bir ihtiyaç. Bunu aşmak için düşündüğüm tasarım genelde burada örneği görülen (sanırım klasikle kasdedilen) bir tasarım: Sürücü koltuğunun arkasına iki kişilik oturma grubu ve bir küçür açılır masa. Bu koltuklar TÜV standardında emniyet kemerli olursa sorunun çözülebileğini umuyorum. Dilerim yanılmıyorumdur.

Tasarımla ilgili ikinci soru, standart karavan tasarımına ilave olarak küçük bir çalışma masası, sandalyesi ve kitaplık ihtiyacı. Burası bizim telsiz köşemiz olacak. Kitaplığa telsizleri ve diğer malzemeleri monte edip, masaya dizüstü bir bilgisayar sığdırırsak temel ihtiyacımızın büyük bölümü karşılanacak. Bunun için yukarıdaki yolcu koltuğunun arkasına, arka tarafa (WC duvarındaki kitaplığa) bakan bir küçük oturma grubu düşündüm. Gerekirse bunlar da aynı TÜV standardında monte edilip yolcu sayısı belki arttırılabilir (diye umuyorum). Bu sırt sırta koltuklar yatırıldığında iki kişilik bir yatak oluşturulabilirse muhteşem olur.

Sorun, bütün bunlar 12m3'e sığar mı? Yoksa fazla mı iyimserim? Uzun araç kullanmaya alışık olduğum ve ağır vasıta ehliyetim de olduğu için 15m3 araç kullanmaktan yana pek bir çekincem yok. Tek sorun dar sokaklı yerleşimlerde yaşanan sorunlar. İstanbul'da şehir içine (temel olarak park yeri sorunları nedeniyle) araçla girmek gibi bir çılgınlık yerine toplu taşım araçlarını kullanmayı alışkanlık edinmiştim. Korkum, zorunluluk halinde dar sokaklarda sıkıntı yaşamak.

Mesajı bir destana dönüştürmeden burada kesip cevapları bekleme moduna geçiyorum.

Sevgiyle,
BKA

Sayın Bekir Kemal;
PSA grubu dediğimiz 12m3 ducato-boxser-jumper'in şöför mahallindeki koltukları önce bozmadan 2+1 üç kişilik ruhsat aldıkdan sonra ikili koltuğu teke düşürüp arkaya geçiş sağlanır...içeriye iki kişilk yatak ve dört kişilik masa grubu yapılır, masa gurubu gece iki kişilk yatak olur, toplam yatak sayısı 4 olur, varsın ruhsatta 2+1=3 kişilk yazsın, zorunlu hallerde 4 kişi seyehat edilebilir..Bir banyo ve wc olabilir, bir mutfak tezgahı ve buzdolabı, tavan dolaplarını istediğiniz şekilde malzemeler için kullanabilirsiniz..Bütün bunlar aracın içine sığdırılınca ortalığın nasıl göründüğü size bir fikir verebilir, bu sıkışıklık sizin için yeterlimidir...
15m3 araçlar için karavan ruhsatı çıkarma izni 2012 yılında başlayacak...15m3 araçlar 12m3 araçlara göre 60 cm daha uzundur, araç uzadıkca şehir içi kullanım ve park zorlaşır, ideal araç 12m3 dür, 15m3 karavanı ikinci araç olarak düşünmek gerekir...

Bagajdan öne doğru bakış.jpg

Araç içinden arkaya doğru bakıÅÃ

İki kişilk arka yatak.jpg

gece iki kişilik yatak gündüz masa.jpg

iki kişilik Yatak olur oturma gurubu.jpg

Fotoğraflar için teşekkür. Benim kafamdaki tasarım kabaca buna (ve Yusuf Aybek'inkine) benziyor. Tek fark ön taraftaki 4 kişilik oturma grubunda. Benim ihtiyacım 4 kişiyi karşılıklı oturtmak yerine, arka arkaya oturtmak. Sürücü ve ön yolcu koltuğu yine döner olacak. Sürücü koltuğunun hemen arkasında katlanır küçük masa, onun arkasında ikili oturma grubu, onun arkasında (sırt sırta dayalı olarak) ikinci bir ikili oturma grubu (yani arka taraftaki oturma grubunda oturanlar aracın arka tarafına bakacak), onların yüzlerinin baktığı cephede (ki bu durumda duş/wc duvarının, sürücü tarafına bakan cephesine monte edilmiş oluyor) bir küçük kitaplık ve masa. Sorun bunların sığıp sığmayacağı.

15m3'lerin 2012'den itibaren ruhsatlanabileceğini bilmiyordum, önemli bir bilgi teşekkürler.

Sevgiyle,
BKA

Bekir bey hoşgeldiniz, hobinizin sizi karavancılarla buluşturması çok hoş bir tesadüf. Afet haberleşmesi konusundada bizler sizden etkileneceğiz umarım.
Beklentileriniz ve çözüm konusunda mutlaka birçok arkadaşımız size bilgi desteği verecektir,ayrıca Teknik bölümüde inceliyormuşsunuz güzel bir sonuç
çıkmasını umarım. 2007-2008 yıllarında PSA gurubundan Ducato Camper kullandım ve araç 10 m3'dü,sizin beklentilerinize cevap verebilecek hacimde
değil ancak size önerim 10m3 PSA gurup araçlarda ekstra yüksek tavan olanlarda var. Aracın boyuna değilde yüksekliğine hacim artışıyla üst bölümde
yatak konularak alt kısım istediğiniz gibi dizayn edilebilir. Bu konuda bilgi desteği vereceğini umduğum arkadaşımız '' taiga '' şu anda kısa şasi sonradan
monte olmuş yüksek tavanla çok kullanışlı bir Camper sahibi. Tekrar vurguluyorum araç sonradan yüksek tavan yapılmış ve benim önerdiğim araçta
kısa şasi ve ekstra yüksek tavandır. Bu araçlar çok az olmakla birlikte takip edilirse bulunabilir. Burada birçok öneri gelecek ve kafanızda karışabilir ancak
hepsi çok değerli bilgilerdir içinden size en uygun olana yine siz karar vereceksiniz.
Kolay gelsin.
Levent

Teşekkürler. Buradaki bilgilerin ve tecrübelerin hepsi benim için çok değerli. Buradaki hemen herkes gibi ben de önce enine boyuna araştırıp nihai şekline karar verdikten sonra uygulamaya geçme alışkanlığına sahibim. Sonradan çıkacak sorunlarla uğraşmak gerçekten sıkıntı verici. Bu yüzden buradaki bilgiler gerçekten altın değerinde. Paylaşan herkese sonsuz teşekkürler.

Sevgiyle,
BKA

Sorduğum soru için biir ara çözüm:

http://www.gezenbilir.com/index.php?action=dlattach;topic=62498.0;attach=144167

Bu koltuk normalde sürücü tarafına bakıyor. Yatak olduğu zaman resimde sol tarafta görünen kısım sanırım baş/boyun kısmına geliyor. Bu kısmı aşağı doğru kapatıp, normalde oturma minderi olan (resimde sağ taraftaki kısmı) yukarı kaldırıp sırt dayama yeri yapacak bir düzenek benim işimi görür.

Alternatif olarak, trenlerin koltuklarındaki gibi ikili koltuğu olduğu gibi dönerli yapacak bir mekanizma da olur. Vagonlar Adapazar'nda yapılıyor. Acaba bu koltukların yan sanayi üreticileri de o bölgede midir?

Sevgiyle,
BKA

Bekir bey aramıza hoş geldiniz.. Bu başlıkta daha çok PSA grubu araçların marka özellikleriyle ilgileniyoruz.. Elbette hacimsel özellikler de bunun bir parçası. Ancak dilerseniz kişisel tasarımla ilgili olan sorular için ayrı bir başlık açın, böylece hem bilgi dağınıklığını önlemiş oluruz hem de hem daha doyurucu cevaplar alır, konuyu da dilediğiniz gibi kişiselleştirebilirsiniz.

Hmmm. Sanırım başlangıçtaki asgari mesaj yazma sınırı nedeniyle yeni başlık açma hakkım yok.

Sevgiyle,
BKA

Artık aramızda 2007 model ve üstü olan yeni kasaları alıp 5 yaşını bitirmesini bekleyen dostlarımız da var. Gün geçtikçe yeni kasa ducato/boxer/jumper karavancıları artacaktır.

Bu araçların kaporta, konsol vs tüm parçaları aynı fakat motorları her markada farklı model.

Ducato'da 2.2 ve 2.3 Multijet , Boxer'da ve Jumper'da 2.2 HDI motor var.

İmaj Karavan Aydın Bey'den öğrendiğim bilgiye göre Jumper ve Boxer'da kullanılan 2.2 motor ford motoru olabilir.

Diyelim ki içimizden bazı arkadaşlar ikinci el ducato/boxer/jumper bakıyorlar ve buldukları araçlar arasında kararsız kaldılar. Motor hariç herşey aynı ama motor farkını göz önünde bulundurursak seçimi hangi araç yönünde yapmak gerekir sizce?

arkadaşlar yeni kasa ducato ile eski kasa arasında 64cm fark var, eski kasalar 336cm gelirken yeni kasa 15 ve17m3 ducatolar 400cm

Dğerli arakdaşlar peki bir sorum olacak sanırım iç dizayn olarak düşünle bir tartışma ama ben şunu soracam dışarıda bir karavan yaptıracak olursam ne tür bir araç almam gerek yine dacato mu diyeceksiniz bilgilendirirseni sevinirim

Deniz hocam araç konusunda tercihler kişilerin ihtiyacına göre değişir,öncelikle aracı nasıl kullanacaksınız sizin tek aracınızmı olacak yoksa sadece gezmek içinmi garajdan çıkaracaksınız,eğer şehir içi her türlü ihtiyacınızdada kullanacaksanız 12m3 bir araç en ideal olanıdır siz 3 kişisiniz ve bu araç size rahatlıkla yeter diye düşünüyorum ama tercih sizin,ben şu an yapacak olursam ;) yapacağım araç yeni nesil PSA gurubu bir araç olacak biz 4 kişyiz ve ben geniş,ferah olmasını isterim büyük araç kullanma sıkıntım yok ve araç parkı olarak evimizin olduğu binaya ait özel çok geniş bir parkımız var..
marka tercihi ise tamamıyle duygusal aynı m3 araçlardan PSA gurubu bir araba 15 bin lira ise Mercedes ve wolksvogen 2 katı daha fazladır,ford ise dayanıklılığı sebebiyle pahalı fakat sürüş konforu ve iç dizaynı açısından çokca tercih edilmiyor.

yusuf arkadaşım kızma ve cahilliğim bağışla bu işte yeniyim psa nedir :(((((((((((((((((((((((((((

Pejo (Boxer), Citroen (jumper), Fıat (ducato) firmaları, panelvan-minibüs grubu araçlarını ortaklaşa üretmekteler, bu araçların hepsine birlikte PSA grubu araçlar denilmektedir :smiley: :smiley: :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,758
Kayıtlı Üye Sayımız
166,574
Kaydolan Son Üyemiz
Murat_Anıl

SON MESAJLAR

SON KONULAR